Смртна казна во Македонија? Да или Не?

Дали во Македонија би требало да постои егзекуцијата како казна?

• Да

Гласови: 510 58,8%
  • Не

Гласови: 357 41,2%

• Вкупно гласачи
    867
абе никој не е за смртна казна

Ама ако некој убиец или психопат ти го убие некој со многу го сакаш
не е важно дали фамилија или некој друг

онда ти самиот ке сакаш да го убиеш

јас сум за али само за тие шо се многу заебани

Смртна казна

Добро, во Македонија нема смртна казна. Доколку има, за кои случаи треба да се применува, и како би била изведена? Ве молам, без мислења од типот: „не треба да има смртна казна“, бидејќи овде гледаме хипотетички, значи дека има.
По мое мислење, смртна казна треба да има за случаите како педофилија, силување, повеќекратни убиства, предавство... Смртната казна да се извршува со вбризгување инекција, бесилка или електричен стол (ова заеби, скапа е струјата:)), со цел да се избегне крвопролевање.

постои веќе ваква тема Смртна казна во Македонија? Да или не?

Јас сум против.
Поубаво е да има доживотна казна (ама реално доживотна а не како во денешно време доживотната може максимално да е 25 години). На тој начин 30/40/50 години колку и да се ќе скапуваат во затвор во мизерни услови оние најголемите злосторници. Со смртта само мерак им се прави на народот ееее сите задоволни го убиле злосторникот. А тој се мачел 1 минута додека го убивале и толку. Поубаво е да гние во затвор со децении.

Не е човечки ќе речат,а зар е човечки да се убива и да се прават тешки злосторства?!
Мора да има владеење на законот,негова примена на дело...владеењето на правото е единствен темел на општеството.Е сега,сакавме држава,добивме...дај боже да се свести нашава целокупна власт,па еднаш за секогаш да заличиме на држава,Во врска со смртната казна сметам дека треба да постои посебно за деликтот убиство,само тогаш нашите "браќа" ке се свестат да не си играат со патлошки и петарди...не?!

во школо имавме ваква дебата на час по македонски и поголемиот дел од нас рекоа дека не треба да има смрттна каза кај нас.направивме паралела со тоа дека кај нас има многу сиромашни луге,а пред извесно време еден човек без дом семејство и работа силуваше жена до смрт само за да има покрив над глава макар било и затвор бидејки ке има какво такво јадење и ке му биде подобро отколку на улица.инаку самиот човек го кажа ова како мотив за убиство...а кај нас има луге што живеат во голема мера и сримоаштија и многу често посегнуваат по својот живот а ова смртнава каза би им дошла одлично...и да потсетам ова не е мое мислење туку на класот како целина што заклучи на крај...со нешто од ова делуно се сложувам и јас

нема толку затвори колку што има криминалци во Р.М.
па за да се опаметат мора да има

Ме инспирираше илјадитата егзекуција во САД и реакциите таму.
Што мислите за овој начин на казна да се воведе кај нас?

Само два можни одговори во гласањето. Нема воздржани!:-)
Moeto mislenje za smrtnata kazna e deka treba da ja ima i kaj nas.Vo posledno vreme samo ubistva se slusa,pedofilija,rodoskvernavenje itn.
Treba da im dojde kraj na tie slucuvanja a vinovnicte se znae-KAZNA:tapp:

Смртна казна треба и тоа одма...Како може некој да одземе живот на друг,а потоа да лежи 5 год. и го пуштаат.За нас бе око за око зуб за зуб!

Tреба да се воведе баем кај нас за да им дојде на луѓето умот:toe:

Поубаво е да гние во затвор со децении.

Сега ме плашиш. :) Поубаво е да гние со децении? Каде замина човеклукот? :nesum:
И јас сум против смртна казна, пошо со самото применување на смртната казна го правиме тоа за кое што сме го бркале злосторникот долго време. Убиваме.

Категорично не.
Не сме до толку брутални, а нема ни потреба да бидеме. Додуша да бидам реален, не ни сме стигнати до таму.
У Америка тоа е ласт резорт веќе. Со такви манијаци, само така можеш да излезеш во крај.

потполно си во право. Сепак ние не сме до толку стигнати до тој степен...:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom