Прво да се разбериме: Генерализирањето е многу дебилна работа.Втора работа:Не постојат докази дека навистина тоа го направиле Торбеши,значи да погодуваш и да даваш предрасуди за некого без докази и факти е многу дебилно
................
Брејкер,
Во оној момент кога ќе се соберат 15000 луѓе на плоштад, се запали знаме, и после тоа се запалат црква, во селото на тој ист народ, што бил собран на плоштадот, се јавува генерализација. Не се важни веќе доказите, некои индивидуалци, направиле грда слика на цело село, за цела група население, затоа според мене е најдобро, тие луѓе сами да излезат или да бидат кажани од селаните. Ова секогаш ќе биде црна дамка.
За 1000 цркви помогни, уште 1000 изгради, ама во моментот кога 1 си запалил, си ги запалил сите 1000.
Што се однесува за односот на Православните Македонци спрема вас последните 70 години, падна муабет на темава за професор Нијазија Лимановски (незнам дали го знаеш). Ние бевме тие што ве викавме Турци, нашата држава во река отвараше Турски школи, иако од професорот и од населението беше експлицитно кажано дека децата одат во подалечни села колку да учат Македонски. Мене ми е јасно дека кривицата е во православното население. Но тоа е тоа. Резултатот е тој, можеби е веќе касно. Погледни
овде, тука луѓето се чувствуваат нешто поинаку од Македонци.
Vo fejsbuk stranava sto e za Labunista, vleguvaat, makedonci i ne provociraat.
Што значи дека овие луѓе не се осеќаат како Македонци.
И не само тоа може да се прочитаат изјави како: „
мене лично како торбеш“, „
торбешкиот народ“, „
торбешите се тие првите што манифестира по селата“, „
nie torbeshite sme gordi sto se obedinivme“.
Ова мене ми збори дека возот, ако не веќе поминал, дека е при крај. Ова население повеќе не се осеќа за Македонско. Маргинализацијата, допринесе ова население да е подложно на Турска, Албанска и на крај Саудиска пропаганда. Струга е само почеток, од нас ќе зависи како ова ќе продолжи. Ова е сеуште локална појава, во Струга. Фијат работеше на ова. За да престанат влијанијата врз Македонците муслимани, треба сами да се потрудиме, не да ја обновиме довербата, зошто таа е веќе разурната, туку да изградиме доверба од почеток.
Треба да се премижат некои работи, треба да се помине преку некои работи (повеќе муслиманите, отколку православните) и да се отвори нова страница во Македонската историја.
Доколку тоа не успее, тој Македонски народ со муслиманска вероисповед, кој сеуште се осеќа за Македонски, ние ќе го изгубиме засекогаш, ќе се откине здраво ткиво од Македонската нација. Но доколку успее, ние ќе сме блиску и да ги повратиме и тие Македонци кои се под Албанска пропаганда, а можам да кажам дека не се малку.