Jasno e kako bel den deka ORGANIZIRANATA I UPRAVUVANA RELIGIJA (ova kolku da ne bidam surov i da kazam samo religija
) edinstveno donela inhibicija na razvojot na choveshtvoto i negoviot mentalitet.
Suludo e da se zboruva za reliigjata kako faktor vo zhivotot na lugjeto.
DOkolku site se zadrzhat na verata i sobiranjeto vo hramovi da istata ja ispovedaat i razmenat iskustvata od novozdobienite "prosvetluvanja" ne bi imalo problem.
No Religijata i toa organizirano i nekade premnogu nametlivo, duri i nasilno (pred se nekoi od arapskite zemji) se mesha vo nachinot i ureduvanjeot na zhivotite na lugjeto.
Toj e strashniot del od religijata, onoj protiv koj se buntuvaat onie shto sebe si se narekuvaat ateisti.
Nemam problem da site okolu mene se vernici, no imam problem ako so sila me teraat da jadam jagneshko na Veligden i svareni noze od svinja na Bozhik. Da togash imam golem problem.
A ushte povekje ako ne go storish toa, da vo najmala raka bidesh osuden od niv ili ushte polosho etiketiran kako "neprijatel" na verata.
Jas duri bi rekol dajte veronauka u shkolive ama od prva godina sredno, za da uvidat veke sozreanite deca shto im se nudi. Togash kje iscezne religijata mnogu brzo.
I da svetot kje bide navistina poubavo mesto za zhiveenje dokolku nema religii, ili vo najmala raka religiski fanatizam.
Vo odnos na naslovo na temava mojot odgovor e ni ednoto ni drugoto: Voopshto da ne se dojde do moment na nekogo da mu posochish deka ima izbor da izbere religija
, a ushte pomalku pa da go nasochish od mal.
Onie sto veruvaat vo Treodiniot Bog, i onie vo toj drugiot edinstveniot samo shto ne jade svinsko, i ushte ne znam koj, voopshto ne im e potrebna religijata vo vakva forma. Si se imaat eden so drug, vernikot koj se moli i toj shto go slusha.
Religijata im treba na nekoi drugi faktori i strui vo svetot.