Се за Армијата и Специјалните единици во Армијата

Член од
21 февруари 2012
Мислења
10
Поени од реакции
5
Јас оваа или наредната година ќе се пријавам за отслужување воен рок. Може да ми кажете дали има одреден термин за пријавување или може кога било да се поднесе пријавата?

M

Moon Child

Гостин
Јас оваа или наредната година ќе се пријавам за отслужување воен рок. Може да ми кажете дали има одреден термин за пријавување или може кога било да се поднесе пријавата?
Може било кога мислам.
Мој совет - Летно време е опасно неиздржливо. Немој во тој термин. Замисли колку само е жешко во униформата, чизмите, плус војнички чорапи и ќе те лупнат да стоиш на писта додека те пече сонце и неможеш да мрднеш на 30+ степени, а да не правиме муабет кога ќе ве однесат на терен и ве тераат таму да ползите со фул опрема на вас. Плус тоа нема секој ден бањање, а се потиш ко коњ. Гледај кога ќе се пријавуваш да го фатиш оној термин на пролет, ова време што служат, најубаво е. :)

Член од
19 април 2012
Мислења
11
Поени од реакции
1
Руско, си е Руско нема што да се дискутира. Колтот во овој случај е по нежен од Калашников. Сум и ке бидам фан на AK-47.:icon_lol:

Man-ce-ster

fanatic
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.524
Поени од реакции
707
Руско, си е Руско нема што да се дискутира. Колтот во овој случај е по нежен од Калашников. Сум и ке бидам фан на AK-47.:icon_lol:
Најверојатно се мисли за М70 АБ2 7,62 мм која е по лиценца на КАЛАШНИКОВ и воопшто не станува за руско производство....

Член од
11 декември 2010
Мислења
408
Поени од реакции
210
Цел свет оди напред па треба и ние!

Член од
19 април 2012
Мислења
11
Поени од реакции
1
Најверојатно се мисли за М70 АБ2 7,62 мм која е по лиценца на КАЛАШНИКОВ и воопшто не станува за руско производство....
Тоа модел е под лиценца од калашников, јас зборувам за Рускиот Ак-47.

M

.:makedonec:.

Гостин
Тенкови, борбени хеликоптери, оклопни возила... Полигонот Криволак, денеска наликуваше на бојно поле.

Вооружените сили ја демонстираа својата моќ во досега најголемата вежба во историјата на АРМ. Операцијата ја следеа министерот Бесими и началникот на Генералштаб Котевски.
- Досега во Република Македонија со овој голем број единици не е изведена вежба. Учествуваше четата која треба да изврши пополнување на борбената група во ЕУ заедно со СР Германија, Чешка и Исланд. Нашите војници се обучени не само за НАТО-мировни операции, туку и за операции надвор од територијата на државата. Карактеристично е дека следната вежба ќе биде во мај кога ќе биде оценуван средниот пешадиски баталјон за сертификат за меѓународни мировни мисии, изјави Горанчо Котевски, началник на ГШ на АРМ.
- Денешната вежба покажа висок степен на способност за изведување борбени дејства и нивна успешна реализација. Оваа единица има капацитет и со стандардите и соодветствува на барањата на НАТО, изјави министерот Бесими.
Покрај Бесими и Котевски, на вежбата присуствуваа и генерали на АРМ, високи претставници од министерството и генералштабот како и воени аташеа акредитирани во Македонија.
Со оваа вежба македонската армија демонстрираше висок степен на подготвеност за изведување операции предводени од НАТО и ЕУ.
Во мај годинава планирано е да се изведе најголемата оперативна вежба во АРМ досега. Според информациите во неа ќе има повеќе од 2500 учесници.
P.S - Ауууу епа ете некој мислел дека треба вакво нешто да се изведе... (пошто кај нас ова е реткост-еднаш у 5-6 месеци се дешава, а до другите земји секој месец ,ако не и пократко) али добро е да се види до кај сме, ете ги тенковите конечно да дојдат во израс - Т-72 :D
--- надополнето: 21 април 2012 во 23:43 ---
Извор: http://www.sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/pokazna-vezba-na-arm-na-krivolak (y)
--- надополнето: 21 април 2012 во 23:54 ---
Наместо да пробува да се докажува сеуште нашата армија, би требало да кренеме раце од Нато , да си купиме оружје и да си живееме како знаеме, се ќе си дојде на свое место ...или ќе се смират балистите или ... !

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.857
Поени од реакции
8.410
Не треба да се зголеми туку треба да се врати регуларната војска или во најмала рака да се воведе 3 месечен курс за обука на машката полулација како да ракува со оружје и задолжителна вежба стрелање со оружје на секои 5 години!

Македонија прави воена вежба без да е заедничка со некоја НАТО армија (со која навистина би се тренирало компатибилност за мисии) :cautious:

shady3

Никогаш не вели никогаш..
Член од
22 февруари 2009
Мислења
110
Поени од реакции
61
Не треба да се зголеми бројот, треба да се подобри обуката, да се купи нова опрема, да се зголемат платите и бенифициите на војниците и да се врати регуларната војска.

Но ова е само сон.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Да кренеме раце од НАТО?
Не се глупирај.

M

.:makedonec:.

Гостин
Да кренеме раце од НАТО?
Не се глупирај.
E ако чекаме НАТО да не прибере под свое закрило ке ја оправеме работата ептен, упорни сме и последните неколку години што уште не направивме за да ја средиме вохјската и да изгледа колку толку колку нивните, ама очигледно си поиграваа со нас, ...јас мислам дека не е единствен проблем името, мислам дека и некои други земји имаат проблем ние да сме дел он НАТО :notworthy:
--- надополнето: 22 април 2012 во 01:21 ---
Не треба да се зголеми туку треба да се врати регуларната војска или во најмала рака да се воведе 3 месечен курс за обука на машката полулација како да ракува со оружје и задолжителна вежба стрелање со оружје на секои 5 години!

Македонија прави воена вежба без да е заедничка со некоја НАТО армија (со која навистина би се тренирало компатибилност за мисии) :cautious:
Епа има и такви у нашава држава и тоа со сигурност можеме да кажеме дека се едно 25-35 % од машката популација од (која треба да служи војска) ... што или сакаат да си учат факултетче, или па се понашаат педерастично и си замислуваат амерички сонови, ноќен живот едно друго, ебачишта, наркомани итн... порано не било така ама се се врти сеа баш заради таквите е уќинато тоа служење војска видоа многу држави дека не вреди тоа, тоа ме страшно нервира кога ќе слушнам некој кога ќе речат ''абе ајде војска ќе служам , не ми треба'' итн... ???? шо е финтата со ова :unsure:

P.S - Треба да се воведи некој закон дека тие што ќе служат војска ќе можат вонредно и многу полесно да го завршат факултетот, да биде обуката едно 6 месеци и слободни се... тие што им се допаѓа армијата ќе си останат и готово ... ќе се реши работата, или ќе се направи како со училиштата што направија , кој не оди на војска нема да лежи затвор или незнам што ама ќе си плате казна 300-500-1000 евра (y)

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.857
Поени од реакции
8.410
Епа има и такви у нашава држава и тоа со сигурност можеме да кажеме дека се едно 25-35 % од машката популација од (која треба да служи војска) ... што или сакаат да си учат факултетче, или па се понашаат педерастично и си замислуваат амерички сонови, ноќен живот едно друго, ебачишта, наркомани итн... порано не било така ама се се врти сеа баш заради таквите е уќинато тоа служење војска видоа многу држави дека не вреди тоа, тоа ме страшно нервира кога ќе слушнам некој кога ќе речат ''абе ајде војска ќе служам , не ми треба'' итн... ???? шо е финтата со ова :unsure:
Болдираното не ти е точно, регуларната војска е укината бидејќи е голем трошок за министерствата за одбрана, таа војска треба да се храни, троши муниција иттн. Затоа со помал број на војници кои се професионални излегува многу поевтино, ако се има предвид да си дел од некоја воена алијанса (а и воената алијанса би била многу посилна доколку има во своите редови професионални војници кои нема да се посеруваат на фронтовите, нема да промашуваат и гаѓаат со пушките во стилот на "рамбо" If you know what I mean)

Друг е факторот кој направи современата војна да биде решена не од бројот на војници а од поседувањето на модерна техника, па затоа армиите ги пренасочуваат средствата со опремување на каква таква техника и обука на персонал кој ќе биде искусен за ракување на таа техника.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Би требало да направат како во Швајцарија системот само без задолжително служење.

Кој сака да служи 1 година да си иде.После служењето добива униформа и автоматско оружје од државата да го чува дома +автоматски станува активна резерва.На секој месец да кажеме државата ќе му плаќа да испука 100-200 куршуми на полигон и вежби на секој 4 или 6 месеца со траење од неколку дена.

Или пак нека направат како во Америка тотална либерализација на пазарот со оружје и да не треба дозволи освен за автоматско оружје и снајпери и би сакал да видам која држава би сакала да си има работа со нас.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Или пак нека направат како во Америка тотална либерализација на пазарот со оружје и да не треба дозволи освен за автоматско оружје и снајпери и би сакал да видам која држава би сакала да си има работа со нас.
Ако воопшто остане некој жив, додека не нападнат. :D

Kajgana Shop

На врв Bottom