Вреди да се помага на луѓето?

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување

Вреди да се помага на луѓето?

• Да.

Гласови: 48 75,0%
  • Не!

Гласови: 16 25,0%

• Вкупно гласачи
    64
Луѓето се неблагодарни овци ....
Луѓе се и тие што помагаат и тие што примат помош.
„ Неблагодарноста “, на помогнатите е, веројатно само еден одбранбен механизам.

тој што е педер у душа ќе си биде таков цел живот егоизмот е составен дел на капитализмот .

Луѓе се и тие што помагаат и тие што примат помош.
„ Неблагодарноста “, на помогнатите е, веројатно само еден одбранбен механизам.
Може и да е така иако и јас дадов една груба генерализација, сепак мнозинството од луѓето размислуваат многу ограничено односно услуга за услуга поттикнато уште повеќе од капиталистичкиот систем. Ретки се оние кои навистина заслужуваат да им се помогне зашто денес дури и глуп ќе те направат ако помогнеш некому а не добиеш ништо за возврат, ете така стојат работите за жал.

Помагал сум сите ама веќе нема да ја слушаат таа песна, сега само на моите најблиски, на сите што ги научив да пливаат сега сакаат да ме удават. ;)

Jas pa si imam edna goooooooolema maaaaaaaaaana, obozavam da pomagam na zenski !!!!!!!!!!!!!!!
biggrin.png
biggrin.png

Се зависи од ситуацијата. Има ситуации кога едноставно мора да се помогне на човек. Ако на пример знам дека некој нема леб да јаде и знам дека не ме лаже нормално дека ќе му помогнам и не очекувам ништо за возврат.
Е сега и помошта си има граници. Ако некој може сам да си помогне нема причина да моли други.
Нормално никој нема да ти гарантира дека твојата помош ќе биде возвратена. Не можеш секогаш да оцениш какви ќе бидат луѓето во иднина. Ако на многу луѓе им помогнеш ќе има луѓе кои и тебе ќе ти помогнат, а уште повеќе ќе има такви кои нема да ти помогнат. Е тоа знае да те разочара. Од друга страна па ако никому не помогнеш е многу тешко да најдеш некој, кој би ти помогнал кога имаш потреба од помош.
Заклучок. Помагај колку што можеш ама не претерувај со непотребни работи.

Секако дека вреди да се помага, зар има поголема садисфакција на душата доколку се помогне некому, жал ми е што денес вредноста на сево ова изгуби од значењето.
Што се однесва до парите ......објасни ќе му треснам врата?????

Што ќе кажете за следново:
Постојат наши сограѓани кои просат, односно молат за помош.
Во услови на криза не само што има повеќе кои просат, туку и тие што даваат, даваат повеќе и се помногубројни.

"Ako pravis dobro,, lugeto toa ke go prepisat na tvoite sebicni celi-
ne e vazno, pravi dobro!
Dobroto koe go pravis denes, utre ke bide zaboraveno-
ne e vazno, pravi dobro!
Ako im pomagas na lugeto moze loso da pomines-
ne e vazno, pomagaj im"
(Majka Tereza)

Во услови на криза не само што има повеќе кои просат, туку и тие што даваат, даваат повеќе и се помногубројни.
na tvojot komentar da raskazam sto mi se sluci pred nekoj den, sedam na kafence i si brojam paricinja (znaci svorc)i doagja detence mi bara pari mu davam nekoi 10 den , posle nekoe vreme vozam so kolata nakaj doma i mi zastanuva na sred raskrsnica, se raspipa ne trga, gi vikanav moite da mi pomognat se zamrznav i cekav(nemozev da se kacam vo bus mi falea 10 den:) , zosto planirav deka kje odam so kola i mu dadov na deteto), dojdoa na pomos i mi dadoa pari da si odam so avtobus i resavam da odam pes vo mene imav 35 den, i razmisluvav kako da kupam nekoj zelencuk da spojam nesto za rucek, odejki nakaj doma me zastanuva zena i mi vika:devojce da te prasam nesto?!!jas iznenadno zastanav i vikam povelete, a taa citiram"mozes li da mi dades nesto kolku imas te molam", si vikam Gospode sto se slucuva i eve i onaka nemav sto da pravam od maka ili od smea i i gi dadov i tie posledni pari, si otidov doma i si mislev lele kakov den, znaci se slucuva da nekogas i tie sto prosat i baraat da nemas da im dades

Затоа што не сме во криза за 20-30ден....На тој што проси може и ќе му направат разлика (ќе купи еден леб барем) ама тебе ти е дојдено преку глава од се и си викаш немаш што многу да изгубиш и така....Колку поише пари имаш, ќе сакаш уште толку да имаш, ќе се лакомиш и ќе бидеш скржав и за 20-30ден....

Вреди, ама џабе... кога некој одредени луѓе не го ценаат тоа.

Шо значи, заклучок... помагај само на оние луѓе кој ти вредат во животот.

Ubavo e covek da pomaga, no pod dva uslovi:
- navistina nekoj da trpi i umira za leb, lek i sl. !!!
- i toj na kogo si pomognal, da znae da go ceni toa !!!
Inaku pod pomos podrazbiram na pr. nekoja sitna para, kolku za leb, avtobus, kafe, cigari i sl. ili na pr. vozejkji, nekoj(poznanik) da sretnam po pat i da go prefrlam do doma, ili do rabota ......... ili epten nekoj da umira od bolki, pa mora da mu pomognes, da povikas doktor ili da go odneses vo bolnica i sl.
Za takva sitna pomos da, sum pomagal i kje pomagam !!!
Inaku netreba voopsto da im se pomaga na nekoi neblagodarni lugje i na nekoi zdravi, pravi i cvrsti volovi, koi nesakaat da zasukaat sami rakavi, pa cel zivot prosat i molat za pomos, nadevajkji se deka nekoj "mesija" kje im dade, tokmu na niv polno kuferce/kofceze so zlatni altani i sl. :facepalm:
Taka da pomaganje na lugje, da, no so mala, neophodna i umerena pomos, nikako so preteruvanje, bidejkji da ne zaboravime deka ako na nekogo mu dades eden prst, on kje ti ja grabne celata raka !!!

moe mislene e da zatoa sto ima luge sto navistina lebot im e luksuz a ne drugo jas im davam na tie luge sto ke me sretnat sto pitaat za para kolku ke imam vo dzebot tolku im davam zatoa sto i jas nekogas sum bila so slicna situacija i zatoa im davam a baska izrekatafrli za da najdes.:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom