Губење на семејното презиме

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
- Дефинитивно ќе кршиш копја тука, ти ќе сакаш едно тој друго. Тука не компромис, тука ќе треба и Нимиц да посредува :pos:

- Ако имам ќерка како тебе тогаш по некоја логика ти би требало жена да си ми :P:D Што и да имам битно живо и здраво нека е, ќерка или син најбитно е потомство ќе имам.
Вака индирекно ме бараш за жена или.....?

:) :) :) :)

Него, замисли 20 години дете непријавено, оти не можеме да се одлучиме како ќе се презива!

I

Iblis

Гостин

Него, замисли 20 години дете непријавено, оти не можеме да се одлучиме како ќе се презива!
Пред тоа само ќе си одлучи?
п.с.
да се офајдите и двајцата(y)

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283

Хахахахах биди мирна какво женење има време. Може ќе смениш став со годините :pos:

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Како тоа ако се загуби презимето се губи и историјата на семејството. Ова некоја нова кампања на ВМРО е изгледа. Не го даваме името а богами ни презимето.
Ако презимето е сведок за семејната историја тогаш тешко нас. Пред помалку од сто години презимето се добивало од името на дедото на детето. Дали тоа значи дека историјата на тие семејства траела само две поколенија?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Најарно како во Исланд, нема фамилијарни презимиња и тоа е тоа...пример Еидур Гудјонсен (еден фудбалер-киборг) кога би имал син не би се презивал Гудјонсен туку презимето се изведува од неговото име и наставката -сон (син), пример Томас Еидурсон а кога би имал ќерка се става -дотир(ќерка) пр. Гудрун Еидурсдотир, внуците негови ќе се презиваат Томасон/Томасдотир итн. претежно преку машка линија а поретко и преку женска...

Или како кај индијанците само лични имиња према животињи и природни појави...:icon_lol:

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Хахахахах биди мирна какво женење има време. Може ќе смениш став со годините :pos:
Абе подобро ти да си повлечеш зборовите, него јас културно да те одбијам....
И да, јас никаде не кажувам дека моите ставови се конечни и непроменливи :) Само промените се вечни.
И само будала мисли дека тоа што е денес, засекогаш ќе биде така.
--- надополнето: 10 февруари 2012 во 01:05 ---
Пред тоа само ќе си одлучи?
п.с.
да се офајдите и двајцата(y)
Само ќе си одлучи на неговиот 18 роденден :)

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Eve primer i dvajcata imate isto prezime, i ti i tvojot soprug, sto togas? I togas sto? Ke igrate majtap so deteto? Stefan Petrovski Petrovski? Isto i za tebe, i togas ke sakas 2 isti preziminja ili ...? Poso vaka chitajki, ti ako imas nad 16 godini...

Druga rabota, sto ako prezimeto ti e isto kako i na soprugot samo se razlikvuaat po toa sto negovoto na kraj e so OV, a tvoeto so SKI ili ICH.

Ke se vikas Stefanija Shupevska Shupeva? Isto i so decata ke eksperimentirash?

I najiskreno ti vikam, deka ako sakash so mazh da go pominesh zhivotot, begaj si od takvite koi ke dozvolat na decata i tvoe prezime...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Eve primer i dvajcata imate isto prezime, i ti i tvojot soprug, sto togas? I togas sto? Ke igrate majtap so deteto? Stefan Petrovski Petrovski? Isto i za tebe, i togas ke sakas 2 isti preziminja ili ...? Poso vaka chitajki, ti ako imas nad 16 godini...

Druga rabota, sto ako prezimeto ti e isto kako i na soprugot samo se razlikvuaat po toa sto negovoto na kraj e so OV, a tvoeto so SKI ili ICH.

Ke se vikas Stefanija Shupevska Shupeva? Isto i so decata ke eksperimentirash?

I najiskreno ti vikam, deka ako sakash so mazh da go pominesh zhivotot, begaj si od takvite koi ke dozvolat na decata i tvoe prezime...
Прво и основно, никого јас не прашувам за дозвола, посебно за нешто што не е само под негова надлежност. Нема што тој мене да ми дозволува или да ми забранува, тоа го можеле моите родители до пред 3 години.

Второ, ако имаме исто презиме, логиката треба да ти поработи и да видиш дека секој ќе си има по едно презиме. Но во мојот случај, некој да има презиме како мене, треба да ми е братучед, што само по себе е невозможно да ми биде и сопруг.
Трето, никогаш, ама никогаш, нема да бидам иќ, или ов/а. Без оглед како се презива сопругот. Дури и да се одлучам да го земам неговото презиме, ако иќ или ов, ќе биде побарано да го промени во ски, со тоа што јас ќе бидам ска.

И јас бегам од таквите кои мислат дека можат нешто да ми дозволат или забранат. Нека си најдат некоја друга за тоа.

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Прво и основно, никого јас не прашувам за дозвола, посебно за нешто што не е само под негова надлежност. Нема што тој мене да ми дозволува или да ми забранува, тоа го можеле моите родители до пред 3 години.

Второ, ако имаме исто презиме, логиката треба да ти поработи и да видиш дека секој ќе си има по едно презиме. Но во мојот случај, некој да има презиме како мене, треба да ми е братучед, што само по себе е невозможно да ми биде и сопруг.
Трето, никогаш, ама никогаш, нема да бидам иќ, или ов/а. Без оглед како се презива сопругот. Дури и да се одлучам да го земам неговото презиме, ако иќ или ов, ќе биде побарано да го промени во ски, со тоа што јас ќе бидам ска.

И јас бегам од таквите кои мислат дека можат нешто да ми дозволат или забранат. Нека си најдат некоја друга за тоа.
Можда е оф-топик али ај:
Ако се ова што го пишуваш овде е вистина, и дечко ти те трпи со сите твои испади (ако сте правеле вакви муабети) тогаш дефинитивно тој спаѓа во категоријата на најголем папучар во светот. И немој да ми кажеш дека нема некогаш тој да си има проблеми со тоа.

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин

Okej, tvojot sluchaj e edinstven, i ti si edinstvena, jasno mi e toa. Ne e rabotava da se vadis na toa "lele jas imam unikatno prezime", te prasav sto ako i soprugot ima isto, odgovori na toa, nemoj da begas.

Za boldiranovo, za decata sto ke pravite? I kako toa ti ke pobaras on da go smeni prezimeto?

Dali voopshto se chitash? :icon_lol:

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Okej, tvojot sluchaj e edinstven, i ti si edinstvena, jasno mi e toa. Ne e rabotava da se vadis na toa "lele jas imam unikatno prezime", te prasav sto ako i soprugot ima isto, odgovori na toa, nemoj da begas.

Za boldiranovo, za decata sto ke pravite? I kako toa ti ke pobaras on da go smeni prezimeto?

Dali voopshto se chitash? :icon_lol:
Повторувањето е мајка на знаењето...... ама некогаш и тоа е залудно.

Болдот го разбра? Ај ако го разбра кажи ми што значи.

А јас од мм можам да побарам што сакам - и ако сака може да ме послуша, исто и тој мене - ако сакам и ако мислам дека е во ред, ќе го послушам.

But wait, you are actually not from this century....
--- надополнето: 11 февруари 2012 во 01:34 ---
Можда е оф-топик али ај:
Ако се ова што го пишуваш овде е вистина, и дечко ти те трпи со сите твои испади (ако сте правеле вакви муабети) тогаш дефинитивно тој спаѓа во категоријата на најголем папучар во светот. И немој да ми кажеш дека нема некогаш тој да си има проблеми со тоа.
Ај важи.

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Повторувањето е мајка на знаењето...... ама некогаш и тоа е залудно.

Болдот го разбра? Ај ако го разбра кажи ми што значи.

А јас од мм можам да побарам што сакам - и ако сака може да ме послуша, исто и тој мене - ако сакам и ако мислам дека е во ред, ќе го послушам.

But wait, you are actually not from this century....
Im not even gonna try...

A

AnFem

Гостин
Лошо ако се погодат двајца, од кои едниот е со патријархални (читај заостанати) сфаќања, а жената не. Многу лошо! :)

Уште полошо е тоа што врие од неспособни за критичко мислење, се фалиме дека сме модерни и живееме во 21 век, а размислуваме како што размислувале пра пра пра предците.

Не бе, не се они проблемот, јас не чинам! *си мава 100 камшика на грбот*

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Лошо ако се погодат двајца, од кои едниот е со патријархални (читај заостанати) сфаќања, а жената не. Многу лошо! :)

Уште полошо е тоа што врие од неспособни за критичко мислење, се фалиме дека сме модерни и живееме во 21 век, а размислуваме како што размислувале пра пра пра предците.

Не бе, не се они проблемот, јас не чинам! *си мава 100 камшика на грбот*
Znaeme deka pumata e attention whore, ama ti zoshto ne mislish pred da pishuvash? Ili onaka i ti sakash da te ima?

Sto e staromodno i "razmisluvanje kako nashite pra pra pra predci" vo toa shto na decata moi a i na sekoj normalen maz da stoi samo prezimeto na tatkoto?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Znaeme deka pumata e attention whore, ama ti zoshto ne mislish pred da pishuvash? Ili onaka i ti sakash da te ima?

Sto e staromodno i "razmisluvanje kako nashite pra pra pra predci" vo toa shto na decata moi a i na sekoj normalen maz da stoi samo prezimeto na tatkoto?
Можеби јас сум attention whore, ти си заостанат. Јебига, I go with the progress.

Kajgana Shop

На врв Bottom