Минимална плата: Има ли достоинствен живот со 8.050 денари месечно?!

Чекај да видам една споредба со минималната плата во другите земји :cautious:

In January 2012, statutory minimum wages varied from 138 to 1 801 EUR gross per month.Monthly minimum wages varied widely, from 138 EUR in Bulgaria to 1 801 EUR in Luxembourg..

800px-MW_EUR_Jan_2012.png

The first group includes the eleven countries with the lowest minimum wages, between 100 EUR and 400 EUR a month: Bulgaria, Romania, Lithuania, Latvia, Estonia, Hungary, the Czech Republic, Slovakia, Poland, Turkey and Croatia.
The second group comprises five Member States (Portugal, Malta, Spain, Slovenia and Greece) and the United States with an intermediate level of minimum wages, from just over 550 EUR to just below 1 000 EUR a month.
The third group comprises six Member States (the United Kingdom, France, Belgium, the Netherlands, Ireland and Luxembourg) in which the minimum wage was above 1 200 EUR per month.

со 8.000 денари гзот неможеш да си го избришеш.. некои земаат по 50.000 илјади некој ќе се мачи со 8.000 :(

Искрено преку .!. од вакви мислења... тебе 8.000 ти стигаат за еден месец?

Ми стигаат. Мора да ми стигаат . Оти завртисе околу тебе и да видиме каде се најдуваме, 8000 денари за некого се паришта во нашава напатена Македонија.

6-7,000 се сметките па ти рачунај дали ќе стигне..

Има луѓе што зимаат и помалку од ова и некако крпат крај со крај...штета искрено,шо би рекол другарот над мене ни на душман не му посакувам да живее со толку парички месечно.

Јбг додека некој го прчи на фотеља друг ќе гладува ама таков е животот,гаден и заебан!

Во еден денешен дневен весник има прилог со просечната месечна потрошувачка на македонско четиричлено семејство која изнесува 36.336.Малце претерале со некои ставки кои не се толку неопходниЛошо е што најчесто еден вработен издржува цело семејство па од тука онаа просечна плата од 350 евра која најчесто не ја земаат сите вработени не е доволна за пристоен живот.

350 евра просечна плата...

Moже да е двомесечна просечна.

Просечната е веќе малце за некое достоинство, а камоли минимална.

Ни недостигаат 250 евра за да протуркаме до први
Истражувањето на економскиот прилог на „Дневник“ покажа дека без 36.000 денари македонско ЧетириЧлено семеЈство не може да го преживее месецот. Само трошоците за храна и за пиЈалаци Чинат минимум 17.000 денари. Kога на сето тоа Ќе се додадат и трошоците за комуналии, здравЈе, лекови, превоз, излегува дека без наЈмалку 600 евра македонските семеЈства не можат да го преживеат месецот

Во ситуација кога нема официјални податоци ги зедовме српската потрошувачка кошничка и нивните прехранбени артикли и ги пресметавме со наши цени за да видиме колку би чинело да се наполни стомакот на просечен македонски граѓанин. Иако и Србите се жалат дека и нивната кошничка е премногу посна, сепак во споредба со нашата, која ја мереше Државниот завод за статистика, заклучивме дека е многу помрсна.

Без луксузирање
Истражувањето на економскиот прилог на „Дневник“ покажа дека без 36.000 денари македонско четиричлено семејство не може да го преживее месецот. Само трошоците за храна и за пијалаци чинат минимум 17.000 денари. Kога на сето тоа ќе се додадат и трошоците за комуналии, здравје, лекови, превоз, излегува дека без најмалку 600 евра македонските семејства не можат да го преживеат месецот.

Тоа е минималниот приход кој мора да се оствари во месецот за да се биде на нула и со полуполн стомак. Без луксузирање и под услов да се немаат долговите и ратите за кредитите и за картичките. А во земјава се ретки оние што немаат долгови кон банките.

Кога достоинството би го израмниле со јадење само леб и кисело млеко, и неплаќање на сметки за вода и струја, тогаш одговорот ке биде, да, со минимална плата има достоинствен живот.

350 евра просечна плата...

Moже да е двомесечна просечна.

А може да е и тромесечна просечна ! КуКу :tapp:
Шала на страна, но со 8.050 ден. месечно може да се проживее дури и повеќе од достоинствено, но под услов да живеете во село СВИРИПИЧИНО или во блиската СВИРИПИЧИНСКА ОКОЛИЈА, а може и во Кушкундалево !

Нечие мислење и желба за повисока плата нема никаква врска со законско право за повисока плата, без разлика колку сурово тоа звучи.

И треба да ти е гајле дали газдата има или нема промет. Ако пропадне фирмата и ти ке останеш без работа.
Незнам друже дали некогаш во животот си работел некаде или не?
Ако работиш дали ти би прифатил еден месец, два газдата да не ти даде плата бидејќи не остварил промет?

Незнам друже дали некогаш во животот си работел некаде или не?
Ако работиш дали ти би прифатил еден месец, два газдата да не ти даде плата бидејќи не остварил промет?

Се разбира дека не. Парите што си ги заработил ти следуваат законски доколку имаш склучено договор со газдата.
Меѓутоа, дури и да ми даде газдата плата кога нема промет, тоа не значи дека не може за месец-два да ја затвори фирмата поради непрофитабилност, а јас да останам без работа. Не значи ни дека не може да ми даде отказ затоа што едноставно не може веќе да ми дава плата. Тоа ми беше поентата.

Во еден денешен дневен весник има прилог со просечната месечна потрошувачка на македонско четиричлено семејство која изнесува 36.336.Малце претерале со некои ставки кои не се толку неопходниЛошо е што најчесто еден вработен издржува цело семејство па од тука онаа просечна плата од 350 евра која најчесто не ја земаат сите вработени не е доволна за пристоен живот.

Имаме и нов тренд-земање кредити за перчење пред другите како врв на моралната деградација и погрешни вредности:facepalm: ,ова е најчесто кај брачни парови од 25-40 години па после кога ќе дојде време за враќање то ест кога ќе фалат пари правец кај старите да плаќаат рати и камати од пензијата.

За разлика од повеќето европски држави, Германија нема воведено минимална загарантирана плата затоа што тоа го смета за политичка вмешаност во договарањето меѓу синдикатите и работодавците.
значи, од 28-те земји членки на ЕУ 7 немаат минимална загарантирана плата- меѓу кои се скандинавските држави и Германија

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom