Македонска берза

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Што е со СТИЛ? и тие многу изгубија над 50% ке се вратат ли, што мислите?
--- надополнето: 17 февруари 2012 во 16:21 ---
Инаку Стефус ако правиш споредба помеѓу КБМ и ТНБ, менаџментот на КБМ има повеќе слобода за иновативност и тоа не од сега откакао НЛБ има проблеми него и пред тоа, затоа што тутунска работи по налог на словенците а КБМ работат за себе, така да едно е да си филијала во случајов тутунска а друго е да си дирекција, тоа лесно може да ти го каже било кој вработен во Тутунска, триглав, телеком или било која друга компанија што има странски сопственици. Перцепцијата дека КБМ е комуњарска банка е исто така хајка против оваа компанија затоа што како и се останато и оваа кај нас е политизирано. Инаку за инфорамција комерцијална банка вложува најмногу од сите банки во поризични инструменти и сл. Ако не верувате најдете некој упатен во сметководството или ревизија во овие компании и ќе ви го потврдат тоа што го пишувам сега.
Искрено СТИЛ ич не ги сакам во 2010 беа на нула немаа добивка во 2011 и 2012 уште полошо ќе си поминат. Второ имаат испчатено премногу акции. Но иако не се баш најсаглам фирма очекувам и тие да рипнат во 2012 зошто некако кај нас оди стихијно кога се сите горе сите се горе кога одат доле сите одат доле.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Искрено СТИЛ ич не ги сакам во 2010 беа на нула немаа добивка во 2011 и 2012 уште полошо ќе си поминат. Второ имаат испчатено премногу акции. Но иако не се баш најсаглам фирма очекувам и тие да рипнат во 2012 зошто некако кај нас оди стихијно кога се сите горе сите се горе кога одат доле сите одат доле.
Така е имаш право ама јас тоа го чекам за да ги продадам а со тие пари сакам да купам акции на фершпед која моментално мислам дека е компанија (од берзата) со најголем раст пример компанијата вреди неколку пати повеќе од кога акцијата беше 250 000 а сега е 42 000
--- надополнето: 17 февруари 2012 во 18:18 ---
Дали МТУР ќе дели дивиденда оваа година?
Тоа друже ќе се знае кога ќе се изгласа од акцинерското собрание, најдобро е тие што лани зимале дивиденди и се сеќаваат да пишат, затоа што горе долу би требало да е се како лани затоа што и резултатите им се како лани или нешто подобри така да еве вака прашувам кој знае од лани колку биле дивидендите нека пише

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Тоа е лошо предходно со годнии даваа лани прв пат не дадоа и тоа добра дивиденда 8-10%. И падна акциите беа еден период 4200 сега се дури 2260. Се надевав дека оваа година ќе дадат дивидненда и рипнат ама останува да видиме и чекаме. Не сум баш најсреќен со таа акција.
Офтопик: Ај и јас сефте да направам на форумов, на бизнис делот има доста упатени форумџии.

Онтопик: Според мене цената на акциите на Тутунска Банка се потценети во моментот. Затоа и купив 60 акции од ТНБ вчера по цена од 2260 денари (иако не знаев дека нема да дели дивиденда). Инаку денес најдов во нивната петолетка (планот за периодот 2011-2015) дека до 2015 НЕМА да делат дивиденди туку ќе ја реинвестираат добивката. Тоа не ме разубеди дека сум направил грешка што сум ги купил, како што и самиот знаеш дека со ова се зголемува книговотствената вредност на компанијата и акциите.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Дали МТУР ќе дели дивиденда оваа година?
MTUR lani dadoa 7-8% dividenda vaka kolku sto sum dzirnal brojki izgledaat atraktivno samo malku akcijata ne e najlikvidna. Za ovaa godina neznam.
--- надополнето: 17 февруари 2012 во 19:48 ---
Офтопик: Ај и јас сефте да направам на форумов, на бизнис делот има доста упатени форумџии.

Онтопик: Според мене цената на акциите на Тутунска Банка се потценети во моментот. Затоа и купив 60 акции од ТНБ вчера по цена од 2260 денари (иако не знаев дека нема да дели дивиденда). Инаку денес најдов во нивната петолетка (планот за периодот 2011-2015) дека до 2015 НЕМА да делат дивиденди туку ќе ја реинвестираат добивката. Тоа не ме разубеди дека сум направил грешка што сум ги купил, како што и самиот знаеш дека со ова се зголемува книговотствената вредност на компанијата и акциите.
Si napravil dobra rabota TNB e dosta potceneta. I fala za informaciite da ne se nadevam na dividenda. Kolku sto znam teorija akcii koj imaat visoka dividena se dosta postabilni ama nemaat golem potencijal za dvizene padovi i rastovi. Tie bez dividenda se povekje volatile. Akcii so viska dividenda se dobri vo bear market a vo bull market mozes i bez dividenda ama so dobar prihod.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Еве линк каде на кратко директорот Јанчевски кажува дека таа е стратегијата на банката 2011-2015
http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=159688878BD17744A2AE9F3C88FD8A2B

Инаку оригиналниот документ е поголем, па кој сака да чита троа повеќе еве

http://www.sec.gov.mk/UserFiles/AssociationsRegistry/MonthReports/13498/Strateski nasoki za razvojot i rabotenjeto za 2011-2015 godina.pdf

Да не знае некој каде да најдам информација колку изнесува моменталната книговодствена вредност на акциите на ТБ?

@Стефус Ако ги продаваш твоите акции од ТБ по која цена би ги дал?

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Еве линк каде на кратко директорот Јанчевски кажува дека таа е стратегијата на банката 2011-2015
http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=159688878BD17744A2AE9F3C88FD8A2B

Инаку оригиналниот документ е поголем, па кој сака да чита троа повеќе еве

http://www.sec.gov.mk/UserFiles/AssociationsRegistry/MonthReports/13498/Strateski nasoki za razvojot i rabotenjeto za 2011-2015 godina.pdf

Да не знае некој каде да најдам информација колку изнесува моменталната книговодствена вредност на акциите на ТБ?

@Стефус Ако ги продаваш твоите акции од ТБ по која цена би ги дал?
Site podatoci za akcite na TNB kje gi najdes na bloomberg. Sajtot e podobar od mse.com.mk :)
http://www.bloomberg.com/quote/TNB:MS
Uhhh neznam bas ama barem da otidat nad 4.000 denari kolku sto bea pred 1 godina.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Uhhh neznam bas ama barem da otidat nad 4.000 denari kolku sto bea pred 1 godina.
Фала ти не ми ни текна да побарам на блумберг.

Ако ги дадеш за 4000 тоа ке биде испод цена бидејќи односот пазарна/книговодствена вредност моментално е 0.4392 те вредноста е околу 5100 денари (и тоа претпоставувам без добивката за 2011, со неа би била скоро 6000 денари).

Ај да не те замарам со нашата берза, ти си тераш одлично со злато и форекс.

Член од
12 мај 2008
Мислења
249
Поени од реакции
148
добредојде Branchez

ова год конечно ги распределив моите пари кои стоеја без добивка у банка.
ставив на берза и исто толку орочени денари........и за една година ке ви кажам што ке ми донесе поголем прилив, само се ми се чини дека ова со акцииве ке биде дупло и вреди да се проба и на нашава берза

fearless

in Arsenal we trust!
Член од
5 јануари 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
185
добредојде Branchez

ова год конечно ги распределив моите пари кои стоеја без добивка у банка.
ставив на берза и исто толку орочени денари........и за една година ке ви кажам што ке ми донесе поголем прилив, само се ми се чини дека ова со акцииве ке биде дупло и вреди да се проба и на нашава берза
ахахахах сеа вреди а? а коа беа 2500 :P се шалам само нека ти растат... иначе факт е дека ризикот носи повисок профит... поголем ризик повисок профит и обратно :D

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Фала ти не ми ни текна да побарам на блумберг.

Ако ги дадеш за 4000 тоа ке биде испод цена бидејќи односот пазарна/книговодствена вредност моментално е 0.4392 те вредноста е околу 5100 денари (и тоа претпоставувам без добивката за 2011, со неа би била скоро 6000 денари).

Ај да не те замарам со нашата берза, ти си тераш одлично со злато и форекс.
p/b pod 1 e za firmi zagubari a ne za profitabilni kompanii. Fersped e naprimer 0.25 firmata e badijala za toa sto go poseduva. p/b ukazuva deka akcijata e podcenata. Ama p/b samo posebe ne e garant za rast na akciite. Pazarot ne e racionalen znae dolgo vreme da odi poceneto pa za posle da zabega vo preceneto.Efficent market hypothesis e samo mit posebno kaj nas. Jas sum optimista ova godina ocekuvam MBI da ripne do 2500-3000. A vo slednite godini ako nema krizi (a sekogas se mozni) MBI 10 moze da odi i do 4000-5000. Kolku 2007/08 ne ocekuvam da se povtori vo slednite 10 godini. Imam gore pisano za meuri kako se formiraat, zosto i sto se slucuva posle so pazarot. Sega e odlicna sansa za kupuvanje eftini akcii.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Ama p/b samo posebe ne e garant za rast na akciite. Pazarot ne e racionalen znae dolgo vreme da odi poceneto pa za posle da zabega vo preceneto.
Во право си дека кога инвестира не се гледа само п/б вредноста, туку многу побитен фактор е профитаблиноста на компанијата. Јас одев по логика на профитот бидејќи не го ни знаев овој п/б однос кога инвестирав.
Ако земеме за ТБ, во изјава за Капитал Јанчевски изјави дека наофицијално добивката за лани била 10.7 милиони евра што е одличен резултат.

p/b pod 1 e za firmi zagubari a ne za profitabilni kompanii. Fersped e naprimer 0.25 firmata e badijala za toa sto go poseduva.
Овде не се слагам, п/б односот нема врска со тоа дали фирмата е загубар или не. Ако погледнеш во графот за финансиските резултати на мак берза ќе видиш дека сите (освен една) акција има п/б помал од еден, а знаеме дека барем една третина од нив се профитабилни (повеќе или помалку).

Kolku 2007/08 ne ocekuvam da se povtori vo slednite 10 godini. Imam gore pisano za meuri kako se formiraat, zosto i sto se slucuva posle so pazarot. Sega e odlicna sansa za kupuvanje eftini akcii.
2007-8 никогаш нема да се повтори, тотално си во право.
Ако јас се прашувам подобро и да не се повторат такви неразумни осцилации на цените.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Овде не се слагам, п/б односот нема врска со тоа дали фирмата е загубар или не. Ако погледнеш во графот за финансиските резултати на мак берза ќе видиш дека сите (освен една) акција има п/б помал од еден, а знаеме дека барем една третина од нив се профитабилни (повеќе или помалку).

.
Odam od prostata logika deka ako kupuvas nesto ima logika da dades povekje pari od knigovodstvenata vrednost ako ocekuvas da imas profit od toa vo idnina. Ama p/b e samo eden parametar gi imas p/e, p/d, p/s, PEG, debt to assets itn ako gi gledas site parametri recisi site kompanii se podceneti. Taka da recisi site kje ripna no, bi trebalo rastot da bide pogolem kaj tie so podobri fundamenti. Barem toa e smislata na value investing na koja tolku mnogu se furaat poznatite investitori.
--- надополнето: 18 февруари 2012 во 11:58 ---
Mi bese dosadno pa resiv da ja iskoristam formulata na Graham za presmetuvanje na "vistinskata" vrednost na akcijata na TNB
The Graham number or Benjamin Graham number is a figure used in securities investing that measures a stock's so-called fair value. Named after Benjamin Graham, the founder of value investing, the Graham Number can be calculated as follows:

http://en.wikipedia.org/wiki/Graham_number
Rezultatot e 7988 denari akcija. Koj saka moze da si presmeta i za drugi akcii. Podatocite se dostapni na bloomberg.com. Ova samo teoretska brojka moze nikogas i nema da bide dostignata. Graham ima i ostanati kriteriumi za selekcija na akcii.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Mi bese dosadno pa resiv da ja iskoristam formulata na Graham za presmetuvanje na "vistinskata" vrednost na akcijata na TNB
The Graham number or Benjamin Graham number is a figure used in securities investing that measures a stock's so-called fair value. Named after Benjamin Graham, the founder of value investing, the Graham Number can be calculated as follows:

http://en.wikipedia.org/wiki/Graham_number
Rezultatot e 7988 denari akcija. Koj saka moze da si presmeta i za drugi akcii. Podatocite se dostapni na bloomberg.com. Ova samo teoretska brojka moze nikogas i nema da bide dostignata. Graham ima i ostanati kriteriumi za selekcija na akcii.
А кои вредности ги зема за пресметките, ланските или неофицијалните од оваа година?
Ќе може да ги пишеш бројките?

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
А кои вредности ги зема за пресметките, ланските или неофицијалните од оваа година?
Ќе може да ги пишеш бројките?
Mislam deka se lanski od bloomberg.
=SQRT(22.5*EPS*1/P/B*P)
EPS=551
P/B=0.4392
P=2260
BVPS go nema ama go izvedov od 1/P/B*P. B e vsusnost BVPS.
http://www.bloomberg.com/quote/TNB:MS
Graham e povekje teoretska vrednost na akcijata so p/e 15 i p/b 1.5. Smeta deka toa e prosecna istoriska vrednost na parametrite i presmetuva kolku kje bide akcijata ako gi postigne tie parametri. Dosta popularna metoda Warren Buffet ja koristi od taa skola e.
Inaku ne gi znam neoficijanite od ovaa godina ni koga kje gi ima oficijalnite.

Kajgana Shop

На врв Bottom