Кучиња (грижа, општи дискусии)

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Како да ја дозирам исхраната на лабрадор од 10 кг два месеци стар, го хранам во моментов со дехидрати Ројал Канин помешани со малку млеко и сега засега му ставам во чинијата да има нон стоп храна од причина што на моменти каснува по малку, ќе поигра и потоа пак продолжува по истиот редослед.
Колку пати би било препорачливо да го хранам на ден и колку дехидрат би бил доволен за едно хранење. Би сакал да почнам да го учам кучето за некаква навика за хранење, па би сакал мислење од поискусни.

royal canin mini junior 390den kg
Јас купив Ројал Канин за мали рефус едно кило за да ја пробам по 240 денари кило од пет шопот. Има повеќе видови на Ројал Канин или пак ми подвалија нешто друго тие во продавница?

Член од
12 јуни 2011
Мислења
551
Поени од реакции
297
Јас купив Ројал Канин за мали рефус едно кило за да ја пробам по 240 денари кило од пет шопот. Има повеќе видови на Ројал Канин или пак ми подвалија нешто друго тие во продавница?
И јас купувам 240 ден. кило рефус Ројал Канин.

Windfucker

Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
И јас купувам 240 ден. кило рефус Ројал Канин.
Сега разгледав, најверојатно нашата е малку поинаква од Мини Јуниор формулата на Ројал зошто истата е околу 400 ден. килограм.
http://www.milenici.com.mk/product.aspx?pid=57

Се одлучив за пурина про план ама не можам да најдам овде кај мене во селово, ќе мора да одам до Скопје најверојатно.
Да не знае некој од каде може да се купи пурина про план во Прилеп или евентуално Битола?

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Сега разгледав, најверојатно нашата е малку поинаква од Мини Јуниор формулата на Ројал зошто истата е околу 400 ден. килограм.
http://www.milenici.com.mk/product.aspx?pid=57

Се одлучив за пурина про план ама не можам да најдам овде кај мене во селово, ќе мора да одам до Скопје најверојатно.
Да не знае некој од каде може да се купи пурина про план во Прилеп или евентуално Битола?
Во Прилеп, мислам значи не сум 100 % сигурна, ама мислам дека има кај автобиската станица, веднаш после мостот од лева страна. Нешо као ново отворен пет-шоп со ветеринарна клиника. Мислам дека се добро снабдени, и ако го немаат тоа што го бараш ти го носат...

Член од
25 јули 2010
Мислења
7.382
Поени од реакции
2.398
Ај да прашам нешто, 2-3 дена се токмам да пишам и еве конечно :)
Дали лабрадорите си го јадат изметот ?
(разбрав од луѓе) пошто планирам да земам такво куче, планирам веќе 1 година :confused:

L

Lu

Гостин
(разбрав од луѓе) пошто планирам да земам такво куче, планирам веќе 1 година :confused:
Не.
Не верувај во секоја глупост.

Дали за Royal Canin уште се истите увозници како што пишала Аргаси и дали имате некаков контакт од нив ?
Да, истите увозници се, имам пишано каде се наоѓаат во темата Храна за кучиња.

Како да ја дозирам исхраната на лабрадор од 10 кг два месеци стар, го хранам во моментов со дехидрати Ројал Канин помешани со малку млеко и сега засега му ставам во чинијата да има нон стоп храна од причина што на моменти каснува по малку, ќе поигра и потоа пак продолжува по истиот редослед.
Колку пати би било препорачливо да го хранам на ден и колку дехидрат би бил доволен за едно хранење. Би сакал да почнам да го учам кучето за некаква навика за хранење, па би сакал мислење од поискусни.
Немој да му го оставаш јадењето цело време достапно ... додека е мало му се стекнуваат навиките и ако од мало се навикне се да му удоволуваш, после ќе си имаш проблеми.

Храни го 4 до 5 пати во денот по околу 10 грама дехидрат на секој оброк ... тоа му доаѓа дневно по околу 40 - 50 грама, сосема е доволно за 2 месечно Лабрадор ретриверче.

И немој да му го потопуваш дехидратот во млеко бидејќи кучешкиот организам не трпи Лактоза (млечен шеќер) и може да има проблеми со стомакот и со варењето на храната и може да повраќа или да добие дијареа.
Најдобро е дехидратот да го потопуваш во јогурт или супа, прави му го како кашичка, и таму околу 2,5 - 3 месеци ќе нема потреба да му го натопуваш дехидратот.

Имав 3 вучјака, 2та ги дадов ми остана уште еден.
Има 1 месец и нешто, па сакам уште од мало да го дресирам (воспитам) да биде добро куче, да слуша.
Видов дека ушињата му се исправани добро сега за сега, и не лае како другите, да р'рже и други работи...
Мислам дека би било добро куче ако го дресирам некако со ваша помош, па кажете некој работи што би помогнале да го дресират кученцето.

Поздрав ;)
Прочитај ја темата Дресура

Член од
12 декември 2011
Мислења
175
Поени од реакции
25
haha da se slucuva jas cuvam labrador mu se slucilo 2 pati. ne planiraj, veke odma zemisi labrador :) najbolje kuce e :)

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Доколку му дозволиш, секое куче си го јаде изметот, тоа им е на некој начин природен (смотан) нагон. Но, со тек на време, ќе го корегираш, ќе му укажеш дека ти не го сакаш тоа и нема да имаш проблеми. А освен тоа што си го јадат сопствениот измет, обожаваат да се прпелкаат во туѓ измет (на некој начин си се тимарат со тоа), е тоа е веќе гнасно и мене ми се има случено:sick: ...тоа е проблем....али и тоа се корегира;)

Член од
24 декември 2011
Мислења
150
Поени од реакции
24
Незнаев каде да пишам па најдобро ми излгедаше тука.
Дали некој од вас го има гледано The Dog Whisperer со Cesar Millan ? Ако да, што мислите за шоуто и за неговите техники ? Дали некогаш сте ги пробале ?

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Незнаев каде да пишам па најдобро ми излгедаше тука.
Дали некој од вас го има гледано The Dog Whisperer со Cesar Millan ? Ако да, што мислите за шоуто и за неговите техники ? Дали некогаш сте ги пробале ?
Се што ќе си каже човекот, за зацудување е на место, али прво мораш да знаеш да го набљудуваш кучето само за да знаеш која техника да ја примениш. Реално типот е ѕвер. Сум изгледала све што се има снимено до сега (7 сезони али 7 мата мислам дека не е цела ), типот е, пак ќе кажам ѕвер. Многу прашања ми одговори, многу недоумици ми реши, само да знаеш, било која тактика да ја применуваш, мораш прво да го прошеташ и иззмориш кутрето за да добиеш ефект....што значи почнувај од почеток:) и не рипај чекори, имај трпение и ќе си се радуваш после колку се било едноставно:)

Член од
24 декември 2011
Мислења
150
Поени од реакции
24
Јас почнав да го гледам од пред некое време и ги симнав сите сезони, една веќе изгледав. Ако судиме според епизодите изгледа дека стварно знае што прави и многу работи научив за кучиња. Почнав да читам и за него и наидов на интернет на неколку обвинувања од страна на некои организации во Америка дека методите му биле застарени и дека не требало да се учи кучето на тој метод кој е доминантен. Е сега дали тие намерно го хејтаат затоа што стана познат или има вистина незнам. Затоа ме интересира тие што имаат кучиња и некакво искуство и што го гледале да кажат свое мислење.

Инаку јас потполно се согласувам со Ивана.

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Јас почнав да го гледам од пред некое време и ги симнав сите сезони, една веќе изгледав. Ако судиме според епизодите изгледа дека стварно знае што прави и многу работи научив за кучиња. Почнав да читам и за него и наидов на интернет на неколку обвинувања од страна на некои организации во Америка дека методите му биле застарени и дека не требало да се учи кучето на тој метод кој е доминантен. Е сега дали тие намерно го хејтаат затоа што стана познат или има вистина незнам. Затоа ме интересира тие што имаат кучиња и некакво искуство и што го гледале да кажат свое мислење.

Инаку јас потполно се согласувам со Ивана.
Па такви здруженија секогаш ќе постојат за да серат некого што постигнал нешто. Тие ти се од типовите на луѓе кои што си ги хуманизираат своите кучиња и сметаат дека со процесот на постигнување на алфа ниво се крши карактерот на кучето- што во пракса се покажало не точно. Никогаш немаат набљудувано чопор на кучиња во дивина а уште помалку како се однесуваат истите. Значи, типот применува само природни методи, како кучињата би реагирале на одредено однесување и он го применува тоа. Затоа и ги користи неговите кучиња. Е сега, на некои нискообразовани и неразвиени умови тоа им изгледа страшно, и не го прифаќаат тоа, не знаејќи дека со тоа хуманизирање само му наштетуваат на кучето и не му прават ама никаква услуга. Али јбг, сепак ги има:)

Windfucker

Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Немој да му го оставаш јадењето цело време достапно ... додека е мало му се стекнуваат навиките и ако од мало се навикне се да му удоволуваш, после ќе си имаш проблеми.

Храни го 4 до 5 пати во денот по околу 10 грама дехидрат на секој оброк ... тоа му доаѓа дневно по околу 40 - 50 грама, сосема е доволно за 2 месечно Лабрадор ретриверче.

И немој да му го потопуваш дехидратот во млеко бидејќи кучешкиот организам не трпи Лактоза (млечен шеќер) и може да има проблеми со стомакот и со варењето на храната и може да повраќа или да добие дијареа.
Најдобро е дехидратот да го потопуваш во јогурт или супа, прави му го како кашичка, и таму околу 2,5 - 3 месеци ќе нема потреба да му го натопуваш дехидратот.
@Аргаси мислиш дека 50 грама би било доволно на ден за куче од 10 кг. Продавачката во пет шопот рече околу 150 грама дневно или 3 пати по 50 грама. :confused:

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
@Аргаси мислиш дека 50 грама би било доволно на ден за куче од 10 кг. Продавачката во пет шопот рече околу 150 грама дневно или 3 пати по 50 грама. :confused:
Абе друже, тоа све ти зависи од која храна му даваш на кутрето, јас еве, додека на мојава и давав френди, требаше да и давам 700 гр. а откако и ја сменив и и давам екопак, и давам само 300 гр. Се ти зависи од квалитетот на храната и хранливоста на истата.

Windfucker

Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Абе друже, тоа све ти зависи од која храна му даваш на кутрето, јас еве, додека на мојава и давав френди, требаше да и давам 700 гр. а откако и ја сменив и и давам екопак, и давам само 300 гр. Се ти зависи од квалитетот на храната и хранливоста на истата.
Ројал Канин за кутриња го хранам сега засега.

Kajgana Shop

На врв Bottom