И матичната и процесорот ти се тапа и нема да можеш да го оверклокуваш, пола заради самиот процесор (пошто не е баш склон на оверклок), пола заради матичната која уште помалку е склона на оверклок (матичната ти е SE + G31 чипсет е).
You're fucked.
Edit: и не го слушај овој над мене, пошто не е до игрите. До твојот процесор е. Зошто на пример мене не ми сецкаат?
Друже, јас на најмалку 20 места по нет имам прочитано дека Е5200 e меѓу најдобрите оверклокерски процесори,и дека се клока како луд. Па не би рекол за него дека е тапа, со оглед дека се со stock кулер се клока и до 3.3 ghz без проблеми.
А за матичната знам...
Но како што чепкав во биосот видов на едно место, нешто overclocking profile, и таму имаше да се подесуваат сите тие опции.
па прашањево ми е, што би се случило доколку го клокнам на 3 ghz, мислам што ви се случило со матичната?? нема да ми биде после стабилен системот... ќе прегори матичната... и така натака.
И имам квалитетно напојување плус.
Иначе со истиот процесор и со гт9500 ги имам свртено Assassins Creed 1 и 2 ( кецот на medium-high додека двојката на медиум сетинзи, со околу 30 фпс, без никаков проблем)
Far Cry 2 на very high settings ја имам свртено. Metro 2033, ја имам играно исто така на low, со солидни фрејмови, Prototype ја имам играно исто на high, Crysis 1, warhead и 2 ги имам свртено на медиум сетинзи, а и мнооооогу други игри со течен гејмплеј.
Зашто не би идело како што треба со игра од 2006 година како карбон, која воедно бара...
Minimum System Requirements:
CPU: Pentium 4 or equivalent 1.7 GHz
RAM: 512 MB
VGA: A video card with 64 MB memory and one of these chipsets is required:
NVIDIA GeForce3 / NVIDIA GeForce4 (Ti series only) / ATI Radeon 8500.
Recommended System Requirements:
CPU: Pentium 4 or equivalent 2.4GHz
RAM: 1 GB
VGA: 128MB DirectX 9.0c compatible video card (NVIDIA Geforce 6800+/ATI Radeon 9800+)
Што значи дека сепак не е проблемот до мојот компјутер бидејќи фактички е измислен за играва xD и Undercover исто... ми даваше 30-40 фпс, а воедно го имаше оној lag spikes feeling, исто како и на Carbon. Додуша.. пошто играм со некои пачови кои ми ја прават играта 1920x 1080, бидејќи максимум што го поддржува играта е 1600x1200... али пак истото го имам направено и со underground 1 i 2 , и нема проблеми со нив xD
Матичната е тапа за тоа си во право, али мислам дека би можел без проблеми да клокаш на 3Ghz, па и нешто повеќе. E5200, E8400 и Q6600 на времето беа омилени меѓу оверклокерите, со добра матична, рам и напојување се тераа на многу повисоки фрекфенции од сток фрекфенцијата поготово E8400 и E5200.
Не само на времето туку и сега, има луѓе кои фрлаат пари на јаки графички а притоа зимаат скапани процесори како мојот, и ги клокаат на 3.5 ghz па и повеќе. На youtube, имам видено е5200 со хд6850, hd6870 па и со gtx460 1gb, еднаш мислам дека видов и со gtx560 итн.
како и да е, незнам што е проблемот со матичнава во врска со оверклок :S
Си земал дупло подобар ѕвер од мојот, со здравје да ја служиш
БТВ. јас е играм Undercover Max-OUT на 40+ солидно FPS, Hot Pursuit ми е 18-22 FPS Max-OUT, a Skyrim е 30+ на Ultra + AA и AF, али на 1280х1024 резолуција, тоа ми е МАХ
Mass Effect 2 не ја имам испробано така да неможам да коментирам за неа хД, а The Run би требало да имаш 25-30 FPS на Medium (затоа што 30 FPS ограничена е играта) Иначе јас е играм Crysis 1 се на High и наеднаш ќе засецка... а во акции ќе ми дава "грчење" на звукот хД, и секако ги имам најновите пачови инсталирани :/ Успат не му имам дадено сеуште вијарга на AMD Athlon 4400+
(и не знам дали да му давам ради напојувањето) :/
Со процесор како мојот The Run на јутјуб ја тераат на ултра.
http://www.youtube.com/watch?v=rwEhv4xH-Lg
Како и да е.. кај мене забушаваат игриве.... на Skyrim, една секунда имам 40фпс, втората имам 19, третата 26, четвртата 37, петта пак 20 и нешто и така натаму во круг иде :/
Без разлика на кои сетинзи и да ја играм.
Иначе, прашај си за вијаграта како ќе иде со Codegen напојување, бидејќи тебе графичката не ти идеше онака баш како што пишуваше на спецификациите, туку ти беше од околу 10-20% послаба, во memory bandwith, texel fillrate, i pixel fillrate, кај мене тие се исто како што пишува на hwcompare. буквално исто.
Кај тебе ќе да е тоа ради напојувањето. :/
Иначе имаш фала и од мене и од графичката
Подобра да си земеш и ти во иднина ^_^