Која е вистинската Библија

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
.

Напротив: баш преку Него БОГ ги отвара очите, ушите, срцата, ... за воопшто да може да се сфати и прифати Вистината, за која прекрасно сведочи Библијата!

.
Значи мене Бог ми ги отвори очите да ја видам вистината за несогласувањата, противречностите и недоследностите во библијата

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

Значи мене Бог ми ги отвори очите да ја видам вистината за несогласувањата, противречностите и недоследностите во библијата
.

Твојот ум е тој што те сопнува и ти го попречува спасението!

Еден ден тоа секој ќе го свати.

Дај БОЖЕ - Иншалах - да не биде прексно, за никого!

Амин

.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
.

Твојот ум е тој што те сопнува и ти го попречува спасението!

Еден ден тоа секој ќе го свати.

Дај БОЖЕ - Иншалах - да не биде прексно, за никого!

Амин

.
Размисли, јас знам повеќе за Библијата нејзината историја, за настанокот на христијанствот од тебе. Значи Бог ми го дал тоа знаење со цел да му кажувам на луѓето “совршената вистина“ која ти ја отфрлаш и газиш. Еден ден ќе биде касно кога Бог ќе те праша “Оти бе Спирос место мене го обожаваше тој еврејски принц и борец?“

Член од
20 март 2012
Мислења
48
Поени од реакции
14
Една многу добра книга која зборува за Историјата на НЗ, раната црква и Исусовиот живот од познатиот Барт Д. Ерман на босански јазик или хрватски не знам точно, е следнава книга:

Линк за читање на интернет http://www.scribd.com/doc/60185745/Bart-Ehrman-Isus-to-nije-rekao

Линк за да се данлодира: http://www.4shared.com/office/6trhYqAa/bart_ehrman-isus_to_nije_rekao.html

Ако не може некој од овие два линка да се окористи, тогаш лесно може на гугл да пребарате и други, штета што книгава не е преведена на македонски, ама да се надеваме и на такво нешто во иднина.

Може да се данлодира кој го интересира може да дознае многу работи со факти, историски докази и тн.

Дел од книгата „

Isus to nije rekao: Priča o tome ko je menjao Bibliju i zašto (eng. Misquoting Jesus: The Story Behind Who Changed the Bible and Why) je knjiga američkog profesora religijskih studija Barta Ermana, objavljena 2005.
Knjiga se bavi proučavanjem slučajnih i namernih izmena u biblijskim rukopisima tokom viševekovnog prepisivanja. Erman pri tom pokazuje znatan kriticizam:

Mi ne samo da nemamo originale, nego nemamo ni prve prepise originala. A nemamo čak ni prepise prepisa originala, pa ni prepise prepisa prepisa originala. Mi samo imamo prepise koji su načinjeni mnogo kasnije, u najvećem broju slučajeva mnogo vekova kasnije. A svi ti prepisi se međusobno razlikuju na više hiljada mesta.[1]

Kada je naučnik svetskog glasa, vodeći svetski stručnjak za biblijska pitanja Bart Erman (Bart Ehrman) krenuo da izučava biblijske tekstove na originalnim jezicima na kojima su pisani, veoma se iznenadio kada je otkrio mnoštvo grešaka i namernih izmena načinjenih od strane njenih ranijih prevodilaca.
U knjizi Isus to nije rekao, Erman nam pripoveda priču koja leži u pozadini grešaka i izmena koje su drevni pisari načinili u Novom zavetu, ukazujući na veličinu njihovog uticaja na Bibliju koju čitamo danas. Svoj prikaz obogatio je i ličnom pričom o tome kako ga je njegovo izučavanje drevnih grčkih rukopisa nagnalo da napusti svoja ranija ultrakonzervativna gledišta o Bibliji.
Od trenutka kada je izumljena štamparska presa i kada je precizna reprodukcija tekstova postala stvarnost, među ljudima se uvrežilo shvatanje kako je ono što čitaju u Novom zavetu verna kopija Isusovih reči ili spisa svetog Pavla. A ipak su skoro hiljadu i po godina pre toga ove rukopise svojeručno umnožavali pisari koji su bili izloženi snažnom uticaju kulturnih, teoloških i političkih rasprava svog vremena. Sačuvani rukopisi obiluju kako greškama tako i namernim izmenama, otežavajući umnogome rekonstrukciju originalnih Isusovih reči. Po prvi put Erman otkriva gde i zašto su ove izmene načinjene, predstavljajući istovremeno na jedan popularan način različite metode kojima se naučnici koriste da bi što vernije rekonstruisali originalne reči Novog zaveta.

Rafinirano, ali i na jedan krajnje izazovan način, Erman iznosi dokaze o tome kako je puno omiljenih biblijskih priča i široko prihvaćenih verovanja koje se odnose na Isusovu božanstvenost, Trojstvo, božansko poreklo i nadahnutost Biblije, nastalo kao plod namernih i slučajnih izmena načinjenih od strane drevnih pisara - a ove izmene su, pak, dramatično uticale na sve naredne verzije Biblije. BART D. ERMAN predaje na katedri za religijske studije
Univerziteta Severne Karoline u Čepl Hilu. On je autoritet za
istoriju Novog zaveta, ranu crkvu i Isusov život. Osim
nekolicine popularnih naučnih članaka napisao je još
Izgubljena hrišćanstva: Bitka za spise i vere za koje ne znamo i
Izgubljeni spisi: Knjige koje nisu ušle u Novi zavet. Živi u
Darhemu, Severna Karolina."

Повеќе за Барт Ерман на википедија и неговата дејност:

http://en.wikipedia.org/wiki/Bart_D._Ehrman

А еве ја и неговата веб страница: http://www.bartdehrman.com/

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
евангелијата кои денес ги знаеме настанаа (се напишани) од 60 па до 100 години ПО смртта на Исус и тоа од луѓе кои не биле очевидци на настаните.Христијанските текстови беа уништувани во првите векови од постоењето, беа палени, кинети а христијаните прогонувани. Немаше печатници се се препишуваше рачно, се преведуваше и криеше. Не секогаш преведувачот бил експерт или препишувачот можел рает слободно да препишува. Во оптек беа многу евангелија, мислам дека околу 30 ги имаше, имаше тука и доста други текстови, посланија, откровенија... разни цркви користеа разни текстови како свети. Кога престана прогонот на христијаните, негде во 4ти век, не можеше ни да се најде некој текст кој датирал од порано. Многу текстови беа накнадно запишани, собирани по делови, доста текстови беа отфрлени, наново напишани... и така искомилиран се нарече Нов Завет. Зато и не е чудно што има толку грешки, недоследности и контрадикторности.

Член од
20 март 2012
Мислења
48
Поени од реакции
14
Се слагам со погледмиот дел од текстот. (y)

Иначе за евангелијата има историски датуми кои би било добро да ми кажеш што мислиш за нив ти како истражувач на библијата.

- Евангелието според Матеј е пишувано во 37., или 38., или 41., или 48., или 61., или 63., или 64 година.
- Евангелието според Марко е напишано во 56., или по неа до 65. година.
- Евангелието според Лука е напишано во 53., или 63., или 64.година.
-Евангелието според Јован е напишано во 68., или 69., или 70., или 97., или 98. година.

Овакво размислување има познатиот истражувач Хорн кога се во прашање датумите за евангелијата.

И секогаш кога овие приказни се пренесувале усмено, станувале се полоши и несигурни (не влевале доверба), така што црквата кон крајот на 2-от век и почетокот на 3- от била принудена, од многубројните Евангелија кои биле во употреба а кои биле повеќе од 70 да одбере само четири.

Црквата сакала, луѓето да ги прифатат овие четири Евангелија а да ги отфрлат останатите.

А јас баш сум прашал едено свештено лице О. за тоа зошто црквата ги отфрлила другите, причината, што е кај нив апокрифно, дали тој воопшто ги прочитал тие апокрифни евангелија и така натаму, затоа што има евангелија од луѓе кои се верувало дека биле со Исус, а нивните евангелија црквата ги отфрли, како можело едноставно евангелија на луѓе кои се верува дека биле живи сведоци на Исус да се отрфлат, а он ми одговори: „Апокрифни се, нема што да се чита веќе“ (наверојатно мислел нема што да се читаат и истражуваат тие евангелија и нивната веродостојност.)

Печатница во тоа време не постоела, па затоа секој сопственик на примерок, внесувал во него што ќе посака од приповедките и преданијата. Не џабе секој писател на крај го проколнувал секој оној кој ќе додаде нешто или измени од неговото евангелије, долга тема има многу да се зборува, но сепак христијаните се матирани уште во самиот почеток со она што и “ Енциклопедиа Британика” се наведува дека голем број научници велат: “ Секој говор и секој наведен опис во Светото Писмо не е состојба на надахнение. Оние што тврдат дека секој говор во неа е надахнение неможат лесно тоа да го докажат”. позз.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Прво тргни од тоа дека ни еден од црковните оци не спомнувал евангелија се до средина на 2ри век. Значи од кај 150 ста година ги имаме поменати во текстовите. Ако постоеле евангелија пишани пред тоа ако ги имале уште во 40 ста или 50 ста година... па до 150 ста некој ќе ги поменел. Од такво нешто - нема ни трага ни гласа.
Првото еваангелија (традиционално) му се припишува на Леви цариникот (Матеј) Ако Матеј би го пишувал (па уште во раните години) би го напишал на својот мајчин јазик и на јазик на кој проповедаше Исус - на арамејскиот. Но евангелието на Матеј (се што се има до сега најдено од него) е напишано на Коине. Постои цела наука која го анализира текстот, начин на пишување, стил... за да може да се утврди дали станува збор за превод или дали е целиот текст од еден автор или од повеќе. Како што е напишан на коине, текстот е природен, течен и слободен. Нешто што не би го имало во превод и тоа превод. Од друга страна евангелието на Матеј препишало (или превзело) скоро целото евангелије на Марко како и од другите евангелија. Тоа никогаш не би го правел некој кој беше очевидец на настаните. Матеј дури и повторува случки (умножување на лебовите, на два пати имаме истерување на лошиот дух од обземен слеп човек и на два пати фарисеите го обвинуваат за соработка со ѓаволот! имаме конфузии каде Исус не сака да им помага на пагани па им погана па им вели на улениците да не одат по домовите пагански па после им вели да одат секаде.... Кај матеј имаме алузии на разурнување на храмот кој се случи во 70 сета година , се споменуваат прогони на христијани (кои авторот сигурно ги знаел од времето на Диоклецијан) не доаѓањето на Исус за време на првите негови следбеници... сите овие детали го “туркаат“ настанокот на ова евангелје од 85-110 година нова ера најцврсти се ставовите дека е настанато околу 95та.

Член од
20 март 2012
Мислења
48
Поени од реакции
14
Друже, Чорбаџијата ставил некои линкови, сакаш да земеме со цитати да ги негираме сите тие тврдења кои се наоѓаат на протестантско-пропагантистичкиот сајт veronauka.com.mk, ? ? ? :P Да видеме како ќе ги бранат тие тврдења, а линкот со „Што рекле познатите за библијата“ не значи ама ич ништо уште од сега може да иде у кош. Затоа што ако Галилео или некој друг рекол дека библијата го покажува патот до небото, можеме да донесме цитати исто од познати личности кои кажуваат дека куранот е секако патот до Бога, па тогаш на основа на тоа христијаните треба да го прифатат куранот како реч Божја п.с. прашање е исто и дали тие познати личности низ Историјата уопште ги рекле тие работи за библијата, затоа што гледам Бонапарта рекол: „Како Исус го освоил цел свет со љубов, за разлика од мене кој го освоив со војна“, али сум чул дека и Бонапарта како рекол дека Исус своајта вера ја објавил само на Римскиот свет, а Мухамед . на Целиот Свет. :cool:
--- надополнето: 20 март 2012 во 17:47 ---
Матеј дури....

„Матеј бил апостол и лично го видел Исус“- велат тие христијаните, но и да е тој автор на ова Евангелие, тоа би се видело барем на едно место во нејзиното опишување на настаните кои ги видел. Би говорел во прво лице како што е тоа обичај и кај тогашните и кај денешните автори.

Член од
20 март 2012
Мислења
48
Поени од реакции
14
Многу поучна емисија дадена на А1, а преземена од Дискавери , која ќе ве воведе во самото истражување за потеклото на библијата, Стариот и Новиот завет и кој всушност ја напишал Библијата.Истражувачот,кој е раснат како посветен христијанин, ќе дојде до фрапантно откритие потврдено и со најновите научни откритија , а тоа е дека Библијата всушност не е буквален Божји збор, туку дека е пишувана и менувана од човечка рака! Истата емисија ја имаше и на бифшата А1...

Who Wrote the Bible? Is the Bible the Word of God? Why is the Bible full of Contradictions? Ќе го постирам само првиот дел за тој што не ја гледал, може да ги гледа сите делови да не ги ставам тука нема потреба... ;)

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

Размисли, јас знам повеќе за Библијата нејзината историја, за настанокот на христијанствот од тебе. Значи Бог ми го дал тоа знаење со цел да му кажувам на луѓето “совршената вистина“ која ти ја отфрлаш и газиш. Еден ден ќе биде касно кога Бог ќе те праша “Оти бе Спирос место мене го обожаваше тој еврејски принц и борец?“
.

Џабе и сите христијански и антихристијански книги напамет да ги научиш, кога на Евангелието БОЖЈЕ не му веруваш, Совршената Вистина нема нити да Ја познаваш, а уште помалку да ја имаш!

Совршената Вистина е Совршениот БОГ, Неговата Совршена Љубов, Неговиот Совршен Мир во Христа (Кој лично е Евангелието БОЖЈЕ), до Која/Кого неверните и кривоверните книжници ( и нивните духовни следбеници) никогаш неможеле и (ако не се обрнат) никогаш не ќе можат да стигнат!

Лека ноќ .

.
Многу поучна емисија дадена на А1, а преземена од Дискавери , која ќе ве воведе во самото истражување за потеклото на библијата, Стариот и Новиот завет и кој всушност ја напишал Библијата.Истражувачот,кој е раснат како посветен христијанин, ќе дојде до фрапантно откритие потврдено и со најновите научни откритија , а тоа е дека Библијата всушност не е буквален Божји збор, туку дека е пишувана и менувана од човечка рака! Истата емисија ја имаше и на бифшата А1...

Сите духовни чеда на фаризеите би требало да сфатат што значат овие зборови:

И Отецот, Кој Ме прати, Сам посведочи за Мене. А вие ни гласот Негов никогаш не сте го чуле, ниту лицето Негово сте го виделе.
И зборовите Негови не се во вас, зашто не верувате во Оној кого Го пратил Тој.
Ги истражувате Писмата, зашто вие мислите дека во нив имате живот вечен; а токму тие сведочат за Мене.
Но не сакате да дојдете кај Мене за да имате живот.

(Ев. Јован 5:37-40)

Ахмед, Совршениот БОГ нека ви ги прости злоделата со кои ревнувате против Вистината, нека ве благослови и нека ви Ја одкрие Тајната сокриена во Исус, Која е поголема од секој Ангел, секој Пророк, секое Писмо, секоја Книга ... и се’ што е во видливиот и невидливиот универзум!

Амин

.

Член од
20 март 2012
Мислења
48
Поени од реакции
14
Спирос, ај да не биди само тресеш глупости, де одговори зашо грчката тора и хебрејската, стар и нов завет вкупно има разлика бројчана?

Во хебрејската Тора: Стар завет (39) + Нов завет (27) = (66) посланија.
Во грчката Тора: Стар завет (46) + Нов завет (27) = (73) посланија

Ме интересира твоето објаснување за ова.....

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

77 Списи
7 Печати

1 Клуч

Член од
20 март 2012
Мислења
48
Поени од реакции
14
:tapp::icon_mrgr::place: Абе ќе те праша човек на улица некој озбилно, ваков одговор ли ќе му дадеш?

Член од
20 декември 2008
Мислења
593
Поени од реакции
1.192
Многу е лесно да кажете дека Библијата не е Божји Збор иако сте слепци и не ги гледате и сфаќате самите зборови во неа кои показуваат и говорат токму на тоа. Како што вие тврдите дека Библијата е дело на самиот човек, запрашајте се и за Куранот дали и тој навистина е дело на Бог, или пак на нешто спротивно на Бога. Неможе да гледаш две јаболки од различна сорта и за едната да бидеш сигурен дека е јаболко, а за другата да тврдиш дека не е.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Многу е лесно да кажете дека Библијата не е Божји Збор иако сте слепци и не ги гледате и сфаќате самите зборови во неа кои показуваат и говорат токму на тоа. Како што вие тврдите дека Библијата е дело на самиот човек, запрашајте се и за Куранот дали и тој навистина е дело на Бог, или пак на нешто спротивно на Бога. Неможе да гледаш две јаболки од различна сорта и за едната да бидеш сигурен дека е јаболко, а за другата да тврдиш дека не е.

Ако кажеш нешто против куранот одма следи вооружена акција против богохулниците:P

Виде ли што се случи кога го ставија тој Мухамед на карикатура. Дигнаа џева на светско ниво.

Додека Монти Пајтон се зезаше на сметка на Хриситјанството никому ништо, но ако нешто се каже против Исламот тоа ти е одма повреда на човечки права, слобода на изразување и слично.

Каснат едно 600 години со религијата, зад Христијанството, и затоа и каснат со развојот на менталната матрица за исто толку векови.

Христијаниве препишале од Евреите и старогрчката митологија, овие муслиманиве пак препишале од библијата.

Изглеа колку си понов у препишувањето на приказни и нивно менување, толку поарно и толку поише си подложен на индоктринација:P

Тури му пепел.

Kajgana Shop

На врв Bottom