Дали атеизмот е заснован на вера или на наука?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Другар, океј е да бидеш скептичен но што се однесува до самата наука, таа воопшто не е скептична околу еволуцијата, секој релевантен научен институт ја прифаќа како точна. Затоа теоријата на еволуцијата се вика the unifying theory of biology (една од нив), зошто ги обединува и објаснува сите полиња. Без теоријата на еволуција одредени научни полиња не би постоеле. Единствено што може да се промени во иднината, е начинот на кој одредени организми еволуирале, како се одвивала еволуцијата... ако се појават нови докази. Но шансите дека ќе испадне нешто сосема друго, со оглед на огромниот број на докази, изгледаат премали, речиси непостоечки. Се што останува се бладањата и теориите на заговор на креационистите кои ја негираат зошто не се совпаѓа со нивните верувања. Поздрав :)
Болдот е суштината на целиов муабет друже. Од тука произлегува скепсата, да не одам понатаму за абиогенезата и Бигбенгот за кои науката сеуште нема целосно одговорено.

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Господ го создал овој огромен универзум, не ставил во една мала планета со 70 проценти вода (и тоа солена) и од тогаш па натаму е опседнат со нашето однесување... Немој да мислиш дека нема пристап до интернет. ;)
Немој да мислиш дека не ја чувам во резерва оваа опција... Нормално, со различна дефиниција на она што многумина го замислуваат под поимот Господ.
И само да те подсетам, веќе е докажано дека се работи за Мултиверзум, не универзум... А можеби и нешто поголемо од тоа.. :)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Другар, океј е да бидеш скептичен но што се однесува до самата наука, таа воопшто не е скептична околу еволуцијата, секој релевантен научен институт ја прифаќа како точна. Затоа теоријата на еволуцијата се вика the unifying theory of biology (една од нив), зошто ги обединува и објаснува сите полиња. Без теоријата на еволуција одредени научни полиња не би постоеле. Единствено што може да се промени во иднината е начинот на кој одредени организми еволуирале, како се одвивала еволуцијата... ако се појават нови докази. Но шансите дека ќе испадне нешто сосема друго, со оглед на огромниот број на докази, изгледаат премали, речиси непостоечки. Се што останува се бладањата и теориите на заговор на креационистите кои ја негираат зошто не се совпаѓа со нивните верувања. Поздрав :)
Ако де нека е и така како во болдот. Доволно да се остави простор за скептицизам.

Инаку не би се сложил со мислењето дека науката не е воопшто скептична, попрво би рекол дека е индиферентна и не толку заинтересирана да и додели било како статус на точен факт или закон.

Моите контакти и допирни професионални точки, и во државава и надвор од неа, биле најчесто со лица кои се од областа на Информатиката пред се, Математиката и Физиката. Сум имал прилика да работам и од областа на генетиката. Многумина од нив доаѓале од релевантни институции, но верувај дека ниту еден од овие, ниту пак научното поле на кое сме работеле, имал потреба од точност или неточност на еволуцијата помеѓу видови. Исто како што немал потреба од точноста дали бог постои или не.

За математиката и Физиката јасно е зошто немаат потреба од точноста на еволуцијата помеѓу видовите. Генетиката, барем онаму каде што јас сум имал прилика да работам ја интересираат најповеќе мутациите во геномот кај човекот, заради евентуално изнаоѓање еден куп можности за еден куп болести.
Теоријата на еволуција најповеќе ги интересира токму теоретичарите.
Остај ки креационистите на страна. Ако јас или било кој е скептичен во однос на еволуцијата не значи дека е креационист. Едноставно не ми се допаѓа понудената теорија, а тоа недопаѓање се наталожило со тек на време со сето образование што сум имал прилика даго здобијам, и со сите контакти со луѓе професионалци во својата област.

ЈАс секојпат сум велел дека можно е да се покаже како апсолутно точна и да премине во закон, но дотогаш секојпат ќе се вртат овие муабети.

Сеуште ќе стои прашањето зашто не е закон, туку само теорија?
Сеуште ќе остане прашањето на првото множество праклетки и неговото создавање, за да може ТЕ да теоретизира врз основа на тоа множество праклетки.

Абиогенезата и ТЕ не можат да се исклучат и гледаат како посебни гранки. Треба да се надополнат.

F

Frankie Yale

Гостин
ЈАс секојпат сум велел дека можно е да се покаже како апсолутно точна и да премине во закон, но дотогаш секојпат ќе се вртат овие муабети.

Сеуште ќе стои прашањето зашто не е закон, туку само теорија?
Тука си грешка и морам да те поправам. Во науката, теоријата никогаш не станува закон. Според тоа, постои закон на гравитација и постои теорија на гравитација. Законот опишува, теоријата објаснува.

Повеќе тука: http://notjustatheory.com/ - кратко е, прочитај го цело. Инаку знам дека не си креационист, тоа се однесуваше на манипулаторот кој штотуку се врати од "одмор". :D
Болдот е суштината на целиов муабет друже. Од тука произлегува скепсата, да не одам понатаму за абиогенезата и Бигбенгот за кои науката сеуште нема целосно одговорено.
Секако, но мора и да се потенцира дека разликата во докази кај ТЕ и ББ е голема. Според мене, оправдано е да се сомневаш во понудените хипотези околу настанокот на универзумот, но не е оправдано да се сомневаш во еволуцијата (зборувам за сомнеж од типот дали воопшто се случила, не само начинот на кој се случила).

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ако де нека е и така како во болдот. Доволно да се остави простор за скептицизам.
Ајде Мики, дефинирај ми скептицизам по прашање на некоја од овие две фотографии кои се проверено без фотошоп интервенции:

Во ред е да оставаш простор за скепса, но скепса без разум и доволна информираност е само игнорантност - не е отворен ум.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Јас тука би го додал следново.

Компјутерот е моќно орудие. Нуди можност за еден куп симулации, што денес увелико и се прави. Не сум сигурен за последниве неколку години што се случува на полето симулација на биг бенг, абиогенеза или некои слични прашања, но до 2005 та барем имаше досста обиди кои понудија успешна симулација на биг бенгот, а потоа дојде и проектот со ЦЕРН. Исто имаше и не толку успешни обиди на полето на абиогенезата. Но сепак се обидоа да симулираат со еден вид фрактали и евристичка функција која ќе ги менува копиите да се долови ефектот. Не наиде на одобрување од многу причини.

Значи поентата ми е онаму каде што има доволно материјал за симулација, информатиката тоа ќе го изведе.
Кај теоријата на еволуцијата НЕМА НИТУ ПОТРЕБЕН, НИТУ ДОВОЛЕН МАТЕРИЈАЛ ЗА СИМУЛАЦИЈА НА ИСТАТА преку засега познатите методи. Помалку материјал има дури и од абиогенезата.

Под материјал се подразбира доволен број на истородни карактеристики кои со однапред зададена тежинска матрица ќе можат да бидат основа на една самоучечка мрежа со која би се извела симулација.

Тоа се дел од причините заради кои ТЕ барем кај мене, наидува на скепса.

п.с Претпоставувам дека тебе и ти се познати овие работи:) Чисто онака за некои што се од друга област.
--- надополнето: 8 февруари 2012 во 13:38 ---
Тука си грешка и морам да те поправам. Во науката, теоријата никогаш не станува закон. Според тоа, постои закон на гравитација и постои теорија на гравитација. Законот опишува, теоријата објаснува.

Повеќе тука: http://notjustatheory.com/ - кратко е, прочитај го цело. Инаку знам дека не си креационист, тоа се однесуваше на манипулаторот кој штотуку се врати од "одмор". :D.

Точно, во право си.:)
Ќе с епоправам , ќе кажам дека сеуште нема ЗАКОН ЗА ЕВОЛУЦИЈА.:)
--- надополнето: 8 февруари 2012 во 13:41 ---
Секако, но мора и да се потенцира дека разликата во докази кај ТЕ и ББ е голема. Според мене, оправдано е да се сомневаш во понудените хипотези околу настанокот на универзумот, но не е оправдано да се сомневаш во еволуцијата (зборувам за сомнеж од типот дали воопшто се случила, не само начинот на кој се случила).
Зошто не е оправдано да се сомневаме во еволуцијата помеѓу видовите (цело време отсега натаму ќе го напоменувам ова меѓу видовите:P)?

Напоменав и погоре. ТЕ теоретизира врз основа на веќе создадено множество праклетки, не знаејќи од каде доаѓа истото тоа. Не е баш најкоректен тој пристап.

Хмм ако претпоставиме дека ЕВОЛУЦИјАТА СЕ ЛСУЧИЛА БЕЗ СОМНЕЖ, А ГО СПОРИМЕ НАЧИНОТ НА КОЈ СЕ СЛУЧИЛА, ТОГАШ КОјА Е РАЗЛИКАТА ВО ДВАТА НАВЕДЕНИ СОМНЕЖА?
--- надополнето: 8 февруари 2012 во 13:45 ---
Ајде Мики, дефинирај ми скептицизам по прашање на некоја од овие две фотографии кои се проверено без фотошоп интервенции:

Во ред е да оставаш простор за скепса, но скепса без разум и доволна информираност е само игнорантност - не е отворен ум.
Се слагам околу дефиницијата за игнорантност и отворен ум.

За жал не мислам дека мојата скепса е надвор од разумот. Мислам дека многу пати сум ги доловил моментите на скептицизам, ако не ќе се потрудам повторно.

Искрено не знам што ме прашуваш за сликиве?
Ај малку поконкретно, што би требало да одговорам, на кое прашање?

Аха, мислиш на она што наликува на нозе, претпоставувам?
Ок, нека се и нозе , но тоа е сеуште риба. Можеби е дегенерација, не знам.

Мислам дека ваквите примери се потребен, но далеку од доволен доказ да се укаже на преодот од еден вид кон друг со доволно долго време и доволно многу мутации.

Рано е за такво нешто.

Дури и би рекол дека ова во најдобар случај е доказ за адаптација на рибата.

Напоменав и претходно. Дали навистина 4те елементи од ТЕ во взаемна комбинација даваат нов вид е симптоматично? Или најблаго кажано претпоставено.

Јас ќе почекам околу неговата точност.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Исправка на болдот, Еволуцијата се случувала, се случува и ќе се случува. За механизмите и методите по кои се случувала, тука е скепсата, никој разумен не ја спори еволуцијата како процес.

И шо кажуваат сликичкиве друже Дибек? Дека е ова некоја преодна форма? Кога се случила таа промена и како, ај објасни малце. Што е со овој аждер? Дај малце информации што велат научниците.

За плавото ќе те прашам, а разум без скепса оди ли? По мене тогаш е вера, без разлика дали е теистичка или секуларна.

F

Frankie Yale

Гостин
Точно, во право си.:)
Ќе с епоправам , ќе кажам дека сеуште нема ЗАКОН ЗА ЕВОЛУЦИЈА.:)
Секако дека има, само не опишани со тоа име. Како што знаеш, еволуцијата е само еден куп природни мехаминзми, и толку. Тие механизми се факт. Дури ни Чорбаџијата не негираше дека мутации, адаптации и природна селекција постојат и се случуваат постојано. Теоријата на еволуцијата ги објаснува тие механизми. Како што теоријата на гравитација и релативитет ја објаснуваат гравитација. Тоа го има и во линкот:
This bears repeating. A theory never becomes a law. In fact, if there was a hierarchy of science, theories would be higher than laws. There is nothing higher, or better, than a theory. Laws describe things, theories explain them. An example will help you to understand this. There's a law of gravity, which is the description of gravity. It basically says that if you let go of something it'll fall. It doesn't say why. Then there's the theory of gravity, which is an attempt to explain why. Actually, Newton's Theory of Gravity did a pretty good job, but Einstein's Theory of Relativity does a better job of explaining it. These explanations are called theories, and will always be theories. They can't be changed into laws, because laws are different things. Laws describe, and theories explain.

Just because it's called a theory of gravity, doesn't mean that it's just a guess. It's been tested. All our observations are supported by it, as well as its predictions that we've tested. Also, gravity is real! You can observe it for yourself. Just because it's real doesn't mean that the explanation is a law. The explanation, in scientific terms, is called a theory.

Evolution is the same. There's the fact of evolution. Evolution (genetic change over generations)3 happens, just like gravity does. Don't take my word for it.4 Ask your science teacher, or google it. But that's not the issue we are addressing here. The Theory of Evolution by Natural Selection is our best explanation for the fact of evolution. It has been tested and scrutinised for over 150 years, and is supported by all the relevant observations.
Болдот е клучен. :)
Зошто не е оправдано да се сомневаме во тоа дека еволуцијата помеѓу видовите (цело време отсега натаму ќе го напоменувам ова меѓу видовите:P)?

Напоменав и погоре. ТЕ теоретизира врз основа на веќе создадено множество праклетки, не знаејќи од каде доаѓа истото тоа. Не е баш најкоректен тој пристап.

Хмм ако претпоставиме дека ЕВОЛУЦИјАТА СЕ ЛСУЧИЛА БЕЗ СОМНЕЖ, А ГО СПОРИМЕ НАЧИНОТ НА КОЈ СЕ СЛУЧИЛА, ТОГАШ КОјА Е РАЗЛИКАТА ВО ДВАТА НАВЕДЕНИ СОМНЕЖА?
Сметам дека не е оправдано поради бројот на докази, затоа ТЕ и ББ не се за споредба, за ТЕ има многу многу многу повеќе докази, веќе еден век е под ригорозниот тест на науката и сеуште не е побиена, баш напротив, постојано излегуваат нови откритија кои дополнително ја потврдуваат.

Разликата е што едното е сомневање или негирање само на начинот на кој се случиле одредени етапи (пример еволуцијата на човекот, дали е само случајна или можеби со помош на ретровируси? етц етц) во процесот на еволуција, другото е комплетно сомневање или негирање на целата теорија...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Секако дека има, само не опишани со тоа име. Како што знаеш, еволуцијата е само еден куп природни мехаминзми, и толку. Тие механизми се факт. Дури ни Чорбаџијата не негираше дека мутации, адаптации и природна селекција постојат и се случуваат постојано. Теоријата на еволуцијата ги објаснува тие механизми. Како што теоријата на гравитација и релативитет ја објаснуваат гравитација. Тоа го има и во линкот:
Френки па зарем некој ги негира 4 те елементи кои се дел од Еволуцијата:P

Јас велам сомнително е дека тие 4 елементи даваат нов вид во взаемна комбинација:)

Јас никогаш не с епсомневав дека тие механизми се објаснети и се случуваат.
Но секогаш велам ВО РАМКИТЕ НА ЕДЕН ВИД. Тоа е она што е егзактно во моментов.

Другото е претпоставка.
--- надополнето: 8 февруари 2012 во 14:03 ---
[quote="Frankie Yale, post: 4759443, member: 42203Сметам дека не е оправдано поради бројот на докази, затоа ТЕ и ББ не се за споредба, за ТЕ има многу многу многу повеќе докази, веќе еден век е под ригорозниот тест на науката и сеуште не е побиена, баш напротив, постојано излегуваат нови откритија кои дополнително ја потврдуваат.

Разликата е што едното е сомневање или негирање само на начинот на кој се случиле одредени етапи (пример еволуцијата на човекот, дали е само спонтана или можеби со помош на ретровируси? етц етц) во процесот на еволуција,другото е комплетно сомневање или негирање на целата теорија, што сметам дека е неосновано со оглед на огромниот број на докази.[/quote]

Ок нека е така, кога ќе излезат доволно докази да ја потврдат јас и многу други ќе ја прифатиме нејзината точнопст. Немам проблем со тоа да признаам дека сум згрешил во нешто, ако бидам демантиран од едне куп такви докази.

Исто како што ти на пример и сите ние не би имале проблем да признаеме дека Господ не создал, ако тој навистина се појави пред нас нели?

Да се слагам со болдот. Таман работа да с е негира целата теорија.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Френки па зарем некој ги негира 4 те елементи кои се дел од Еволуцијата:P

Јас велам сомнително е дека тие 4 елементи даваат нов вид во взаемна комбинација:)
Сомнително... интересена еволуција на изборот на зборови.

Што е за тебе лично вид, Мики? Ајде те молам дефинирај го терминот за да не лутаме и да ги избегнеме километарските постови кои не стимулираат дискусија.

Што е за тебе ВИД?
--- надополнето: 8 февруари 2012 во 14:28 ---
Ова е речен делфин:

...ова, пак, е океански делфин:

Дали станува збор за ист вид, Мики? Дали, според тебе, ова е еволуција во рамките на еден вид?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Што е за тебе ВИД?
Јес да не сум повикан, но ќе прокоментирам накратко, согласно светоотечкото учење: вид преставува битие, кое има своја природа, која битието ја запазува генерациски, како непроеменета и само нему својствена. Под поимот „природа„, светиите подразбираат својства, кои се специфични само за одредена група од битија, настрана сличноста која битијата ја имаат, ради имањето ист Творец. Така, од рибите па се‘ до цицачите среќаваме исти основни делови: труп, глава и крајници, кои кај различни битија се изразени на различен начин, согласно средината во која Творецот предвидел да опстојуваат.

Kajgana Shop

На врв Bottom