Национализам...позитивен или негативен?

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Printajte Che ili Anonymous maici ako ne.. ionaka ste nepismeni.
AMA sovrseni za vojna, poso ionaka sakate.
Idioti.
Доста интересен феновомен е то. Че маица на чоек што сака мирни протести, меѓутоа се пали на воената спремност на државта негова. Има и такви.

Че не си ја сакал државата нешто посебно, ниту пак имал љубов према некого оти верувал во нации.

Од друга страна го имаш енглезот за чие дело дознаа од филмојте

Soe interesno itoj nesi ja sakal drzavata tolku mnogu. Nap rotiv, nemalo kaj nego ni R od Nacionalist. Ја хејтал држаата и нацијата.

Меѓутим, интересно е во денешно време да сакаш нешто што не те сака.

И после жените биле такви :)

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.690
Поени од реакции
34.204
Доста интересен феновомен е то. Че маица на чоек што сака мирни протести, меѓутоа се пали на воената спремност на државта негова. Има и такви.

Че не си ја сакал државата нешто посебно, ниту пак имал љубов према некого оти верувал во нации.

Од друга страна го имаш енглезот за чие дело дознаа од филмојте

Soe interesno itoj nesi ja sakal drzavata tolku mnogu. Nap rotiv, nemalo kaj nego ni R od Nacionalist. Ја хејтал држаата и нацијата.

Меѓутим, интересно е во денешно време да сакаш нешто што не те сака.

И после жените биле такви :)
Jas napisav ionaka se nepismeni. Zosto pisuvas i navreduvas vo kodovi? :( Dokaza deka imame i nie amebi kako zeni.
Tуку, освен што некој нема да ја сфати иронијата, настрана што незнаaт и национализам да ти дефинираat, со која сила респондираш сериозно на некого кој пишува војна, зошто да не.. as easily as да се одлогирам, ионака сум глуп, зошто да не? :)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Најголемиот проблем кај национализмот е неговото дефинирање.
Јас себеси се сметам за националист. Зошто?
Ја сакам мојата татковина, го сакам мојот Македонски јазик, ја сакам мојата историја. Но, не мразам никого на национална основа. Најблиските пријатели не ми се Македонци.

За мене (субјективно) Македонија е родител.

Сите имаме родители - и сите ги сакаме своите родители.
Дали тоа што ја сакам мојата мајка, прави да ги мразам сите други мајки? Не.
Мојата мајка не е најбогата, најпаметна, ниту најспособна жена на светот. Но за мене е најдобрата жена на светот. Има жени кои направиле многу повеќе од неа, и ги почитувам. Но ниту една не сакам повеќе од неа.

Сите сте материјалисти, за жал. Сите се ,интелектуалци, кој од кој, да не зборувам ,слободни уметници, . Бидете што сакате, во моментов зборувате на Македонски, мајчин јазик, сите сте среќни кога нашата репрезентација победува. Прашајте еден спортист, какво значење е тоа, да му биде свирена химната. Можеби на вас не ви е, не знам.

И не ми е гајле.
Јас ја сакам Македонија, ја сакам и Србија, и Италија.
Ги сакам сите земји кои ги посетив, а веројатно ќе ми се допаднат и оние кои ќе ги посетам.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Тешко се дефинира кога и самата не знаеш што е национализам.
Според тоа што се опиша, ти си далеку од националист.
Повеќе наликуваш на чоек на кој не му е гајле вистински за тие национални вредности, ама како што дувнал ветрот, подобро да се прокламираш како националист, отколку да не си.
И да, основната разлика меѓу патриот и националист е врло голема.
Ама јеби га, глобализацијава ја осеќаат и “националистите“ и се прилагодуваат на истата.
Непоимиво би било “напред биро, во националистичкото“, да докажуваш поента во пост за националистичкото „јас“ со песна од група бошњачки џанкери.

Член од
19 септември 2009
Мислења
80
Поени од реакции
23
Плаќам данон кон државата за сите предмети и материјални добра кои ги поседувам, иако парите ми се чесно сработени, и на парите данок и на данокот данок......тие пари ги зема државниот апарат, постојано сотавен од една група на политичари кои живеат комотно дебело и среќно, затоа што парите од мојот данок, и од данокот на останатите пододаници оди во нивни раце, а тие го користат за сопствени потреби и богатење........истите тие луге кои раководат со даночните сретства, на тв пуштат реклами и приказни за тоа колку ние треба да ја сакаме државата, и да го жртвуваме сопстениот задник за неа....тоес данокот да ни е исплатен на време, зошто може да дојдат извршители по наплата на истиот........
Љубов кон државата за мене е несватлива енигма, како може да ја сакам државата, апаратот кој ми зема рекет?......

Националист=глуп!

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.417
Поени од реакции
24.144
Плаќам данон кон државата за сите предмети и материјални добра кои ги поседувам, иако парите ми се чесно сработени, и на парите данок и на данокот данок......тие пари ги зема државниот апарат, постојано сотавен од една група на политичари кои живеат комотно дебело и среќно, затоа што парите од мојот данок, и од данокот на останатите пододаници оди во нивни раце, а тие го користат за сопствени потреби и богатење........истите тие луге кои раководат со даночните сретства, на тв пуштат реклами и приказни за тоа колку ние треба да ја сакаме државата, и да го жртвуваме сопстениот задник за неа....тоес данокот да ни е исплатен на време, зошто може да дојдат извршители по наплата на истиот........
Љубов кон државата за мене е несватлива енигма, како може да ја сакам државата, апаратот кој ми зема рекет?......

Националист=глуп!
ти на шо факултет беше, на филозовски??
ајде и таму нека е, кој го изгради тој факултет?
со што одиш доттаму?
по што одиш доттаму?
ако некој те нападани и ограби кој ке го бараш?
ако се повредиш кај ке одиш ??
ако некој ти ја запали куќата кај ке се обратиш?
е и уште многу ако има тука , ама пошто си студент мислам дека свати.
е затоа се плаќаат даноци.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Тешко се дефинира кога и самата не знаеш што е национализам.
Според тоа што се опиша, ти си далеку од националист.
Повеќе наликуваш на чоек на кој не му е гајле вистински за тие национални вредности, ама како што дувнал ветрот, подобро да се прокламираш како националист, отколку да не си.
И да, основната разлика меѓу патриот и националист е врло голема.
Ама јеби га, глобализацијава ја осеќаат и “националистите“ и се прилагодуваат на истата.
Непоимиво би било “напред биро, во националистичкото“, да докажуваш поента во пост за националистичкото „јас“ со песна од група бошњачки џанкери.
Ајде повели, дефинирај го, и да видиме што ќе извлечеме од дефиницијата.
Песната нема врска со Македонскиот национализам, и песната е на Англиски јазик, без оглед кој е изведувач, ја презентира очајната потреба на балканците да бидат ,,западњаци,,.

И Слободан Милошевиќ и Ратко Младиќ, не се репер за национализам, Хитлер уште помалку.
Нивното е, исто така, далеку од национализам.

PS - Не се бошњаци, босански срби се.

Член од
27 декември 2011
Мислења
164
Поени од реакции
89
Ајде повели, дефинирај го, и да видиме што ќе извлечеме од дефиницијата.
Песната нема врска со Македонскиот национализам, и песната е на Англиски јазик, без оглед кој е изведувач, ја презентира очајната потреба на балканците да бидат ,,западњаци,,.

И Слободан Милошевиќ и Ратко Младиќ, не се репер за национализам, Хитлер уште помалку.
Нивното е, исто така, далеку од национализам.
Овие што ги наброја можам да ги поставам како претставници на национализмот и шовинизмот во Европа. Распаѓањето на Југославија беше последица од национализмот што се појави во републиките во федерацијата, нормално поттикнат однадвор. Хитлер започна како националист, заврши како шовинист.

Проблемот е што нема дадена дефиниција за национализам и шовинизам како и за патриотизам. Овие поими може да се дефинираат споредувајќи ставови на теоретичари кои го кажуваат своето мислење за значењето на овие поими. Но, нема остра граница во дефинициите на овие три поими.
Патриотизам би можеле да го дефинираме како љубов према татковината, државата, народот, јазикот, културата, обичаите, историјата. Истакнување на симболи на државата, гордеејќи се со неа и почитувајќи ги.
Национализмот би се дефинирал како обожавање на нацијата, како единство во една држава, не признавајќи други народи во неа. Да не се признава присуство на други во државата освен нацијата по чиво име е и крстена државата. Истакнувајќи ја нацијата на повисоко ниво идеализирајќи го. Национализмот е идеологија, додека патриотизмот е морално природно чувство. Да си националист значи да си идеологист и да ја водиш и веруваш во таа идеологија. Идеологија која ќе го соедини народот не признавајќи дека ништо друго не постои во државата освен нацијата. Многу добро познато е дека идеологиите немаат оставено добра трага во светот. Таа идеологија нормално создава омраза во внатрешноста на државата бидејќи со неа се загрозуваат другите етнички заедници во државата. Се верува дека во државата само таа нација што се идеализира има право на државата, никој друг. Се вреднуваат останатите култури од поглед на нацијата што се идеализира.
Шовинизмот е веќе угнетување и експлоатирање на останати народи во државата и надвор од државата. Верување дека тие се нижи класи и дека не заслужуваат да постојат. Шовинизмот е ширење на омраза и некоја екстремност на национализмот. Национализмот ако падне во погрешни лидери многу често може да заврши со шовинизам, како што е добро познато од искуства во светот.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Овие што ги наброја можам да ги поставам како претставници на национализмот и шовинизмот во Европа. Распаѓањето на Југославија беше последица од национализмот што се појави во републиките во федерацијата, нормално поттикнат однадвор. Хитлер започна како националист, заврши како шовинист.

Проблемот е што нема дадена дефиниција за национализам и шовинизам како и за патриотизам. Овие поими може да се дефинираат споредувајќи ставови на теоретичари кои го кажуваат своето мислење за значењето на овие поими. Но, нема остра граница во дефинициите на овие три поими.
Патриотизам би можеле да го дефинираме како љубов према татковината, државата, народот, јазикот, културата, обичаите, историјата. Истакнување на симболи на државата, гордеејќи се со неа и почитувајќи ги.
Национализмот би се дефинирал како обожавање на нацијата, како единство во една држава, не признавајќи други народи во неа. Да не се признава присуство на други во државата освен нацијата по чиво име е и крстена државата. Истакнувајќи ја нацијата на повисоко ниво идеализирајќи го. Национализмот е идеологија, додека патриотизмот е морално природно чувство. Да си националист значи да си идеологист и да ја водиш и веруваш во таа идеологија. Идеологија која ќе го соедини народот не признавајќи дека ништо друго не постои во државата освен нацијата. Многу добро познато е дека идеологиите немаат оставено добра трага во светот. Таа идеологија нормално создава омраза во внатрешноста на државата бидејќи со неа се загрозуваат другите етнички заедници во државата. Се верува дека во државата само таа нација што се идеализира има право на државата, никој друг. Се вреднуваат останатите култури од поглед на нацијата што се идеализира.
Шовинизмот е веќе угнетување и експлоатирање на останати народи во државата и надвор од државата. Верување дека тие се нижи класи и дека не заслужуваат да постојат. Шовинизмот е ширење на омраза и некоја екстремност на национализмот. Национализмот ако падне во погрешни лидери многу често може да заврши со шовинизам, како што е добро познато од искуства во светот.
Токму и затоа реков дека дотичните личности не можеме да ги земеме како репер за национализам. Едно е ,верување, во единство на нација, сосема друго е угнетување на други нации, во и вон земјата.
Патриотизмот е пасивно чувство на љубов, почит, додека национализмот е многу поголемо залагање за субјектот кој се сака. Но национализмот сам по себе, не подразбира угнетување на други. Точно, шовинизмот, како радикален национализам.

Заебано е да кажеш дека ВМРО и ЛАОС се еднакво националистички партии. ;)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.417
Поени од реакции
24.144
сега има нациоанализам и национализам.
се што е во преголема количина е штетно.
па и витамини да земаш одповеќе се штетни нели?
да не одиме во крајности.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
сега има нациоанализам и национализам.
се што е во преголема количина е штетно.
па и витамини да земаш одповеќе се штетни нели?
да не одиме во крајности.
Па токму тоа и го објаснуваме.
Дека за национализам има повеќе од една дефиниција, а практично - самиот не може да се дефинира.

Патриотизам и национализам се блиски, а сепак далечни.
Патриоти се речиси сите иселеници, сакаат да дојдат, им недостига Македонија, но не се залагаат за Македонија.

Член од
27 декември 2011
Мислења
164
Поени од реакции
89
Токму и затоа реков дека дотичните личности не можеме да ги земеме како репер за национализам. Едно е ,верување, во единство на нација, сосема друго е угнетување на други нации, во и вон земјата.
Патриотизмот е пасивно чувство на љубов, почит, додека национализмот е многу поголемо залагање за субјектот кој се сака. Но национализмот сам по себе, не подразбира угнетување на други. Точно, шовинизмот, како радикален национализам.

Заебано е да кажеш дека ВМРО и ЛАОС се еднакво националистички партии. ;)
Не смееме да ја изоставиме поврзаноста меѓу национализмот и шовинизмот. За да бидеш шовинист мораш да бидеш и националист. Шовинизмот е производ од почитување и водење на идеологијата национализам. Милошевиќ е националист, почна да владее шовинизам со нередите во Косово, Младиќ исто. Хитлер треба да го ставаат на слика до секој збор Шовинизам.

Член од
19 септември 2009
Мислења
80
Поени од реакции
23
ти на шо факултет беше, на филозовски??
ајде и таму нека е, кој го изгради тој факултет?
со што одиш доттаму?
по што одиш доттаму?
ако некој те нападани и ограби кој ке го бараш?
ако се повредиш кај ке одиш ??
ако некој ти ја запали куќата кај ке се обратиш?
е и уште многу ако има тука , ама пошто си студент мислам дека свати.
е затоа се плаќаат даноци.
Не на Филолошки

Владе институциите во оваа држава се дисфунционални, освен во наплатата на данок, полиција, здраство, факултети, студенски домови итн, се е корумпирано до коска, за студенските домови апла се оди со партиска книшка...а за условите во нив=на Зимбабве, така да ни полиција ме брани, ни здраство ме лечи ни студенски дом ме прима без (во случајов) портокалова тапија...;)

и покрај тоа што редовно ми земат рекет, тоес данок..

Член од
27 декември 2011
Мислења
164
Поени од реакции
89
Не на Филолошки

Владе институциите во оваа држава се дисфунционални, освен во наплатата на данок, полиција, здраство, факултети, студенски домови итн, се е корумпирано до коска, за студенските домови апла се оди со партиска книшка...а за условите во нив=на Зимбабве, така да ни полиција ме брани, ни здраство ме лечи ни студенски дом ме прима без (во случајов) портокалова тапија...;)

и покрај тоа што редовно ми земат рекет, тоес данок..
Овие работи што ги наброја, односно незадоволства можат многу луѓе да ги сметаат за поттик на патриотизам и национализам, со цел да поттикнат единство за излез од кризата.
Дали го мислиш истото?

Kajgana Shop

На врв Bottom