Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.
S

Sagan

Гостин
дали некој оваа недела бил на закажување на интревју за б.пасош, стварно ли се чекало дури до 6 месеца за да ти закажат за интревју за пасош??????
Не. Од 01.01.12 потврдата за бугарско потекло се дава за најмногу 45 дена (и со неа одма се оди на интервју). Целата постапка, до подигање на државјанството, трае од 8 до 12 месеци.

Ја овде имам едно друго прашање: откажување од бугарско државјанство.
Факт е дека македонските граѓани (поточно, Македонците) „бугарски пасош“ земаат со стекнување државјанство на Бугарија на еден од начините: според потекло на еден или двајцата родители. Кога еден Македонец оди да аплицира, дава изјава дека има бугарско потекло по татко и(ли) мајка (работа која не се проверува, заради мегаломанската политика на Бугарија: не постои македонски јазик ни нација).

Е сега, нивниот Закон за државјанство, во член 20 вели: Бугарски граѓанин кој постојано живее во странство (Македонец со двојно државјанство се смета исклучиво за бугарски граѓанин), може да побара ослободување од бугарско државјанство, ако се стекнал со државјанство на друга земја или ако има документи за отпочната процедура за стекнување на туѓо државјанство.

Дали ова важи за Македонец кој стекнал бг-државјанство како двојно државјанство, и ако не, која е процедурата за поништување на бугарското државјанство?

Со оглед дека општо земено, државјанството е правен поим и нема врска со националноста, но во случајот со Македонците кои по брза постапка зеле бг-државјанство (изјава дека се Бугари по потекло), исказот за народноста е пресуден, дали бугарската држава (која на ваков начин, заедно со Грција и ЕУ врши тивок геноцид врз македонската нација) и по поништувањето на државјанството, ќе продолжи да те смета за Бугар во правна смисла?

LMC

Член од
26 август 2011
Мислења
147
Поени од реакции
46
Во случај на откажување, документите се архивирани, бидејќи тие се правно валидни и имаат доказна вредност. Порано или подоцна Бугарија ќе ги искористи сите овие документи, за да изврши притисок врз Македонија и да докаже нејзиниот бугарски карактер. Негирањето на тоа нема да помогне во овој случај.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Не. Од 01.01.12 потврдата за бугарско потекло се дава за најмногу 45 дена (и со неа одма се оди на интервју). Целата постапка, до подигање на државјанството, трае од 8 до 12 месеци.

Ја овде имам едно друго прашање: откажување од бугарско државјанство.
Факт е дека македонските граѓани (поточно, Македонците) „бугарски пасош“ земаат со стекнување државјанство на Бугарија на еден од начините: според потекло на еден или двајцата родители. Кога еден Македонец оди да аплицира, дава изјава дека има бугарско потекло по татко и(ли) мајка (работа која не се проверува, заради мегаломанската политика на Бугарија: не постои македонски јазик ни нација).

Е сега, нивниот Закон за државјанство, во член 20 вели: Бугарски граѓанин кој постојано живее во странство (Македонец со двојно државјанство се смета исклучиво за бугарски граѓанин), може да побара ослободување од бугарско државјанство, ако се стекнал со државјанство на друга земја или ако има документи за отпочната процедура за стекнување на туѓо државјанство.

Дали ова важи за Македонец кој стекнал бг-државјанство како двојно државјанство, и ако не, која е процедурата за поништување на бугарското државјанство?

Со оглед дека општо земено, државјанството е правен поим и нема врска со националноста, но во случајот со Македонците кои по брза постапка зеле бг-државјанство (изјава дека се Бугари по потекло), исказот за народноста е пресуден, дали бугарската држава (која на ваков начин, заедно со Грција и ЕУ врши тивок геноцид врз македонската нација) и по поништувањето на државјанството, ќе продолжи да те смета за Бугар во правна смисла?
Интересно ми е дали Бугариja има мегаломанска политика спрема Украjна например, каде важат истите правила за стекнуване на државенство? Или например во Молдавиja?
Има видови процедури за бугарско државенство и това дека повекето македонци,молдавци, украинци и срби бират тази процедура за стекнуване на државенство (со потврда на нивното бугарско потекло) е нивно право и нивен избор.
Да, државенството е правен поим,но во случаот со таа процедура е добито врз потврда на национална припадност и бугарски корен.
Това деак Бугариja дава можност на бугарите во тугината да имат бугарско државенство врз база на определуването како бугари се користи от македонците за да добиjaт бргу пасош на држава от ЕУ. Проблемот не е во Бугариja, а во РМ.
Откажуването от државенство е можно, по треба да има друго државенство прво човекот. Процедурата е разпишана во законот за бугарското државенство.
--- надополнето: 20 март 2012 во 18:26 ---
Днеска и Србиja прорева,дека Бугариja краде државjaни.
Nečuveno!

BUGARSKA SRBIJI KRADE DRŽAVLJANE
http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/bugarska-srbiji-krade-drzavljane-193552.php

Член од
29 јануари 2012
Мислења
2.172
Поени од реакции
3.719
дефинитивно НЕ МАКЕДОНЕЦ до гроб. ахахаххахахахаа

bokser_mk

Баксуз
Член од
29 јануари 2012
Мислења
1.364
Поени од реакции
1.831
Faktori za vadenje na bugaarski pasos
1.Nema rabota
2.dokolku najdes rabota ke mizeruvas za 15000 max cel zivot
3.dokolku izvadis bugarski pasos ke bides predavnik a tie so ja podelija drzavata se parioti
4. ogorcen od spostvenata drzava
licno sekogas sum sakal da ziveam tuka i sum se gordeel so sum makedonec ali so polsednive slucuvanja se gadam od drzavava i se poveke sakam da begam vo stranstvo
Pridobivki
1.polesno naoganje rabota
2. povisoka plata
3.polesno izleguvanje od tuka

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Јас сум македонец по националност, а морав да се пишам бугарин за да ја добијам таа патна исправа откако се разочарав од македонските институции и сличните срања во државава. Летнав у странство, се разбира поради тоа што тука живеев и работев со години и едвај врзував крај со крај.
Сега сум горд македонец со двојно државјанство, 2500 фунти плата и со многу поквалитетен живот. И засекогаш ќе бидам македонец. Сфатете ме како сакате...
Imam samo edno da napisam AJ NE NE ZAEBAVAJ
Ti mozes da se custvuvas i kako indijanec ama bugarskite dokumenti kazuvaat nekoja druga vistina
--- надополнето: 21 март 2012 во 00:23 ---
Faktori za vadenje na bugaarski pasos
1.Nema rabota
2.dokolku najdes rabota ke mizeruvas za 15000 max cel zivot
3.dokolku izvadis bugarski pasos ke bides predavnik a tie so ja podelija drzavata se parioti
4. ogorcen od spostvenata drzava
licno sekogas sum sakal da ziveam tuka i sum se gordeel so sum makedonec ali so polsednive slucuvanja se gadam od drzavava i se poveke sakam da begam vo stranstvo
Pridobivki
1.polesno naoganje rabota
2. povisoka plata
3.polesno izleguvanje od tuka
A koi se tie posledni slucuvanja ???
Vidi za pridobivki mojot komsija koj ima bg pasos i e zenet ima raboteno samo mozebi 6 meseci vo Germanija ozenet e a go ima pasosot mnogu vreme ..dobro de uvezuva koli i gi prodava ama ne raboti tamu mojot bratuced izvati bg pasos otide vo stranstvo i ne se vraboti i red drugi sto ziveat i rabotat tuka
da i jas sum cul deka ne te diraat so bg pasos da rabotis vo nekoi zemji ama toa ne znaci i deka ce zamines i ce se odselis koga ce go dobies
2.povisoka plata zavisi sto rabotis i kolku trosis realno stan- kirija hrana cigari obleka zavisi sam si imas li zena i znaj toe 1000E ovde i tamu se razlicni ovde e poevtin zivotot nego primer vo Germanija
3. Glupost sega mozes da odis 3 meseci i da pretstojuvas isto kako so BG pasos
--- надополнето: 21 март 2012 во 00:31 ---
а Јас сум убеден дека ако теоретски дојде до војна помеѓу Македонија и Бугарија сите Македонци со БГ пасош ќе застанат да ја бранат МК а не БГ.
Gresis site potpisuvaat deka nema da se bort protiv Bugarija ako dojde do vojna znaci pred vreme kapitulacija

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Еден од коментариве на статијата:.....Последни нека угаси светло :pos:
За Пирот, Босилеград,Сурдулица... това важи со полна сила.
Интересно е дека този дел на СР е наjбеден, а за БГ това е наjбогатиот регион.
--- надополнето: 21 март 2012 во 15:06 ---
Imam samo edno da napisam AJ NE NE ZAEBAVAJ
Ti mozes da se custvuvas i kako indijanec ama bugarskite dokumenti kazuvaat nekoja druga vistina
--- надополнето: 21 март 2012 во 00:23 ---

A koi se tie posledni slucuvanja ???
Vidi za pridobivki mojot komsija koj ima bg pasos i e zenet ima raboteno samo mozebi 6 meseci vo Germanija ozenet e a go ima pasosot mnogu vreme ..dobro de uvezuva koli i gi prodava ama ne raboti tamu mojot bratuced izvati bg pasos otide vo stranstvo i ne se vraboti i red drugi sto ziveat i rabotat tuka
da i jas sum cul deka ne te diraat so bg pasos da rabotis vo nekoi zemji ama toa ne znaci i deka ce zamines i ce se odselis koga ce go dobies
2.povisoka plata zavisi sto rabotis i kolku trosis realno stan- kirija hrana cigari obleka zavisi sam si imas li zena i znaj toe 1000E ovde i tamu se razlicni ovde e poevtin zivotot nego primer vo Germanija
3. Glupost sega mozes da odis 3 meseci i da pretstojuvas isto kako so BG pasos

Gresis site potpisuvaat deka nema da se bort protiv Bugarija ako dojde do vojna znaci pred vreme kapitulacija
3. Со бугарски пасош нема ограничуване ни 3, ни 30 месеци во ЕУ. Не треба да докажуваш целта на патуването, не ти треба да се вратиш после 3 месеци,а во повекето држави на ЕУ можеш да работиш легално.
Относно "боренето" интересно ми е каде подпишуваш вакво нешто?

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Fmi potpisuvas deka se osecas kako bugarin i gi prifacas nivnite zakoni pa glupo bi bilo da zemes Bg drzavljanstvo a da se boris za Makedonija ...Ma zalno e sto uste mladi od Mk zimaat bg drzavljanstvo ...

Vidi glupost ...Откажуването от државенство е можно, по треба да има друго државенство прво човекот

a kako da ima drugo drzavljanstvo covekot primer Germanija saka da se otkazes od Bg drzavljanstvo za da zemes Germansko e kako ce go napravis ova ..da vo pocetokot e ce odam ce se vrabotam i dobro se snajdes sakas da ostanes da dobies Germanski dokumenti e tuka e vece zeznato sto ako usvojat i drugi drzavi vakov zakon sto pravime togas

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Fmi potpisuvas deka se osecas kako bugarin i gi prifacas nivnite zakoni pa glupo bi bilo da zemes Bg drzavljanstvo a da se boris za Makedonija ...Ma zalno e sto uste mladi od Mk zimaat bg drzavljanstvo ...

Vidi glupost ...Откажуването от државенство е можно, по треба да има друго државенство прво човекот

a kako da ima drugo drzavljanstvo covekot primer Germanija saka da se otkazes od Bg drzavljanstvo za da zemes Germansko e kako ce go napravis ova ..da vo pocetokot e ce odam ce se vrabotam i dobro se snajdes sakas da ostanes da dobies Germanski dokumenti e tuka e vece zeznato sto ako usvojat i drugi drzavi vakov zakon sto pravime togas
Ти видел ли си луге без државjaнство? За да се откажеш от едно, ти мора да имаш некакво друго.
Прво и бугарското и германското државjaнство са европски државjaнства и според разпоредбите на ЕУ веке не може европски граганин со едно европско државенство да аплицира за друго европско државенство.
Ако сакаш например канадско - кога ти премине целата процедура и добиеш канадско државенство например, одиш со документите,дека ти дават канадско и сакаш да се откажеш от бугарското си државенство. Врз база на документот дека ке ти дадат туго имаш право да се откажеш.

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
ЦВЕТА БИЗНИСОТ ЗА ВАДЕЊЕ БУГАРСКИ ДОКУМЕНТИ
За всички, бугарски пасош со попуст
Македонските студенти полесно може да добијат стипендии за студирање на бугарските факултети ако имаат бугарски пасош. Но не е точно дека некој ги условува да земат бугарски документи за да дојдат и да студираат во Бугарија, вели Атанас Kамбитов, градоначалник на Благоевград.
Бугарски пасош на рати, ќе го добиете за една и пол година, не може побрзо, нека не ве лажат! Се оди на разговор, интервјуто е лесно и не се паѓа, значи без страв. Плаќањето е на рати, а ако сте повеќе, следува и попуст.

Огласниците се преполни со вакви огласи на посредници кои нудат вадење бугарски пасош за цена од 200 до 350 евра. Посредниците за вадење бугарски документи се рекламираат дека за клиентите ја завршуваат целата постапка - преводи, нотари, формулари и такса, а за да ги убедат дека бизнисот е чист. Се нуди и помош за клиентите што сакаат да купат автомобил, да проверат дали им е валидна процедурата за вадење бугарски документи, но и за продолжување на постапката за оние што претходно не успеале да извадат бугарско државјанство.

Неофицијално, Македонци кои живеат во Бугарија велат дека за сума од 2.500 евра, оние на кои итно им требаат бугарски документи за да работат во ЕУ, може да ги добијат.

Измамници има, но никој не ги пријавува

Еден од посредниците во телефонски разговор ни објасни дека бугарскиот пасош, слично како и кај нас, можел да се добие не само по редовна, туку и по итна постапка, но за повеќе пари.

- Проблем има само со оние македонски државјани кои имаат српски или албански презимиња. Шансите тие да добијат бугарски документи се мали затоа што не може да ги докажат бугарските корени - објаснува посредникот. Тој вели дека има многу измамници што ги лажат клиентите дека ќе им овозможат да ги добијат документите побргу или поевтино. Од МВР, пак, велат дека досега не добиле пријава од македонски државјанин за измама при вадење бугарски документи. Претпоставка е дека дури и оние граѓани што платиле, а не ги добиле документите, не сакаат да пријават во полиција за да не се дознае дека потпишале оти се Бугари.

Kако што вчера објавивме, од Македонско-горанското друштво во Kосово ни кажаа дека веќе 100 Горанци добиле бугарско државјанство, од кои околу 40 се од македонската заедница.

Негираат дека условуваат

На Гора веќе била отворена и канцеларија преку која Горанците полесно може да стигнат до бугарски документи. Според она што го велат Горанците, им се ветуваат бесплатни стипендии за студирање за да ги убедат да земат бугарски документи.

- Македонските студенти полесно може да добијат стипендии за студирање на бугарските факултети ако имаат бугарски пасош. Но не е точно дека некој ги условува да земат бугарски документи за да дојдат и да студираат во Бугарија - вели за „Дневник“ Атанас Kамбитов, градоначалник на Благоевград. Kамбитов не знаеше точно да ни каже колку македонски студенти има во Благоевград и каде најчесто се запишуваат студенти од источна Македонија.

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=627A23D99BA52F488D5EF4547D256589

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
ЦВЕТА БИЗНИСОТ ЗА ВАДЕЊЕ БУГАРСКИ ДОКУМЕНТИ
За всички, бугарски пасош со попуст
Македонските студенти полесно може да добијат стипендии за студирање на бугарските факултети ако имаат бугарски пасош. Но не е точно дека некој ги условува да земат бугарски документи за да дојдат и да студираат во Бугарија, вели Атанас Kамбитов, градоначалник на Благоевград.
Бугарски пасош на рати, ќе го добиете за една и пол година, не може побрзо, нека не ве лажат! Се оди на разговор, интервјуто е лесно и не се паѓа, значи без страв. Плаќањето е на рати, а ако сте повеќе, следува и попуст.

Огласниците се преполни со вакви огласи на посредници кои нудат вадење бугарски пасош за цена од 200 до 350 евра. Посредниците за вадење бугарски документи се рекламираат дека за клиентите ја завршуваат целата постапка - преводи, нотари, формулари и такса, а за да ги убедат дека бизнисот е чист. Се нуди и помош за клиентите што сакаат да купат автомобил, да проверат дали им е валидна процедурата за вадење бугарски документи, но и за продолжување на постапката за оние што претходно не успеале да извадат бугарско државјанство.

Неофицијално, Македонци кои живеат во Бугарија велат дека за сума од 2.500 евра, оние на кои итно им требаат бугарски документи за да работат во ЕУ, може да ги добијат.

Измамници има, но никој не ги пријавува

Еден од посредниците во телефонски разговор ни објасни дека бугарскиот пасош, слично како и кај нас, можел да се добие не само по редовна, туку и по итна постапка, но за повеќе пари.

- Проблем има само со оние македонски државјани кои имаат српски или албански презимиња. Шансите тие да добијат бугарски документи се мали затоа што не може да ги докажат бугарските корени - објаснува посредникот. Тој вели дека има многу измамници што ги лажат клиентите дека ќе им овозможат да ги добијат документите побргу или поевтино. Од МВР, пак, велат дека досега не добиле пријава од македонски државјанин за измама при вадење бугарски документи. Претпоставка е дека дури и оние граѓани што платиле, а не ги добиле документите, не сакаат да пријават во полиција за да не се дознае дека потпишале оти се Бугари.

Kако што вчера објавивме, од Македонско-горанското друштво во Kосово ни кажаа дека веќе 100 Горанци добиле бугарско државјанство, од кои околу 40 се од македонската заедница.

Негираат дека условуваат

На Гора веќе била отворена и канцеларија преку која Горанците полесно може да стигнат до бугарски документи. Според она што го велат Горанците, им се ветуваат бесплатни стипендии за студирање за да ги убедат да земат бугарски документи.

- Македонските студенти полесно може да добијат стипендии за студирање на бугарските факултети ако имаат бугарски пасош. Но не е точно дека некој ги условува да земат бугарски документи за да дојдат и да студираат во Бугарија - вели за „Дневник“ Атанас Kамбитов, градоначалник на Благоевград. Kамбитов не знаеше точно да ни каже колку македонски студенти има во Благоевград и каде најчесто се запишуваат студенти од источна Македонија.

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=627A23D99BA52F488D5EF4547D256589
Еве за целата таа ситуациja треба да се барат виновни,а виновните седат и никоj не ги посочува.

Член од
21 ноември 2008
Мислења
617
Поени од реакции
63
Битно е во душата што чувсвуваш а не на хартија. Пошо хартијата трпи се и пишување и бришење и се. Знам дека тоа бугарите ке го искористат тоа некој ден ама незнам кога, ама па тука кај нас некако вртиме у круг само во круг. Се надевам дека тие што ќе го извадат ке го направат тоа само за да ја искористат бг за добивање на некој денар повеќе и дека кога ке начекаат подобра шанса дека ке го скинат тоа евено државјанство како тоалетна хартија.

Член од
23 декември 2010
Мислења
578
Поени од реакции
365
Македонски поход кон Софија за пасоши

Секое работно утро пред менувачницата (биро за размена на валута) на македонскиот град Делчево се собира група мажи и жени. Тие чекаат автобус, кој да ги доведе до Софија. За да добијат бугарско државјанство и бугарски документи за лична идентификација.
"Сигурно само јас немам уште бугарски пасош. Долги години работев во Банско и не сум се размислувал за документи. Престој со виза. Сите мои пријатели се во Бугарија. Познавам дури баба Пепа, која е мајка на Христо Стоичков. Во Банско сум им правел убаво месо на скара. Добри луѓе ", раскажува 46-годишниот Маријан. Човекот работи во ресторан "Триа" во централниот дел на Делчево. Секоја сабота локалот се полни со Бугари од Благоевград. Цените во крчмите на Делчево се многу пониски од оние во Бугарија. Сервисирање и музиката во живо тераат нашинци да се чувствуваат многу добро.
Наскоро Маријан ќе фати автобусот за Софија, за да поднесе документи.Неговиот колега Горан чека веќе половина година. "Одам веќе неколку пати на интервјуа. Прашуваат ме зошто се чувствувам Бугарин и какви се официјалните празници на Бугарија. Треба да докажеш на некој начин дека имаш и роднини во Бугарија. Не е тешко, бидејќи ние тука така сме се ов'ртолили дека се сме братучеди. Реков им дека најмногу ми треба државјанството поради пасошот. Го земам, ќе штркнам по Европа. Ќе направам пари, а потоа ќе дојдам тука да трошам како газда. Ќе си земам и автомобил од Бугарија, дека е поевтино. "Ова дели Горан додека пренесувале врела чорбица на клиентите во ресторанот. Месечната плата му е еквивалентно на 300 лева Затоа и Горан, кој има 40 години, се уште е ерген. Не може да си дозволи да издржува семејство со оваа плата.
Делчево се наоѓа во Источна Македонија и е на 40 километри од Благоевград. Поминува низ граничен премин Станко Лисичково.
Во Делчево живеат околу 10 000 лица. Од нив над 1000 веќе имаат бугарски лични карти.
Исто околу 1000 поднеле документи во бугарското Министерство за правда и чекаат. Уште најмалку 1000 ќе го сторат истото до крајот на годината.
"Од соученици ми повеќе од 90% можеа да добијат документи и сега сите се некаде во Европа. Едни учат во големите универзитети, а други прават пари ", вели 20-годишниот Цанко. Тој, исто така, одлучи да не останува да учи и работи во Македонија.
За првите девет месеци од 2011 година 5553 македонски граѓани добиле правото да ги донесуваат бугарски документи. Најмногу се луѓето од Струмица, Делчево и Радовиш, рекоа за "Труд" од Министерството за правда.
Досега најголем број бугарски пасоши "за странци" се издадени во 2010 година - речиси 15 000. Во 2009 година од страна на Агенцијата за Бугарите во странство пасоши добиле 9.000 лица, а во 2008 година - 7113.
Според статистиката на Министерството за правда од 1 јануари 2002 година до 30 јуни 2011 година документи за бугарско државјанство поднеле вкупно 127 006 луѓе. Од нив пасоши зеле 68 539, како 35 808 биле за граѓаните на Македонија.
На една од оживеана улица во Делчево млада мајка трча по штотуку проходилото дете. 20-годишната Сенаја и 14-месечната Перфи немаат шанси да станат Бугари. "Ние веќе сме поднеле документите, но не одбија. Но не затоа што сме цигани, бидејќи сме муслимани.
Не можеме да разбереме зошто. Нели во Бугарија исто така има многу муслимани. Ние зошто да немаме роднини и да се чувствуваат како Бугари.Јас дури им реков на вашите таму во Софија, дека нема да седам ни еден час ниту во Бугарија, ниту во Македонија. Ние сакаме во Швајцарија. Имаме забавни апаратчиња. Ќе им правиме весело на луѓето ", вели Сена. Таа има желба да се проба уште еднаш, но нејзиниот сопруг Мехмед не дозволува.
45-годишниот Захариј, кој продава мандарини на една од централните улици во Делчево, има пасош, но не патува.
"Ќе ми се да заминам некаде, но работите не ми тргнаа. Имав такси, но банкротира. Сега корбачи тука како Алтавила и продавам зарзават. Е. Л сум ти Европа. Тука е гадно, но е мое. А и ме почитуваат ", вели Захариј.
На улиците на Делчево, како и во цела Македонија, е полно со автомобили со бугарски таблички (регистарски таблички). Возат ги македонските граѓани.За да управувате со автомобил со странска регистрација во Македонија, треба да имаш пасош или лична карта од друга држава.
Во источниот дел на земјата најчесто се возат автомобили со бугарски регистарски таблички, во западниот дел - Струга, Дебар, Гостивар и Тетово, може да го видиш албански регистарски таблички, а во реонот на Гевгелија и Битола може да се сретнат и автомобили со грчка регистрација .Автомобилите на старо во соседните на Македонија земји се многу поевтини отколку во Македонија. Автомобил што кај нас може да се купи за 2000 евра, во Македонија ќе чини околу 7000.
Во Делчево автомобили со бугарски регистарски таблички возат главно цариници, полицајци, судски службеници. Сите тие се со бугарски лични карти.
Немаме никакви проблеми, дека имаме бугарски документи. Не не гонат за тоа. Тешко е да се најдеш добра работа во Македонија, велат луѓето во Делчево.

Анализите покажуваат дека се повеќе македонски граѓани ќе сакаат и ќе станат Бугари. Уште повеќе дека сегашната политика на Скопје оддалечува Македонија од членството во Европската унија.
http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=4103

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom