Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
1 и 2. Контра прашање, како верниците разликуваат добро од зло односно праведно од неправедно?
На псотавено прашање, се бара одговор на истото, а не контра-прашање.

Но, еве го одговорот на Твоето контрирање: верните разликуваат добро/праведно од зло/неправедно според објавената волјата Божја, а не според личното есапење.
--- надополнето: 26 јануари 2012 во 11:34 ---
3 и 5. Екстремно глупа идеја.
Е ајде, побиј ја...
--- надополнето: 26 јануари 2012 во 11:35 ---
4. Ова е прашање за филозофи.
Почни да философираш...
--- надополнето: 26 јануари 2012 во 11:36 ---
6. Повеќето од луѓето имаат страв од смртта и не се помируваат со неизбежносто. Верниците во стравот од смртта се лажат сами себе дека ќе одат во рајот. Секој за себе мисли дека е многу повеќе отколку храна за црвите.
Всушност бесмртноста и безмерната категорија се достигнува на други начини. Никола Тесла е одамна умрен а ќе биде вечно жив заради неговите откритија. Кирил и Методиј се мртви 1000 години а ќе живеат вечно преку сите оние што го користат нивното писмо. Александар Флеминг. Алан Тјуринг да спомнам само неколку, сите тие се бесмртни и вечни.
Алал да им е...

А Св. Кирил и Методиј, веќе го заработил своето место крај Севишниот.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Но, еве го одговорот на Твоето контрирање: верните разликуваат добро/праведно од зло/неправедно според објавената волјата Божја, а не според личното есапење.
Објавената воља еднаш вика жената да ќути и да се покори, а еднаш вика дека му е рамноправна на мажот.

Објавената воља еднаш вика „освети се!“, а друг пат вика „заврти го другиот образ!“.

Еднаш вика „јади свиња!“, друг пат вика „не јади свиња!“.

Еднаш „родила 5 деца“ еднаш „родила 3 деца“...

...шизофренична воља нека, не?

Затоа верните имаат проблем да разликуваат добро од зло. Ем им вика не убивај, ем убиј во мое име. И ја да верувам во вакви небулози би бил збунет.

Член од
11 октомври 2010
Мислења
1.942
Поени од реакции
1.750
А Св. Кирил и Методиј, веќе го заработил своето место крај Севишниот.
Искрено не знаев дека Св. Кирил и Методиј бил еден. Poor me.

Mики како тоа верните разликуваат добро и зло како праведно и неправедно? Нели никој не треба да суди што е праведно, а што не?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Искрено не знаев дека Св. Кирил и Методиј бил еден. Poor me.
Во ред, ја прифаќам грешката: Светите и рамноапостолни Кирил и Методиј се двајца...
--- надополнето: 26 јануари 2012 во 12:22 ---
Mики како тоа верните разликуваат добро и зло како праведно и неправедно? Нели никој не треба да суди што е праведно, а што не?
Верните разликуваат добро од зло и праведно од неправедно, споредувајќи го личното однесување со волјата Божја, која (волја) е изразена во Заповедите и преку Црквата Христова.

Член од
11 октомври 2010
Мислења
1.942
Поени од реакции
1.750
Во ред, ја прифаќам грешката: Светите и рамноапостолни Кирил и Методиј се двајца...
--- надополнето: 26 јануари 2012 во 12:22 ---

Верните разликуваат добро од зло и праведно од неправедно, споредувајќи го личното однесување со волјата Божја, која (волја) е изразена во Заповедите и преку Црквата Христова.
Значи праведно е попчињата да си возат мерцедеси, а некои да умираат од глад?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
И ја да верувам во вакви небулози би бил збунет.
Ц....

Ти си збунет, од проста причина. ем не веруваш (во Бог), ем си надвор од Црквата, ем не ја прифаќаш ниту волјата Божја ниту учењето црковно, ем се „напињаш„ да ги побиеш, потпирајќи се исклучиво на самиот себе....

Или, како што би рекол блажениот Серафим: „...протестантите го имаат Писмото и се имаат самите себе... „ (и на тој начин го толкуваат Писмото, сметајќи се за достојни за еден таков потфат).

Ние, кои веруваме:
- веруваме за да знаеме
- веруваме за да разбереме.

Нема „друго„ а вала, нема ни „трето„.
--- надополнето: 26 јануари 2012 во 12:29 ---
Значи праведно е попчињата да си возат мерцедеси, а некои да умираат од глад?
Ево, ја лично , веруем дека Ти не умираш од глад....Така? :rolleyes:

Член од
11 октомври 2010
Мислења
1.942
Поени од реакции
1.750
Јас не умирам од глад, ама не возам ни мерцедес. Еве јас лично познавам луѓе кои умираат од глад и попови кои со мечките поминуваат покрај нив и не ги ни погледнуваат.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Јас не умирам од глад, ама не возам ни мерцедес. Еве јас лично познавам луѓе кои умираат од глад и попови кои со мечките поминуваат покрај нив и не ги ни погледнуваат.
Во ред.

На оние кои умираат од глад, тркни и помогни им, со то шо ќе им дајш милостиња.

Попојте пак, кои ѓоамити возат „мечки„, остај ги нека си се возат и понатаму. Ти нема да одговараш за нив, туку тие сами за себе ќе одговараат.

Член од
11 октомври 2010
Мислења
1.942
Поени од реакции
1.750
Во ред.

Попојте пак, кои ѓоамити возат „мечки„, остај ги нека си се возат и понатаму. Ти нема да одговараш за нив, туку тие сами за себе ќе одговараат.
Ах бре Мики... не е ѓоамти туку е реалност. И не ми е тоа целта, туку како може некои кои стојат на чело на црквата да не ги почитуваат светите зборови, но ги проповедаат?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Во ред.

ќе одговара и паствата која ги следи.
Каков прием кај бог имаат приичестите, опелата, крштевањата, литургиите на такви попови/. Само џабе пари дава народот. После ќе се чудат пред вратите на пеколот “ами мене попо оној шо возеше мерцедес ме крсти,, редовно ми осветуваше домот, ме венча и ме упокои......“

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
ќе одговара и паствата која ги следи.
Паствата ќе одговара само за самата себе, а свештенството ќе одговара и за себе и за паствата, ако погрешно ја учел (паствата).

Паствата има миљон начини, преку кои може да повери дали свештенството учи правилно или не.
--- надополнето: 26 јануари 2012 во 13:06 ---
Каков прием кај бог имаат приичестите, опелата, крштевањата, литургиите на такви попови/.
Кај Бога, се‘ има прием, ако е сработено според редот во Црквата, а не само според (не)достоинството од свештенството.
--- надополнето: 26 јануари 2012 во 13:08 ---
ќПосле ќе се чудат пред вратите на пеколот “ами мене попо оној шо возеше мерцедес ме крсти,, редовно ми осветуваше домот, ме венча и ме упокои......“
После смртта, никој нема можност за (само)оправдување: оправдуваат верата и делата, а не туѓите грешки. По смртта, кога душата ќе излезе пред Христа Бога, душата не ќе може да се „вади„ на туѓ грб, освен на она кое зад себе го оставила.
--- надополнето: 26 јануари 2012 во 13:10 ---
Ах бре Мики... не е ѓоамти туку е реалност. И не ми е тоа целта, туку како може некои кои стојат на чело на црквата да не ги почитуваат светите зборови, но ги проповедаат?
Слушај шо зборат попојте и слушнатото чини го сам, оти немаш обврска и да гледаш шо праат попојте...Тие ќе одговараат и за нив за верните, а Ти ќе одговараш само за себе.

Член од
11 октомври 2010
Мислења
1.942
Поени од реакции
1.750
После смртта Мики, останува само надгробната плоча (ако ја има). Толку. Нема судови, адвокати, курци-палци со бели мантии и светлина и не знам ти што.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
После смртта Мики, останува само надгробната плоча (ако ја има). Толку. Нема судови, адвокати, курци-палци со бели мантии и светлина и не знам ти што.
Oд увек имало некој жар кога ќе се каже ова, нели? :)
Има некое задоволство у ова, ама не знам кај лежи точно.
Дали фактот што на луѓето не им се живее, па ова им дава ултимативна сатисфакција?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Од кај знаеш дека нема ништо? Само нагаѓаш, исто како и спротивната страна која тврди дека има многу нешта после смртта:notworthy:

Член од
11 октомври 2010
Мислења
1.942
Поени од реакции
1.750
Од кај знаеш дека нема ништо? Само нагаѓаш, исто како и спротивната страна која тврди дека има многу нешта после смртта:notworthy:
Мора некој да биде и опозиција на духовната логика:)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom