Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
брее пума
јас ако купам кола - жената нема да ја возам, јас ако платам струја на жената нема да му дозволам да пали сијалици или гледа ТВ, јас ако донесам плата, јас ќе си ја трошам за мене - за неа нема....
Па зато и ќе се абортира
од страв себичност и гледање само себе да му е погодено
Aj важи.
Not interesting Let3.

Член од
1 декември 2011
Мислења
2.680
Поени од реакции
3.053
Сите ги осудија женските деца и сите ги воспитувате на форумов ама што е со машките деца? каде е нивната одговорност, морал, етика, или син на мајка?
Posto jas sum vinovna za "offtopic" muabetot deka roditelite se krivi, istoto ke go kazam I za maskite, ama obicno bidejki maskite emotivno se posilni I roditelite znaat deka ne bi spiele so devojkata od sto ja sakaat, nego od sto I'm se pokacilo nivoto na testosteron, vospituvanjeto se sveduva na "pazi nekoe bebe da na naprais". Ne e vo red I toa, ama mozebi na nekoja druga tema, Pumata misli deka e offtopic.

Ako ti se prai muabet, pisi mi private, sekogas sum in tha mood :)

Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Одлуката во различни ситуации ке ја донесеш или сама или со партнерот, но не тоа поентата дали некогаш ке ја понесат одговорноста исто како и женските деца, дали еден маж ке чуствува и ке сочуствува со девојката кога ке ја натера да абортира само да се ослободи од несаканиот и непланиран товар.?

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Одлуката во различни ситуации ке ја донесеш или сама или со партнерот, но не тоа поентата дали некогаш ке ја понесат одговорноста исто како и женските деца, дали еден маж ке чуствува и ке сочуствува со девојката кога ке ја натера да абортира само да се ослободи од несаканиот и непланиран товар.?
Абе тоа е поентата, не може и не треба.
Прво не може да сочуствува исто како што ти нема да можеш да сочуствуваш со неговите маки ако тој мора да оди во војска. И не треба. Не му е биолошки дадено да сочуствува. Може само да има почит кон партнерката. Тоа е се.
И никако не може да ја натера да абортира. Може само да и даде избор: дали ќе остане со неа да го гледа тоа дете, или ќе си замине. Ама тоа право од друга страна го имаат сите. И мајката може да го роди и да му го накалеми на мажот па да си замине.
Што отвара многу интересно прашање:

До осудувачите на абортус на темава - што би преферирале: вашата девојка да абортира или да го роди па да ви го остави вас да го гледате и да си фане патот?

Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
како што никој не ги осудува момците и не се носат со одговорноста на забременување, така никој несмее да ги осуди девојките што ќе одлучат да аботираат.
--- надополнето: 30 март 2012 во 21:03 ---
Војска и абортус се две неспоредливи работи

L

Ligeia

Гостин
Јас колку што контам, дојдов до заклучок дека абортусот е последица на лошо воспитани девојки, а колку што знам од воздух не се забременува.
Порано во Германија,Англија и Франција па дури и во Америка (овие ќе ги земам за пример) имало одвоени школи,посебно за машки а посебно за девојчиња а најчесто биле католички интернати.Се носело униформи,дисциплината била на прво место а машките учеле како да се однесуваат кон девојките и како им се пристапува.Од друга страна,девојките учеле како да бидат дами и имало посебни часеви за примерно однесување.Но со самото тоа што ги дисциплинирале,ги учеле и на одговорност.Така да ако направеле беља (се случувало во многу мал процент заради строгоста) а абортус во тогашно време не бил дозволен,девојката го кркала обично со ''рехабилитација'' во Швајцарија или на ''одмор кај роднините'' а машкото со служење во војска додека најдат решение за детето и да не се брукаат и двете фамилии.Денес не само што ''дамското'' однесување е изумрено туку ''џентлменското'' е педерско.И да девојките се највиновни,најчесто со провокативноста,со нападното облекување и со лошиот вокабулар.Одговорноста секако паѓа и на двајцата но само еден ја има моќта да ги рашири нозете.:)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Порано во Германија,Англија и Франција па дури и во Америка (овие ќе ги земам за пример) имало одвоени школи,посебно за машки а посебно за девојчиња а најчесто биле католички интернати.Се носело униформи,дисциплината била на прво место а машките учеле како да се однесуваат кон девојките и како им се пристапува.Од друга страна,девојките учеле како да бидат дами и имало посебни часеви за примерно однесување.Но со самото тоа што ги дисциплинирале,ги учеле и на одговорност.Така да ако направеле беља (се случувало во многу мал процент заради строгоста) а абортус во тогашно време не бил дозволен,девојката го кркала обично со ''рехабилитација'' во Швајцарија или на ''одмор кај роднините'' а машкото со служење во војска додека најдат решение за детето и да не се брукаат и двете фамилии.Денес не само што ''дамското'' однесување е изумрено туку ''џентлменското'' е педерско.И да девојките се највиновни,најчесто со провокативноста,со нападното облекување и со лошиот вокабулар.Одговорноста секако паѓа и на двајцата но само еден ја има моќта да ги рашири нозете.:)
А другиот има моќ, на сила да и ги рашири нозете.
Без оглед на начинот на изразување и облекување.

L

Ligeia

Гостин
Па се навраќаме на мојот претходен пост,ако е глупа и наивна може многу лесно да ја изманипулира и заведе.Во спротивно е обид за силување.Ух,не сум јас за вакви теми да дискутирам едно влече друго,па трето...битно сум ЗА абортус.:)

Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Се додека се размислува на овој начин и жената е предмет на осуда секој пат ке добиеме лошо воспитани момци со искривена перцепција кон жената, со став дека само мајката нивна е светица се другото се курви. Па од таквата искривена перцепција можат да се изродат разно разни пореметувања на психата и сексуалната ориентација.
--- надополнето: 30 март 2012 во 21:40 ---
Од моето семејно окружување ке споделам едно искуство со вас, девојката има 16 год тој 21, двајцата се во врска 2 години она останува трудна, дома ништо не кажуваат на родителите, веста ја соопштуваат кога таа е во 5 месец на бременоста (веке неможе да се крие) и нормално сите сакаат абортус ама неможе ризично е и ајде свадба. Бракот им траеше 5 години, разводот 2 години, општ хаос, детето расте во хаос, изгубена младост, изгубено детство и тн. Дали по секоја цена мора да се роди, не, може и да се абортира, а Господ е тој што ќе суди за гревот а не некој јанко или станко.

I

Iblis

Гостин
Е сеа излезе дека на сила ве ебеме, демек сами не знајат, ниту можат жените да "ги шират" :facepalm:

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Тоа е проблемот. Жените, барем некои, се уште не сфаќаат дека мажот не може да ја натера да направи абортус. Секогаш има избор. Може (барем денес) да застане во своја одбрана.

Исто како што сум видел примери (надалеку, но и еден домашен), каде таткото (мој постар пријател) после раѓањето на првото дете со партнерката, таа буквално го тера и форсира тој да изврши васектомија. Претпоставувам некој вид сигурносна мерка поради недостаток на доверба меѓу нив. Како и да е - поентата ми е, тука доаѓа она златно правило - "Мое тело - мој избор".

Жената би можела да сочувствува со мажот, во однос на таков зафат? Ако знае за што се работи и што се вклучува таа процедура детално, јас би рекол не - инаку на би побарала такво нешто од него. Истото и за жените - кога мажот би знаел што се, до најситни детали, се случува со жената за време на абортус, и каков емоционален ефект ќе има врз неа - не би ја терал да го прави тоа.

Мислам дека взаемната емпатија, како и довербата, се потребни за да има барем оптимално разбирање меѓу двата партнера. Солидна комуникација значи и подобри шанси за договор/компромиси. Тоа значи и добро планирање на иднината, и помалку зафрканции и грешки, па и тие наивните, кои се прават често на рана возраст.

Се додека се размислува на овој начин и жената е предмет на осуда секој пат ке добиеме лошо воспитани момци со искривена перцепција кон жената, со став дека само мајката нивна е светица се другото се курви. Па од таквата искривена перцепција можат да се изродат разно разни пореметувања на психата и сексуалната ориентација.
Океј, тука малку ја затера во некоја абстрактна екстрема. Каква врска има гледиштето на жената како предмет, со нивната сексуална ориентација???

Верувај, жените ама баш во никаков процент не влијаеле на тоа каква сексуална ориентација јас имам денес. Нити гледање на мајка ми како светиња (дефинитивно не), нити објектизирање на женскиот пол, или негово сведување на курви.

Скраја да е, последниот сум кој би ги свел жените на тоа ниво, но не знам теорииве од каде ги влечеш?

Од моето семејно окружување ке споделам едно искуство со вас, девојката има 16 год тој 21, двајцата се во врска 2 години она останува трудна, дома ништо не кажуваат на родителите, веста ја соопштуваат кога таа е во 5 месец на бременоста (веке неможе да се крие) и нормално сите сакаат абортус ама неможе ризично е и ајде свадба. Бракот им траеше 5 години, разводот 2 години, општ хаос, детето расте во хаос, изгубена младост, изгубено детство и тн. Дали по секоја цена мора да се роди, не, може и да се абортира, а Господ е тој што ќе суди за гревот а не некој јанко или станко.
Па што чекале до 5ти месец?

Мислам, ало, дечкото бил само две години помлад од мене, па имал ли тој мозок (ајде да речеме дека девојчево било па многу мало, демек, па он со повеќе памет да бил) ???

Сиромашно сексуално образование, лоша комуникација со родителите, плеткање во друштво кое одржува нездрави (барем според мене) вредности (џаболебојадарање, уличарење, пијанчење секоја втора вечер, секс на голо, "едукација е за лузери" итн.) е тоа што допринесува за вакви случаи. Да не биле присутни овие фактори, чисто се сомневам дека слична ситуација би никнала, не па идентична.

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
bidejki maskite emotivno se posilni
Офф - какви женски сте вие бре? Машките се емотивно посилни, еманципацијата е лоша, си ширела нозе - сеа ќе раѓаш...боже ме сачувај! :confused:

Он - ЗА абортус.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Е сеа излезе дека на сила ве ебеме, демек сами не знајат, ниту можат жените да "ги шират" :facepalm:
Moжат, можат, ама постои и нешто што се вика силување.
Каде што најчесто, физички посилниот пол победува.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Moжат, можат, ама постои и нешто што се вика силување.
Каде што најчесто, физички посилниот пол победува.
Жена со крената сукња трча побрзо од маж со спуштени панталони

Kajgana Shop

На врв Bottom