Македонија - внатрешни случувања (генерална дискусија)

• Креатор на темата Shellshock nam67
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.

честа

Спор
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.317
Поени од реакции
1.033
Важно на тие во Припор-Аеродром-Центар убаво им е , нема кој да ги дира, а ни куќите нема потреба да ги продадат по 50.000 евра.
Шо збориш па сеа?!
Зошто си толку ќор бе човеку, дај биди малку објективен на работите, да, паднур убил двајца албанци, да истепале вечерва 15 души, да и пред тоа биле тепани албанци, но дали некој рипа кога некое македонче ќе биде истепано? Колку пати сум начекувал и слушал за тепачки во двојки, 57, 64 ки, претепувани биле деца, па ни вести ни кењал некој на форум за тоа ни ништо. Него вие сега се настрвивте како ве третираме овде како џубриња па ајде сиротите, само ве тепаат. Познавам и албанци што се ектра луѓе, но да видиш ти какви се животни сум сретнал по автобусине тоа е чудо, мислам дека никаде нема таков народ и сите го знаат тоа, затоа за џабе јадеш бурек по форумов, те молам престани!

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.821
Поени од реакции
8.837
На последнава акција им беше наредено, без неколку затворени фирми не се враќајте назад. Слушај, знаеш зошто треба да ги помилуваат? Дека народот нема леб да јаде, делени беа казни на смешни колонијалчиња, луѓето едвај преживуваат, 10 души од различни продавници се собрани во една за да се затоплат на зима, казни од 3000 евра се закачуваа на обични продавничиња со 10 пакетчиња смоки внатре... па таа продавница годишно нема толку ќар бре.
Државава одамна го помина дното, абе во задњи круг од пеколот сме, во гомна се давиме... ама партиските полтрони не го сфаќаат тоа.

Зборам и за едните и за другите, не јебам ни ВМРО ни СДС веќе, има еден дел од текст што многу го поштуам... вика, секој се гледа себеси и глуми улога ситна, а заедно можеме да бидеме маса битна. Тоа е тоа, додека народот не се освести, нека го газат бре...
Не би рекла дека е така - не ме фаќај за збор за сумата, но малите претпријатија, со мал обрт на пари, не плаќаат данок, ослободени се. Така што, ради нешто друго се затворени.
И да, јас би сакала секој што не плаќа данок (фирма, човек сеедно) да си плати казна. Не може јас да плаќам, а некој да не плаќа.
--- надополнето: 8 март 2012 во 02:31 ---
За ова зборувам, се казнуваат такви бедни фирмички за најсмешни прекршоци, ама во исто време големи бизнисмени градат хали и погони дивоградби и не се казнети со оправдание дека ќе ги легализираат некогаш во иднина, а во меѓувреме и купуваат земјиште за 1 евро квадарт.
И овие треба да го јадат дебело.. ама врзани се, плаќаат на инспекцијата повеќе, отколку што државата им дава плата.
Прост пример е Макстил. Ама Макстил, е спонзор на се и сешто во државава, а да не зборувам колку дебело заработиле инспекторите од него.

M

MrzaRules

Гостин
абе они од секогаш изиграваат жртви,секогаш кога они ќе бидат истепани или на било каков начин повредени се дига толкава гужва мислиш војна настанала...а кога они тепаат и бодат никому ништо,се прават наивни и невини пилиња

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Нека ме најдат, јас имам други амбиции за себе, а книшка немам. Само пристапница, книшката не сум си ја побарала :( Фала што ме потсети.

А сум се зачленила во партија затоа што ја поддржувам таа партија, знаеш, не се сите расипани во оваа држава. Јас не сум, јас ја сакам правдата пред се. Ако некому земам работно место со книшка, грижата на совест ќе ме убие, на крај, отказ ќе дадам.

Но ти колку сакаш прави се ,,човек на универзумот,, сепак си само обичен Балканец, чие главно хоби е продавање бубрези по форуми, пласирање налудничави теории, и секако, прво и основно - етикетирање, какво сакаш, такво, по желба.

Мило ми е :)
Најналудничава идеја последно време ми е дека луѓето не треба да плаќаат толкави суми кои ќе им одземат месец или повеќе од животот само за погрешни паркирања и слични арбитрарни срања.

А ако скроз забегам би можел да го споменам и Драхтен, град во Холандија каде нема семафори,знаци,линии,пешачки или било какви сообраќајни правила. И ниедна жртва откако тоа било спроведено. До психологијата било нешто...

Ама нечија емоција кон одредена група луѓе подразбира да бидат ограбувани 24/7.
Туку остај тоа, Солун кај и да е...

Отказ ќе даела...:icon_lol:
--- надополнето: 8 март 2012 во 02:36 ---
Не би рекла дека е така - не ме фаќај за збор за сумата, но малите претпријатија, со мал обрт на пари, не плаќаат данок, ослободени се. Така што, ради нешто друго се затворени.
:vozbud:
ЗоЖтооооооооооооо..............:pos:

V

Vollstandig

Гостин
Rreth 20 persona të maskuar rreth orë s 19.30 më shufra druri janë futur në autobisin numër 58 me të cilin janë transportuar nxënësit shqiptarë të fshatit Ciflik dhe kanë filluar ti rrahin pa kurfar arsye. 15 nxënësit shqiptarë kanë përfunduar në spitalin e qytetit me lëndime të rënda . Tre prej tyre kanë përfunduar në shok dhomë. MPB nuk është prononcuar sonte për Alsat M rreth kë tij incidenti . Prindë rit e fë mijë ve të rrahur të cilët i intervistoi sonte ekipi ynë dukshëm të shqetësuar kërkojnë nga autoritet mbrojtje për fëmijët e tyre dhe nxjerrjen e autorëve para organeve të drejtësisë. Për më tepër rreth këtij incidenti të rënd në edicionet e nesërme të lajmeve në Alsat M.

P.S. Sorry so Google Translate
أنا لا أفهم لغتك، لأننا لم نتعلم لغة من هذا القبيل في المدرسة. لغتك هي مفهومة تماما بالنسبة لك، وأصدقائك الألبانية، حتى إذا كنت تريد أن تظهر لنا، وبعض الأخبار، لديك لمعرفة ما في اللغة المقدونية.
أيضا، كنت مسجلا في المنتدى المقدونية، وليس هناك في اللغة الإنجليزية أو الألباني، وبالتالي كيف تسجل نفسك في هذا المنتدى، إذا كنت لا تعرف أن أتكلم المقدوني؟ هذا هو غبي حقا، والقومية الخاصة بك هو قتل لكم.
إن شاء الله، وربما سوف نفهم أنه في يوم من الأيام.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.880
Невладината Разбуди се , се огласи со реакција , го осудуваат настанот на претепувањето на 15 ученици , се солидаризираат со семејствата , бараат што побрзо МВР да ги најде сторителите кои се кријат под маски и напаѓаат.

Во околности на полициска неефикасност , граѓаните се принудуваат сами да се организираат и да се одбранат себеси и нивните семејства од хулиганите кои се кријат под маските.

Во денот кога албанците слават 125 години од првото училиште на албански јазик , албанските ученици се претепани крвнички ... Овој тежок настан го активира алармот за домашните авторитети , ако не го слушаат , тогаш ќе се најдат во неповратен пат.

-

Нецелосен превод , за повеќе имате на нивната страница на фејсбук.

M

MrzaRules

Гостин
:facepalm:а оти таа Разбуди се не се огласи кога македонци беа претепани,избодени па да бара од МВР да ги најде сторителите....ах бе пилиња,нека ви стане јасно дека повеќе не сте заштитени како бели мечиња...

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.985
Поени од реакции
74.051
Ма немој да ме јебеш бе, зошто не осудија ниту еден инцидент досега?

Значи нема лек за вас ејјј, непоправливи човече.

Немам зборови, ваков народ дефинитивно не постои на земјинава топка :facepalm:

Член од
27 април 2011
Мислења
2.311
Поени од реакции
3.073
Невладината Разбуди се , се огласи со реакција , го осудуваат настанот на претепувањето на 15 ученици , се солидаризираат со семејствата , бараат што побрзо МВР да ги најде сторителите кои се кријат под маски и напаѓаат.

Во околности на полициска неефикасност , граѓаните се принудуваат сами да се организираат и да се одбранат себеси и нивните семејства од хулиганите кои се кријат под маските.

Во денот кога албанците слават 125 години од првото училиште на албански јазик , албанските ученици се претепани крвнички ... Овој тежок настан го активира алармот за домашните авторитети , ако не го слушаат , тогаш ќе се најдат во неповратен пат.

-

Разбуди се може колку сакаат да зборат .... нека не глумат некои жртви ...пошто преку глава ни е дојдено , брцате секој ден еве сега и девојка ..тепате по автобуси...и кога ќе го изедете сте најголеми плачипички .... семејствата нека се организираат сами да се одбранат пошто кај мене у маало веќе се организира одбрана од кучињата...така да спремете се за интересни наредни месеци ;)

Член од
23 декември 2010
Мислења
578
Поени од реакции
365
поднесовме барање за промена
менуваат
министерот-ќе видиме за тоа
шехтански доаѓа инспектира
шехтански укинува
бејта го укинува укинатото
шехтански ќе иде на уставен за замрзнување на одлуката

10 дена не замараат за имиња на школи
и тоа ни е нормално

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.821
Поени од реакции
8.837
Најналудничава идеја последно време ми е дека луѓето не треба да плаќаат толкави суми кои ќе им одземат месец или повеќе од животот само за погрешни паркирања и слични арбитрарни срања.

А ако скроз забегам би можел да го споменам и Драхтен, град во Холандија каде нема семафори,знаци,линии,пешачки или било какви сообраќајни правила. И ниедна жртва откако тоа било спроведено. До психологијата било нешто...

Ама нечија емоција кон одредена група луѓе подразбира да бидат ограбувани 24/7.
Туку остај тоа, Солун кај и да е...

Отказ ќе даела...:icon_lol:
--- надополнето: 8 март 2012 во 02:36 ---

:vozbud:
ЗоЖтооооооооооооо..............:pos:
Не плаќаат данок на добивка, не видов до колку приход, ете види сам http://daily.mk/cluster3/b83afb7b46b5e92d013d635d897766ba/malite-i-mikro-pretprijatijata-otsega-ne-plakjaat-danok-na-dobivka

А ти што седиш овде, не ми е јасно. И онака ти е сеедно каде живееш.
Фаќај патот за Холандија, Шведска, Марс... sky is not the limit anymore.
--- надополнето: 8 март 2012 во 02:42 ---
А таму каде што јас ќе работам во иднина... партијата не ти помага.
Приватната пракса би била лично моја, а не во државна сопственост.
Може да си најдам партнер за бизнис, чисто од финансиски аспект ;)

_The Great_

Il Genio
Член од
18 јуни 2008
Мислења
5.955
Поени од реакции
3.318
И да, јас би сакала секој што не плаќа данок (фирма, човек сеедно) да си плати казна. Не може јас да плаќам, а некој да не плаќа.
Абе сеа, најблизок мој чоек што може да постои работи во УЈП, така да не ми ги кажувај тие работи ти мене. Ради што друго би биле затворени? Перат пари, имаат матни бизниси, местат тендери, убиле човек? Што може да направи еден напатен човек што гледа фамилија од едно мизерно продавниче?
Знаеш колку е казна ако немаш во дуќан налепница од УЈП? Околу 3000 евра.

Да, секој треба да плаќа данок. Ама секој треба да има нормално образование, здравство, полиција и други ствари. Сакаш да работиш по системот на Шведска да речеме, нема проблем. Дај ми ти мене образование како во Шведска, нее.. дај ми здравство како нивното, каде што нема човек да умре ради слепо црево. Нека обезбеди државата нормални полициски службеници што нема брутално да претепуваат и убиваат граѓани, па после оди кај тој што има 200 денари дневен промет и со право барај му да плати данок.

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375

-

Таа невладина организација само за албанците е или за сите граѓани на Македонија? Пошто никогаш не се огласила кога има палење на македонско знаме, палење на македонски цркви, претепување на македонци.

Дали е невладина или е една од потпалувачите на меѓуетничката нетрпеливост?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.821
Поени од реакции
8.837
Абе сеа, најблизок мој чоек што може да постои работи во УЈП, така да не ми ги кажувај тие работи ти мене. Ради што друго би биле затворени? Перат пари, имаат матни бизниси, местат тендери, убиле човек? Што може да направи еден напатен човек што гледа фамилија од едно мизерно продавниче?
Знаеш колку е казна ако немаш во дуќан налепница од УЈП? Околу 3000 евра.

Да, секој треба да плаќа данок. Ама секој треба да има нормално образование, здравство, полиција и други ствари. Сакаш да работиш по системот на Шведска да речеме, нема проблем. Дај ми ти мене образование како во Шведска, нее.. дај ми здравство како нивното, каде што нема човек да умре ради слепо црево. Нека обезбеди државата нормални полициски службеници што нема брутално да претепуваат и убиваат граѓани, па после оди кај тој што има 200 денари дневен промет и со право барај му да плати данок.
Како тоа, споредуваш која било земја на Балканот, па и во Европа, со Шведска? :)
Добар виц е тоа.
Ниту било, ниту ќе биде. Биди реален каде живееш.
Швеѓаните немале и немаат проблеми како нашите, нормално ќе бидат светлосни години напред.
И кога ќе го достигнеме нивното денешно ниво, тие сепак ќе бидат напред.

А образованието е ретко ефтино во Македонија, и речиси секој може да се образува (што е за поздрав). Само, некој сеуште пати по минатиот систем, каде што и од дембилење, плата се земало.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom