- Член од
- 10 февруари 2008
- Мислења
- 3.947
- Поени од реакции
- 2.060
Го поддржувам, зашто да не го поддржувам, никому нема да штети, а на некој дури ќе им биде и од корист.
Да да, сум слушнал... дури и безплатни часови за бомбаши самоубијци давале.Зашо бе црква?! Ја сакам џамија!. Повисоки се поубави, посилно се слуша оџата, од вардара до триглава, нема икони, нема оставање пари...и замислете се е бесплатно.
Џамија и точка.
Не можеш ти да кажеш што е добро за народот. Ако сакаат они цркви - нека имаат цркви. Незнам зашто толку ви смета бе. Атеисти сте вау ајде сеа како Мирко Сељак Попов ќе кажуваме дека ќе палиме цркви! И јас сум атесит ама нека прават луѓето што сакаат, нивен избор е тоа.Ниту спомениците ниту храмот нема да му донесат добро на народот. За народот да биде среќен треба работни места и бизнис но и нови болници, училишта и установи од кои сите би имале корист а не само верниците. Христијанскиот народ најверојатно треба да се запраша дали во време кога нашата економија е меѓу најлошите во светот треба да се аздисува со мега-цркви. Некој горе спомна душевен мир, верникот доколку сака може да си најде душевен мир и во обичен манастир или црква а сигурен сум дека во Струмичкиот регион има многу такви. Од друга страна оној што нема за леб си има други проблеми но за неговите проблеми нема алтернатива како што има верникот.
Корист ?!Го поддржувам, зашто да не го поддржувам, никому нема да штети, а на некој дури ќе им биде и од корист.
Да но зашто да се градат вакви објекти со државни пари(од граѓаните) или пак со пари од општинската каса(исто така народни пари), тие граѓани кои што си сакаат ваков објект лично нека си го одврзат кесето и нека си дадат пари(доброволно), бидејќи во тој државен или општински буџет вотева влегуваат пари од сите граѓани и од христијански верници и од муслимански верници, но и од луѓе кои едноставно не се верници на ниту една религија !Не можеш ти да кажеш што е добро за народот. Ако сакаат они цркви - нека имаат цркви. Незнам зашто толку ви смета бе. Атеисти сте вау ајде сеа како Мирко Сељак Попов ќе кажуваме дека ќе палиме цркви! И јас сум атесит ама нека прават луѓето што сакаат, нивен избор е тоа.
А за економијата, не треба они да се грижат, туку државата. Таа создава клима, народот работи во таа клима. Ама тоа е друга тема.
Друже прочитај го мојот пост. Не се работи за донација од општината бидејки истата не смее да донира за изградба на верски објект. Парите се од верници...Да но зашто да се градат вакви објекти со државни пари(од граѓаните) или пак со пари од општинската каса(исто така народни пари), тие граѓани кои што си сакаат ваков објект лично нека си го одврзат кесето и нека си дадат пари(доброволно), бидејќи во тој државен или општински буџет вотева влегуваат пари од сите граѓани и од христијански верници и од муслимански верници, но и од луѓе кои едноставно не се верници на ниту една религија !
Никогаш нема да ја сфатиш користа ако не си верник така што залудно е да ти објаснувам, а од друга страна пак духовната благосостојба не може ни да се објасни, сеедно дали попот ќе земе пари или не, тоа му е работа, на народот храмот нема да му шкоди.Корист ?!
Ако мислиш на поповите и владиците да, секако дека имале, имаат и ќе имаат корист, но каква корист од ваквите објекти би имале граѓаните, без разлика дали се верници или не се верници !
Изгледа ептен сме јаки и богати како држава и како народ, па се друго изградивме и уредивме, па сега на ред ни се гигантски цркви да градиме од по 50/60 метри !
А каде се пирамидите, ајфеловата кула, кинескиот ѕид и сл.
А џедај-темпл !
Знам дека е така, ако народот сака цркви нека гради цркви. Поентата ми е дека тие пари кои народот би ги донирал за оваа голема црква, би можеле да се пренаменат за нешто што навистина и реално би им донело душевен мир - да им помогнат на болни лица на кои им е потреба парична помош за операции а такви во државава ги има премногу. И МПЦ би требало да излезе со таква идеја но за жал немаме толку развиена свест да сфатиме дека нема ништо поважно од здравјето а се друго е споредно.Не можеш ти да кажеш што е добро за народот. Ако сакаат они цркви - нека имаат цркви. Незнам зашто толку ви смета бе. Атеисти сте вау ајде сеа како Мирко Сељак Попов ќе кажуваме дека ќе палиме цркви! И јас сум атесит ама нека прават луѓето што сакаат, нивен избор е тоа.
А за економијата, не треба они да се грижат, туку државата. Таа создава клима, народот работи во таа клима. Ама тоа е друга тема.
Не реков дека има штета, туку реков дека нема ниту корист, ниту пак штета, туку само еден тотално непотребен кич и тоа од педесетина метри !Никогаш нема да ја сфатиш користа ако не си верник така што залудно е да ти објаснувам, а од друга страна пак духовната благосостојба не може ни да се објасни, сеедно дали попот ќе земе пари или не, тоа му е работа, на народот храмот нема да му шкоди.
А која е штетата па ти што си се загрижил?
Постото твој би бил сосема коректен кога би биле црквите, само место за верници и одржување обреди.Денес сите тие обреди и посети спаѓаат под едно име - заработка. Ако се направи некоја промена,зошто да не. Исто ти е, со секое отворање нова филијала на некоја банка е знак дека е успешна и се шири...како вирус.Не можеш ти да кажеш што е добро за народот. Ако сакаат они цркви - нека имаат цркви. Незнам зашто толку ви смета бе. Атеисти сте вау ајде сеа како Мирко Сељак Попов ќе кажуваме дека ќе палиме цркви! И јас сум атесит ама нека прават луѓето што сакаат, нивен избор е тоа.
А не, тоа е за другата паралелка, со додатни часови Гледај на позитивната страна, ќе научиш арапски на пример... hal tatakallam al -arabija?Да да, сум слушнал... дури и безплатни часови за бомбаши самоубијци давале.