Депикции на Сатаната во црковната иконографија

Член од
31 октомври 2011
Мислења
85
Поени од реакции
22
Не верувам, секој што тврди дека, освен волјата на Господ Бог се исполнува и нечија друга волја и исклучиво волјата на уште еден дополнителен ентитет (вкупно да се 2) е дуалист.
Може грешка прочитав, може не си пишал дека некогаш се исполнува и волјата на ѓаволот.
Не биди смешен аман што мешаш дуализам со нечија волја каква врска има дуализмот кој е сам по себе религија со волјата на било кого:pos:си слушнал за Јинг и Јанг и за тоа дека во секое добро постои трошка зло и во секое зло постои трошка добро е со таа тематика се расправа дуализмот со тие два принципи и нема врска со волјата.:tapp: туку толку разбираш ти и овој сатанистов што ти стегнал лајк:pos:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ограничен си а до таков заклучок дојдов по тоа што ми контрираш на секој мој став за нешто што јас сум го читал и го знам еве пример ќе ти кажам, ме прашуваш :Зошто бог би му ги давал своите чеда, да му слугуваат на ѓаволот? Па ако ја имаше прочитано библијата ќе знаеше дека ние не сме тука на земјата за да му служиме на рогатиот за кој ти цело време навиваш,туку сме ради првобитниот грев на Адам и Ева кој го земале и го изеле забранетото јаболко од градина на Идн па поради тоа биле протерани од рајот на земјата итн итн..значи прво земи прочитај ја библијата па после ќе коментираме на вакви теми,а и најдобро ќе ти е да си го смениш името на профилот од атеист во сатанист заедно со другиве твои браќа Iblis и Ipssisimuss оти цело време гледам само против бог зборите.
Вака братче, твојата ограниченост и заблуденост не ти дозволува да ги отвориш очите пред реалноста. Оној кој не прочитал библијата си веројатно ти. Јас кога сум ја прочитал, ти уште за леб си викал папо, или можда уште пред тоа. Твојата збирка на еврејски народни прикаски таканаречена библија обилува со нелогичности и недостојности. Далеку па од вистина. Твоето мислење дека некоја си “света книга“ ги содржи сите одговори, е само твоја заблуда.
А ти комотно твоето име да си го смениш во неверник, оти ти не си верник. Ти си поголем неверник и од мене. Колку да ти биде појасно, Ти велиш, не верувам дека не постои бог.

I

Iblis

Гостин
Не биди смешен аман што мешаш дуализам со нечија волја каква врска има дуализмот кој е сам по себе религија со волјата на било кого:pos:си слушнал за Јинг и Јанг и за тоа дека во секое добро постои трошка зло и во секое зло постои трошка добро е со таа тематика се расправа дуализмот со тие два принципи и нема врска со волјата.:tapp: туку толку разбираш ти и овој сатанистов што ти стегнал лајк:pos:
Мал си уште, читај малце повеќе, Јин(не ЈинГ)-Јанг е пример за физички дуализам(т.е. неговата интерпретација во реалноста) пример би биле спротивностите жена-маж, меко-тврдо, светло-темно, мирување-движење, пасивност-активност.
Општо дуализмот како концепт означува состојба од два дела(не мора да се половинки т.е. со еднаква вредност, тежина ). Поимот е скован со цел да се нагласи вечната коегзистенција бинарната спротиставеност. Според видот може да е морален дуализам, дуализам ум-тело(дух-материја), физички дуализам и сл. Појавата на две божества најчесто е означена како дитеизам(битеизам,диотеизам).
Синко, прочитај си ја библијата убаво, па после давај коментари за моќите на господ и ѓаволот, вака за грев си :(
--- надополнето: 13 март 2012 во 20:47 ---
Атеист...nuff said:tapp:
Christian wanna-be fan!

Член од
31 октомври 2011
Мислења
85
Поени од реакции
22
Појавата на две божества најчесто е означена како дитеизам(битеизам,диотеизам).
Да или идиотизам во твојов случај пошто само идиот и неук како тебе може да каже дека постојат две божества кога е само едно и тоа што си го пишал во претходниот пост си го нафрлил само така,си го копирал од википедија а ни самиот не го знаеш неговото значење значи ќе се изразам со твој зборови дуал идиотизам.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Да или идиотизам во твојов случај пошто само идиот и неук како тебе може да каже дека постојат две божества кога е само едно и тоа што си го пишал во претходниот пост си го нафрлил само така,си го копирал од википедија а ни самиот не го знаеш неговото значење значи да се изразам со твој збор дуал идиотизам.
Баш напротив, тој ти посочи дека не е можно да се дели одговорноста, моќта или волјата, кога станува збор за монотеистички религии како христијанската, бидејќи имаш апсолут кој е семоќен, и кој ги држи "сите конци" во свој раце. Ти си тој што тврдеше, дека покрај божјата, се исполнувала и волјата на ѓаволот, со што си направи класично харакири, сам себе убијал, со свој камен по глава...итн!:)
--- надополнето: 13 март 2012 во 21:14 ---
Чекај уште не сум дозавршил со мајка ти.
Колку типично, кога аргументите никаде ги нема на повидок, се што останува се ниските удари и навредите.:)
Оваа битка на аргументи ја изгуби ти момче, сега биди покорен како што верата твоја насушна ти налага, и повлечи се, пред да докажеш и со дела дека христијанството е само етикета, со која се идентификувате со останатата толпа.
Каде ти отиднаа христијанските вредности кој ти порачуваа да го сакаш непријателот и да го свртиш и другиот образ? Каков христијанин си ти? Или битно е само декларирањето?

N

Nessa Alcarin

Гостин
Ограничен си а до таков заклучок дојдов по тоа што ми контрираш на секој мој став за нешто што јас сум го читал и го знам еве пример ќе ти кажам, ме прашуваш :Зошто бог би му ги давал своите чеда, да му слугуваат на ѓаволот? Па ако ја имаше прочитано библијата ќе знаеше дека ние не сме тука на земјата за да му служиме на рогатиот за кој ти цело време навиваш,туку сме ради првобитниот грев на Адам и Ева кој го земале и го изеле забранетото јаболко од градина на Идн па поради тоа биле протерани од рајот на земјата итн итн..значи прво земи прочитај ја библијата па после ќе коментираме на вакви теми,а и најдобро ќе ти е да си го смениш името на профилот од атеист во сатанист заедно со другиве твои браќа Iblis и Ipssisimuss оти цело време гледам само против бог зборите.
За Христијанство си експерт, а гледам машала и Сатанизам ти оди ...

I

Iblis

Гостин
Да или идиотизам во твојов случај пошто само идиот и неук како тебе може да каже дека постојат две божества кога е само едно и тоа што си го пишал во претходниот пост си го нафрлил само така,си го копирал од википедија а ни самиот не го знаеш неговото значење значи ќе се изразам со твој зборови дуал идиотизам.
Сакаш поопшитно за дуализам,можеби некој конкретен вид дуализам, не мора да е дитеизам?
Повели цитат од тебе каде велиш дека ѓаволот може да му парира на Господ Бог(ова со големи дека му е титула и име, да не се се збуниш.)

Да но тој сатаната е тука за да му пркоси на бог што значи не секогаш е по божја волја,некогаш е и по волја на ѓаволот,а е во можност да му пркоси затоа што тој дури и при падот не ги изгубил своите ангелски сили и моќи.
Колку да ти олеснам каде си згрешил, една од карактеристиките на Господ Бог е семоќноста, со горенаведеното ти ставаш некој на негово рамниште(приближно) и на иститот тој му даваш божествени карактеристики. Се надевам дека помогнав.(y)

Член од
31 октомври 2011
Мислења
85
Поени од реакции
22
Ајде сега администраторите да ги видам на дело за оваа навреда што ми стигна во сандачето
Еве колку знае овој со аргументи да зборува

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ајде сега администраторите да ги видам на дело за оваа навреда што ми стигна во сандачето
Еве колку знае овој со аргументи да зборува
Приватните пораки не подлежат на санкции, затоа и постојат и затоа и се викаат приватни. Ако некој заслужил да биде баниран, тоа си ти, затоа што јавно изнесе навреда.
Си требал да ги прочиташ правилата на форумов кога си се зачленил.

Член од
31 октомври 2011
Мислења
85
Поени од реакции
22
Баш напротив, тој ти посочи дека не е можно да се дели одговорноста, моќта или волјата, кога станува збор за монотеистички религии како христијанската, бидејќи имаш апсолут кој е семоќен, и кој ги држи "сите конци" во свој раце. Ти си тој што тврдеше, дека покрај божјата, се исполнувала и волјата на ѓаволот, со што си направи класично харакири, сам себе убијал, со свој камен по глава...итн!:)
Сам се себе убијал? а што станува кога ѓаволот ќе успее да го заведе некого да го расипе да го корумпира односно да го повлече со себе на дното што е тоа божја волја да не е глупаци тешки!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Сам се себе убијал? а што станува кога ѓаволот ќе успее да го заведе некого да го расипе да го корумпира односно да го повлече со себе на дното што е тоа божја волја да не е глупаци тешки!
Епа еве бидејќи ние сме глупаци тешки, ти како вистински христијанин (LOL!!) објасни ни, на кој начин ѓаволот успеал да корумпира, заведе и да расипе некого, кога нели се е според вољата на бог?:)
Ако тврдиш дека не е се според божјата воља, тогаш значи дека веруваш во дуалистички принцип.
Ти изгледа несваќаш дека со ова што го тврдиш, автоматски ја побиваш семоќноста на бог.

Член од
31 октомври 2011
Мислења
85
Поени од реакции
22
Епа еве бидејќи ние сме глупаци тешки, ти како вистински христијанин (LOL!!) објасни ни, на кој начин ѓаволот успеал да корумпира, заведе и да расипе некого, кога нели се е според вољата на бог?:)
Ако тврдиш дека не е се според божјата воља, тогаш значи дека веруваш во дуалистички принцип.
Незнам како успеал за тоа ќе треба во пеколот да одиш и да си прашаш некој од таму што ја издржува казната за гревовите направени на земјата,а со ова контрирање и нарекување на бог како кукавица и измамник и лицемер и незнам уште како поинаку го нарече само си го зацртуваш патот за таму.
Па читај ја библијата, треба да си или луд или кукавица за да недојдеш до тој заклучок!
Ликот опишан и претставен во библијата како бог, нема врска со реалноста и да, е еден обичен лицемер и кукавица.

Kajgana Shop

На врв Bottom