Битола

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.373
Поени од реакции
4.904
Според мене, најлош избор за градење на тоа место се згради, али јас не сум тој со парите. :D
 

Џони Вајсмилер

Don't share my food
Член од
15 февруари 2010
Мислења
15.489
Поени од реакции
15.506
Шо да не бидат постигнати високи цени..кај нас првин Двојче,па нискоградба и тие партиските пиуни сите требаат со ред да лапнат пари за да се изгради нештото..каква ѓупска земја сме значи чудо нешто!
 

Goran Bt

локал патриот
Член од
28 јуни 2009
Мислења
9.322
Поени од реакции
8.321
Шо да не бидат постигнати високи цени..кај нас првин Двојче,па нискоградба и тие партиските пиуни сите требаат со ред да лапнат пари за да се изгради нештото..каква ѓупска земја сме значи чудо нешто!
Abe brat i nie za vgaz ebavanje sme ne se samo dvojce i kopanija krivi tuku i nie sme vinovni oti kutime kako picki i za nisto nikade ne se bunime i na kraj pak istite lajna(sdsm i umro) gi glasame :facepalm:
Samo Bitolska partija mu e majkata !
 

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.373
Поени од реакции
4.904
Абе какви се процедурите за пријавување на педофил.. Има едно бате во паркот и во долниот дел на Широк Сокак си патролира со мобилниот и слика девојки (меѓу кои и малолетни и деца мали). Видно е дека човекот има проблеми и треба да се смести во некоја институција.. Зарем никој друг не приметил ??
 
Z

ziko bt

Гостин
Такви пациенти е полно по корзо шо се чудиш :D тие се еден вид атракција :D
 

JOE

Пелистер Битола
Член од
31 март 2007
Мислења
3.029
Поени од реакции
623
Сигурно мисли на ТРАМПЕ :D
 

Jimmy

Организатор
Член од
26 мај 2006
Мислења
927
Поени од реакции
312
Следниот петок (30.03.2012) официјално излегува Битолско, повторно! :)

Следниот петок, на 30 март, свечено ќе се одбележи долгоочекуваното официјално отварање на Пивара Битола која пред две години беше купена од радовишката... компанија „Марди“.

Пиварницата е реконструирана по германски проект, опремена е со најнова висока технологија за производство на пиво, која ги задоволува сите еколошки стандарди и моментално е единствена пиварница која строго се придржува кон германската формула за производство на пиво кое ги содржи основните состојки: јачменов слад, хмељ, квасец и вода.

Германските експерти кои учествуваа во проектот за реконструкција на пиварницата велат “Пивара Битола има компаративна предност во производството на пиво пред многу други производители на пиво, не само од Балканот и Европа, туку и на светско ниво. Пред сè, станува збор за користењето на кристално чистата пелистерска вода, која се карактеризира со извонредно погодна мекост и истата не е потребно технолошки да се приспособува за користење во процесот на производство. Да се наоѓаше Битола во Германија, ќе имаше десет пиварници.”

Употребата на јачмениот слад во производството на пиво е една од основните компоненти од која се добива основниот екстракт на пивото, затоа Пивара Битола за своето производство користи високо квалитетен јачменов слад.

Хмељот влијае на горчливоста и ароматичниот вкус и ја зголемува пенливоста и трајноста на пивото со своето антисептично дејство. Пивара Битола користи хмељ од словенски производител кој поседува сертификат за висок квалитет добиен од Институтот за хмељ во Жалец-Словенија.

Квасецот е одговорен за ферментацијата на пивото и има големо влијание на карактерот и вкусот на крајниот производ. Германија е водечка земја во производство на квасец со врвен квалитет, кој Пивара Битола го употребува во производство на своите пива.
 

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.373
Поени од реакции
4.904
Абе ќељав е, целиот исушен.
Ти ибам атракцијата :D
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Следниот петок (30.03.2012) официјално излегува Битолско, повторно! :)

Следниот петок, на 30 март, свечено ќе се одбележи долгоочекуваното официјално отварање на Пивара Битола која пред две години беше купена од радовишката... компанија „Марди“.

Пиварницата е реконструирана по германски проект, опремена е со најнова висока технологија за производство на пиво, која ги задоволува сите еколошки стандарди и моментално е единствена пиварница која строго се придржува кон германската формула за производство на пиво кое ги содржи основните состојки: јачменов слад, хмељ, квасец и вода.

Германските експерти кои учествуваа во проектот за реконструкција на пиварницата велат “Пивара Битола има компаративна предност во производството на пиво пред многу други производители на пиво, не само од Балканот и Европа, туку и на светско ниво. Пред сè, станува збор за користењето на кристално чистата пелистерска вода, која се карактеризира со извонредно погодна мекост и истата не е потребно технолошки да се приспособува за користење во процесот на производство. Да се наоѓаше Битола во Германија, ќе имаше десет пиварници.”

Употребата на јачмениот слад во производството на пиво е една од основните компоненти од која се добива основниот екстракт на пивото, затоа Пивара Битола за своето производство користи високо квалитетен јачменов слад.

Хмељот влијае на горчливоста и ароматичниот вкус и ја зголемува пенливоста и трајноста на пивото со своето антисептично дејство. Пивара Битола користи хмељ од словенски производител кој поседува сертификат за висок квалитет добиен од Институтот за хмељ во Жалец-Словенија.

Квасецот е одговорен за ферментацијата на пивото и има големо влијание на карактерот и вкусот на крајниот производ. Германија е водечка земја во производство на квасец со врвен квалитет, кој Пивара Битола го употребува во производство на своите пива.
Муабетот за водата е оној од 70 десетите кога исто германци монтираа машини во Битолската пивара “да имавме ние ваква вода ќе праевме најдоброто пиво на светот“ Таа ја имам слушнато одааамна

кога турците ја презедоа пиварата направија пиво Кембах. Она во стаклено шише беше најдоброто пиво кое сум го пиел во животот... а пијам пиво со децении. Ко му тргна работата се полакомија па наместо скапиот хмељ од чешка почнаа да ставаат хмељ од прилеп (одма се преполови квалитет)

најважната состојка е мајсторот за пиво, оној кој ја знае рецептата и тајната на процесирањето. Малите варијации во постапката можат да доведат до големи разлики во вкус. Полакомени за пари не го наградија (не му дадоа убава плата) и мајсторот (инаку од турција) замина, и уште повеќе се влоши вкусот за на крај да згасне пиварата.

Затоа некако навикнат на овие балкански начини на работа имам тро сомнеж на долгорочноста на овој проект. Се надевам и стискам палци за успех!
 

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Муабетот за водата е оној од 70 десетите кога исто германци монтираа машини во Битолската пивара “да имавме ние ваква вода ќе праевме најдоброто пиво на светот“ Таа ја имам слушнато одааамна

кога турците ја презедоа пиварата направија пиво Кембах. Она во стаклено шише беше најдоброто пиво кое сум го пиел во животот... а пијам пиво со децении. Ко му тргна работата се полакомија па наместо скапиот хмељ од чешка почнаа да ставаат хмељ од прилеп (одма се преполови квалитет)

најважната состојка е мајсторот за пиво, оној кој ја знае рецептата и тајната на процесирањето. Малите варијации во постапката можат да доведат до големи разлики во вкус. Полакомени за пари не го наградија (не му дадоа убава плата) и мајсторот (инаку од турција) замина, и уште повеќе се влоши вкусот за на крај да згасне пиварата.

Затоа некако навикнат на овие балкански начини на работа имам тро сомнеж на долгорочноста на овој проект. Се надевам и стискам палци за успех!
Го имаш најпаметниот и најточниот одговор за пиварата.....чиста вистина
 

Jimmy

Организатор
Член од
26 мај 2006
Мислења
927
Поени од реакции
312
Денес како што беше најавено свечено се отвори пиварата и излегоја првите камиони за дистрибуција на пивата денес само во Битола. Битолско и Кенбах повторно со нас..да се надеваме само дека ќе останат многу години и тие, да не се повтори минатото...
Еве инаку успеав да најдам слика само од амбалажата на Кенбах 0,5л..



П.С. Објавени се и промотивните цени по кои ќе се продаваат пивата на Битолската пивара:
Битолско 0,5л - 30 ден.
Кенбах 0,5л - 35 ден.

Битолско 1,5л - 75 ден.
Кенбах 1,5л - 90 ден.

Епа нека ни е на здравје! :)
 

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
Ајде за убо да е !
Сега треба да го пробаме :)
 

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^
Од промоцијата

Кенбах

И Битолско бабачко

Спомнаа нешто кога во другиве места со дистрибуција?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom