Правна помош и совети

VMP

VMP
Член од
8 октомври 2010
Мислења
115
Поени од реакции
15
Може ли некој да ме посоветува како да постапам. Во процесот на легализација наидов на неочекуван проблем. Сопственик сум на дел од парцела со сите потребни документи. Сопственоста не е проблем. Викендичката ја изградивме повеќе од 1 м далеку од постоечката ограда којашто ја затекнавме пред 15-16 години, кога ја купивме парцелата. Таа ограда и порано била таму. Сега, кога поднесовме елаборат, испадна дека сме навлегле со дел од куќата (некои дваесеттина цм во соседната парцела (се насе околу 1 м2)). Геодетската фирма прво направи една пресметка според која навлегувањето беше поголемо, па ја исправи. Сега ни бараат во општината согласност од сопственикот за тоа дека користиме дел од нивната парцела. Кој да ни ја даде? Сопственикот е мртов, физичка делба не е направена, а наследниците (два брата и мајка) се толку испокарани, што нема шанса да се согласат околу ништо. Инаку ние би ги докупиле, ако е потербно, тие метар-два. Навистина, постои ли некакво решение за овој проблем?

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.251
Поени од реакции
19.536
Може ли некој да ме посоветува како да постапам. Во процесот на легализација наидов на неочекуван проблем. Сопственик сум на дел од парцела со сите потребни документи. Сопственоста не е проблем. Викендичката ја изградивме повеќе од 1 м далеку од постоечката ограда којашто ја затекнавме пред 15-16 години, кога ја купивме парцелата. Таа ограда и порано била таму. Сега, кога поднесовме елаборат, испадна дека сме навлегле со дел од куќата (некои дваесеттина цм во соседната парцела (се насе околу 1 м2)). Геодетската фирма прво направи една пресметка според која навлегувањето беше поголемо, па ја исправи. Сега ни бараат во општината согласност од сопственикот за тоа дека користиме дел од нивната парцела. Кој да ни ја даде? Сопственикот е мртов, физичка делба не е направена, а наследниците (два брата и мајка) се толку испокарани, што нема шанса да се согласат околу ништо. Инаку ние би ги докупиле, ако е потербно, тие метар-два. Навистина, постои ли некакво решение за овој проблем?
Пробајте понудете им парична надомест, купете го местото,за да немате компликации во иднина,едно е користење,друго е право на сопственост,и да ви дадат согласнот утре можеби ќе се премислат,пробајте решете ги работите еднаш засекогаш...........
Парата железни врати отвора....

Член од
17 февруари 2012
Мислења
9
Поени од реакции
0
mi treba pomos pa pomagajte sto ke me sovetuvate - majkami ima plac ali toj plac e zaednicki so tetkami znaci na posedovniot list stojat dve licnosti majkami i tetkami i ne se podeleni e sega do toj plac mepso gradi dalekovod i toj dalekovod faka 50 kvadrati od nasiot plac e sega fintata e sto na tektami i pratile resenie so obrazlozenie pred nova godina za da go kupat mestoto i i ponudile pari da go kupat i ona potpisala od nejzina strana i zemala pari i im kazala deka postoi i sestra a i samite sigurno videle deka vo posedoven list stojat dve licnosti a na majkami nikoj niso i nema prateno ni kazano do pred nekoj den koga ni kaza tetkami e sega kako e mozno oni da go kupat mestoto koga majkami se nema nikade potpisano ? i po koj osnov oni go kupuvaat toa mesto po 1 evro metar kvadraten i sega kade mozam jas da se obratam za ovoj proglem da se resi i da se ispravi

Член од
4 јуни 2011
Мислења
3
Поени од реакции
0
moze li nekoj da me posovetuva se raboti za dolg kon mobimak od 97godina, a imam RESENIE od 10 11 2008 g. SE ZAPIRA predlogot za izvrsuvanje na doveritelot .............bidejki doveritelot ne podnese predlog za opredeluvanje na nova prodazba .......predmetite odzemeni so plenidben zapisnik od 07 04 2003 god. SE VRAKAAT NA DOLZNIKOT toa e resenieto so obrazlozenie deka nikoj ne se javil na prodazbata itn. a sega posle tolku vreme pak mi stignuva opomena od Tmobile da go platam dolgot za da ne go dadat na izvrsitel me interisira sega dali e vo red toa ,jas tolku vreme ne smeev da gi otuguvam tie stvari ili ne bea odzemeni ne gi koristev se odkazav od niv i sega pak pari mi baraat

Tomasino

Член од
19 март 2009
Мислења
9.251
Поени од реакции
19.536
mi treba pomos pa pomagajte sto ke me sovetuvate - majkami ima plac ali toj plac e zaednicki so tetkami znaci na posedovniot list stojat dve licnosti majkami i tetkami i ne se podeleni e sega do toj plac mepso gradi dalekovod i toj dalekovod faka 50 kvadrati od nasiot plac e sega fintata e sto na tektami i pratile resenie so obrazlozenie pred nova godina za da go kupat mestoto i i ponudile pari da go kupat i ona potpisala od nejzina strana i zemala pari i im kazala deka postoi i sestra a i samite sigurno videle deka vo posedoven list stojat dve licnosti a na majkami nikoj niso i nema prateno ni kazano do pred nekoj den koga ni kaza tetkami e sega kako e mozno oni da go kupat mestoto koga majkami se nema nikade potpisano ? i po koj osnov oni go kupuvaat toa mesto po 1 evro metar kvadraten i sega kade mozam jas da se obratam za ovoj proglem da se resi i da se ispravi
Прво, да се види шо стои точно во решението,дали во решението стои надоместокот за целиот имот шо се експрпопира,ова е многу важно.........како е наведено таму.?...
Доколку Мепсо исплатил сума за целиот имот,тогаш ќе треба парите да ги барате од тетка ти.....
Доколку е наведена исплата само за тетка ти....Во тој случај....
Нека се обрати мајка ти до Мепсо......
И нека побара да и се исплати сума еднаква на таа која и ја платиле на тетка ти...
Зошто без согланост од двата сопственици не е правосилно решението за експропријација(кога државата,во случајот Мепсо,одзема недвижности од граѓаните и за тоа им надоместува во парична вредност).....
По тој основ државата ги одзема ваквите недвижности,за да се градат објекти од државен интерес....
--- надополнето: 21 март 2012 во 09:52 ---
moze li nekoj da me posovetuva se raboti za dolg kon mobimak od 97godina, a imam RESENIE od 10 11 2008 g. SE ZAPIRA predlogot za izvrsuvanje na doveritelot .............bidejki doveritelot ne podnese predlog za opredeluvanje na nova prodazba .......predmetite odzemeni so plenidben zapisnik od 07 04 2003 god. SE VRAKAAT NA DOLZNIKOT toa e resenieto so obrazlozenie deka nikoj ne se javil na prodazbata itn. a sega posle tolku vreme pak mi stignuva opomena od Tmobile da go platam dolgot za da ne go dadat na izvrsitel me interisira sega dali e vo red toa ,jas tolku vreme ne smeev da gi otuguvam tie stvari ili ne bea odzemeni ne gi koristev se odkazav od niv i sega pak pari mi baraat
Кога пропадна можноста за наплата на предметите шо беа дадени на извршување,Мобимак повторно ја бара сумата која се должи,сега ќе бараат сумата да им се плати од други извори....
Нив ги интересира да си го наплатат долгот,а извршителот го интересира да најди имот од странката и да наплати и да си земи процент..
Мој совет,пробајте со спогодба со Мобимак, на рати некако да се плати долгот...
Зошто извршните предмети не застаруваат,кога тогаш ќе наплатат од било каков имот кој ќе се појави во иднина на ваше име....

Член од
17 февруари 2012
Мислења
9
Поени од реакции
0
Прво, да се види шо стои точно во решението,дали во решението стои надоместокот за целиот имот шо се експрпопира,ова е многу важно.........како е наведено таму.?...
Доколку Мепсо исплатил сума за целиот имот,тогаш ќе треба парите да ги барате од тетка ти.....
Доколку е наведена исплата само за тетка ти....Во тој случај....
Нека се обрати мајка ти до Мепсо......
И нека побара да и се исплати сума еднаква на таа која и ја платиле на тетка ти...
Зошто без согланост од двата сопственици не е правосилно решението за експропријација(кога државата,во случајот Мепсо,одзема недвижности од граѓаните и за тоа им надоместува во парична вредност).....
По тој основ државата ги одзема ваквите недвижности,за да се градат објекти од државен интерес..
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
epa vaka - ministerstvoto za finansii upravata za imotno pravni raboti - oddelenie za upravna postapka vo cair resavajki po predlogot za nepotpolna ekspropicija na mepso ad skopje so broj toj i toj od 20 ,7 ,2010 godina za ogranicuvanje na vladenie na zemiste vrs osnova na clen 17 stav 4 od zakonot za eksproprijacija zakonot za izmenuvanje i dopolnuvanje na zakonot za ekspoprijacija i clen 205 od zoup go donese slednovo

1 se vospostavuva sluzbenost kako nepotpolna eksproprijacija na zemiiste sto prestavuva del od kp toj i toj broj so povrsina od 56 m2 vo ko gi d tamu i tamu vo sopstvenost na tetkami so zivealiste vo skopje na taa i taa ulica
2 na zemiisteto se vospostavuva sluzbenost postavuvanje na elektricni zici a so cel izgradba na delekovod 110 db tc skopje 1 tc tetovo 1 vo korist na mepso ad skopje .
3 nadomestokot za ogranicuvanjeto na pravoto na koristenje na zemiisteto ke se isplati od sredstvata na mepso ad skopje i za zemiiste i za nasadi
4 po pravosilnosta na ova resenie ogranicuvanjeto na nedviznosta navedena vo tocka 1 od ova resenie ke se zavede vo agencijata za katastar na nedviznini skopje na ime na noviot sopstvenik

mepso ad skopje do organot nadlezen za imotno pravnite raboti podnese predlog za potpolna ekspoprijacija so bro toj i toj od 20 7 2010 godina za ogranicuvanjeto na vladenie na zemiisteto - nepotpolna ekspropacija na sopstvenikot tetkami utvrden vo tocka 1 od dispozitivot na ova resenie za postavuvanje elektricni zici a so cel izgradba na delekovodot 11o kv tc skopje 1 tc tetovo 1 .kon predlogot predlagacot gi prilozi site dokazi predvideni so clen 15 od zakonot za eksproprijacija i toa elaborat za nepotpolna eksproparijacija broj toj i toj od 28 , 1.2011 godina na dela sistemi doo skopje
ponuda za vidinata na nadomestokot za vospostavenata sluzbenost na nedviznosta so obezbedeni dokazi za posevi i nasadi dokaz za obezbedeni sredstva za nadomest za odzemenata nedviznost

po sprovedenata postapka sopstvenikot tetkami uredno pokaneta ne se javi na raspavata zakazana na den toj i toj za raspravanje po predlogot za nepotpolna ekspropacija na ad mepso skopje vo nejzinata parcela da se lociraat elektricni zici za izgradba na dalekovod 110kv dv tc skopje tc tetovo 1
organot ja utvrdi faktickata sostojba imajki gi vo predvid urednata dostava za rociste na sopstvenikot na zemiisteto tetkami zaedno so predlogot za nepotpolna ekspropacija kako i navodite vo istiot predlog na mepso ad skopje za osnovanosta na sproveduvanje na postapkata kako i dokazite predlozeni kon istiot od prricina sto vo konkretniot slucaj se raboti za prevzemanje na dejstvija koj se od javen inters i ne mozat da se odlozuvaat poradi itnosta na postapkata za eksproprijacija organot odluci deka se ispolneti site uslovi od clen 2 i od clen 15 od zakonot za eksprorijacija i odluci kako vo dispozivot

reseno vo odelenie za upravna postapka vo cair skopje na den toj i toj
pouka za pravno sredstvo protiv ova resenie moze da se izjavi zalba vo roko od 15 dena smetano od denot na priemot halbata se podnesuva preku ovoj organ do komisijata na vladata na rm za resavanje vo upravna postapka vo vtor stepen od oblasta na imotno pravnute raboti i gradeznoto zemiiste so uplata taa i toa a smetka

toa e se vo resenieto e sega ovdeka ja nema nikade majkami? vo ova resenie samo tetkami a na nas doma ni nema niso stignato i poradi dalekovodov sto ima golemo zracenje jas na taa parcela sto ja ima majkami i tetkami nemozam niso da pravam a kamoli i da ja prodavam nikoj ne bi sakal da zivee do dalekovod i zracenje i oni od kaj ja vadat cenata po 1 evro metar kvadrat sto e toa poubavo baksis da gi zemat tie 56 kvadrati zaradi tie 56 kvarati unisteni se 1000 kvadrati koj nemozam niso da im pravam zaradi dalekovodot i zici sto pominuvaat nis parcelata zaso na primer koga veke im treba neka ja kupat cela a ne samo tie 56 kvadrati i po 1 evro toa e smesno :/ se izvinuva sto ispozamarav i sto ima greski vo pisuvanjeto deka vo brzanje bev pozz

Член од
25 октомври 2011
Мислења
663
Поени од реакции
719
6. Кога некој е казнет на пример условно или парично- дали е можно да му бришат све од казнената евиденција после одреден период...? Значи да му го исчистат досието...И во кои случаеви се дава судска опомена како казнена мерка и која е разликата меѓу судска опомена и условна казна...?
6...Да,дозволено е бришење од казнената евиденција,правнички кажаноРЕХАБИЛИТАЦИЈА...
Подобро е објаснето на следниот линк...
http://www.ostetovo.mk/FAQ.aspx
Има разлика помеѓу опомена пред суд и условна казна...
Судкска опомена се дава на пример од странка која сака вон-судски да го реши некој спор..
Да се избегнат непријатностите на суд,се оди со последна мерка за да се среди работата,пред последното оружје шо преостанува тоа е судот....
Ова е најчесто во граѓанското право....
Судска опомена можи да се додели врз странка,која се брани од слобода да не смее да ја напушта земјата,и секогаш да биди на располагање на судските органи...во спортотивно ќе следат судски санкции....
Додека условната казна е алтернативна казна(поблага казна),се дава можност со добро однесување и неправење ново кривично дело во рокот шо е даден од судот,осуденото лице да се искупи за делото шо го сторило и да покажи дека навистина се покајало за стореното....
Доколку во тој период стори било какво кривично дело,судот автоматски ја активира казната и лицето оди во казнено поправен дом...
Условите под кои се добива рехабилитација по законски пат се следни:

-за изречена алтернативна мерка во рок од 1 година од денот на правосилноста на судската одлука доколку сторителот не стори во тој период ново кривично дело;
- Условната осуда се брише по една година откако ќе помине периодот за провека доколку сторителот не стори во тој период ново кривично дело;
Кривичната пријава ми беше пред 6-7 години тогаш имав 16 години и бев осуден условно. Тоа што имаше милион неправилности во процесот на штета на мене е друга приказна.
Значи дека ми е избришана од досие ?
Дали значи ова дека можам да извадам потврда за неосудуваност, зашто веќе несакам да црвенеам кога ми соопштат дека еден од потребните документи е потврда за неосудуваност при аплицирања, интервјуа за пракса надвор од земјата

Tomasino

Член од
19 март 2009
Мислења
9.251
Поени од реакции
19.536
Кривичната пријава ми беше пред 6-7 години тогаш имав 16 години и бев осуден условно. Тоа што имаше милион неправилности во процесот на штета на мене е друга приказна.
Значи дека ми е избришана од досие ?
Дали значи ова дека можам да извадам потврда за неосудуваност, зашто веќе несакам да црвенеам кога ми соопштат дека еден од потребните документи е потврда за неосудуваност при аплицирања, интервјуа за пракса надвор од земјата
Законски веќе си рехабилитиран.....
Кога ќе помини периодот на одлежување на условната казна,веќе си чист пред законот...
За да добиеш тн судска рехабилитација треба да поднесиш молба до судот...
Судот донесува решение со кое се бриши донесената пресуда,и ќе те водат понатаму како неосудувано лице....
Ова е многу важно доколку сакаш да најдиш работа(во одредени фирми секако,не во сите)....,доколку отвораш фирма,мора да си неосудувано лице....
Малку подетално за условите според кои судот ги рехабилитира осудуваните лица...
-
Судот може на молба на осудениот да одлучи да се брише од казнена евиденција осудата на затвор:
1. од 3 години до 5 години во рок од 5 години од денот на издржаната застарената или простената казна доколку сторителот не стори во тој период ново кривично дело;
2. од 5 години до 10 години во рок од 10 години од денот на изджаната застарената или простената казна доколку сторителот не стори во тој период ново кривично дело;
3. од 10 години до 15 години во рок од 15 години од денот на изджаната застарената или простената казна доколку сторителот не стори во тој период ново кривично дело;
4. од 20 години во рок од 20 години од денот на изджаната застарената или простената казна доколку сторителот не стори во тој период ново кривично дело;
Казната се брише откако судот ке донесе решение за бришење на правните последици од осудата.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.179
Поени од реакции
16.311
Прашање од извршување:
странката А има добиено правосилно побарување од странката Б, но неможе да наплати поради некој проблем... н.пр. блокирани сметки...
.. е сега подоцна, во друга постапка, странката Б добива правосилно побарување од странката А... дали странката Б може да го изврши наплата од странката А преку полномошник, т.е. дали странката А може да го спречи тоа и како ?? ...
По мене ова би требало да го регулира некоја инспекција од министерството за правда, а не да се остава на судовите како што кажуваат од секторит за извршители ... во спротивно имаме легализиран парничен РЕКЕТ ... а најдобро е да се забрани правните застапници да наплаќаат директно на своја сметка туку исклучиво на сметка на странката...

JimmyHoFFa

NAVIGATOR
Член од
8 септември 2010
Мислења
1.196
Поени од реакции
482
Совет-информација ако може да ми дадете, каде се пријавува каснење на плата односно ако ми касни платата после 15ти каде да пријавам?
Незнам дали е за тука прашањево сепак ако има соодветна тема за ова прашање упатете ме до неа...

Член од
15 јуни 2009
Мислења
86
Поени од реакции
8
Moze li treto lice da se tuzi za neprezemanje na bilo kakva aktivnost za sprecuvanje na nasilstvo megju drugi dve lica? Tretoto lice samo nemo nabljuduva i e prisutno za vreme na celiot incident.

Член од
8 август 2008
Мислења
1.309
Поени од реакции
151
bi ve zamolila da mi odgovorite na prasanjeto ako e dobro razbrano .poveke pati prasuvam ,no ne mi odgovarate ,prasanjeto e ; dobiv del od kuka i dojdovme do fizicka delba .vo prvostepeniot sud dobiv ,no od vtorostepeniot go vratija predmetot na povtorno razgleduvanje i doplnuvanje ,od strana na vestoto lice da se dojasni . no vo megu vreme vestoto lice umira ,a sudijkata odi vo penzija ,pa sega nov sudija i mi rekoa da platam novo vestacenje ,a ne da se doplni istoto .pa sega razmisluvam dali po nekoj osnov moze vestoto lice celosno da go izmeni vestacenjeto pa da ne dobijam del ,odnosno da napravi deka kukata ne e delliva i da odlucat da mi dadat pari ,koi jas ne gi prifakam ,zatoa sto si go ssakam delot ,a kukata e na 3 sprata a naslednici sme 2 ama jas go dobivam samo delot od majkami taka da toa e edna cetvrtina od kukata .ako se odluci taka deka ne e delliva kukata sto da pravam ,koi se moite prava ? odnapred blagodaram.

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.282
Поени од реакции
563
ај и јас да прашам ... доколку старо лице не може да се потпишува, дали некој друг со лична карта од дедото/ бабата може да продаде негов имот на некој начин или мора лично кај нотар?

Член од
5 август 2007
Мислења
3.586
Поени од реакции
2.608
Ај да прашам.
Значи има оглас за вработување од страна на Прима Мебел на www.najdirabota.com.mk . Има во огласот контакт е маил за аплицирање.
По аплицирањето, се јавуваат, викаат: Се јавуваме во врска со вашата апликација за вработување, ве известуваме дека сте повикани на интервју кое ќе се одржи во Сабота, во толку и толку часот, во Скопје, на улица таа и таа. (значи за работно место во Прилеп станува збор).
Ве молиме потврдете го вашето присуство.
Ок, потврдено.
Иди Сабота, точното време, точното место, таму истата типка од разговорот што беше преку телефон, само наместо интервју од Прима мебел, се случува некоја презентација за некоја си фирма Херба Лајф, за здрави шејкој, ова она, и можноста за заработка бла бла...(јасно ви е)

Е сеа муабетов ми е...Како можи овие да имаат податоци дека е аплицирано на огласот за Прима Мебел. Дали тој е лажен оглас поставен од нив. Дали можи некако да се тужат бидејќи, пример, да речиме, мене ме коштало пари, време, и сум пропуштил друго интервју за работа во истиот период, па да барам оштета?

peter

Петар Пан...
Член од
6 септември 2005
Мислења
636
Поени од реакции
165
Druze ova mene mi mirisa na golema namestaljka od strana na Herba Life. Posto se multi level se trudat na sekoj nacin da priberat lugje ama ova e veke epten nisko. Ja da sum na tvoe mesto bi im stegnal tuzba, ili ako ne spremen na toa, edno ostro pismo do kancelarijata. cisto informativno, na koj mail se prakaa cv-a?
Isto taka mozes da se javis vo prima mebel, da prasas dali stvarno imale oglas. Ako nemale kazi im ja sluckava. Oni ke tuzat ako se saglam firma. Na vremeto mozese da pukas ako nekoj ti vlaga na imot. Sega treba da pukas ako nekoj ti nudi Herbalife.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2 Beta-4

Kajgana Shop

На врв Bottom