Протест во Струга! Запалена црквата во Лабуништа/Мала Речица?

• Креатор на темата Креатор на темата G e G o
  • Време на започнување Време на започнување
Извини ама постовите на Муслиманите по темава, велат дека има оправдување за двете запалени цркви, двете вандализирани, палењето знаме, извикувањето смрт за каури и се друго.
Никој не кажа дека сето тоа е претеран одговор, кој се праќа на погрешно место.

Јас уште одма се изјаснив (глеам мене лично ме прозивате).

Инаку, ако е вољата на Алах да горат каурските храмови, тогаш ќе горат.
Ти пошо си поблизу до неговата воља од мене (каур), што мислиш ќе имаме ли вечер трета црква што свети?
Би било тоа повеќе симболична порака, у стилу - "гори светото тројство на каурите" или "eвe ви го вашето свето тројство". Ако не сакате да испаднете недоветни во очите на Боко Харам, Ал Каида и Хезболах, онда би требало и да вечер да ја заокружите приказната. Три им е свет број на каурите. Плус, сеуште никој не се извини, нели? Нека горат црквите, дур паганите не се извинат.

OK veruvam deka i tebe mnogu te navreduvaat no ete toa e toa ima razni luge na forumive pa i vo drzavava. Eve jas ne te navreduvam i ne navreduvam nieden hristijanin no gledam deka skoro vo sekoj tvoj komentar zboruvas za al kaeda, za hezbolah i dr. a so toa namerno sakas da gi stavis site muslimani vo eden ist kosh. Zatoa jas uste vo prvite moi tekstovi na temava kazav deka sum protiv palenjeto na hristijanskite svetii i deka sum za mir i sozivot so hristijanite. Sepak koga veke gledam deka ti indirektno i mene no i mnogu drugi muslimani ne stavas vo igra deka sme del do nekoi teroristocki organizacii, e togas i jas imam pravo da ti pojasnam zosto muslimanite se vozbudija tolku poradi toj vevcanski karneval t.e da ti dokazam deka drugata strana ne bese bas naivna kako sto sega se pravi, koga gi izveduvase tie rituali vo centarot na vevcani. Dokolku navistina ja baras vistinata i za tvojata religija, prosetaj malku po youtube i drugite stranici za da vidis kako se organiziraat Hristijanski voeni trupi pa ako sakas i teroristicki organizacii. Jas dobro ja znam hristijanskata religija i znam deka seto toa ne e vo duhot na ucenjeto na Isus no sepak ima mal milion videa na koi popovite gi blagoslovuvaat vojnicite koi odat da se borat protiv muslimani i drugi. Ti samo poglednija daskata vo svoeto oko pred da ja vidis slamkata vo tugoto i nemoj da zaboravis na ona na sto te uci ISus. Za zal toa e mnogu odamna zaboraveno i duri i karnevalot vo Vevcani e nesto od koe sto toj samiot bi se zasramil zatoa sto ziveel skromno, mirno i lugeto gi ucel da se ljubat megu sebe a ne da se pijancat i da se plukaat i omalovazuvaat.
Dokolku sega e pojasno jas ti se izvinuvam sto te prozvav na nekolku pati i smetam deka sega mi e poveke od jasno koi se tvoite stavovi i zosto tie se takvi. Samo edno neka ti bide jasno, ti iako smetas deka si hristijanin i deka si pogolem makedonec od mene, nemas nikakvo pravo na toa zatoa sto jas ja sakam ovaa drzava, jas sum na stranata na Makedonija i nikogas nema da dozvolam nekoj drug da mi go odzeme pravoto da bidam ramnopraven vo ovaa zemja. Pozdrav

Ти се молам , ти личи паметно да протестираш во Вевчани , што значи тоа окупација ?

Пример во Арачиново се прави нешто , би отишле вие таму на протести? Логика.

Тие што велат зошто не идете во Вевчани , тие се потпалувачи , уживаат кога има конфликти.

Протестираа.

Во ред , ти благодариме што не извести , подобро да немаше потреба од тие протести , но се случи , сега треба да ги средиме последиците од сето тоа што следуваше.

Пред општина немало воопшто знаме, туку на слободни штици биле закачени две знамиња.

Навреда е , освен што е навреда , казниво е.

Точно така , а сеуште одговорните од Карневалот не можеа да се извинат.

Доволно е , дури многу. И муслиманите исто велеа , ало навредени сме , како можете тоа на нас , на соседите, децата заедно ни учат.

Токму.
Во двете случаи имаше потпалувачи и згаснувачи , од муслиманска страна. (и во Лабуништа и во Речица , локални муслимани учествуваа во гаснење на пожарите , кога отидоа медиумите , ниеден муслиман не рече дека тоа е добро , туку сите го осудија)

Но во Вевчани сеуште не може да се најде ниеден кој би собрал сила и би го згаснал огнот кој го почнаа токму тие.

Како гласеше она : Нема планина без свиња.

Важно е што тие што навредуваа од муслиманска страна не добиваат подршка. Само чекаме и на македонската страна да им откаже подршката.

Поздрав , толку од мене за вечерва , се молам вечерва да биде мирно, а утре да се понуди извинувањето , а од друга страна да се прифати.

Мило ми е што ти помогнав да ги сватиш како се одвиваа настаните. А за дечкото од карневалот што беше маскиран како оџа тој се извина јавно, а кај се вашите институции или поединци да се извинат за 4 вандализирани цркви и палење на знамето на три локации во струга ?

А тој празниот јарбол што не го оставија празен туку некој муслимански знамиња имаше на него

Сепак после ова сите пак треба да живееме заедно

Како прво не викај,аман.Како второ ти дадов само еден пример на тој соживот што според тебе не го знаеле Вевчанци.Вевчани со околните села населени со Албанци и Македонци муслимани имале соживот векови наназад,се додека не дојдоа Муџахедините од Арабија и почнаа да учат за соживот на вахабитски начин.
Немој да трубиш за нешто што немаш појма.
очигледно пак незнаеш што е соживот...ми викаш од соседните села...јебеш му матер...кај мене на иста улица живееме (ако несфаќаш ќе ти објаснам) ...има разлика... и не пробувај да се докажеш,зашто очигледно ти немаш појма што е соживот....

лош пример... на пример ако знамето го наречеш вентилатор (исмевање) никој нема да т исе замара а за куранот несмееш А да кажеш ;)
decko 6 god imas???? aloooo mesas nacia i vera evaaa. A do koga vaka be grujo deca za sekoe dete neli gledas so stana aeee

:vozbud:

Него нешто не го спомнувате настанот во Битола .

Настанот во Битола го споменуваме лично овде на радозналите, успат донеси нешто од фамилијата за нас, дури Чкембарите играат трица со џамиите......Битола е неосвојлива тврдина за вас срце.

Da indirektno me zagrozija i mene i site vo ovaa drzava. Indirektno zatoa sto znaea sto ke sleduva i zatoa sto i hristijanite taka ke reagiraa dokolku nekoj im se mocase po svetite nesta i pravese parodija od nivnite religiozni naviki. Jas go razbiram toa sto ti smetas deka muslimanite ziveat vo 13 vek. I ok neka e taka. No nemozam da razberam zosto dokolku i ti i tie mangupi od vevcani znaete deka se raboti za luge so takov nacin na gledanje na religijata, deka se luge so nizok steen na kultura, znaete deka se luge koi se skloni na vakvi raboti t.e se od 13 vek, zosto togas trebase da se sluci seto toa sto ja predizvika ovaa gnasotija. Zosto ednostavno ne gi ignorirate tie zatupeni luge od 13 vek? Zosto ne gi ostavite niv i nivnite sveti nesta na mira i ne si gi terate vasite karnevali samo so vasite oznaki??? Abe nosete gi vasite decinja na vasite karnevali, neka gledaat se i sesto tamu, neka se ucat na KULTURA ama ne gi mesajte zatucanite Muslimani vo vasite prikazni. Ako bevte tolku pametni, ke znaevte deka ne treba da cepkate tamu kade sto e najtenko. I eve sega nekoi lokalni mangupi cepnaa i sega trpi cela nacija. Sega vo prikaznava se umesaa site muslimani i site hristijani ni krivi ni dolzni. Uste poloso e sto nekoi kako tebe mislat deka tie nikogas nemozat da zgresat i mislat deka nikogas ne treba da se izvinat. Covece ti edno treba da razberes deka tie luge i organizatorite na karnevalot , na ovaa masa od vernici treba da im se izvinat a MVR i organite na drzavata po sekoja cena da gi fatat onie koi palat crkvi i drugi verski i drzavni obelezja. Za ovie raboti mora krivocno da se odgovara i jas tuka ne gi branam onie muslimani koi posegnaa po crkvite. JAs samo ti kazuvam deka kako i vo site drugi religii taka i vo Muslimanskata ima pogolemi ili pomali verski fanatici koi vaka pa mozebi i poloso reagiraat na provokacii. I uste ednas povtoruvam deka ona sto se sluci vo vevcani e provokacija na koja takvite fanatici "nasednuvaat" i poradi niv sega se pluka na site ostanati miroljubivi muslimani.

Зарем нема такви настани секој ден? Ај небиди пристрасен.

А зошто они не игнорираат настан кој се дешава во крај на свет туку мора на све ко мајмун на банана да се палат?

СЕ ИЗВИНИЈА! Ајде сега да ја обновите црквата( што нема да се деси ниту кога земјата ќе се врти во обратен смер).

Зарем нема такви настани секој ден? Ај небиди пристрасен.

А зошто они не игнорираат настан кој се дешава во крај на свет туку мора на све ко мајмун на банана да се палат?

СЕ ИЗВИНИЈА! Ајде сега да ја обновите црквата( што нема да се деси ниту кога земјата ќе се врти во обратен смер).

Vakvi nastani nema nikade!!! Eden slicen bese koga eden novinar proba da pravi karikaturi i togas pocuvstvuva deka takvi nesta kaj muslimanite ne pominuvaat i ova e vtoro nesto no smetam deka bese dosta pognasno od prvoto. Crkavata se slozam da se odnovi i rado bi dal pari za toa zatoa sto ne sakam da se vlecat site muslimani za nesto za koe ne se krivi i za da dokazam deka crkvata mene ne mi smeta. Ke ja obnovime i na drug nacin t.e isto kako i drugite crkvi. So toa sto plakame danoci a del od niv se trosat i za crkvata. No kazimi ti kako ke se obnovat vrskite pomegu lugeto od razlicna religija, kako ke se vratat zivotite na site onie koi bi poginale vo verska vojna koja sto nekoj ocigledno ja forsira?

Aбе оваа вмроштинава на мира не не остава.Почнаа и црквите да ни ги палат.И после демек албанците ги палеле.:pos: Си викаат овие од младина.Лидерот ни даде гратис влезници и бевме да се одмориме во Ниш и Белград,но сега е време за работа.Што ќе правиме?Па се разбира,цркви ќе палиме.А да и икони ќе си крадеме:tapp:

Samo edno neka ti bide jasno, ti iako smetas deka si hristijanin i deka si pogolem makedonec od mene, nemas nikakvo pravo na toa zatoa sto jas ja sakam ovaa drzava, jas sum na stranata na Makedonija i nikogas nema da dozvolam nekoj drug da mi go odzeme pravoto da bidam ramnopraven vo ovaa zemja. Pozdrav
Воопшто не ми се јасни овие твои последни зборови.
Ми нагласуваш дека полагаш право на нешто што јас никогаш не ни ти го негирав.
Дури ако сакаш конкретно да ти кажам, ти ако си Македонец Муслиман (или како и да сакаш да се викаш), тогаш ти гарантирам дека имаш повеќе македонски гени од мене (како и многумина други тука). Помал процент од мене, генетски е македонски.
Не се работи тука за нацијата, ниту за небулзата дека наводно некои граѓани треба да бидат граѓани од втор ред, се работи за верата и за објективноста.

очигледно пак незнаеш што е соживот...ми викаш од соседните села...јебеш му матер...кај мене на иста улица живееме (ако несфаќаш ќе ти објаснам) ...има разлика... и не пробувај да се докажеш,зашто очигледно ти немаш појма што е соживот....
Абе ти глуп си или да.Во Вевчани се 100 % Македонци,како што во соседно Велешта се 100 % Албанци.Инциденти немало,напротив имало отсекогаш контакт меѓу жителите.Никогаш немало етнички инциденти.Јебига,и да сакаат не можат да бидат како на твојата улица,ама ако ти е полесно да сфатиш замисли ги селата во Струга како куќите и зградите на твојата улица.Како што вие се дружите на улицата ,така низ Струга селата има движење и дружење.Вевчани не е затворена тврдина и жителите таму не јадат Муслимани за ручек како што сака некој да прикаже.
Не ги познаваш приликите во струшкиот регион и немој да трубиш многу.

Aбе оваа вмроштинава на мира не не остава.Почнаа и црквите да ни ги палат.И после демек албанците ги палеле.:pos: Си викаат овие од младина.Лидерот ни даде гратис влезници и бевме да се одмориме во Ниш и Белград,но сега е време за работа.Што ќе правиме?Па се разбира,цркви ќе палиме.А да и икони ќе си крадеме:tapp:
ВМРО-вци ли ги запалија. по која логика тоа?

Веројатно по беспрекорната логика дека до сега вмровците не кажаа јавно дека не ги запалиле.

Веројатно по беспрекорната логика дека до сега вмровците не кажаа јавно дека не ги запалиле.
Трол. Плус ВМРО го има одбиено за книшка. Не вреди, само ќе ја разводни дискусијата во оф-топик.

Vakvi nastani nema nikade!!! Eden slicen bese koga eden novinar proba da pravi karikaturi i togas pocuvstvuva deka takvi nesta kaj muslimanite ne pominuvaat i ova e vtoro nesto no smetam deka bese dosta pognasno od prvoto. Crkavata se slozam da se odnovi i rado bi dal pari za toa zatoa sto ne sakam da se vlecat site muslimani za nesto za koe ne se krivi i za da dokazam deka crkvata mene ne mi smeta. Ke ja obnovime i na drug nacin t.e isto kako i drugite crkvi. So toa sto plakame danoci a del od niv se trosat i za crkvata. No kazimi ti kako ke se obnovat vrskite pomegu lugeto od razlicna religija, kako ke se vratat zivotite na site onie koi bi poginale vo verska vojna koja sto nekoj ocigledno ja forsira?

-Тоа на страна, од ваш џеб дополнително треба да иде реставрацијата. Зошто другите да плаќаат пари за вашите беље?

- Ти ова сериозно?

Мило ми е што ти помогнав да ги сватиш како се одвиваа настаните. А за дечкото од карневалот што беше маскиран како оџа тој се извина јавно, а кај се вашите институции или поединци да се извинат за 4 вандализирани цркви и палење на знамето на три локации во струга ?

А тој празниот јарбол што не го оставија празен туку некој муслимански знамиња имаше на него

Сепак после ова сите пак треба да живееме заедно

nikade ne vidov deka se izvinuva !!!

Пред две години кога правев рути низ западна Македонија лично имам видено луѓе како крадат икони и пари од тетовско Теарце.Ги запамтив лицата и после некое време двајца од нив ги гледам на телевизија.Зборуваа за време на митинзи како младина на Вмро од Дебар

Ja potpalija i Crkvata vo mala recica vo Tetovo...Zosto ??? Kazete zosto e napravena taja crkva ,kade sto naselenieto e 101% albansko??? Ehhh....ne vi doagja pamet....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom