spiros
Шалом Алеихем!
- Член од
- 7 септември 2008
- Мислења
- 3.225
- Поени од реакции
- 986
.Во ред е пријателе, и многу ми се допаѓа кога го користиш поимот "Него"...
Тоа дека безкрајниот универзум е поврзан преку тајна врска и дека има намера да се врзи.... Дирекно ќе те демантирам од фактот дека веќе постојат докази видливи со око што укажуваат дека тој постојано се шири во бесконечност, и нема намера да се спојува. Но другпат за ова.
Е сега, дали со зборови можеш да ми створиш една слика и претстава од "Него", за уште појасно да ми е - што е тоа уствари?
Длабоко употребија фантазијата и логиката, за јас како атеист да можам барем малку да го доловам чуството - како е да се верува во "Него"..
И те молам, немој со оние финтине - ти мора да веруваш за да дознаеш, ти не мора да гледаш, да слушаш, да допираш... само верувај!... едноставно безусловно со кратки зборови (не мора прости, може и сложени) објасними што подразбираш под поимот "Него" ?
Отецот, синот и светиот дух?
п.с. И не би сакал да ја деформисам темава со атеистичко-теистички препукувања, ќе прочитам ако ми реплицираш, и не пишувам повеќе. Поздрав
Недостижно голема и секој ден се’ поголема е Тајната *над нас, *околу нас и *во нас која сведочи за Творецот и никогаш човекот не ќе може да Ја дознае, се’ додека со детско срце не И’ верува и не И’ се радува!
ОД ЉУБОВ световите ги создаде
Од ЉУБОВ и ги одржува
Од ЉУБОВ Христа ни го даде
Преку Него ги повржува
.
За Него пеам
За Него мислам
За БОЖЈИОТ Христос живеам
И Неговиот Совршен Ислам
.
--- надополнето: 12 февруари 2012 во 11:47 ---
Еве сега прочитав пасус ... и не видов некое сведоштво за Њега...
Ти верувам.
Без Духот *Светол БОЖЈИ (во дечјото срце) не е возможно да се “види“ сведоштвото на Првородената и Се’опфатна *Света Мудрост БОЖЈА, а уште помалку Совршено *Светиот БОГ - Творецот на Небото и земјата1
Во тоа време, откако продолжи Исус, рече: „Те прославувам, Оче, Господи на небото и на земјата, зашто си го скрил тоа од мудрите и разумните, а си им го открил на децата!
Да, Оче, зашто таква беше ВолјатаТвоја.
Се’ ми е предадено од Мојот Отец и никој не Го познава Синот, освен Отецот; ниту Отецот Го познава некој освен Синот, и кому што сака Синот да Го открие.
(Ев. Матеј 11:25-27)
.