За идеали гинат будали?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Ne e bas deka za ideali ginat budali, ginat heroi hrabri luge koi ne deka nemaat popametna rabota nego primer vojna ti vleguvaat doma ti siluvaat ubivaat bliski i ti normalno uznudeno ti e da se branis adekvatno. A za idealite pa svetot ustvari ne moze da se promeni na podobro iako bas toa e stvarta, no ne se menuva neli ko sto vikal Marx ne e stvarta da se tolkuva svetot da se pisuva objavuva da se bide slaven oti koj te pravat slaven zbirstinata Slava priznavam ako opstane ili stane nekoj/a po 100 g, nego sto mi bese zborot znaci stvarta e svetot da se promeni na podobro za toa imas ideali od najrazlicen vid no fakt e deka nisto ne se menuva isto kako so pisuvanjeto psi laju karavan prolazi no sekogas imalo luge idealisti koi za svojata kauza bile i se spremni da idat preku sebe mrtvi protiv neprijatelot i takvi imalo sekogas. Ne se budali nego oni sami si odbrale taktika na dejstvuvanje posto pisuvanjeto tvorestvoto slavata ne go menuva svetot i lugeto na podobro, tie sami odbrale da zaginat posto ne mozat veke da ja podnesuvaat ponizuvackata realnost koja kaj konformistite koi se vodat po ropska psihologija e znak deka se In, nasproti ova mnozinstvo ima hrabri luge koi pre bi umrele vo borba sto se vika preku mene mrtov ke bide taka no samo preku mene mrtov.I zatoa ne moze da se budali, zar Che gevara bil budala, moze u smisla lud zaeban tip no ne bill glupak ona fool,dumb.

Член од
5 март 2012
Мислења
34
Поени од реакции
35
заборавив да завршам со една реченица од еден обичен човек од Дискавери којшто се бори против жутите говна што факаат китови ... џабе си се родил ако нема за што да умреш

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
- идеалите на нашите борци за слобода
“-Претпоследниот патрон беше почесен! Неговиот глас беше последниот
чуен глас на слободата! Неговото смртоносно зрно беше последниот
придонес за мирољубивиот свет! Тој требаше да ја размрска главата на
последниот пред смрт виден фашистички војник - злосторник!
- А последниот патрон, највелокодушната творба на дивата цивилизација,
беше сопственост на последната желба: љубимец на слободниот човек!
тој требаше да ги отфрли, пред да го издаде и поколеба во возвишените
идеали измрцвареното и изнакажено тело,последните тегоби на здравиот
разум. Тој беше спас за големиот борец.Кој стана жртва на својот идеал
пред тој да се оствари. Зар вреди за тоа да се гине.И вреди и не вреди.
-Во овој случај вреди,оти друг избор немаа.Остануваше или да им робуваме на фашистичките злосторници, или со сета жестокост да се
наврлиме на нив до конечна слобода.Затоа се почна оваа борба и тој
идеал за слобода кој многу не го дочекаа.
- С Л А В А И М на нашите борци за слобода.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.838
Поени од реакции
4.538
јас за моите идеали би загинал ако навистина е потребно, па макар и да ме сметаат за будала, сепак би го натерал непријателот да загине за неговите а јас моите да си ги остварам а да не загинам залудно и да доживеам да се борам друг ден

Z

zmej gorjanin

Гостин
Уште не ми е јасно за кои идеали се прави муабет, секој барем за своите идеали си пишува. Ништо не е вечно, ниту пак идеалите, особено кога некогаш ќе ги достигнеш. Ете Аскезата е идеал, но тешко кој може да го примени живеејќи и комуницирајќи нормално со останатите во едно општество кои се спротивност на тој идеал.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Уште не ми е јасно за кои идеали се прави муабет, секој барем за своите идеали си пишува. Ништо не е вечно, ниту пак идеалите, особено кога некогаш ќе ги достигнеш. Ете Аскезата е идеал, но тешко кој може да го примени живеејќи и комуницирајќи нормално со останатите во едно општество кои се спротивност на тој идеал.
Е па кога ќе видиш, идеалите се индивиудални. Многу често се случува луѓе да се најдат меѓу себе затоа што имаат слични идеали, визии, соништа.
Идеал е нешто во кое ти како индивидуа веруваш и се бориш за тоа. Принцип, визија за нешто. Ти имаш твои идеали, јас имам мои, можеби се тотално различни, но и двајцата веруваме дека се правилни и се бориме за тоа. :)

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Ме збуни со подцртаниот став - те молам објасни.
Реализирањето на идеалите е прилично сложена работа. Сигурно ќе наидеш на противници, а некогаш можеш и на несовладлив противник. Одењето со глава во ѕид може на крај да создаде скршен човек. Понекогаш добро е декларативно да се „откажеш“ од идеалот и да бараш алтернативни начини за негово реализирање.

Сепак луѓето кои држеле до своите идеали, понекогаш дури и по сметка на нивниот живот се луѓе со беспрекорна морална вертикала и заслужуваат почит и поклонување пред нивното дело.

Член од
5 март 2012
Мислења
34
Поени од реакции
35
мојот идеал за човечанството одприлика е овака...Германци да направат преработка на стара Македонска песна со Турски примеси, да пее најдобриот транце вокал Русинката Ирина Микхаилова да играат Хинду моми, и сите да се среќни и весели. уживајте...

http://www.youtube.com/watch?v=BTTEInv3P3Q

Член од
25 декември 2008
Мислења
1.879
Поени од реакции
1.092
Е па кога ќе видиш, идеалите се индивиудални. Многу често се случува луѓе да се најдат меѓу себе затоа што имаат слични идеали, визии, соништа.
Идеал е нешто во кое ти како индивидуа веруваш и се бориш за тоа. Принцип, визија за нешто. Ти имаш твои идеали, јас имам мои, можеби се тотално различни, но и двајцата веруваме дека се правилни и се бориме за тоа. :)
Да имаа сите луѓе идеали,амбиции,визија, светов ќе беше многу поубаво место за живеење.

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Поради тоа што нема некој идеалист кај нас во денешно време сме толку тиња.
На нас и на нашиов народ му треба некој идеалист да не води против сите црнила што ни се дешаваат,но на крајот секогаш тој го јаде што значи треба да се жртвува.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Можеби лично гледање на нештата кои што не ми се случиле, а очекувам да се случат, па креирам некаква слика (идеал) во однос на тоа како би сакал да изгледа таа слика. Али луѓево на темава почнаа да пишуваат за идеологии и ја свртеа кон политика и темава почнува да заличува на анкетана у Косово - Дали е добро да се биде ХИВ позитивен? :icon_lol:

S

Sagan

Гостин
Се согласувам со болдираното. Но, конкретно ме замислуваа некои муабети од типот... Студент се самозапалил во студентски движења во Полска ми се чини беше... Еј будала види го, кретен, малоумен и сл. А ете го, детето немало врска со партии, ни политичари.

Насловот го земав од конкретната изрека, но повеќе муабетот ми беше дека сонувачи се помалку има и дека апатијата е се повеќе форсирана, за жал. Не велам јас дека треба сега човек треба да се самозапали, него моментот со постоење на идеали повеќе сакав да го истакнам.
Ја изреката ја знам нешто како: гину будале за туѓе идеале.
Слободата не е туѓа на ниеден човек.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ваши мислења?
Мислам дека оваа реченица е кажана во контекст, дека е глупо да се гине за идеали кој не се твој, кој се идеали на општеството. Тие идеали со текот на времето ќе се изменат, ќе се модифицираат а можеби и комплетно ќе исчезнат, како што беше случај со комунизмот.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Точно, за идеали гинат будали. Колку будали до сега изгинаа за идеалот наречен држава.

Kajgana Shop

На врв Bottom