Особено ми се интересни Торбешиве и Бошњациве, првиве се наши Македонци, кои за вера го носат Исламот, а вторите се Срби, Хрвати, Црногорци, кои исто така за вера го носат Исламот.
Основен белег на една нација(било која) не е религијата, туку јазикот, Торбешите зборат чист Македонски јазик(западно наречје), а Бошњаците си зборат Српско-Хрватски јазик и двата се вештачки етникуми кои немаат појма ниту од Турски, ниту од Албански јазик !
Замислете овие два етникуми Торбеши и Бошњаци, нивната етничка/национална припадност ја базираат единствено на религијата, колку смешно !
Еве на пр. во Бугарија(во Родопскиот регион) живеат Муслимани кои говорат на Бугарски јазик, но Бугарската држава не им дава право да се пишуваат како посебен етникум т.е. како Помаци, туку тие се Бугари исто онолку колку и Бугарите-православци и Бугарите-атеисти !
За мене Македонец е секој оној кој за мајчин јазик го има Македонскиот јазик, без разлика од која религија е, еве јас на пр. си признавам воопшто не сум по верата т.е. Секуларист сум и Атеист, но тоа не ме прави да бидам помал Македонец од ете некој Македонец’’верник‘‘ !