Dobar den. Bi sakal dokolku mozete da mi pomognete i da me koregirate okolu nacinot na ishrana, so cel da ja zgolemam muskulnata masa. Visok sum 169 cm i 64 kg tezok 24 godini. Vaka, momentalno ne praktikuvam nikakva fizicka aktivnost osven pesacenje po 2 km na den, poradi povreda so koja se zdobiv kon krajot na septemvri, no veke oporaviv i so vezbanje planiram da pocnam od mart. Iskustvo vo teretana nemam mnogu, 2 - 3 meseci minatata godina no so minimalni rezultati, fizickata aktivnost pred da se povredam mi se sostoese od eden den trcanje 5 km, eden den 15 km velosiped, 5 dena vo nedelata. Sega bi sakal malku da ja zgolemam muskulnata masa i da gi dodefiniram moeto telo. Se hranam prilicno zdravo, ili barem taka jas mislam
i bi sakal da mi pomognete so soveti za koi sum siguren ste poveke upateni od mene. Mojata ishrana izgleda vaka:
DORUCEK:
07:30 Edna lazica med, 400 gr. mleko so 0.5% masti, 100 gr. ovosni zitarici i edno ovosje (zimno vreme obicno ili portokal ili kiva), 6 denovi vo nedelata ova mi e dorucekot, a letno vreme mlekoto go zamenuvam so jogurt.
11:00 kafe so prazen kroasan (znam deka treba da gi izbegnuvam no kolku i da se obiduvam retko uspevam da im odoleam)
RUCEK:
13:00 Posto sum na fakultet 5 denovi vo nedelata
, jadam vo menza kojasto moram da ja pofalam e mnogu dobro opremena
, i rucekot mi se sostoi obicno od testenini edna porcija, parce meso ( telesko ili pilesko) i salata ili zelencuk na parea.
16:00 Voda ili sok od portokal so 50 grama krekeri.
VECERA:
19:00 Vecerata mi se sostoi od edno od riba, oriz, kompir varen, vareni jajca, grasok, tuna, i salata, + 1 ovosje.
22:00 edna jabolka
Bi sakal da preciziram i deka ne pusam a alkohol konsumiram vo epten mali kolicini ednas ili maksimum dvapati mesecno
.
Nemam finansiski problemi okolu ishranata nitupak za snabduvanje na suplimenti, dokolku bi trebalo da zimam nekakvi suplimenti ve molam specificirajte ja sodrzinata na suplementite, bidejki ne ziveam vo Makedonija i sigurno ne se isti. Bi vi bil blagodaren dokolku mi ukazete na eventualni greski ili dodatoci koi treba da gi primenam. Pozdrav
Ps. Pijam dnevno i edna sumliva tableta so Vitamin C i edna Sypradin se vika vo koja se sostojat site vitamini so mu se potrebni dnevno na eden oraganizam ( ili barem taka pisuva).