Кучиња (грижа, општи дискусии)

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Ројал Канин за кутриња го хранам сега засега.
Имаш купено вреќа или на кило си земал?
Ако имаш вреќа на задната страна од вреќата пишува колку треба да му даваш според килажа, а ако немаш вреќа ондак отиди до пет шопот од кај што си ја купил храната и замоли таму кој и да работи нека ти ја покаже вреќата и ќе си прочиташ, премногу едноставно, не барај тука некој да ти каже, зашо реално сите имаме различни ставови, и можеме нели, луѓе сме и да погрешиме, но дозирањето на вреќата не може да погреши така да...;)
Иди и види.
http://www.google.com/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=royal+canin+for+puppyes#sclient=psy-ab&hl=en&tbm=shop&source=hp&q=royal+canin+for+puppies+in+kg&pbx=1&oq=royal+canin+for+puppies+in+kg&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=5135l6129l1l6237l6l6l0l0l0l0l130l574l0.5l5l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=8edf23ae55ba542c&biw=1280&bih=699

или пак тука најди ја храната што му ја даваш и провери дозирање

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Имал некој проблем со наелектризирано куче и како го решил, кај мене лабрадорот од некоја непозната причина акумулира голема концетрација на статички електрицитет (претпоставувам од престилките на лежајот) и кога ќе го погалам дури и пука од електрицитет и малку дрма струја на раката. Ако продолжи вака ќе го предложам во темата за алтернативни начини за енергија. :D

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
да прашам за таблетите за глисти (вермох 6 таб.) треба да се даваат една насабајле и една навечер послем јадење??

Член од
12 декември 2011
Мислења
175
Поени од реакции
25
да прашам кучето ми има 5 месеци што вакцина треба да му дадам ,му ја изгубив книшката и незнам сега

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
да прашам за таблетите за глисти (вермох 6 таб.) треба да се даваат една насабајле и една навечер послем јадење??
Па до сега мене ми кажувале да и ги давам сите од еднаш, никој не ми споменал дали пред јадење или после јадење, посебно поради моментот што немам начин како да и ги дадам па и ги давам за време на јадење ;)

да прашам кучето ми има 5 месеци што вакцина треба да му дадам ,му ја изгубив книшката и незнам сега
Ќе отидеш кај ветеринарот што ти ја извадил книшката, он ќе ти извади нова и ќе знае што како треба за кутрето.

L

Lu

Гостин
@Аргаси мислиш дека 50 грама би било доволно на ден за куче од 10 кг. Продавачката во пет шопот рече околу 150 грама дневно или 3 пати по 50 грама. :confused:
Погрешно ти кажала продавачката, 150 грама Ројал Канин за 2 месечно лабрадорче од 10 килограми е премногу количински.
Како што кажа Ивана Рот погоре, најмногу зависи од тоа колку е квалитетна храната и каков состав има храната.
Штом даваш Ројал Канин, тогаш 50 грама е сосема доволно за 2 месечно лабрадорче, а и самиот ќе си видиш како што ќе расте на секои 10_ тина дена зголемувај му по 10 до 15 грама од дневната количина.

Возрасен Лабрадор ретривер од Ројал Канин треба да јаде по 250 / 300 грама на ден.

Незнам точно како е дозирањето на таблетите Вермох, јас користам таблети Бихелдон и сум презадоволна од Бихелдонот.
Најдобро јави се на некој ветеринар да ти каже точно како да ги дозираш, ако сакаш ќе ти го дадам бројот на Диме, па јави му се и он ќе ти каже како правилно да му ги даваш.

Вака сега ...
- Прва вакцина се става на 6 неделна возраст
- Втора вакцина ( прва ре-вакцина ) се става на 10 неделна возраст
- Трета вакцина (втора ре-вакцина ) се става на 14 неделна возраст

Тоа се тие 3 вакцини за имунитет што се ставаат и готово завршуваш со вакцинацијата.
После тоа се става еднаш годишно вакцина за имунитет.
Така да нема таква вакцина што се става на 5 месечна возраст на кученцето.

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
Погрешно ти кажала продавачката, 150 грама Ројал Канин за 2 месечно лабрадорче од 10 килограми е премногу количински.
Како што кажа Ивана Рот погоре, најмногу зависи од тоа колку е квалитетна храната и каков состав има храната.
Штом даваш Ројал Канин, тогаш 50 грама е сосема доволно за 2 месечно лабрадорче, а и самиот ќе си видиш како што ќе расте на секои 10_ тина дена зголемувај му по 10 до 15 грама од дневната количина.

Возрасен Лабрадор ретривер од Ројал Канин треба да јаде по 250 / 300 грама на ден.
а мене за 1,5 месечен пит , (3 кг +- ) ми викаа 280 грама ројал канин стартер , па со сила да му бутам не може да изеде 180 грама, дури и ми се здебели, сеа му намалив малце -.-

L

Lu

Гостин
а мене за 1,5 месечен пит , (3 кг +- ) ми викаа 280 грама ројал канин стартер , па со сила да му бутам не може да изеде 180 грама, дури и ми се здебели, сеа му намалив малце -.-
Мислам дека смајливо ќе ја долови мојата реакција :facepalm:

Значи неможам никако да сватам како може во пет шоповите да вработуваат такви незналици кои што врска си немаат од животни.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Кај мене пак јаде како луд, јас му давам 150 грама (3 по 50 грама) и квичи за уште. :confused:

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
Мислам дека смајливо ќе ја долови мојата реакција :facepalm:

Значи неможам никако да сватам како може во пет шоповите да вработуваат такви незналици кои што врска си немаат од животни.
и тоа неколку пати пробувам да и објаснам дека е многу , али не толку пишувало.. -.-

Кај мене пак јаде како луд, јас му давам 150 грама (3 по 50 грама) и квичи за уште. :confused:
па ако му даваш да јаде , кучето ке јаде додека не умре , добро на време престанав да го форсирам и сега е таман, иначе премногу ке ми се здебелеше...

Сега да прашам нешто околу неговото гризење, значи многу јасно дека се сака да гризе , и му иам едно чудо играчки и мечина дадено за играње и во ред е, но исто така многу гризе раце и прсти, иако е маало (нема два месеци) сепак боли малце а и нели лоша навика ке му станело, КАКО да го одвикнам, забранам, да гризе раце ? го карам , али тој по гостите и другите пак по свое, чаре? начин на карање ? фала позз

Член од
11 јануари 2012
Мислења
5
Поени од реакции
1
Сега да прашам нешто околу неговото гризење, значи многу јасно дека се сака да гризе , и му иам едно чудо играчки и мечина дадено за играње и во ред е, но исто така многу гризе раце и прсти, иако е маало (нема два месеци) сепак боли малце а и нели лоша навика ке му станело, КАКО да го одвикнам, забранам, да гризе раце ? го карам , али тој по гостите и другите пак по свое, чаре? начин на карање ? фала позз
Стуткај весник и по газ :) Инаку ќе гризе додека не ги смени забите после тоа ќе се одвикне, не се секирај :)

K

kalimer0

Гостин
Вечерва сретнав едно кученце старо околу 2 месеци се тресеше од студ го зедов и вечерва ќе го чувам дома.
Чудно ми беше што глас не пушти, можеби беше уплашено :confused:
Друго, има супер очи само што му се различни - вака нешто:

(Инаку не е хаска :D)
Значи зениците му се исти а тоа околу зеницата на едното око му е бело а на другото темно кафеаво.
Се работи за феномен или има некаков проблем? Секаков совет е добредојден бидејќи ова ми е прво искуство со куче.
ПС Имам и мачор незнам како ќе се однесуваат кучето е доста тивко а мачорот не поднесува ништо живо околу него :(

Kajgana Shop

На врв Bottom