Депикции на Сатаната во црковната иконографија

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Незнам како успеал за тоа ќе треба во пеколот да одиш и да си прашаш некој од таму што ја издржува казната за гревовите направени на земјата,а со ова контрирање и нарекување на бог како кукавица и измамник и лицемер и незнам уште како поинаку го нарече само си го зацртуваш патот за таму.
Абе немој вака пред спиење да ме плашиш и ти сеа! :pos:
Абре гејмерче, треба да сватиш дека силата, заканата и уцената не се критериум за вистина, освен за кукавиците. Јас не се плашам да ја кажам вистината, а таа е е дека ликот опишан како бог во библијата е садист, лицемер и кукавица. Повели, демантирај ме.;)

Член од
31 октомври 2011
Мислења
85
Поени од реакции
22
Абе немој вака пред спиење да ме плашиш и ти сеа! :pos:
Абре гејмерче, треба да сватиш дека силата, заканата и уцената не се критериум за вистина, освен за кукавиците. Јас не се плашам да ја кажам вистината, а таа е е дека ликот опишан како бог во библијата е садист, лицемер и кукавица. Повели, демантирај ме.;)
Не си ги продавајте душите за едни посрани лајкови само толку можам да кажам,а вие како сакате можете да си продолжите по старо и да плукате по се што е христијанско само што со тоа си правите лоша услуга на себе и на никој друг.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не си ги продавајте душите за едни посрани лајкови само толку можам да кажам,а вие како сакате можете да си продолжите по старо и да плукате по се што е христијанско само што со тоа си правите лоша услуга на себе и на никој друг.
Ти мислиш дека јас за лајкови го напаѓам христијанството?! :pos:
Не е никакво плукање, имаше конкретни аргументи, кој не успеа да ги демантираш, плус со своето однесување и речник, дополнително докажа дека "христијани" денес е само име - етикета, со која се идентификува толпата, ништо повеќе.:)

Член од
31 октомври 2011
Мислења
85
Поени од реакции
22
Ти мислиш дека јас за лајкови го напаѓам христијанството?! :pos:
Не е никакво плукање, имаше конкретни аргументи, кој не успеа да ги демантираш, плус со своето однесување и речник, дополнително докажа дека "христијани" денес е само име - етикета, со која се идентификува толпата, ништо повеќе.:)
Да за тебе како и за твоите пријателчиња неверници со кои си шернувавте лајкчиња може е само етика но за мене е многу повеќе од тоа и јас многу убаво ги демантирав аргументите на сите но невозможно е да му се објаснат некој работи на човек кој што не верува зошто што и да кажеш тој нема да ти поверува и секогаш за се ќе има контра аргумент баш од таа причина ,а посебно неможе да му се објасни на некој кој што го нарекува бог кукавица лицемер садист.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Да за тебе како и за твоите пријателчиња неверници со кои си шернувавте лајкчиња може е само етика но за мене е многу повеќе од тоа и јас многу убаво ги демантирав аргументите на сите но невозможно е да му се објаснат некој работи на човек кој што не верува зошто што и да кажеш тој нема да ти поверува и секогаш за се ќе има контра аргумент баш од таа причина ,а посебно неможе да му се објасни на некој кој што го нарекува бог кукавица лицемер садист.
Кога и каде? Што одговор даде на ова:
Вака сега, за некој што ја прочитал библијата, треба да знаеш дека нема никакво "јаболко" споменато во неа, туку Дрвото за спознавање на доброто и злото!
Ова е дискутурано многу пати на форумов, и постојано се игнорира.
Еве ти уште еден аргумент за дволичноста на карактерот од народните еврејски приказни, познати како библија:
Како може да создадеш некого без сознание за добро и зло, и потоа да го казниш затоа што не те послушал? Како може некој да прави разлика помеѓу исправно и погрешно, ако нема сознание за добро и зло?

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Ме интересира која е застапеноста на Сатаната/Луцифер/Нечестивиот и сл, во локалната/регионалната и светската иконографија и релјефи.

На википедиа гледам (en.wikipedia.org/wiki/Antichrist) дека токму фреска од Македонија (Осоговски манастир) (en.wikipedia.org/wiki/File:Antichrist-from-Osogovo-Monastery.jpg) е дадена за пример (поставена од бугарски доктор - Д-р Антон Лефтеров)
Па со оглед на тоа што во христијанството борбата со Сатаната е доста важна работа, би било чудно да нема некакви сликовити описи за него, па и за неговите, но тие што ги има се најчесто воопштени. Главно се работи за тоа како грешниците се мачат во пеколот по смртта (за секој различна казна-според гревот) а некои креатури-демони се зафркаваат со нив. Тоа е нешто како предупредување за тоа што се` има по оној свет :) . Дали ги има по секоја црква не знам. Во неколку сум забележал. Но, конкретни сцени со Црвениот змеј, Лажниот пророк и др. се поретки. Можеби и има претстави за Судниот ден, сцени од нечии хагиографии, каде што светците водат духовна борба со демоните и сл., но не верувам дека се премногу чести.
А вообичаениот изглед на ѓаволот е преземен од паганските култови. Пан, Фаун, Сатирите кои се олицетворение на природните нагони, на разузданоста, но тие во старите верувања не биле замислувани како зли или добри, и на некој начин ја претставувале природата, која, нели, не е ни добра ни лоша. Мислам дека токму разузданоста кај Пан и неговиот бизарен изглед биле причина да биде избран за аватар на Сатаната.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
А вообичаениот изглед на ѓаволот е преземен од паганските култови. Пан, Фаун, Сатирите кои се олицетворение на природните нагони, на разузданоста, но тие во старите верувања не биле замислувани како зли или добри, и на некој начин ја претставувале природата, која, нели, не е ни добра ни лоша. Мислам дека токму разузданоста кај Пан и неговиот бизарен изглед биле причина да биде избран за аватар на Сатаната.
И оди сега обожавај го Пан и биди Пан бркајќи нимфи во ноќта јавно!
Веднаш ќе бидеш наречен сатанист! :)
Пан им задава Пан+ика на луѓето од секогаш! ;)

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
И оди сега обожавај го Пан и биди Пан бркајќи нимфи во ноќта јавно!
Веднаш ќе бидеш наречен сатанист! :)
Пан им задава Пан+ика на луѓето од секогаш! ;)
Па и тоа со паниката било прилично ретко, ако некој го вознемирел Пан се дерел, вознемирувачите ги фаќало страв или ужас или паника. Значи и за паниката требало некој да си го бара. Пан го нема, нимфи нема. Остана уште по некоја нимфоманка, и тоа е се` :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
Па и тоа со паниката било прилично ретко, ако некој го вознемирел Пан се дерел, вознемирувачите ги фаќало страв или ужас или паника. Значи и за паниката требало некој да си го бара. Пан го нема, нимфи нема. Остана уште по некоја нимфоманка, и тоа е се` :)
Не би рекол дека заради тоа врескал Пан... но тоа е друга приказна.
А дали го има Пан и дали има нимфи, па и тоа е друга приказна. ;)

П.С. Нимфоманки има премногу :) Барај и ќе те најдат :)

N

Nessa Alcarin

Гостин
Сам се себе убијал? а што станува кога ѓаволот ќе успее да го заведе некого да го расипе да го корумпира односно да го повлече со себе на дното што е тоа божја волја да не е глупаци тешки!
Абе ќе му објасни некој на детето дека ѓаволот не постои или ќе си играте а ... Ех, лошковци ...

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Не би рекол дека заради тоа врескал Пан... но тоа е друга приказна.
А дали го има Пан и дали има нимфи, па и тоа е друга приказна. ;)

П.С. Нимфоманки има премногу :) Барај и ќе те најдат :)
Интересно е тоа дека Пан е еден од ретките богови за кои се верувало дека умрел. Имено, некој трговец по име Тамуз, додека пловел до некое крајбрежје, слушнал глас кој отприлика, му рекол: Тамузе, знај дека големиот бог Пан е мртов. Но изворниот хеленски текст, дозволува и поинакво, поисправо толкување, дека всушност умрел Тамуз (божество кое умира и се раѓа секоја пролет, миленик на Иштар). За ова имаше поподробно и појасно толкување од даденово на кое не се сеќавам, а сега ме мрзи да барам.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Море дете навивачко, за МПЦ се разбира, ни аргументи си дал ни бутур. Како на стадион со пцуење и омаловажуање ништо не се докажува. Докажа само дека ниту си верник а ниту пак христијанин.
Твоето книжуле не е одговор на фактите. Со него ни бог ќе го докажеш ниту пак сатаната.
Ти слободно можеш да очекуваш посета кај сатаната, оти очигледно си освои бесплатен билет за таму.

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
gaoli3.png

Ипси, Атеист, Ставрогин и DBack смислуваат разни ѓаолштини, се со цел да го отргнат Мики1 од правиот пат и да го одвлечат во дувлото на Сатаната.

gaol.png
А ова е главниот ѓаол, CEO на ѓаолите, Рогатиот himself!
Има обичај да се преправа во сиромашен селанец, чорбаџија (што ме тера да се запрашам дали можеби Чорбаџија од форумов е всушност Луци :sneaky:), цар, поп, па дури и во Господ, so BEWARE!!!
Бидејќи судниот ден е близу, а искушенијата се големи....Покајте се!

M

Muranyi

Гостин
Незнам како успеал за тоа ќе треба во пеколот да одиш и да си прашаш некој од таму што ја издржува казната за гревовите направени на земјата,а со ова контрирање и нарекување на бог како кукавица и измамник и лицемер и незнам уште како поинаку го нарече само си го зацртуваш патот за таму.
Jas mislev deka momentalno vo Pekolot nikoj ne izdrzuva kazna,zasto uste ne e dojden Sudniot den. A koj go odrzava sega Pekolot,zasto neli Satanata e na Zemjata?Abe me ispobunivte sega:/

Kajgana Shop

На врв Bottom