Mark Renton
I live by the tune, I die by the book
- Член од
- 12 ноември 2009
- Мислења
- 5.373
- Поени од реакции
- 4.904
Според мене, најлош избор за градење на тоа место се згради, али јас не сум тој со парите.
Abe brat i nie za vgaz ebavanje sme ne se samo dvojce i kopanija krivi tuku i nie sme vinovni oti kutime kako picki i za nisto nikade ne se bunime i na kraj pak istite lajna(sdsm i umro) gi glasameШо да не бидат постигнати високи цени..кај нас првин Двојче,па нискоградба и тие партиските пиуни сите требаат со ред да лапнат пари за да се изгради нештото..каква ѓупска земја сме значи чудо нешто!
Љупата од Буковски ...Шприцер шо стега на ВПШ е хахахаха денес го видовСигурно мисли на ТРАМПЕ
Муабетот за водата е оној од 70 десетите кога исто германци монтираа машини во Битолската пивара “да имавме ние ваква вода ќе праевме најдоброто пиво на светот“ Таа ја имам слушнато одааамнаСледниот петок (30.03.2012) официјално излегува Битолско, повторно!
Следниот петок, на 30 март, свечено ќе се одбележи долгоочекуваното официјално отварање на Пивара Битола која пред две години беше купена од радовишката... компанија „Марди“.
Пиварницата е реконструирана по германски проект, опремена е со најнова висока технологија за производство на пиво, која ги задоволува сите еколошки стандарди и моментално е единствена пиварница која строго се придржува кон германската формула за производство на пиво кое ги содржи основните состојки: јачменов слад, хмељ, квасец и вода.
Германските експерти кои учествуваа во проектот за реконструкција на пиварницата велат “Пивара Битола има компаративна предност во производството на пиво пред многу други производители на пиво, не само од Балканот и Европа, туку и на светско ниво. Пред сè, станува збор за користењето на кристално чистата пелистерска вода, која се карактеризира со извонредно погодна мекост и истата не е потребно технолошки да се приспособува за користење во процесот на производство. Да се наоѓаше Битола во Германија, ќе имаше десет пиварници.”
Употребата на јачмениот слад во производството на пиво е една од основните компоненти од која се добива основниот екстракт на пивото, затоа Пивара Битола за своето производство користи високо квалитетен јачменов слад.
Хмељот влијае на горчливоста и ароматичниот вкус и ја зголемува пенливоста и трајноста на пивото со своето антисептично дејство. Пивара Битола користи хмељ од словенски производител кој поседува сертификат за висок квалитет добиен од Институтот за хмељ во Жалец-Словенија.
Квасецот е одговорен за ферментацијата на пивото и има големо влијание на карактерот и вкусот на крајниот производ. Германија е водечка земја во производство на квасец со врвен квалитет, кој Пивара Битола го употребува во производство на своите пива.
Го имаш најпаметниот и најточниот одговор за пиварата.....чиста вистинаМуабетот за водата е оној од 70 десетите кога исто германци монтираа машини во Битолската пивара “да имавме ние ваква вода ќе праевме најдоброто пиво на светот“ Таа ја имам слушнато одааамна
кога турците ја презедоа пиварата направија пиво Кембах. Она во стаклено шише беше најдоброто пиво кое сум го пиел во животот... а пијам пиво со децении. Ко му тргна работата се полакомија па наместо скапиот хмељ од чешка почнаа да ставаат хмељ од прилеп (одма се преполови квалитет)
најважната состојка е мајсторот за пиво, оној кој ја знае рецептата и тајната на процесирањето. Малите варијации во постапката можат да доведат до големи разлики во вкус. Полакомени за пари не го наградија (не му дадоа убава плата) и мајсторот (инаку од турција) замина, и уште повеќе се влоши вкусот за на крај да згасне пиварата.
Затоа некако навикнат на овие балкански начини на работа имам тро сомнеж на долгорочноста на овој проект. Се надевам и стискам палци за успех!