Македонска берза

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.285
Поени од реакции
563
Така е и треба да се однесе доказ дека е платен данокот а тоа е тоа ливче што ти го праќа фирмата колку дивиденда си платил и колку ти платиле данок. Мене ми стигна после тоа решение со заокружување сум бил должен да платам 1 денар данок. :)
а ако фирмата не ти прати?

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
а ако фирмата не ти прати?
Тогаш јави се во фирмата, има обврска да ти го прати, обични има човек кој е задолжен за такви работи во фирмата и ќе ти пратат на маил или по пошта

Член од
23 јануари 2012
Мислења
54
Поени од реакции
10
Знае ли некој како и каде можам да научам како функционира берзата(и мислам на адекватно образование/квалификација како и да е)? Сеуште студирам ама многу сум заинтересиран да почнам, имам пари на страна не си играм со парите за леб и млеко:). Прочитав нешто дека требало да се полага преку комисија за хартии од вредност или така нешто, поправете ме ако не сум во право. И ако може да ме упати некој за брокерскиве куќи, која нуди океј услуги, која има ’’џиш’’ провизии.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Знае ли некој како и каде можам да научам како функционира берзата(и мислам на адекватно образование/квалификација како и да е)? Сеуште студирам ама многу сум заинтересиран да почнам, имам пари на страна не си играм со парите за леб и млеко:). Прочитав нешто дека требало да се полага преку комисија за хартии од вредност или така нешто, поправете ме ако не сум во право. И ако може да ме упати некој за брокерскиве куќи, која нуди океј услуги, која има ’’џиш’’ провизии.
Стварно не те разбрав која ти е намерата, да станеш брокер или да тргуваш со свои пари.
Ако е првото тогаш ќе мора да се здобиеш соодветно образование, а ако е второто тогаш такво нешто не ти треба, доволно ти е само да имаш пари да инвестираш.

Член од
23 јануари 2012
Мислења
54
Поени од реакции
10
Стварно не те разбрав која ти е намерата, да станеш брокер или да тргуваш со свои пари.
Ако е првото тогаш ќе мора да се здобиеш соодветно образование, а ако е второто тогаш такво нешто не ти треба, доволно ти е само да имаш пари да инвестираш.
Не знам како не ме разбра, не е ни важно. Намерата ми беше второто, во смисла да знам кога треба да купам а кога да продадам, од кај да влечам информации. Дали брокерот може да ми обезбеди финансиски извештај од фирмата од која што сакам да купам акции? И како е подобро, повеќе да се држат акции на долг рок или на пократок период да се купат и да се продадат.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Не знам како не ме разбра, не е ни важно. Намерата ми беше второто, во смисла да знам кога треба да купам а кога да продадам, од кај да влечам информации. Дали брокерот може да ми обезбеди финансиски извештај од фирмата од која што сакам да купам акции? И како е подобро, повеќе да се држат акции на долг рок или на пократок период да се купат и да се продадат.
Имаш на темава убави коментари пролистај малку. За друго имаш интернет и книги...да ти кажам една конкретна книга незнам. Тоа што го знам е од нет и извадоци од многу книги.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Никој не може со сигурност да ти каже кога треба да купиш а кога да продадеш за да заработиш (освен можеби Ворен Бафет). Ако и ние знаевме сега ќе бевме милионери.

Брокерот може да ти обезбеди анализа за одредени компании, ама мислам дека таа услуга се наплаќа.
Мој совет е самиот да ги разгледаш годишните/кварталните/месечните извештаи, а и други информации за компанијата и да изведеш заклучок дали една акција вреди да се купи или не.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Денес лош ден на берзата, скоро сите акции паднаа.

Тутунска Банка цело време паѓа, денес одела само за 2030 денари, иако банката покажа поголем профит од планираниот. За еден месец во загуба сум 15%, за една година којзнае колку ќе заглавам. :sick:

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Денес лош ден на берзата, скоро сите акции паднаа.

Тутунска Банка цело време паѓа, денес одела само за 2030 денари, иако банката покажа поголем профит од планираниот. За еден месец во загуба сум 15%, за една година којзнае колку ќе заглавам. :sick:
Oстај јас сум во многу поголема загуба од тебе. Само не ја продавам па што и да е. Баш ме интересира што ќе биде. Инаку ама нема логика ова на пример АЛК е речиси непроменета во последна година додека ТНБ изгуби 50%. Објаснување? Не е да чуваш акција која има очигледен надолен тренд ама не ни да ја продаваш зошто фундаменитите и се многу добри и мора во иднина да расте. Единствено нешто лошо кај ТНБ е што нема дивиденда и што централата и е во дебела загуба ама тоа не би требало многу да влијае.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Баш ме интересира што ќе биде.
Догодина ова време ќе се каеме што сега не сме ја продале за 2000, пошто ќе падне на илјада и нешто ситно денари. Али ќе те послушам и не продавам сега.

Инаку ама нема логика ова на пример АЛК е речиси непроменета во последна година додека ТНБ изгуби 50%. Објаснување? Не е да чуваш акција која има очигледен надолен тренд ама не ни да ја продаваш зошто фундаменитите и се многу добри и мора во иднина да расте. Единствено нешто лошо кај ТНБ е што нема дивиденда и што централата и е во дебела загуба ама тоа не би требало многу да влијае.
За АЛК не ме чуди пошто има зголемување на профитот и дивидендата, ама за ТНБ е тотално без логика. Ако причина за драстичниот пад е неделењето дивиденда, тогаш до 2016 година (тогаш е планирана дивиденда) акциите ќе станат безвредни.
Инаку проблемите на централата не би требало да влијае на цената, бидејќи единствен легален начин да го префрлат профитот во Словенија е да поделат дивиденда (ко што прави телекомот).

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Догодина ова време ќе се каеме што сега не сме ја продале за 2000, пошто ќе падне на илјада и нешто ситно денари. Али ќе те послушам и не продавам сега.

.
На секоја трговија треба да има долен лимит под која нема да дозволиш да оди. И да се држиш до стратегијата. На овие акции им го изгубив есапот не бев во МК и паднаа. Како и да е...Апсолутно не гледам логика да одат уште доле ама никад се незнае пазарот не е рационален.

mv

Член од
21 февруари 2009
Мислења
11
Поени од реакции
0
Ve molam koj znae da mi odgovori: dali mozam da podaram akcii ili moram da gi prodadam?
thx!

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Ve molam koj znae da mi odgovori: dali mozam da podaram akcii ili moram da gi prodadam?
thx!
Можеш да подариш, ама само на мене (евентуално на Стефус) :D

Се зезам, можеш да подариш, само треба да имаш договор за подарок (заверен на нотар) и платени давачки.

http://www.cdhv.mk/default-mk.asp?ItemID=72

Член од
23 јануари 2012
Мислења
54
Поени од реакции
10
Никој не може со сигурност да ти каже кога треба да купиш а кога да продадеш за да заработиш (освен можеби Ворен Бафет). Ако и ние знаевме сега ќе бевме милионери.

Брокерот може да ти обезбеди анализа за одредени компании, ама мислам дека таа услуга се наплаќа.
Мој совет е самиот да ги разгледаш годишните/кварталните/месечните извештаи, а и други информации за компанијата и да изведеш заклучок дали една акција вреди да се купи или не.
Како да дојдам до извештаите?

Kajgana Shop

На врв Bottom