Цени на горивата во Македонија (поскапување и поевтинување)

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
Ја отсега ќе пљачкам цистерни...вака не го бива веќе.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
јас за Германија можам да ти кажам,овде знае во еден ден цените 2 до 3 пати да бидат променети
ај баш дај ми некоја статистика или ти кажи у последните 5 години колку се качиле цените на горивата страшно ме интересира!

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
Dali nekade moze da najdam nekoja statistika ili grafik na cenava na nekoe gorivo vo mk kako se dvizela izminative godini?

Член од
8 август 2008
Мислења
1.309
Поени од реакции
151
spomna nekoj......za zamrznati plati.....za zal taka e............eve oficijalni podatoci za trosocite za zivot....inflacijata za poslednite 5 godini e 17% za tolku ste posiromasni znaci......i da ste zemale 20000 plata 3500 odat za istite raboti sto se gi kupuvale pred 5 godini ama sea se poskapi.......jbg zaebano e

http://www.stat.gov.mk/default.aspx desno tamu imas komparacija

loso se irzaziv od brzanje..............za istite raboti davate PLUS 3500...............
--- надополнето: 28 февруари 2012 во 15:54 ---
Пред да речат дека бранам некој..нема шанси да бидем на јасно.............ич не го правдам покачувањето иако знам дека се водат од просечната цена на берзата во лондон.....иако се откажааа сами дека земат нафта од руската....коа е поефтина.......ке ви изнесам некои табели и начин на пресметување.....па сами решете се.............и јас сум да се откаже државата од својот дел колку шо може ама и да се преиспита начинот на премсетување на цените.......

со просечна од 350 евра(реалната знаиме дека е помала) а и затоа се вика просечна, во србија просеќна е 450......дизелот кај нас 1,21 кај нив 1,26............знаиме дека нафатта е увозна компонента и неможиме ногу цел ден да а лафиме нема да се реше........голема е цената и државата треба да сторе нешо не за мене и за вас лично да горивото туку колку тоа ке влијае на економијта................

http://www.retailserbia.com/info/cene-goriva-srbija-premium-bezolovni-dizel-eurodizel-eko-3-dizel.html

http://www.amss.org.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=151&Itemid=95

http://www.oil-price.net/?gclid=CITt6p_2wK4CFUG9zAodulp6Bg

http://www.erc.org.mk/Uploads/ND-C%2027%2002%202012%20-%20ODLUKA%20ZA%20CENI%20NA%20ND%20so%20obrazlozenie.pdf

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Ебаси мамата има ајвар ќе јадиме до Пролет ако ги качат цените готови сме :icon_lol:.
--- надополнето: 28 февруари 2012 во 17:17 ---
Житото го поебаа овие нема резерви сега нема како да се интервенира, лебот слободно можи да оди нагоре :icon_lol:.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Ебаси мамата има ајвар ќе јадиме до Пролет ако ги качат цените готови сме :icon_lol:.
--- надополнето: 28 февруари 2012 во 17:17 ---
Житото го поебаа овие нема резерви сега нема како да се интервенира, лебот слободно можи да оди нагоре :icon_lol:.
Ако го има и ајварот до пролет

Блаугранец!

mes que un club!
Член од
28 август 2009
Мислења
785
Поени од реакции
176
Ако, нека тепаат по граѓаните, ние за бензин ќе работиме само ...

Член од
18 февруари 2008
Мислења
1.464
Поени од реакции
248
Ако, нека тепаат по граѓаните, ние за бензин ќе работиме само ...
Да работевме за Бензин арно ќе беше ама не е така, нафтените деривати се движечка сила за сите транспортни компании, така со висока цена на бензините ќе поскапи се. буквално се.

Блаугранец!

mes que un club!
Член од
28 август 2009
Мислења
785
Поени од реакции
176
Да работевме за Бензин арно ќе беше ама не е така, нафтените деривати се движечка сила за сите транспортни компании, така со висока цена на бензините ќе поскапи се. буквално се.
Е да, се е меѓусебно синхронизирано..

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Мене само не мие јасно како до сега никој не отишол во затвор. Доколку постојат некои тајни анекси зошто не му се достапни на судот? Иако официјално меморандумот на договорт е потпишан од Љубчо Георгиевски, Стојменов и Маријан Ѓорчев.
Вториот и третиот се моментално во власта, првиот е во коалиција со најголемата опозициона партија. Инаку мислам дека годинава случајот застари, па тука тешко дека ќе видиме затвор. :)

Член од
11 август 2011
Мислења
266
Поени од реакции
169
Ајде бе овие електричните возила, до кога ќе ги чекаме..

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Да поскапи ќе пропадни да не поскапи пак ќе пропадни, ако поскапи помалку ќе се троши, ако не поскапи трошковите поголеми а со тоа и ризикот. Па сега види ти.....

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Да поскапи ќе пропадни да не поскапи пак ќе пропадни, ако поскапи помалку ќе се троши, ако не поскапи трошковите поголеми а со тоа и ризикот. Па сега види ти.....
Интересна е цената на нафтата ако расте економија цената на нафтата расте бидејќи има поголема побарувачка на нафта. Но, ако расте цената на нафтата таа ја забавува економијата бидејќи трошоците се поголеми. Така да постои негативна повратна врска меѓу економскиот раст и цената на нафтата. Нешто што всушност ја пумпа цената е монетарните стимулуси и лесни пари од централинте банки. Сега има фактори како намалено прозиводство во САД зголемаена побарувачка во Азија. Воени кризии итн.

--HEIDERN--

The Iron Fist
Член од
18 декември 2011
Мислења
638
Поени од реакции
378
:гомце: Не бе лажам само сум против влада,се е ок нели никад подобро не било
Sekoj si ima pravo da bide za ili protiv vladata, inaku deneska jas na pr. ziveam skoro isto kako i pred pet ili pred deset godini, samo sto standardot mi e namalen edno 20%, poradi rastot na cenite na se i sesto !!!

не ти зима гвујо 65% од цената на дериватите, гвујо нема влска со невлаботеноста,глујо е цал ама не го сваќаат комуњарите пичка им материна прдавничка.
Pa normalno deka Gwuyo ne gi zima tie 65% od cenata na derivatite, tie odat pravo vo budzetot, a budzetot e sirok poim, od toj budzet ziveat 150 iljadi drzavni sluzbenici/administrativci i duplo povekje penzioneri, za barokot no comment :гомце:
Gwuyo nema vrska so nevrabotenosta, pa jas kako sto se sekjavam nevrabotenosta vo Makedonija i pred 5-6 godini bese dosta visoka, duri i nekoj procent povisoka(skoro 40% vo 2006), taka da siromastijata i nevrabotenosta se stari strukturni i sistemski problemi, ne gi sozdade Gwuyo odednas preku nokj 300 iljadi nevraboteni za ovie 5-6 godini, on gi nasledi !!!
A za car deka e Gwuyo :pos: ne zezaj :ROFLMAO:

koskar

Џон Клиз
Член од
27 август 2005
Мислења
566
Поени од реакции
360
еве ви еден убав спин... што ќе кажат сега „бранителите“ на каузата?

http://dnevnik.com.mk/default.asp?ItemID=39E044F88D648644AB6B72A47EB07C98

искоментирав на текстот ама не ми го објавија...
еве парафразирам: исто како во филмот ничија земја; во екот на војната во босна, во ров, еден од војниците чита весник и вика аууууууу, срање у руанди!
така и ние: јебеш ти кај нас...

Kajgana Shop

На врв Bottom