Возраста и одлуката за религиозна определба

Дали е потребна возрасна граница, за носење на одлука да се припаѓа кон било која религија?

• Да, потребно е

Гласови: 37 75,5%
  • Не, тоа е непотребно

Гласови: 12 24,5%

• Вкупно гласачи
    49

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Илузија е што мислиш дека е битно колку заработуваш, каква кола имаш, кога ти ќе се ослободиш од илузиите ќе сватиш. ИНАКУ ОГЛЕДАЛОТО НЕ ТРЕБА ДА СЕ СВАЌА БУКВАЛНО,само за жал развиена ти е само едната страна од мозокот(левата) и гледаш ко коњ напред само , многу ми е жал, те жалам човеку. КОЊОТ не го сваќај буквално
Човече ти си за жалење. Жали се и плачи се себеси, од дрвата не ја гледаш шумата.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
ДРВЈАТА ЈА ПРАВАТ ШУМАТА, за метафори си тапа убаво си пцуеше
А грмушките? Зашто дискриминираш сеа. Не се само дрвата што ја прават шумата.

И да, убаво си кажа чоекот, метафората е - Од дрвјата, не ја гледаш шумата.

Иначе околу темава - да, треба. Ама не како граница. Еве имаш 14 години и избери сеа. Еве имаш 18 години, полнолетен си, избери што сакаш. Не, не. Туку ти кога сакаш, биди си што сакаш. Не треба ни некој да те определи од раѓање ама не треба и некој да те ограничи што да правиш и коа ќе бидеш поголем.

B

Black Guard

Гостин
значи, заради тоа што ти мислиш дека не постои, треба сега цел свет да ги следи твоите гледишта?! (добро, де, не си само ти... ама замисли си ја спротивната изјава од страна на некој кој мисли спротивно од тебе)...
Не генерализирам ниту имам намера да навредам ама еве го најрадикалното нешто од тие што мислат спротивно од мене/нас.

а ова нормално имаше реакција

B-1 lancer Бомбардира во авганистан(можеби талибанците ако го предадеа бин ладен немаше да бидат бомбардирани?!).

Исто како и било кое мешање... ама ако гледаш така и бидеш фер, можеби на крај ќе заклучиш дека децата треба да почнат да одат на училиште на 18 години: за да не им се полнат главите со индоктринации..
На училиште се учи наука се учи хемија,Физика,социологија...и.т.н со цел да се оформи единка која ќе допринесува за општеството-што не е случај со религиите...види ги МПЦ со џиповите или оние вехабиите.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Прочитав во претходните постови како некој/некои го мешаат Социјализмот/Комунизмот со Атеизмот, нема везе тоа луѓе, еве ќе ви кажам конкретно за мене јас сум тврдокорен Анти-Социјалист/Анти-Комунист, но со религија(било која) немам благе везе, ниту моите биле, ниту пак се религиозни, ниту пак јас сум бил, ниту пак сум религиозен !
Религијата е перење на мозокот на широките народни маси(неинтелектуалата) и ништо повеќе, јас од религија ова го знам и го применувам во мојот живот и лични сфаќања:
не кради, не убивај, не тепај, почитувај ги сакај ги и грижи се за ближните свои, не врши прељуба, не го посакувај туѓото... но да се разбереме, не верувам во бог/богови, светци, ангели, живот после смртта, рај, пекол, ова, она, зашто ? Откако ќе умреме ќе не бапнат под земја 2 метри, ќе не потрупаат со земја и чао пријатно, за некое време во таа дупка ќе бидат само нашите коски, прав и земја, се излегува од земјата(природата) и се се враќа во земјата(природата), тоа е синџир/алка на животот, а верувањата во бог/богови/божји пратеници/месии/светци/ангели/рај/пекол/задгробен живот/суден ден/воскресенија и сл. се чиста глупост, најбитно во животот за секого е она погоре болдираното, сето друго се измислици и имагинации !

Член од
21 октомври 2011
Мислења
83
Поени од реакции
22
edno ce kazam za sebe roden sum kako hristijanin ziveam i ce umram kako toa :)
ednostavno toa e del od mene i nema nisto loso vo toa covek da e religiozen i da veruva.
kolku pomlad ja osoznae sekoja individua hristovata vera i spoznanie tolku podobro
Mozebi ako si imal izbor, nemalo da izberes da bides hristijanin. Ushte kako mali, barem vo nashava drzava, nametnuvano ni e da bideme hristijani(zboruvam za makedoncite) i pogolemiot del zaradi toa i se hristijani. Ednostavno ne im se dava izbor na decata.
--- надополнето: 21 март 2012 во 23:22 ---
Очигледно не ме свати добро...
Значи според твоето мислење, секоја личност се раѓа со одредена религија, или во твојот случај ти си се родил христијанин и велиш дека секој треба да стане христијанин уште од мали нозе, токму на возраста кога се оформуваат гледиштата кон светот или со други зборови сугерираш на наметнување на христијанството.
Моето мислење е дека изборот треба да се остави, океј е да се даде до знаење на своето дете дека ти си христијанин и имаш одредени очекувања од него,. но не и да претераш со постапките и да го присилиш да верува т.е да се определи за христијанството.
Јас намерно се поставив како муслиманин, и би сакал да збориме за муслиманството и христијанството какви што се сега, или во блиска иднина а не за наредните неколку века.
Можеби ке има муслиманството многу ограноци, што не го прави ништо различно од твојата религија христијанството, а во контекст на последниот дел од твојот пост би те охрабрил да одиш да го шириш христијанството во арапскиот свет, ако успееш да преживееш, секоја чест.
За крај доаѓаме до заклучок дека христијанство=Муслиманство а сметам дека можам да го продолжам тоа еднаквото со речиси сите религии кои што постојат.
Не, религијата не е нешто што треба да се наметнува, и потребно е да се промени таа непотребна навика на наметнување религија од постарите лица.
Се надевам дека сега е појасно и ке останеме во контекст на темава, бидејќи нема потреба да продолжувам понатаму да ти споредувам колку твоето христијанство е исто (Да, добро прочита) христијанството е исто со мулиманската религија која што ти толку многу ја мразиш.
Сличностите постојат, и ги има повеќе отколку што очекуваш.
Zosto odma kazuvas deka go mrazi islamot?
Toj samo ti vrati vo ista mera na tvojot post "Vistinska hristijanska vera"
Site veri se isto vistinski. Prikazni za golemi deca.
Zamisli kolku bi bil ubav svetot da nemase religija.
--- надополнето: 21 март 2012 во 23:27 ---
A како го замислуваш ова со возрасната граница?!
Да се донесе закон за најрана возраст кога човек би можел „религиозно“ да се определи?
И тоа истовремено да не биде ограничување, потенцијално далеку поголемо од „проблемов“?
Нема смисла прашањево, ако тргнеме така, можеби треба да се постави и возрасна граница за почнување решавање задачи по математика?
Ne ja gledam povrzanosta po megju matematikata i religijata.
Matematikata e nauka koja nemas izbor dali kje ja ucis ili nema da ja ucis. Se sretnuvas so nea vo sekoj dnevniot zivot i ne e koristena za manipulacija na deca.
Mislam deka toj shto ja napravil temava ima za cel samo da sporedi zosto e legalno decata da se manipuliraat so religija a ne so politika.
--- надополнето: 21 март 2012 во 23:28 ---
Секако.
Се раѓаме атеисти.
Наш избор е дали ќе го промениме тоа, нема потреба да ни се наметнува.
Ne e bash nas izbor. Jas sum vo momentov ateist. Megjutoa, jas sum krsten, me nosele vo crkva. Mi nametnuvale deka na veligden se odi vo crkva. Krsenje so jajca, Hristos se rodi, Hristos voskrese i taka natamu... Retki se tie shto imaat izbor da bidat ateisti.
--- надополнето: 21 март 2012 во 23:32 ---
Ако уште од мали не им ги перат мозоците на децата, тогаш религиите ќе останат без следбеници.
I svetot kje bide prekrasen! :D
--- надополнето: 21 март 2012 во 23:39 ---
А знаеш ли која е втората опција која се смета за "деловна" при мобилизацијата-метак!!!

Ние сме традиционално општество и кај Македонците и кај МАЛЦИНСТВАТА(пардон ет. заедници) уште од мали нозе децата ги учат да веруваат во господ и сега ќерата гаго научи петтооделенка за гравитација и ми вика оти господ ја напрајл?! гравитацијата на месечината помала од земјината??

Велам не е до господ работата и детево да каже дома...иии после ме прогласија за сатанист,крвопиец аждаја...

OCCUPY VATICAN:vozbud: .
HAHAHAHAHAHAHAHHAAHAHHHAHHAHAHA
LELE!
USHTE OVA NE SUM GO CHUL! :D
HAHAHAHAHAHA :D
ama slatko si se izmasmeav :D

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Ти тврдиш дека постои?
Да... Не треба?!
Или да не не смеам?!

Што ќе ти забрани, да ја укинеме забраната за продажба на алкохол и цигари за малолетни, убајна
Не, си праиме муабет.... :)
--- надополнето: 21 март 2012 во 23:50 ---
Ne ja gledam povrzanosta po megju matematikata i religijata.
Matematikata e nauka koja nemas izbor dali kje ja ucis ili nema da ja ucis. Se sretnuvas so nea vo sekoj dnevniot zivot i ne e koristena za manipulacija na deca.
Mislam deka toj shto ja napravil temava ima za cel samo da sporedi zosto e legalno decata da se manipuliraat so religija a ne so politika.
Не ни има поврзаност. Поентата ми беше во смислата на ограничувањата да се проучува нешто...
А инаку, и најблагородните нешта на светов некој може да ги користи заманипулација, ама самото тоа не значи дека тие се лоши сами по себе.... нели?!

Поздрав.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ти тврдиш дека постои?
Да... Не треба?!
Или да не не смеам?!
Не би требало. Ако тврдиш дека постои, значи знаеш дека постои. А не верувам дека знаеш, само веруваш. Ако знаеше, немаше да си верник.

Што ќе ти забрани, да ја укинеме забраната за продажба на алкохол и цигари за малолетни, убајна
Не, си праиме муабет.... :)
А бе да, муабет. Не треба забрани. Во парламет пратеници од 12 години, шо е тоа дискриминација, требало полнолетен, од кај сега тоа, срамота,..... само колку за муабет.

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Не би требало. Ако тврдиш дека постои, значи знаеш дека постои. А не верувам дека знаеш, само веруваш. Ако знаеше, немаше да си верник.
Верувам, да... и знам, ама тоа знаење е според некој личносен критериум кој не подлежи на испитување преку научен метод, веќе објаснував еднаш... така што, сеуште тврдам, иако сум свесен дека може нема да ми поверуваш... да не почнам да те уверувам колку ме болеше глава пред некое време.... :)

А бе да, муабет. Не треба забрани. Во парламет пратеници од 12 години, шо е тоа дискриминација, требало полнолетен, од кај сега тоа, срамота,..... само колку за муабет.
А ваму децава учат историја од петто одделение... сеуште.... на 10тина години.... замисли! :)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
Ne e bash nas izbor. Jas sum vo momentov ateist. Megjutoa, jas sum krsten, me nosele vo crkva. Mi nametnuvale deka na veligden se odi vo crkva. Krsenje so jajca, Hristos se rodi, Hristos voskrese i taka natamu... Retki se tie shto imaat izbor da bidat ateisti.
--- надополнето: 21 март 2012 во 23:32 ---
Не реков дека децата не се тролани од возрасните со религиозни лажги, реков дека детето:
1. Се раѓа како атеист, подоцна може да му се всади религиозноста, но ако не се инсистира на неа, таа сама нема да се појави. Човекот нема свест, ниту потреба од религиозност; му се наметнува.
2. Јас не гледам причина зошто да си го замарам детето со (а)теистички муабети. Ќе може што сака да биде, после 18 година. Во мојот дом религијата е строго забранета, без дискусии. Ако мисли дека има Бог, нека си верува, но не додека јас сум одговорна за него - т.е. нека си верува, но нема да дозволам да практикува било каков вид на обреди (јајца, јагниња, пости, цркви, џамии...).
Кога ќе биде одговорен за сам себе, што сака нека биде.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Верувам, да... и знам, ама тоа знаење е според некој личносен критериум кој не подлежи на испитување преку научен метод, веќе објаснував еднаш... така што, сеуште тврдам, иако сум свесен дека може нема да ми поверуваш... да не почнам да те уверувам колку ме болеше глава пред некое време.... :)
Дали јас ќе верувам или не, сеедно, ти ни со научен ни со ненаучен метод неможеш да докажеш. А за кој бог зборуваш дека знаеш? За Тор? Зевс, Перун, Ра, Шива, Брама......? Како твоето знаење го докажува непостоењето на другиве?
Кога некој се обраќа на бога, се вика молитва, а ако бог се обраќа некому се вика......
schizophrenia
А ваму децава учат историја од петто одделение... сеуште.... на 10тина години.... замисли! :)
А замисли тек, на шест години ги учат пишување...неправда јбг

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Дали јас ќе верувам или не, сеедно, ти ни со научен ни со ненаучен метод неможеш да докажеш. А за кој бог зборуваш дека знаеш? За Тор? Зевс, Перун, Ра, Шива, Брама......? Како твоето знаење го докажува непостоењето на другиве?
Кога некој се обраќа на бога, се вика молитва, а ако бог се обраќа некому се вика......
schizophrenia
Точно е - моето знаење нема намера никому да се докажува себеси. Мое си е... и како сум дошол до него?! Па троа искуство, троа преиспитување, троа себеиспитување... патот е различен, ама не знам дали те интересира до толку многу, а јас не сакам да наметнувам никому ништо...
туку, да не забегуваме, овде друго беше прашањето....

А замисли тек, на шест години ги учат пишување...неправда јбг
... остај тоа, туку и се грижат за нив кога се мали и беспомошни и болни и гладни и жедни....

Поздрав

Член од
21 октомври 2011
Мислења
83
Поени од реакции
22
Не реков дека децата не се тролани од возрасните со религиозни лажги, реков дека детето:
1. Се раѓа како атеист, подоцна може да му се всади религиозноста, но ако не се инсистира на неа, таа сама нема да се појави. Човекот нема свест, ниту потреба од религиозност; му се наметнува.
2. Јас не гледам причина зошто да си го замарам детето со (а)теистички муабети. Ќе може што сака да биде, после 18 година. Во мојот дом религијата е строго забранета, без дискусии. Ако мисли дека има Бог, нека си верува, но не додека јас сум одговорна за него - т.е. нека си верува, но нема да дозволам да практикува било каков вид на обреди (јајца, јагниња, пости, цркви, џамии...).
Кога ќе биде одговорен за сам себе, што сака нека биде.
Konecno odgovor so koj 100% se soglasuvam :D
Im ljubomoram na tvoite deca :)

Kajgana Shop

На врв Bottom