Правна помош и совети

Член од
25 јануари 2012
Мислења
8
Поени од реакции
1
Ве молам за еден правен совет !!!!! Пред 10 години имав судски спор во пред кривична и кривична постапка. Во делот на пресудата стоеше дека треба да ги платам СУДСКИТЕ трошоци-( ПАУШАЛ) во износ од 100,000 ден . Јас не сум во можност да ги платам тие трошоци дотолку повеке што сум НЕВРАБОТЕН не користам никаков социјален надоместок. Дали постои закон за застарување на тој долг затоа што сеуште не можам да си ја подигнам патната исправа, со ООБРАЗЛОЖЕНИЕ да ги подмирам долговите. Од надлежните судови извадив потврда за неосудуваност т.е не се води никаква кривична постапка.
ДАЛИ ПОСТОИ ЗАСТАРУВАЊЕ НА ПАРИЧНО ПОБАРУВАЊЕ ???? Благодарам !!!! :(:giggle:

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Ве молам за еден правен совет !!!!! Пред 10 години имав судски спор во пред кривична и кривична постапка. Во делот на пресудата стоеше дека треба да ги платам СУДСКИТЕ трошоци-( ПАУШАЛ) во износ од 100,000 ден . Јас не сум во можност да ги платам тие трошоци дотолку повеке што сум НЕВРАБОТЕН не користам никаков социјален надоместок. Дали постои закон за застарување на тој долг затоа што сеуште не можам да си ја подигнам патната исправа, со ООБРАЗЛОЖЕНИЕ да ги подмирам долговите. Од надлежните судови извадив потврда за неосудуваност т.е не се води никаква кривична постапка.
Postoi, no sepak obrati se do arhivata na krivicen sud,so baranje da se obidesdagi platisna rati, pa posle toa vidi sto ke ti recat.

Член од
25 јануари 2012
Мислења
8
Поени од реакции
1
Ама јас се обракав веке 10 г ама без успех, ама гледам дека има слуцаеви со поголеми долгови во смисла на СУДСКИ ПАУШАЛИ ама за жал НЕПРЕЧЕНО си вадат патна исправа и патуваат каде сакат. Значи : За мене не се води судски спор и од тој аспект немам проблем. А ако некој не знае или не се чувствува КОМПЕТЕНТЕН нека не дава одговори кои немат никаква сличност со ПРАВОТО. !!! БЛАГОДАРАМ

Член од
5 април 2011
Мислења
75
Поени од реакции
17
Ама јас се обракав веке 10 г ама без успех, ама гледам дека има слуцаеви со поголеми долгови во смисла на СУДСКИ ПАУШАЛИ ама за жал НЕПРЕЧЕНО си вадат патна исправа и патуваат каде сакат. Значи : За мене не се води судски спор и од тој аспект немам проблем. А ако некој не знае или не се чувствува КОМПЕТЕНТЕН нека не дава одговори кои немат никаква сличност со ПРАВОТО. !!! БЛАГОДАРАМ
Ako sluschasch umoj od nekoj nekoj, namesto da ti pomognit toj ke ti odmognit !!!! PLUS ZA SOVET MOZIT I PARI DA TI POBARAT !!!:facepalm:

Член од
4 март 2011
Мислења
708
Поени од реакции
727
Извршување на парично побарување по пресуда застарува за 10 години од правосилноста на пресудата.
Судот не може да ти ја задржи патната исправа со такво образложение, постојат точно определени причини поради кои со одзема патната исправа, меѓу кои не е и обезбедување за наплата на парично побарување. За тоа постојат извршители.

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Да ве замолам некој да ми објасни која е постапката на отварање тестамент кој е оставен на нотар како и потребните документи?
Би сакал да знам и за потребните документи и како тече оставинската постапка?

Член од
4 март 2011
Мислења
708
Поени од реакции
727
Да ве замолам некој да ми објасни која е постапката на отварање тестамент кој е оставен на нотар како и потребните документи?
Би сакал да знам и за потребните документи и како тече оставинската постапка?
Прво потребно е да земете смртовница од МВР која се носи до суд, каде ке напоменете кај нотар е тестаментот, па судот ќе му го предаде предметот на нотарот (како свој повереник).
Тогаш нотарот ќе го прогласи тестаментот-ќе го отвори и прочита тестаментот пред наследниците

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Прво потребно е да земете смртовница од МВР која се носи до суд, каде ке напоменете кај нотар е тестаментот, па судот ќе му го предаде предметот на нотарот (како свој повереник).
Тогаш нотарот ќе го прогласи тестаментот-ќе го отвори и прочита тестаментот пред наследниците
Бев кај нотарот и ми рекоа дека прво треба да однесам извод од матична книга на умрените па они го отвараат тестаментот пред двајца сведоци (било кои немора наследниците). Потоа треба да поведам оставинска постапка на суд и да ги однесам имотните листови? Судот потоа ќе одреди нотар кој ќе ја води оставинската постапка ќе ги повика наследниците и ќе ги праша дали се согласуваат со тестаментот. Точно ли ми кажал нотарот или греши?

Член од
18 јануари 2012
Мислења
34
Поени од реакции
18
Бев кај нотарот и ми рекоа дека прво треба да однесам извод од матична книга на умрените па они го отвараат тестаментот пред двајца сведоци (било кои немора наследниците). Потоа треба да поведам оставинска постапка на суд и да ги однесам имотните листови? Судот потоа ќе одреди нотар кој ќе ја води оставинската постапка ќе ги повика наследниците и ќе ги праша дали се согласуваат со тестаментот. Точно ли ми кажал нотарот или греши?
so ogled na toa deka notarite gi vodat ostavinskite postapki nema zosto da ne ti kaze tocno kako e postapkata

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
Може ли некој да би објасни која е разликата меѓу извод од матична книга на умрените, смртовница и потврда за смрт?

Член од
18 јануари 2012
Мислења
34
Поени од реакции
18
Може ли некој да би објасни која е разликата меѓу извод од матична книга на умрените, смртовница и потврда за смрт?
potvrdata za smrt e ona sto ti go davaat/sostavuvaat lekarite, so taa potvrda se vrsi upisot vo maticnata kniga na umreni i ti izdavaat izvod, smrtovnicata pak e dokument koj go sostavuva maticarot vrz osnov na podatocite koi gi ima dobieno pri upisot na liceto vo maticnata kniga na umreni i istata ja ispraka vo sudot so cel pokrenuvanje na ostavinka postapka zatoa sto spored zakonot predvideno e ostavinska postapka da povede i nadlezniot organ otkako nekoe lice ke bide zapisano vo maticnata kniga na umreni, megutoa kaj nas toa ne se slucuva, lugeto sami ja pokrenuvaat.

Член од
10 март 2008
Мислења
16
Поени од реакции
2
Ќе ве замолам да ми кажите кои документи и во кои се институции треба да се обратам за добивање сообраќајница? Значи се работи за легален објект, со сите дозволи, па наместо влез од задната страна на истиот, би сакала да поднесам барање за сообраќајница, односно излез на магистрален пат. Однапред ви благодарам

deko123456

Помош за малата Ева
Член од
2 февруари 2012
Мислења
19
Поени од реакции
19
Na mojata majka pokloniv zemjiste pred nekoja godina.Na toa zemjiste trebase da izgradi kuca.Megutoa taa pocna da go vmetnuva i mojot postar brat vo seto ova,iako toj ne saka da ucestvuva vo gradbata.Dali moze da go raskinam dogovorot za poklon?Na koj nacin moze da si go povratam zemjisteto?da napomenam deka istoto sakam da go prodadam.Dali ke moze da mi spori majka mi?Imotniot list e na nejzino ime.Molam za pomos.

Член од
4 март 2011
Мислења
708
Поени од реакции
727
Na mojata majka pokloniv zemjiste pred nekoja godina.Na toa zemjiste trebase da izgradi kuca.Megutoa taa pocna da go vmetnuva i mojot postar brat vo seto ova,iako toj ne saka da ucestvuva vo gradbata.Dali moze da go raskinam dogovorot za poklon?Na koj nacin moze da si go povratam zemjisteto?da napomenam deka istoto sakam da go prodadam.Dali ke moze da mi spori majka mi?Imotniot list e na nejzino ime.Molam za pomos.
Можеш со тужба да бараш да се раскине договорот за дар и имотот да ти се врати тебе, но за исходот на таа постапка да биде позитивен потребно е да биде исполнет еден од следните два услови: поклонодавачот (ти) да биде паднат во крајна скудност (беда) или пак поклономопримачот (мајка ти) да покажал крајна неблагодарност.

Член од
4 септември 2010
Мислења
136
Поени од реакции
32
Bi ve zamolil za odgovor.....Bev vraboten vo firma i se ispokarav so gazdite moj i si napustiv od tamu i nesto vikaa ke me tuzele voa noa a fakticki oni mene me osigurale a dogovor ne mi dadoa ni nisto ni sum procital ni niss fakticki oni toj dogovor go potpisale vo moe ime i me prijavile.E sega posto mn glumat ludilo sakam jas da im pustam tuzba dali bi mozel za toj potpis so go stavile oni na mojte dokumenti da gi tuzam i sto bi dobil ??? fala

Kajgana Shop

На врв Bottom