Алтернативни горива за загревање

Lajce

Не за сркање
Член од
19 април 2006
Мислења
997
Поени од реакции
116
Сега е 4600-700 ден за тон (пакуван во вреќи - што е многу практично) и (барем таму од кај го набавувам) е со потекло од Србија, или од Косово. А фолијата од тетра пакувањата воопшто не пречи при согорувањето, таа е толку мала и танка, што се собира во едно мало топче).
За муабетот од претходно еве некој линк :
http://youtu.be/usBFNJSiU1g (при крајот е поинтересно).
http://youtu.be/wO5ASxjwi14

Ги има повеќе вакви, ама колку е сето од ова вистина, кој знае...
Од кај го набавуваш јагленот ако не е тајна, и за каков јаглен се работи дрвен или камен?

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Мене многу ми се виде ова реално. Од земјата зима ел енергија и тоа 3KW. Од грузија е човеков и го одјебале таму, во турска има направено тест со 100KW но за да успее комерцијално му побарале 100МегаВАТИ. Сега планот му е во мирување, патентиран му е изумот 2007.
Но за едно домаќинство 5KW е сосем доволно за дневна употреба.

Еве го филмот што го поставив во друга тема.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Мене многу ми се виде ова реално. Од земјата зима ел енергија и тоа 3KW. Од грузија е човеков и го одјебале таму, во турска има направено тест со 100KW но за да успее комерцијално му побарале 100МегаВАТИ. Сега планот му е во мирување, патентиран му е изумот 2007.
Но за едно домаќинство 5KW е сосем доволно за дневна употреба.

Еве го филмот што го поставив во друга тема.
Nikoj ne odjebuva nekogo koj moze so eden zakopan ladnjak od Ziguli u zemja i nekakva kutija so solenoidna namotka da izvadi 3 KW od zemja, pa ima uste napraveno test so 100 KW.
100 Megawati moze da pobara samo OGROMNA BUDALA..., a takvi vo energetaskiot biznis nema.
Verojatno se raboti za uste eden Vojouslevskimasinenundturbinen slucaj.., sega od Gruzija...:)

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Nikoj ne odjebuva nekogo koj moze so eden zakopan ladnjak od Ziguli u zemja i nekakva kutija so solenoidna namotka da izvadi 3 KW od zemja, pa ima uste napraveno test so 100 KW.
100 Megawati moze da pobara samo OGROMNA BUDALA..., a takvi vo energetaskiot biznis nema.
Verojatno se raboti za uste eden Vojouslevskimasinenundturbinen slucaj.., sega od Gruzija...:)
Гледам на Јутјуб има доста кои сакаат да направат реплика, има и лажни, има и вистинити. Мене искрено би ми добродошло да имам 5KW кои не ги брои броило. Еве овој пробува да направи реплика. После 3:00 минута.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Гледам на Јутјуб има доста кои сакаат да направат реплика, има и лажни, има и вистинити. Мене искрено би ми добродошло да имам 5KW кои не ги брои броило. Еве овој пробува да направи реплика. После 3:00 минута.
I jas, ama kamo srekja da e taka ednostavno. Inaku ja ima prikaznata za Tesla ,potvrdena so potpisani svedoci....za avtomobilot Pierce Arrow od 1931, so elektricniot 80 KW motor namesto benzinskiot , tajnata kutija na Nikola i dvodnevnoto vozenje niz Njujork bez izduvni gasovi, bezsumno. Eden link do prikaznata ti e ovde..http://keelynet.com/energy/teslcar.htm
Sepak i ova na gruziecot e edna takva prikazna..:)

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
I jas, ama kamo srekja da e taka ednostavno. Inaku ja ima prikaznata za Tesla ,potvrdena so potpisani svedoci....za avtomobilot Pierce Arrow od 1931, so elektricniot 80 KW motor namesto benzinskiot , tajnata kutija na Nikola i dvodnevnoto vozenje niz Njujork bez izduvni gasovi, bezsumno. Eden link do prikaznata ti e ovde..http://keelynet.com/energy/teslcar.htm
Sepak i ova na gruziecot e edna takva prikazna..:)
Еве и Бугар го тестира и има некакви резултати. Мислам дека ќе успее барем се надевам.:)

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Од кај го набавуваш јагленот ако не е тајна, и за каков јаглен се работи дрвен или камен?
Од фирма во Прилеп која пак го превзема од скопска фирма па затоа не знам од каде е точно. Јагленот е многу добар, подобар од битолскиот и најверојатно е лигнит (не се разбирам многу од нив, ама камен јаглен сигурно не е).

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.884
Поени од реакции
23.283

..како ви се чини???
се во ред ама ако не му ставиш во смесата нешто за сврзување ништо не си направил, башка калоричната вредност ке му биде мала, или по наши многу брзо ке горат и малце ке топлат.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Пред неколку дена бев во посета кај еден наш Сограѓанин, во неговиот дом во населба „ Водно “. Тој се грее исклучиво на дрвени одпадоци. И тоа од три извори. Бидејќи е сопственик на повеќе трговски дуќани, цела година, ги собира дрвените одпадоци од амбалажа. Како поседува работилница за изработка на намештај, од таму собира одпадоци парчиња иверица, дрво и талаж. А третиот извор на дрво му е големиот двор на неговата куќа. Сите гранки, остатоци од кастрење на жива ограда и други растенија ги собира и зимно време ги согорува.
Бидејки овакви дрвени одпадоци многу брзо согоруваат, Тој самостојно направил ѕидана термоакумулациона печка на цврсто гориво.
Печката е направена на следниов начин:
Купил обичен камин, кој всушност представува ложиште. Каминот е поврзан со оџакот со флексибилни, нерѓосувачки црева. Околу каминот и флексибилните црева ја соѕидал печката. Печката е од полна цигла со ширина околу 4 метри, длабочина 1,5 метри и висина до плафонот на одајата. Каминот - ложиштето е поставено на челични лизгачи и може да се извлече. Овој отвор служи и за влез во внатрешноста на печката.
На ѕидовите на печката се поставени, горе и долу се жалузини. Ладниот воздух влегува од долните жалузини а топлиот излегува од горните. Нема вентилатор, но жалузините се подвижни и на тој начин се регулира протокот на воздухот.
Во внатрешноста на печката се поставени радијаторски ребра, во кој се загрева вода, за топловодно за загревање на другите простори. Практично сам си направил котел за централно греење.
Од надвор, печката е малтерисана и по ништо не се разликува од другите ѕидови.
Печката ја ложи навечер, кога ќе дојде од работа и кога таа добро ќе се загрее, тоа е доволно до следниот ден. Некогаш кога е постудено ја ложи и предпладне пред да оди на работа.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Пред неколку дена бев во посета кај еден наш Сограѓанин, во неговиот дом во населба „ Водно “. Тој се грее исклучиво на дрвени одпадоци. И тоа од три извори. Бидејќи е сопственик на повеќе трговски дуќани, цела година, ги собира дрвените одпадоци од амбалажа. Како поседува работилница за изработка на намештај, од таму собира одпадоци парчиња иверица, дрво и талаж. А третиот извор на дрво му е големиот двор на неговата куќа. Сите гранки, остатоци од кастрење на жива ограда и други растенија ги собира и зимно време ги согорува.
Бидејки овакви дрвени одпадоци многу брзо согоруваат, Тој самостојно направил ѕидана термоакумулациона печка на цврсто гориво.
Купил обичен камин, кој всушност представува ложиште. Каминот е поврзан со оџакот со флексибилни, нерѓосувачки црева. Околу каминот и флексибилните црева ја соѕидал печката. Печката е од полна цигла со ширина околу 4 метри, длабочина 1,5 метри и висина до плафонот на одајата. Каминот - ложиштето е поставено на челични лизгачи и може да се извлече. Овој отвор служи и за влез во внатрешноста на печката.
На ѕидовите на печката се поставени, горе и долу се жалузини. Ладниот воздух влегува од долните жалузини а топлиот излегува од горните. Нема вентилатор, но жалузините се подвижни и на тој начин се регулира протокот на воздухот.
Во внатрешноста на печката се поставени радијаторски ребра, во кој се загрева вода, за топловодно за загревање на другите простори. Практично сам си направил котел за централно греење.
Печката ја ложи навечер, кога ќе дојде од работа и кога таа добро ќе се загрее, тоа е доволно до следниот ден. Некогаш кога е постудено ја ложи и предпладне пред да оди на работа.
браво за зафатот.. иако не е ништо ново тоа, но сепак, чим човекот сам си го направил тоа е за поздравување... а и енергенсот му е гратис... така да му се исплати, сем што има еден мал момент... бара бајаги ангажман...

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
..одлично..., некогаш тоа се нарекувало СОБА, а бидејќи немале знење за топловодно греење, била поставувана стратешки , па со канали за воздух другиот простор бил загреван со струење на топлиот - ладниот воздух. Од горе се оставала рамна површина каде се спиело кога надвор куче и маче спиеле заедно...:)
..во секој случај човеков е ептен инвентивен и вреден...

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Kон крајот на месец март во Сент Етиен ќе се одржи саем за грење на дрво. Кој сака може да погледнете на интернет, има интересни работи:
http://en.boisenergie.com/
Сите производители имаат проспекти, погледнете

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Деновиве, се чистат и кастрат дрвата и дворовите од гранки и гледам исфрлено огромно количество гранки. Се мислев да имам некаква дробилка, да се иситнат тие гранчиња, би можеле да се складираат за зима.
Најдов една на YouTube, ама ми изгледа скапо и многу ситно ги сече, речиси ги меле.
Еве што најдов: http://www.youtube.com/watch?v=iQ0kL1PCKRo
Дали имате информации за нешто вакво, но да ги сече покрупно ?
Дали може нешто вакво и сами да направиме ?

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Деновиве, се чистат и кастрат дрвата и дворовите од гранки и гледам исфрлено огромно количество гранки. Се мислев да имам некаква дробилка, да се иситнат тие гранчиња, би можеле да се складираат за зима.
Најдов една на YouTube, ама ми изгледа скапо и многу ситно ги сече, речиси ги меле.
Еве што најдов: http://www.youtube.com/watch?v=iQ0kL1PCKRo
Дали имате информации за нешто вакво, но да ги сече покрупно ?
Дали може нешто вакво и сами да направиме ?
Можи да се изработи ова, не е којзнае колку комплицирано. Прашањето е дали вреди трудот и времето шо ќе се вложи, како и финансиски дали се исплаќа...

Kajgana Shop

На врв Bottom