Мислам мораш да го платиш досегашниот долг, а после негде се пријавуваше дека лицето е починато.Ми дојде решение за наплата на долг од Водовод за стари сметки на име на татко ми, татко ми е починат и живееше сам во куќата. Бев во водовод да им кажам дека човекот е починат и дека нема кој да товарат за тие сметки, ми кажаа долгот се префрлал наследно и дека морало да се плати тој долг кон водовод без разлика дали е жив или не човекот, решението гласи на негово име и него го товарат за сметките и исто така ми кажаа доколку не се плати долгот, решението се префрлало на извршители па тие понатаму го наплаќале долгот (што би се случило доколку дојдат извршители,а човекот кој што го товарат е починат). Е сега ми интересира дали да барам адвокат за стопирање на тој процес за наплата на сметки за да не се платат сметките бидејки човекот е починат, ме интересира дали правдата колку толку е на моја страна или како иде понатаму постапката?
Би бил многу благодарен за било каков совет од правниците на форумов...
долговите се наследуваат, кога ќе видат дека татко ти е починат од наследниците ќе наплаќаат.Ми дојде решение за наплата на долг од Водовод за стари сметки на име на татко ми, татко ми е починат и живееше сам во куќата. Бев во водовод да им кажам дека човекот е починат и дека нема кој да товарат за тие сметки, ми кажаа долгот се префрлал наследно и дека морало да се плати тој долг кон водовод без разлика дали е жив или не човекот, решението гласи на негово име и него го товарат за сметките и исто така ми кажаа доколку не се плати долгот, решението се префрлало на извршители па тие понатаму го наплаќале долгот (што би се случило доколку дојдат извршители,а човекот кој што го товарат е починат). Е сега ми интересира дали да барам адвокат за стопирање на тој процес за наплата на сметки за да не се платат сметките бидејки човекот е починат, ме интересира дали правдата колку толку е на моја страна или како иде понатаму постапката?
Nekoj okolu ova kako da si gi zemam parite?Советник сум во една општина.не ми се исплатени добивките за цела година. кое е моето право да си ги земам?Да ја тужам општината и на кој материјални прописи да се повикам? Помош
Долговите се наследуваат, меѓутоа застаруваат за рок од 1 година така што не можат да те товарат за сметки кои што се постари од 1 год.долговите се наследуваат, кога ќе видат дека татко ти е починат од наследниците ќе наплаќаат.
мојот одговор беше дека долгот како долг се наследува, а за застарувањето нормално дека може да го имаДолговите се наследуваат, меѓутоа застаруваат за рок од 1 година така што не можат да те товарат за сметки кои што се постари од 1 год.
Долг за неплатена сметка застарува после 12 месеци доколку не е тужена, значи ако има сметки пстари од 12 месеци а за нив не си ти или татко ти тужен - нек си ги избришат си има и закон за тоа.Ми дојде решение за наплата на долг од Водовод за стари сметки на име на татко ми, татко ми е починат и живееше сам во куќата. Бев во водовод да им кажам дека човекот е починат и дека нема кој да товарат за тие сметки, ми кажаа долгот се префрлал наследно и дека морало да се плати тој долг кон водовод без разлика дали е жив или не човекот, решението гласи на негово име и него го товарат за сметките и исто така ми кажаа доколку не се плати долгот, решението се префрлало на извршители па тие понатаму го наплаќале долгот (што би се случило доколку дојдат извршители,а човекот кој што го товарат е починат). Е сега ми интересира дали да барам адвокат за стопирање на тој процес за наплата на сметки за да не се платат сметките бидејки човекот е починат, ме интересира дали правдата колку толку е на моја страна или како иде понатаму постапката?
Ако се утужени ќе ги товарат наследниците нормално. Во спротивно и да не се тужени повторно ќе се наиде на проблем во моментот кога наследниците ќе сакат да го префрлат целиот имот на свое име. Нормално е дека ќе треба да ги пренесат и договорите за водовод, греење, струја и сл. Водовод неможе да ве тужи за застарени неплатени сметки, но се сомневам дека ќе направи префрлање на друго име додека претходните долгови не се исчистат. А порано или подоцна префрлање мора да се направи, и оп ... ете ... наплата со камата по доброволна основа без тужби и извршители.Почитувани ! Би сакал да ми одговорите на едно прашање во врска со физичка поделба на станбен објект.Поточно на објектот кој е предмет на физичка делба , има доградба на балкон која е дивоградба.Дали овој балкон може да биде предмет на физичка делба иако во имотниот лист не е заведен и во елаборатот изготвен од страна на приватните катастри е напоменао дека ,балконот е бесправно изграден објект...Ви благодарам !
--- надополнето: 30 март 2012 во 18:06 ---
Долговите се наследуваат, меѓутоа застаруваат за рок од 1 година така што не можат да те товарат за сметки кои што се постари од 1 год.
пред да се префрли треба да се упати барање да се избришат од книговотствена евиденција сите сметки кои се постари од 12 месеци а не се предмет на тужба. Од како тоа се направи нек си префрлат договори.Ако се утужени ќе ги товарат наследниците нормално. Во спротивно и да не се тужени повторно ќе се наиде на проблем во моментот кога наследниците ќе сакат да го префрлат целиот имот на свое име. Нормално е дека ќе треба да ги пренесат и договорите за водовод, греење, струја и сл. Водовод неможе да ве тужи за застарени неплатени сметки, но се сомневам дека ќе направи префрлање на друго име додека претходните долгови не се исчистат. А порано или подоцна префрлање мора да се направи, и оп ... ете ... наплата со камата по доброволна основа без тужби и извршители.
Ми се допаѓа како идеја ама незнам дали е навистина изводливо. Тоа што побарувањето немаат право присилно да го наплатат не значи дека и мора да го отпишат. Навистина незнам како е тоа регулирано, но ќе дознаам кај и да е, пошто ме чека префрлање на сопственост за објект за кој знам дека има мал долг.пред да се префрли треба да се упати барање да се избришат од книговотствена евиденција сите сметки кои се постари од 12 месеци а не се предмет на тужба. Од како тоа се направи нек си префрлат договори.
законот јасно вели дека сметки од струја, вода радиодифузија.. застаруваат по 12 месеци, Мислам дека и при префрлање може да се каже написмен дека тие сметки према закон се застарени. Не гледам по кој основ би барале да се наплатат.Ми се допаѓа како идеја ама незнам дали е навистина изводливо. Тоа што побарувањето немаат право присилно да го наплатат не значи дека и мора да го отпишат. Навистина незнам како е тоа регулирано, но ќе дознаам кај и да е, пошто ме чека префрлање на сопственост за објект за кој знам дека има мал долг.
Точно, така вели законот, но застарување не значи и отпис по автоматизам ... мислам дека тука лежи зајакот (поточно бега и тоа брзо да не можеш да го фатиш).законот јасно вели дека сметки од струја, вода радиодифузија.. застаруваат по 12 месеци, Мислам дека и при префрлање може да се каже написмен дека тие сметки према закон се застарени. Не гледам по кој основ би барале да се наплатат.