Правна помош и совети

Alek_rjk

Za prviot vpecatok nema vtora sansa
Член од
14 март 2006
Мислења
387
Поени од реакции
4
Дали некој има при рака документ "книжно одобрение"?
Многу би ми помогнало еден скен од таков документ или напишано вака...сшто като исто.

Никогаш не сум видел вакво нешто, а итно ми треба :cuc:

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Ми дојде решение за наплата на долг од Водовод за стари сметки на име на татко ми, татко ми е починат и живееше сам во куќата. Бев во водовод да им кажам дека човекот е починат и дека нема кој да товарат за тие сметки, ми кажаа долгот се префрлал наследно и дека морало да се плати тој долг кон водовод без разлика дали е жив или не човекот, решението гласи на негово име и него го товарат за сметките и исто така ми кажаа доколку не се плати долгот, решението се префрлало на извршители па тие понатаму го наплаќале долгот (што би се случило доколку дојдат извршители,а човекот кој што го товарат е починат). Е сега ми интересира дали да барам адвокат за стопирање на тој процес за наплата на сметки за да не се платат сметките бидејки човекот е починат, ме интересира дали правдата колку толку е на моја страна или како иде понатаму постапката?

Би бил многу благодарен за било каков совет од правниците на форумов...

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Ми дојде решение за наплата на долг од Водовод за стари сметки на име на татко ми, татко ми е починат и живееше сам во куќата. Бев во водовод да им кажам дека човекот е починат и дека нема кој да товарат за тие сметки, ми кажаа долгот се префрлал наследно и дека морало да се плати тој долг кон водовод без разлика дали е жив или не човекот, решението гласи на негово име и него го товарат за сметките и исто така ми кажаа доколку не се плати долгот, решението се префрлало на извршители па тие понатаму го наплаќале долгот (што би се случило доколку дојдат извршители,а човекот кој што го товарат е починат). Е сега ми интересира дали да барам адвокат за стопирање на тој процес за наплата на сметки за да не се платат сметките бидејки човекот е починат, ме интересира дали правдата колку толку е на моја страна или како иде понатаму постапката?

Мислам мораш да го платиш досегашниот долг, а после негде се пријавуваше дека лицето е починато.

Член од
18 јануари 2012
Мислења
34
Поени од реакции
18

долговите се наследуваат, кога ќе видат дека татко ти е починат од наследниците ќе наплаќаат.

Член од
13 март 2012
Мислења
64
Поени од реакции
2
Советник сум во една општина.не ми се исплатени добивките за цела година. кое е моето право да си ги земам?Да ја тужам општината и на кој материјални прописи да се повикам? Помош
Nekoj okolu ova kako da si gi zemam parite?

Член од
30 март 2012
Мислења
2
Поени од реакции
0
najprvo bravo i sekoja cest za idejata da im se pomogne na lugeto bez nadomest paricna so ogled na seg situacija... bi sakal da prasam dali mozae da se dade baranje na sud i da se tuzi sopruga koja deteto go zela so sebe i ne dozvoluva kontakt so negoviot tatko pritoa jasno i svesno gi prekrsuva moralnite i covecki normi ne spomenuvajki gi pritoa odredbite od zakonot.. Pritoa nesuvajki dusevna bolka i bescelno stradanje sto na deteto koe e oddeleno od tatkoto i obratno naglasuvam se uste vo brak i bez nikakvi zabrani od sud..deteto e odvoeno 2 celi meseci ...

Член од
28 март 2012
Мислења
5
Поени од реакции
0
Почитувани ! Би сакал да ми одговорите на едно прашање во врска со физичка поделба на станбен објект.Поточно на објектот кој е предмет на физичка делба , има доградба на балкон која е дивоградба.Дали овој балкон може да биде предмет на физичка делба иако во имотниот лист не е заведен и во елаборатот изготвен од страна на приватните катастри е напоменао дека ,балконот е бесправно изграден објект...Ви благодарам !
--- надополнето: 30 март 2012 во 18:06 ---
долговите се наследуваат, кога ќе видат дека татко ти е починат од наследниците ќе наплаќаат.
Долговите се наследуваат, меѓутоа застаруваат за рок од 1 година така што не можат да те товарат за сметки кои што се постари од 1 год.

Член од
18 јануари 2012
Мислења
34
Поени од реакции
18
Долговите се наследуваат, меѓутоа застаруваат за рок од 1 година така што не можат да те товарат за сметки кои што се постари од 1 год.
мојот одговор беше дека долгот како долг се наследува, а за застарувањето нормално дека може да го има

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278

Долг за неплатена сметка застарува после 12 месеци доколку не е тужена, значи ако има сметки пстари од 12 месеци а за нив не си ти или татко ти тужен - нек си ги избришат си има и закон за тоа.

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Почитувани ! Би сакал да ми одговорите на едно прашање во врска со физичка поделба на станбен објект.Поточно на објектот кој е предмет на физичка делба , има доградба на балкон која е дивоградба.Дали овој балкон може да биде предмет на физичка делба иако во имотниот лист не е заведен и во елаборатот изготвен од страна на приватните катастри е напоменао дека ,балконот е бесправно изграден објект...Ви благодарам !
--- надополнето: 30 март 2012 во 18:06 ---

Ако се утужени ќе ги товарат наследниците нормално. Во спротивно и да не се тужени повторно ќе се наиде на проблем во моментот кога наследниците ќе сакат да го префрлат целиот имот на свое име. Нормално е дека ќе треба да ги пренесат и договорите за водовод, греење, струја и сл. Водовод неможе да ве тужи за застарени неплатени сметки, но се сомневам дека ќе направи префрлање на друго име додека претходните долгови не се исчистат. А порано или подоцна префрлање мора да се направи, и оп ... ете ... наплата со камата по доброволна основа без тужби и извршители.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Ако се утужени ќе ги товарат наследниците нормално. Во спротивно и да не се тужени повторно ќе се наиде на проблем во моментот кога наследниците ќе сакат да го префрлат целиот имот на свое име. Нормално е дека ќе треба да ги пренесат и договорите за водовод, греење, струја и сл. Водовод неможе да ве тужи за застарени неплатени сметки, но се сомневам дека ќе направи префрлање на друго име додека претходните долгови не се исчистат. А порано или подоцна префрлање мора да се направи, и оп ... ете ... наплата со камата по доброволна основа без тужби и извршители.
пред да се префрли треба да се упати барање да се избришат од книговотствена евиденција сите сметки кои се постари од 12 месеци а не се предмет на тужба. Од како тоа се направи нек си префрлат договори.

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
пред да се префрли треба да се упати барање да се избришат од книговотствена евиденција сите сметки кои се постари од 12 месеци а не се предмет на тужба. Од како тоа се направи нек си префрлат договори.
Ми се допаѓа како идеја ама незнам дали е навистина изводливо. Тоа што побарувањето немаат право присилно да го наплатат не значи дека и мора да го отпишат. Навистина незнам како е тоа регулирано, но ќе дознаам кај и да е, пошто ме чека префрлање на сопственост за објект за кој знам дека има мал долг.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Ми се допаѓа како идеја ама незнам дали е навистина изводливо. Тоа што побарувањето немаат право присилно да го наплатат не значи дека и мора да го отпишат. Навистина незнам како е тоа регулирано, но ќе дознаам кај и да е, пошто ме чека префрлање на сопственост за објект за кој знам дека има мал долг.
законот јасно вели дека сметки од струја, вода радиодифузија.. застаруваат по 12 месеци, Мислам дека и при префрлање може да се каже написмен дека тие сметки према закон се застарени. Не гледам по кој основ би барале да се наплатат.

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
законот јасно вели дека сметки од струја, вода радиодифузија.. застаруваат по 12 месеци, Мислам дека и при префрлање може да се каже написмен дека тие сметки према закон се застарени. Не гледам по кој основ би барале да се наплатат.
Точно, така вели законот, но застарување не значи и отпис по автоматизам ... мислам дека тука лежи зајакот (поточно бега и тоа брзо да не можеш да го фатиш).

Едит: чисто за инфо како работат институциите кај кои треба да бараш да ти ги затворат долговите види во мој претходен пост (и тука стануваше збор за застарени долгови). А она што потоа не го напишав е дека организацијата за заштита не потрошувачи која сите толку често ја величиме е само една добро осмислена форма за собирање на пари од разочарани потрошувачи преку безмалку бесплатно рекламирање ... одличен ПР, никакви конкретни активности и резултати ... функционираат како и секоја друга адвокатска фирма.
Инаку после проблемот со водовод, го избрав едниствениот начин да не ги користам нивните услуги ... од револт веќе не пијам вода од чешма, туку само пиво од флаша :)

Член од
30 март 2012
Мислења
2
Поени од реакции
0
pozdrav do strumiks... vaka imam eden problem ziveam vo skopje zenet so 18 mes bebe mojata sopruga ima rab mesto vo struga. patem taa e od ohrid.. po zavrsuvanje na trudnicko odluci da se vrati na rab vo struga i imase relacija natamu navamu uste celi 9 meseci sekoj vikend . sega toa pobarav da prekine ili semejstvo ili rab mesto... odbra rab mesto so sto go zadrza deteto kaj sebe ..
vo zakonot stoe deka 2 raditeli se ramnopravni vo pravata i obvrskite ...koga pobarav asistencija od centarot za soc rab vo skopje kade e skl brakot i kade se vodi adresata na ziveenje na 2 roditeli... tuka nastana komplikacii ..spored niv i tolkuvanjeto na zakonot nadlezna e i ovaa institucija i taa kade sto momentalno se naoga deteto mal kiks vo zakonot ... togas otidov vo ohrid i pobarav tamu sto i mi sleduva vo zakonot pravo... tamu posle razni opstrukcii sto od sluzbenickite sto od nea i nejzinite roditeli.. neznam kako samo tie imaat pravo da interveniraat no... otkako se se zavrsi so resenie dobiv samo 3 casa na 1 i 3 nedela ??? toa bese shok kade e mozno da se nekomu dade pravo da go ima deteto celo vreme a nekomu ic ... a ramnopravni sme neli pred zakonot pobarav objasnenie od istaat sluzbenicka od ohrid i dobiv odg se e tamu citko i jasno... po koi pravilnici samo se vodea ... ne sum razveden ne ja maltretirav doagase i odese koga sakase sega na kraj jas go izedov stapot ... ima li resenie ovoj problem site sto gi prasav site skoro isto kazaa ovde vo makedonija zenata e zastitena ... a nie mazite sme sto ??? nie ne zasluzuvame da si gi porasneme sv deca
:unsure::unsure::unsure:?

Kajgana Shop

На врв Bottom