Возраста и одлуката за религиозна определба

Дали е потребна возрасна граница, за носење на одлука да се припаѓа кон било која религија?

• Да, потребно е

Гласови: 37 75,5%
  • Не, тоа е непотребно

Гласови: 12 24,5%

• Вкупно гласачи
    49

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
А знаеш ли која е втората опција која се смета за "деловна" при мобилизацијата-метак!!!

Ние сме традиционално општество и кај Македонците и кај МАЛЦИНСТВАТА(пардон ет. заедници) уште од мали нозе децата ги учат да веруваат во господ и сега ќерата гаго научи петтооделенка за гравитација и ми вика оти господ ја напрајл?! гравитацијата на месечината помала од земјината??

Велам не е до господ работата и детево да каже дома...иии после ме прогласија за сатанист,крвопиец аждаја...

OCCUPY VATICAN:vozbud: .
Добро... а која е опцијата? да се постави формална граница?
Па тоа па е уште поголемо мешање во приватност и човекови права....
Попатно и хипотетички, следствено на такво решение, на сенекој би му текнало да побара поставување на граница за сенешто... сега се мислам што би ми пречело мене толку да би констатирал дека за тоа треба да ма возрасна граница.... хмммм. :)

Поздрав.

B

Black Guard

Гостин
Добро... а која е опцијата? да се постави формална граница?
.
Не треба формална граница туку едноставно не треба да им се упикува на децата во умот ентитет кој не постои.

Па тоа па е уште поголемо мешање во приватност и човекови права....
Не, туку религиозната лоботомија е веќе мешање,ма какво мешање туку кршење на човековите права.

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Не треба формална граница туку едноставно не треба да им се упикува на децата во умот ентитет кој не постои.
значи, заради тоа што ти мислиш дека не постои, треба сега цел свет да ги следи твоите гледишта?! (добро, де, не си само ти... ама замисли си ја спротивната изјава од страна на некој кој мисли спротивно од тебе)...

Не, туку религиозната лоботомија е веќе мешање,ма какво мешање туку кршење на човековите права.
Исто како и било кое мешање... ама ако гледаш така и бидеш фер, можеби на крај ќе заклучиш дека децата треба да почнат да одат на училиште на 18 години: за да не им се полнат главите со индоктринации...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
значи, заради тоа што ти мислиш дека не постои, треба сега цел свет да ги следи твоите гледишта?! (добро, де, не си само ти... ама замисли си ја спротивната изјава од страна на некој кој мисли спротивно од тебе)...
Ти тврдиш дека постои?

Исто како и било кое мешање... ама ако гледаш така и бидеш фер, можеби на крај ќе заклучиш дека децата треба да почнат да одат на училиште на 18 години: за да не им се полнат главите со индоктринации...
Што ќе ти забрани, да ја укинеме забраната за продажба на алкохол и цигари за малолетни, убајна

С

Само Човек

Гостин
Различниот датум на кој се слават празници како велигден, се должи на различните календари според кој се одбележуваат истите. Католиците го користат Грегоријанскиот додека православните (не сите) Јулијанскиот.
Религиите се делат по многу основи, но не и на "модерни" или "старомодни".

Поентата на оваа тема е дали е во ред да се наметне некому одредена религија од раѓање, кога не е способен самиот да одлучи, како и тоа што е разликата помеѓу коректноста во религиозна инволвираност на децата и некоректноста во политичка.
Хах календари, сами си ги измисливме исто како и знамињата, партиите ...Религијата нема врска со вербата во бог. И да денешната религија има култ на обожавање на сонцето, затоа и велигден е секоја година различно, а Божиќ е измислен празник, никаде нема информаации за тоа каде е роден Исус. Денес уште во училиште не учат како да се молиме, кого да сакаме, и цел живот сме марионети. Во храм едни боси, други не смеат да им се гледаат нозете. Цел живот живееме вон правила. Релчигијата е создадена за депопулација на светот, нема религиозна определба, тоа е само во главите на луѓето.РАЗБУДЕТЕ СЕ
--- надополнето: 21 март 2012 во 14:09 ---
Ти тврдиш дека постои?

Што ќе ти забрани, да ја укинеме забраната за продажба на алкохол и цигари за малолетни, убајна
Атеист имаш погрешна визија за Бог, постои боженбствен свет, будали се оние коу си го преставуваат бог како човек и му даваат име. Рационалниот ум не го сваќа тоа. На тоа со векови укажувааат мистичарите. А убијци имало и ќе има, но добрите души луѓето со морал, па дури и атеистите со морал, со љубов во себе ќе можат да бидат просветлени. САМО ВИЕ СЕ ПЛАШИТЕ ОД СМРТТА, а од стравотн произлегува омразата

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Атеист имаш погрешна визија за Бог, постои боженбствен свет, будали се оние коу си го преставуваат бог како човек и му даваат име. Рационалниот ум не го сваќа тоа. На тоа со векови укажувааат мистичарите. А убијци имало и ќе има, но добрите души луѓето со морал, па дури и атеистите со морал, со љубов во себе ќе можат да бидат просветлени. САМО ВИЕ СЕ ПЛАШИТЕ ОД СМРТТА, а од стравотн произлегува омразата
Ти тоа мене? Ме знаеш? Ме познаваш?
Прво немам никаква визија за нешто во кое не верувам дека постои. Визија немам потреба да имам.
Повеќе омраза и страв од смрт имам видено кај верниците. Затоа немој да тврдиш нешто за кое не знаеш баш ништо.

С

Само Човек

Гостин
Ти тоа мене? Ме знаеш? Ме познаваш?
Прво немам никаква визија за нешто во кое не верувам дека постои. Визија немам потреба да имам.
Повеќе омраза и страв од смрт имам видено кај верниците. Затоа немој да тврдиш нешто за кое не знаеш баш ништо.
со тоа што споменуваш убиства, шверц кај тебе постои потсвесен страв. А со тоа што зборовите влиљаат на тебе би кажал дека си марионета на опшеството, ако утре не ти дадат плата ќе го пцуеш грујо, но грујо нема да чувствува нервоза , ти ќе ја чувствуваш, ти ќе бидеш виновен за тоа. Знаеш зошто затоаа што од многуте конци на марионетата е работата. Тоа го нема кај оние то ги имаат пресечено сите конци. Да има кај верниците, но тоа не се висински верници

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
со тоа што споменуваш убиства, шверц кај тебе постои потсвесен страв. А со тоа што зборовите влиљаат на тебе би кажал дека си марионета на опшеството, ако утре не ти дадат плата ќе го пцуеш грујо, но грујо нема да чувствува нервоза , ти ќе ја чувствуваш, ти ќе бидеш виновен за тоа. Знаеш зошто затоаа што од многуте конци на марионетата е работата. Тоа го нема кај оние то ги имаат пресечено сите конци. Да има кај верниците, но тоа не се висински верници
А бре дете, кој спомна шверцови, убиства, грујо, мујо.... Еве ти ги спомнуваш. Да ти кажам прави верници кај има? Во Бутел..
Демек ти не се плашиш? Мало морген

С

Само Човек

Гостин
Иако си постар скоро 3 децении од мене, комунизмот те утепал, несвесниот живот не е вреден да се проживеке, замисли се како си во ковчек и како се претвараш во прав.Тогаш ќе гледаш поинаку на животот и ќе жиееш во реалноста , нема да ти биде гајле за смрта. зошто 99 % од луѓето живеат со мисла дали ќе успеат да свршат све до смртта. Кога ќе почнеш да живееш ОВДЕ и СЕГА нема да ти биде гајле ни за смрта, ни за мене, ни за држава, едноставо ќе бидеш среќен...повеќе не коментирам пошто не сакам да си ствараш напнатост, едноставно ми е жал, ПОЗДРАВ ЧОВЕКУ

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Иако си постар скоро 3 децении од мене, комунизмот те утепал, несвесниот живот не е вреден да се проживеке, замисли се како си во ковчек и како се претвараш во прав.Тогаш ќе гледаш поинаку на животот и ќе жиееш во реалноста , нема да ти биде гајле за смрта. зошто 99 % од луѓето живеат со мисла дали ќе успеат да свршат све до смртта. Кога ќе почнеш да живееш ОВДЕ и СЕГА нема да ти биде гајле ни за смрта, ни за мене, ни за држава, едноставо ќе бидеш среќен...повеќе не коментирам пошто не сакам да си ствараш напнатост, едноставно ми е жал, ПОЗДРАВ ЧОВЕКУ
Дете, појма немаш што зборуваш. Никаков комунизам на мене не влијаел, ако ти е од некаква утеха ни сум го сакал ни сега го сакам како уредување.
Ако имаш нешто за темава да пишеш пиши, ако не немој со плукање атеистите ова или она, пошто гледам појма немаш што е атеизам.

С

Само Човек

Гостин
Дете, појма немаш што зборуваш. Никаков комунизам на мене не влијаел, ако ти е од некаква утеха ни сум го сакал ни сега го сакам како уредување.
Ако имаш нешто за темава да пишеш пиши, ако не немој со плукање атеистите ова или она, пошто гледам појма немаш што е атеизам.
Атеизам? Религија? Се е тоа во умот, НЕ ПОСТОИ
Јас не плукам по никого и јас многу напишав, само што луѓето, оние заспааните , каков што бев и јас пред некое време незнаат да читаат.Јас пуштив сугестија, но твојот ум не ја прифајќа , тоа е затворен ум. Како што рекол Јуда, НЕ МУ Е НА СЕКОГО ДАДЕНО ДА РАЗБЕРЕ

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Атеизам? Религија? Се е тоа во умот, НЕ ПОСТОИ
Јас не плукам по никого и јас многу напишав, само што луѓето, оние заспааните , каков што бев и јас пред некое време незнаат да читаат.Јас пуштив сугестија, но твојот ум не ја прифајќа , тоа е затворен ум. Како што рекол Јуда, НЕ МУ Е НА СЕКОГО ДАДЕНО ДА РАЗБЕРЕ
Ти гледам се разбра. Фурниоте чекаат уште на тебе... Позатвотрен ум од твојот и таквите сезнајковци немам видено. Ме потсетуваш на еден член ама нема везе....

С

Само Човек

Гостин
Ти гледам се разбра. Фурниоте чекаат уште на тебе... Позатвотрен ум од твојот и таквите сезнајковци немам видено. Ме потсетуваш на еден член ама нема везе....
Умот на твојата претстава за мене е затворен,а мојот ум не се осудувам да мислам каков е, затоа што огледалото само не може да се види. Ако мислам дека умот ми е затворен ќе одам само по една филозофија, акјо мислам дека имам отворен ум тогаш ќе се обидувам да го одржам таков(ќе имам притисок што е лошо). Само би кажал дека Бране мисли дека има отворен ум, но Бране е моето "себе", тоа не е моето ЈАС. Тука е разликата помеќу свесноста и несвесноста

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Умот на твојата претстава за мене е затворен,а мојот ум не се осудувам да мислам каков е, затоа што огледалото само не може да се види. Ако мислам дека умот ми е затворен ќе одам само по една филозофија, акјо мислам дека имам отворен ум тогаш ќе се обидувам да го одржам таков(ќе имам притисок што е лошо). Само би кажал дека Бране мисли дека има отворен ум, но Бране е моето "себе", тоа не е моето ЈАС. Тука е разликата помеќу свесноста и несвесноста
Така кажи бе Боди да знаеме со кого имаме работа.
Биди си заљубен во огледалото и твојот ѓомити отворен ум, но илузијата е тука и присутна, те обзела премногу.
П.С. баш ме заболе што мислат и Бране и ЕнЏи

С

Само Човек

Гостин
Така кажи бе Боди да знаеме со кого имаме работа.
Биди си заљубен во огледалото и твојот ѓомити отворен ум, но илузијата е тука и присутна, те обзела премногу.
П.С. баш ме заболе што мислат и Бране и ЕнЏи
Илузија е што мислиш дека е битно колку заработуваш, каква кола имаш, кога ти ќе се ослободиш од илузиите ќе сватиш. ИНАКУ ОГЛЕДАЛОТО НЕ ТРЕБА ДА СЕ СВАЌА БУКВАЛНО,само за жал развиена ти е само едната страна од мозокот(левата) и гледаш ко коњ напред само , многу ми е жал, те жалам човеку. КОЊОТ не го сваќај буквално

Kajgana Shop

На врв Bottom