Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

L

Ligeia

Гостин
Не знам што е толку сложено во темава...на ниво на општество кај нас е дозволен абортусот,така да кој сака има избор да абортира.На ниво на семејство-некој се за,некој се против абортирање и тоа е тоа.Некој си е либерален а некој конзервативен.Тоа е право на избор.Иако според мене да му наметнеш мислење на човек кој е конзервативен е исто како на баба ми да и кажам дека посакувам дете оплодено in vitro нормално првен ќе изреагира со:дете ај не си играј,глупости,што е тоа а потоа ќе ме ''отпише од живите''.Па не знам колку книги да и приложам колку е тоа позитивно и колку е добро за мојот организам.Конзервативните луѓе си одбираат да ги следат традиционалните вредности и тешко им се укажува на нови работи.Разбирливо.НО!Ако живееш во демократско општество,ако се продаваат кондоми и све и свашта имаш sex shop при рака-исто значи ок е,абортус е понуден како избор исто како што се понудени видови на кондоми.За секој производ следи упатство е сега дали јас ќе му го објаснам тоа на моето дете,дали само ќе си прочита и ќе се заинтересира да праша како што сум правела јас кога ми дошло време се зависи од разумот пак на моето дете а највеќе од моето воспитување.Јебига ако е без мозок,мој fail во воспитувањето.Либерално и амерички ќе се бунам дека не е мој проблем,не се замарам ова-она,тоа си е нејзин проблем арно ама и јас конзервативно првен ќе си се нарадувам на внучето,ќе почекам да ми се породи глупата ми ќерка а потоа ќе ја скршам од ќотек.Мое право,малолетна е па некој нека ме пцуе каква гнаса сум од човек.Има 14 години нели,а секое дете заслужува 2 васпитни ако ја оплеска.Не велам дека нема да ги сакам и неа и нејзиното потомство туку не планирам да изигрувам мајка на идиот па сакам да биде ставено акцент на тоа дека е идиот.Исто така од премногу либералност боли глава.Не може ти да му објаснуваш на детето и да разговараш со него за секс непотребно,тоа е creepy и мое мислење треба детето да се почека само да пристапи со тие прашања.Бон-тон мајката.Барем во мојот дом тоа било табу и затворена тема но воспитана сум првен да речам оп! па да рипнам.Исто така можам да гарантирам за луѓе од мојата генерација кои еве од средно па наваму сите потекнуваме од најразлични семејства,сите си имаат планирани смејства.Тоа само укажува на фактот колку телевизијата ја расипува младината а интернетот ја докрајчува.Во наше време обрнувавме внимание на романтизмот и сонувавме да бидеме лик од романите на Толстој а сега они гледаат Големиот Брат.Секој со својата мака кога прогресот мава шамари и клоци кај ќе стигне.Јас сум за абортус од причина што постојат кутри жени и деца кои се жртви на насилство.Инаку најдобра превенција-памет у глава.Ако треба и со инка дотуран и со ќотек осигуран.

D

Daedalus

Гостин
Eve sto only god knows mi pisa u private
Да не ја тупам на таа тема.Светските бренд корпорации како Микрософт, Епл, Фејсбук и Гугл и еден куп други корпорации процентот на жени што работат е 15%, а плус тоа сите фирми, социјални установи, администрации се обврзани со сила да примаат жени поради законите за родова еднаквост и процентуална застапеност на жената инаку ќе трпат големи казни.Голем број жени денеска работат во фирми баш поради таквите закони, а не дека се квалитетни и способни.На мој другар менаџер и директор во Вип му е жена, а незнае јадната компјутер да запали, а знаеш како влегла на работа?Затоа што му го испушила на газдата;)Такви ги имаш милиони во светот коишто поради краткото здолниште влегуваат на работно место.
mojot odgovor:
Mi davash sumnjiva statistika za procentot na vraboteni zeni vo eden "kup" korporacii vo svetot i tvrdis deka kaj site tie e 15 %, a potoa mi davas primer kako zenata na drugar ti vlegla u vip zosto mu go ispusila na gazdata, sto pretpostavuvam deka e tvoj zaklucok, ili tvojot prijatel ti se ispovedal? Sepak toa smetas deka e nekoj ubedliv dokaz deka zenite se poglupi od maskite zosto se zeni? Se lazes drugar, pretpostavuvam deka prvo ti doslo veruvanjeto od domasno vospituvanje ili tvoe licno iskustvo pa si baral dokazi koi ke go potvrdat tvojot stav. Kao sea d ti dadam primeri za drugari sto se glupi ama vlegle na rabota zosto tato gi butnal i toa da mi posluzi za dokaz deka site maski se glupi. Mojata profesorka po hidraulika Ana Lazarevska e eden od najgolemite kapaciteti za hidromehanika na fluidi vo Makedonija. Tipkata ne e fizicki privlecna uopste, e nenormalen genie i prvenec 4 godini so ogromni naucni trudovi. Roza Aceska profesorkata po programiranje ima priznanija od Institucijata za Primeneta Matematika vo Cern. Valentina Geceska itn itn....mnnn profesorki koi se ekstremno inteligentni. Kako e toa mozno? Da se zenski a inteligentni? Mora da e greska nekoja xD Sto posto toa na tabla sto go predavaat ne go znaat i go pusele kurot na tie vo Cern za da dobijat priznanija. Ignorantnosta e losha karakteristika, kako i davanjeto na specificni primeri za da go poddrzis svojot argument. Imas milion idioti vo svetot sto idat u Vietnam, Korea, Avganistan, teretana, vozat kamion/avtobus, igraat fudbal, vezbaat UFC i se tepaat ko zivotinji a se mashki.... Zarem toa e pokazatel deka maskite se glupi??? Ne mora private da mi pisuvas ako si siguren vo tvojot stav prezentiraj go na forum.

Diskusijata prodolzuva, nema tajni poruki sve u javnost prodolzuva da se debatira :P

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Се согласуваш со тоа дека ако 15 годишна девојка забремени, делумно се виновни родителите, но ако твојата 15 годишна керка забремени, ке и поставиш услови без трошка чувство на одговорност.
Ако мојата ќерка забремени, тоа нема да биде зошто јас не сум и објаснила. Мојот дел од објаснувањето и едуцирањето ќе си го завршам на време.
А ако она не ме послуша, не сум јас виновна.
И да, без трошка одговорност ќе и дадам 2 опции -
1. Оди си од тука и како знаеш и умееш порасни си го детето
2. Абортирај и продолжи да бидеш мое малолетно дете, во кое и понатаму ќе вложувам.
--- надополнето: 30 март 2012 во 16:41 ---
Јас не се бунам, не паничи. Додека медицински несомнено не се потврди дека бременоста би била фатална за мајката и(ли) плодот јас не сум за абортус
Секоја психоза е фатална ? Секоја психоза е врзана за бременост? Нема психози кои се јавија по бременост, по раѓање, во тек на бременост? Веднаш можат несомнено да се дијагностицира како психоза која е фатална?

Не знам многу испаничена ми изгледаш... очајно бараш причина за абортуси. Само темната страна на бременоста ја гледаш. Чудно...
Лет, дај не заебавај.
Искрено, не ги прочита линковите, нели?
Тука зборуваме за постпартална психоза, единствено и исклучиво се појавува при бременост, односно после бременост. Откако еднаш ќе се појави, секоја наредна бременост е опасна.
Ако нема индикации од повторно јавување при следната бременост, жената раѓа.
А ако има, абортира. И баш доктори (нели, медицина) одлучуваат за истото.
И да, постојат многу ситуации каде што има големи шанси за трајна психоза.

Башка, не барам јас оправданија за абортус, не ми требаат. Доволно ми е не сакам да родам.
--- надополнето: 30 март 2012 во 16:44 ---
Teorija za uspesni majki seuste nemam, ama kje ja razvijam I taa nekogas, koga ke gi analiziram uspesnite, a ne neuspesnite.
Za toa dali trebale da pazat malite ili ne trebale voopsto da spijat zaedno e naredniot cekor vo diskusijata, ama toa koga ke sfatis deka nezreli ne treba da imaat seks.

Go gledam pricinitelot na abortusot I ako go sledis lanecot na nastani, se stiga do roditelite, od kade ponatamu ne treba da se odi. Pa tranzitivna funkcija do abortus, voala! Probav od koren da go analiziram problemot, ali gledam deka vikas" vo red e da spijat zaedno malite, samo treba da pazat, da I'm se objasnat posledicite". (Objasnuvanje na posledici: "Ke places koga ke te nosam na abortus!!" vo tvojov slucaj hahahaha xD ili sekoja majka: "Ke places koga ke te otkaci" "Ke fatis sida, klamidijata e rasirena, trihomonas ke ti prenese" "Site mazi sakaat da te iskoristat" Koj te slusa tebe mamo mnogu si zastarena, a jas I onaka go sakam I koga-togas ke spieme).

Kako I pricinitelot na incestot. Za ova ke reces isto "vo red e da spijat sin I majka zaedno, samo neka pazat".

Kako I pricinitelot zosto izgleas glupicka. Za ova ke reces, "srednoskolka nasla da mi kazuva kako izgledam, misli od mene popametna e".

Dobra nokj <3
Како што веќе кажав, психоанализа од пубертетлија, ми значи и колку психанализа од ембрион. Ич.

Јас ниту оправдувам, ниту не оправдувам секс кај некого, посебно кога има 15 години. Не би сакала, но не можам да забранам. Без оглед на моите ,забрани, ако решила да има секс, ќе има. Мое е да и ги кажам опасностите и ризиците.
И тука... каде тоа (и како заклучи) дека мислам дека е во ред да спијат мајка и син? Од каде го изведе овој заклучок?

Те молам, оди опрај се. Не те бидува вака.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Бараш игла во сено?Процентот на жени коишто ги работат тие работи е мизерно мал.Има исклучоци, поединки, но ретки се за разлика од мажите што се број 1 во готвење и иновации.
Чудно, освен мене, и еве тебе, јас не познавам друго машко кое знае да готви.

Правење сендвич, варење виршли, шпагети или макарони, whatever, не го признавам за готвење. Голем дел ни тоа не знаат да го прават. Едни јајца не знаат да сварат. Ми кажуваш овде мажите број еден во готвење? Ти се молам. Како машко имам големо машко друштво, па барем од искуство и знам што зборам.

Колку и да ги сакам како пријатели, сепак за некои работи се се уште како деца, а тоа не знам на што би се должело (има гледам разни теории што е запоставено и од страна на кого), впрочем примеров твој за готвење. Некои мислат дека тоа е работа за жените (реков ги сакам како пријатели, ама имаат одредени затуцани сфаќања, што понекогаш ми иде да ги пернам по глава). Други се срамат да научат да готват, и така.

Тоа што има мала група машки кои се прославиле со своите готвачки вештини не укажува ништо за машката популација во општи рамки. А тоа дека има голема група жени, кои се во армија, или се инжињерки, боксерки, или тркачи со автомобили, сепак се должи на позитивната страна на феминизмот, докажување дека жената не е подобра, и дефинитивно не е полоша во правењето на работи кои се сметани исклучиво за машки, во поглед на "родовата улога".

Студирање на Тетовски универзитет е само показател за оној којшто неможел да се запише на Скопски.
Дај порасни жити се.

Скопски, Тетовски, државен, приватен, академија, whatever. Ти така ги вреднуваш луѓето и нивните мислења, по тоа каде студираат?

Навистина си одбрал бисер критеируми. Сега треба јас тоа да го земам како аргумент, па да кажам дека е веројатно резултат на твоето "сиромашно" образование на некои од Скопскиве универзитети?

Shangai approves, right? :D

Но ајде, мамичка ме научи подобро ;)

Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Какво стојалиште такво гледиште.

Член од
1 декември 2011
Мислења
2.680
Поени од реакции
3.053
А ако она не ме послуша, не сум јас виновна.
И да, без трошка одговорност ќе и дадам 2 опции -
1. Оди си од тука и како знаеш и умееш порасни си го детето
2. Абортирај и продолжи да бидеш мое малолетно дете, во кое и понатаму ќе вложувам.

Како што веќе кажав, психоанализа од пубертетлија, ми значи и колку психанализа од ембрион. Ич.

Јас ниту оправдувам, ниту не оправдувам секс кај некого, посебно кога има 15 години. Не би сакала, но не можам да забранам. Без оглед на моите ,забрани, ако решила да има секс, ќе има. Мое е да и ги кажам опасностите и ризиците.
И тука... каде тоа (и како заклучи) дека мислам дека е во ред да спијат мајка и син? Од каде го изведе овој заклучок?

Те молам, оди опрај се. Не те бидува вака.
Ijaaa, kako be ne si ti vinovna ako ne te poslusa?
Koj ke odgovara za nejzinite postapki? Hahaha :D
I kao demek imas hrabrost da se otkazes od svojata 15 godisna posto napraila dete I ne ti go poslusala sovetot.
Aj procitaj se sto si napisala pa nasmej se I samata I nemoj da se lazes samata sebe vo idnina, ne e ubavo lazenjeto.

Za naredniov pasos, dobro e, napreduvame :)
Bez ogled na tvoite zabrani bla bla.
A kazi mi, kako ke ima seks so deckoto ako nema decko? Ke I zabranis decko da ima? Ke I zabranis da ne se zaljubi u nekoj 15 godisen?
No my darling, toa se obiduvam da ti go kazam.
Za deteto da si go poslusa mudriot roditel, mora da ima golema strahopocit kon svojata majka I tvojot tatko, a tie pak, za da gi poslusa deteto treba da imaat avtoritet.
A respektot I avtoritetot ne se steknuva so eden muabet, nego so dolgogodisno komuniciranje so deteto I teranje da razmisluva na temi nesvojstveni za negovata vozrast.
A veruj mi, pocit od kjerka ti nema da dobies ako ja tretiras ko domasno milenice, a ne covek.
"Ako sakas da ti bidam majka, abortiraj go".
Muabetov: "Ako sakas jadenje, ne mi ja nosi kuckata doma". Bas ko so kuce da se ponasas.
Toa dete ima mozok, razum, inteligencija, znae da razmisluva. A ti sto ne si go naterala deteto tvoe da razmisluva koga trebalo (pred da go napravi bebeto) e TVOJA greska, a ne negova.
"Ne sum jas kriva ako zgresi, ja I kazav." Kako na drugarka da I se obrakjas. Otkako ke go naprai deteto ke I kazes "Ete, ti rekov..." I pak ke si go zadovolis egoto, a? Ccc, suetni ste site, do daske.

Za toa kako zakluciv za incestot, pa od predhodniot primer. Ti na kjerka ti ke I objasnis deka ne e dobro da spie so tatko I I pokraj toa sto postoi vzaemna hemija, a ona ako zgresi I ne koristi zastita, pak ti ne si kriva.
Ili ne e bas taka? :)

"Te molam idi opraj se"
Pak eden element ne sfakjas. Mene ke mi prostat so te vregjam poso sum mala I tinejdzerka I mi vrijat hormonite, ama tebe...ti ne znam kako ke se opravdas za tvojata nesrucnost, bidejki ova ne e karakteristika na psiholog...

@wot; I kazav sea I na Pumata, ne mozes da mu zabranis na edno dete. Ama mozes da go natetras da razmisluva. I toa mnogu. Coz they have a lot of free time when u shut down their internet, ya know. Zabranite za izleguvanje I slicnite kazni ne se nameneti "za da si ja platis greskata" tuku za da te nateraat da razmislis za greskite. Da razberes zosto NE treba da spies so deckoto na tvoite snista.
Ne velam ne, ako deteto resilo da spie so doticniot, ke go napravi toa, makar I na glava da se prevrtuvas ti I da mu se zakanuvas deka ke go isselis kaj deckoto ona pak ke go naprai toa.
Ama mnogu e porazlicno koga ke ja nateras da sedne I da razmisli. Zosto sega da go pravi toa? Dali e pametno da si ja rusi doverbata sto ja ima od najzinite? Dali e pametno da I'm prireduvba cirkuzi doma? Dali e pametno da I'm go pokaze sredniot prst na nejzinite, samo poradi ljubovta kon deckoto? Vredi li?
Veruvaj mi, ako tie roditeli imaat avtoritet vrz devojceto, ako tie roditeli se trudele da I veruvaat sto e mozno povekje, ako tie roditeli zasluzile pocit od nea I ako taa gi pocituva kako roditeli, nema da go napravi toa I nema da gi izneveri.
Normalno, mnogu od roditelite ne gi poseduvaat karakteristikive (90% ne razgovaraat so decata doma, cesti karanici doma, muabetite I'm se sveduvaat na "jadese li?" "Izlezi od toa sobataa bee, cel den na kompjuter" "doma ne se pribiras, nisto ne ucis" "imas decko\devojka?" "Kako ide u skolo?" I sl., ima neprijatna atmosfera doma, cesti karanici, ne praenje muabet izmegju majka I tatko, sobiranje na semejstvoto samo za rucek itn. - so eden zbor, ne I'm obrnuvaat dovolno vnimanie), pa zatoa I decata I'm vikaat "Ma koj ve vrti vas" I si gi ostvaruvaat svoite tinejdzerski sonista.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Ijaaa, kako be ne si ti vinovna ako ne te poslusa?
Koj ke odgovara za nejzinite postapki? Hahaha :D
I kao demek imas hrabrost da se otkazes od svojata 15 godisna posto napraila dete I ne ti go poslusala sovetot.
Aj procitaj se sto si napisala pa nasmej se I samata I nemoj da se lazes samata sebe vo idnina, ne e ubavo lazenjeto.

Za naredniov pasos, dobro e, napreduvame :)
Bez ogled na tvoite zabrani bla bla.
A kazi mi, kako ke ima seks so deckoto ako nema decko? Ke I zabranis decko da ima? Ke I zabranis da ne se zaljubi u nekoj 15 godisen?
No my darling, toa se obiduvam da ti go kazam.
Za deteto da si go poslusa mudriot roditel, mora da ima golema strahopocit kon svojata majka I tvojot tatko, a tie pak, za da gi poslusa deteto treba da imaat avtoritet.
A respektot I avtoritetot ne se steknuva so eden muabet, nego so dolgogodisno komuniciranje so deteto I teranje da razmisluva na temi nesvojstveni za negovata vozrast.
A veruj mi, pocit od kjerka ti nema da dobies ako ja tretiras ko domasno milenice, a ne covek.
"Ako sakas da ti bidam majka, abortiraj go".
Muabetov: "Ako sakas jadenje, ne mi ja nosi kuckata doma". Bas ko so kuce da se ponasas.
Toa dete ima mozok, razum, inteligencija, znae da razmisluva. A ti sto ne si go naterala deteto tvoe da razmisluva koga trebalo (pred da go napravi bebeto) e TVOJA greska, a ne negova.
"Ne sum jas kriva ako zgresi, ja I kazav." Kako na drugarka da I se obrakjas. Otkako ke go naprai deteto ke I kazes "Ete, ti rekov..." I pak ke si go zadovolis egoto, a? Ccc, suetni ste site, do daske.

Za toa kako zakluciv za incestot, pa od predhodniot primer. Ti na kjerka ti ke I objasnis deka ne e dobro da spie so tatko I I pokraj toa sto postoi vzaemna hemija, a ona ako zgresi I ne koristi zastita, pak ti ne si kriva.
Ili ne e bas taka? :)

"Te molam idi opraj se"
Pak eden element ne sfakjas. Mene ke mi prostat so te vregjam poso sum mala I tinejdzerka I mi vrijat hormonite, ama tebe...ti ne znam kako ke se opravdas za tvojata nesrucnost, bidejki ova ne e karakteristika na psiholog...

@wot; I kazav sea I na Pumata, ne mozes da mu zabranis na edno dete. Ama mozes da go natetras da razmisluva. I toa mnogu. Coz they have a lot of free time when u shut down their internet, ya know. Zabranite za izleguvanje I slicnite kazni ne se nameneti "za da si ja platis greskata" tuku za da te nateraat da razmislis za greskite. Da razberes zosto NE treba da spies so deckoto na tvoite snista.
Ne velam ne, ako deteto resilo da spie so doticniot, ke go napravi toa, makar I na glava da se prevrtuvas ti I da mu se zakanuvas deka ke go isselis kaj deckoto ona pak ke go naprai toa.
Ama mnogu e porazlicno koga ke ja nateras da sedne I da razmisli. Zosto sega da go pravi toa? Dali e pametno da si ja rusi doverbata sto ja ima od najzinite? Dali e pametno da I'm prireduvba cirkuzi doma? Dali e pametno da I'm go pokaze sredniot prst na nejzinite, samo poradi ljubovta kon deckoto? Vredi li?
Veruvaj mi, ako tie roditeli imaat avtoritet vrz devojceto, ako tie roditeli se trudele da I veruvaat sto e mozno povekje, ako tie roditeli zasluzile pocit od nea I ako taa gi pocituva kako roditeli, nema da go napravi toa I nema da gi izneveri.
Normalno, mnogu od roditelite ne gi poseduvaat karakteristikive (90% ne razgovaraat so decata doma, cesti karanici doma, muabetite I'm se sveduvaat na "jadese li?" "Izlezi od toa sobataa bee, cel den na kompjuter" "doma ne se pribiras, nisto ne ucis" "imas decko\devojka?" "Kako ide u skolo?" I sl., ima neprijatna atmosfera doma, cesti karanici, ne praenje muabet izmegju majka I tatko, sobiranje na semejstvoto samo za rucek itn. - so eden zbor, ne I'm obrnuvaat dovolno vnimanie), pa zatoa I decata I'm vikaat "Ma koj ve vrti vas" I si gi ostvaruvaat svoite tinejdzerski sonista.
Немам намера да влагам со тебе во офтопик и ради тебе бан да добијам.
Дискусијава твоја е ,,воспитување,, а не ,,абортус,,.
Отвори си таква тема, ќе си зборуваме.
А до тогаш, смеј си се. Ќе ти помине, со време. Искуство се вика тоа.
Бев и јас еднаш како тебе, се лекува тоа со годините ;)

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Во првиот пост што го напишав на темава поставив многу јасно прашање-Што со одговорноста? И веднаш алтерегото на пума ми одговори со-Тоа не е тема на муабетов:pos:
Преубав пост си напишала, ама не очекувај од некој со ограничен мозок да разбере што сакаш да кажеш.
ЗНАЕЊЕТО Е СИЛА, ЗНАЕЊЕТО Е МОЌ, моќта и силата не се секогаш мерило на среќата.
Јас таа ваша сила и моќ ја менувам за љубов и среќно семејство!!!
Пра бабами на 26 год имала 8 деца, баба ми на 25 год. родила 4 то, мајка ми на 24 добила 2ро, ниедна од нив немала кариера, седеле позади шпорет и биле посветени мајки и домакинки, но им пружиле убав и пристоен живот на своите деца. Незнам зошто некои од членовите (се знае на кои мислам) мислат дека жените со диплома повеке придонесле во животот. Па денес секој може да има диплома, дури и луге со дефекти имаат дипломи. Јас имам диплома,ама ако се однесувам неодговорно, дипломата нема да ме направи подобра личност.Истото важи за сите.
Никој овде не спори дека оние кои сакаат да имаат дипломи не сакаат да имаат деца.
Само некои сакаат и нешто повеќе од тоа. Се работи за карактер. Јас имам другарка која во моментов е на виша медицинска, и знае да готви одобро од мајка ми. Тоа го прави откако ја познавам, од 15 години. Верувам дека штом заврши со школување ќе се омажи и ќе има деца. И ќе биде среќна. И ништо нема да и фали.
Но тоа едноставно ја исполнува. За неа во тоа лежи среќата.

Јас од друга страна не се гледам себеси како мајка на 23 години. Едноставно немам желба да се впуштам во тоа. Не се гледам себеси како домакинка. Сметам дека можам да направам нешто повеќе од тоа. Повеќе во мои очи, нешто што мене ќе ме исполнува. Јас не сметам дека ќе го сменам светот со тоа што ќе завршам факултет, но можеби ќе придонесам некако повеќе отколку со готвење и перење. Можеби и нема но јас ќе бидам среќна. Ќе го извадам максимумот од себе и ќе правам работи кои ме исполнуваат. Но овде никаде не негирам дека не сакам да бидам мајка. Само не сакам сега. Кога ќе почуствувам желба за да станам мајка, ќе станам (или барем се надевам дека ќе е така) и ќе се грижам за моето дете најдобро што можам.

И не оправдувам чување на дете од 15 години. Јас до 14 бев дете. Буквално, дете. Играв криенка и брканица на маало. Како да ми биде прифатлива идеата дека веќе на 15 треба да чувам и воспитувам дете, кога јас само што сум излегла од тој период. Каде е тука тој транзиторен период кога треба да созрееш и од дете да се трансформираш во жена. Затоа што според мене само жени можат да бидат мајки. Не деца и не девојки, туку жени. Кога ќе созрееш доволно за да си способен да го воспитуваш тоа дете. Не викам тоа да се случи на 30 и жената да има 3 дипломи за тоа време, но во никој случај на 15-16 години кога девојчето нема ни стабилно размислување изградено. Тоа е како во недопечена стомна да ставаш вода, едноставно не бива.
--- надополнето: 30 март 2012 во 20:25 ---
Студирање на Тетовски универзитет е само показател за оној којшто неможел да се запише на Скопски.
Тоа е исто ко ја да кажам дека тоа што некој се запишал на правен или филолошки е само показател дека не можел да се запише на медицина.
Малце глупости си тропаш, приметуваш?

Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Сите ги осудија женските деца и сите ги воспитувате на форумов ама што е со машките деца? каде е нивната одговорност, морал, етика, или син на мајка?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Сите ги осудија женските деца и сите ги воспитувате на форумов ама што е со машките деца? каде е нивната одговорност, морал, етика, или син на мајка?
Па темава е абортус, а колку што знаеме, момчињата немаат опција да бидат бремени.
А и не знам што заглавија со воспитување на женски деца, ептенски офтопик, башка ирелевантен муабет на темава.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Добро е, не сум единствениот 23 годишњак овде (winks @ Blackout :) ). Дискутирајќи овде со некои се осеќав како да разговарам со луѓе кои во поглед на искуство се рамо до рамо со моите родители, доста акцент ставање на традиционални вредности, воспитни мерки, авторитет, и потсетување дека ние, од другата страна на темава, го немаме тоа искуство, или сме премлади да го имаме. Или барем премлади за да сфатиме некои работи.

Третман како да сум 13 не 23. Впрочем сигурно истата мисла им прошла и на другиве кои се најдоа во слични критики.

Доаѓа како да мораш да имаш деца за да смееш да искоментираш. Друго не важи.

Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Јас колку што контам, дојдов до заклучок дека абортусот е последица на лошо воспитани девојки, а колку што знам од воздух не се забременува.

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Машките деца воопшто не треба да имаат влијание на темава. Кога тие ќе ги носат и тие ќе ги раѓаат тогаш нека се бунат за или против. А засега можат само да бидат пасивни посматрачи и да го кажат своето мислење доколку се најдат во таква ситуација, но во никој случај немаат право на одлука. Тоа е исто како јас да се бунам и одлучувам дали да се служи задолжително воен рок или не.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Јас колку што контам, дојдов до заклучок дека абортусот е последица на лошо воспитани девојки, а колку што знам од воздух не се забременува.
Машките деца што и да прават, нема да имаат плод во нив.
Така што, да, треба да се советуваат исто како и женските, но разликата е во тоа што, тие ама баш никогаш нема да имаат потреба да го кажат ,,последниот збор,, на темава.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Па темава е абортус, а колку што знаеме, момчињата немаат опција да бидат бремени.
А и не знам што заглавија со воспитување на женски деца, ептенски офтопик, башка ирелевантен муабет на темава.
брее пума
јас ако купам кола - жената нема да ја возам, јас ако платам струја на жената нема да му дозволам да пали сијалици или гледа ТВ, јас ако донесам плата, јас ќе си ја трошам за мене - за неа нема....
Па зато и ќе се абортира
од страв себичност и гледање само себе да му е погодено

Kajgana Shop

На врв Bottom