Значи во ред, за во светот не тврдам, ако основен критериум е нуклеарното наоружување. А за во Европа има шанси, оценуваат некако тие по бројност на наоружени сили (ете по тој критериум википедија тврди дека е 4та), по air force (по тој дури и втора наводно била) и што знам уште како. Се разбира дека тоа не може да биде постојано, особено не важело пред распадот кога државата слабеела економски и воената опрема била застарена.сестро еве ајде веке кога сакаш да дискутираме затоа гледај ги вака работите нуклеарната петка(кина русија сад британија и франција) никако неможе пред нив да биде после тоа тука се и индија (нуклеарка) , израел(нуклеарки од 62-3) , минимум осмо место а дискутабилно е по одреден период за со држави како јапан. тоа што веројатно си го слушнала е дека се четврт извозник на оружје што е скроз различно
Животниот стандард бил повисок, за тоа барем можат да се најдат податоци, имаше некаде и на темава за тоа, ние сеуште не сме го достигнале стандардот кој што сме го имале 1989 година.prasanjeto bese , ,,,dali podobro se ziveese,,,, prasanjeto ne e ,, dali bese totalitaren rezim,,, . DAAAAAAA ,podobro se ziveese zivotniot standard bese barem 3-4 pati pogolem
не бе сестро моја држава била тоа (бар на мојте претци) ама да бидеме реални немале нуклеарки а основна работа е тоа се делат на држави со и без нуклеарки ... како и да е јас како човек тоталитарни системи несакам едноставно грозни ми се , а не ми е јасно како може на некој да не му пречи да нема право на свое мислење јез да ете по хумана верзија била од СССР секако повеке степени по хумана ама тоталитарен бил сепак има мн луѓе што пропатиле заради начинот на размислување , менувале историја исто така заради нив и ден денес иаме збрки којсме и што сме ама за живот како обичен живот да со централно ориентирана економија се постигнува тоа ..Значи во ред, за во светот не тврдам, ако основен критериум е нуклеарното наоружување. А за во Европа има шанси, оценуваат некако тие по бројност на наоружени сили (ете по тој критериум википедија тврди дека е 4та), по air force (по тој дури и втора наводно била) и што знам уште како. Се разбира дека тоа не може да биде постојано, особено не важело пред распадот кога државата слабеела економски и воената опрема била застарена.
Абре има еден куп форуми на сите балкански јазици кај што се дискутира тоа, може да се дојде до вистината ако се чепка доволно долго.
Само едно нешто да те прашам, тебе би ти сметало ако тој факт е вистинит?
Добро, нуклеарки никогаш сме немале, ама во втората опција, дека по некакви проценки сме биле во подобрите во Европа е сосем можно.не бе сестро моја држава била тоа (бар на мојте претци) ама да бидеме реални немале нуклеарки а основна работа е тоа се делат на држави со и без нуклеарки ... како и да е јас како човек тоталитарни системи несакам едноставно грозни ми се , а не ми е јасно како може на некој да не му пречи да нема право на свое мислење јез да ете по хумана верзија била од СССР секако повеке степени по хумана ама тоталитарен бил сепак има мн луѓе што пропатиле заради начинот на размислување , менувале историја исто така заради нив и ден денес иаме збрки којсме и што сме ама за живот како обичен живот да со централно ориентирана економија се постигнува тоа ..
Чоек кај ти живееш??? .......по тоталитарен, по нехуман, по исторјо-менувачки..збркувачки кој сме...е денес СВЕТОТ ..целиот и не било никогаш така досега во историјата. За нас овде према сегашниве феудални господари од замокот Градиште,Југославија е песма лета..., плави се Јадран таласа..одмара се радничка класа. Рај на земјата, за кој кога ќе прочитаат твоите правнуци , ќе го псујат твојот дедо или татко кој го уништил.., сакајќи или го натерале на тоа, нема веза......не бе сестро моја држава била тоа (бар на мојте претци) ама да бидеме реални немале нуклеарки а основна работа е тоа се делат на држави со и без нуклеарки ... како и да е јас како човек тоталитарни системи несакам едноставно грозни ми се , а не ми е јасно како може на некој да не му пречи да нема право на свое мислење јез да ете по хумана верзија била од СССР секако повеке степени по хумана ама тоталитарен бил сепак има мн луѓе што пропатиле заради начинот на размислување , менувале историја исто така заради нив и ден денес иаме збрки којсме и што сме ама за живот како обичен живот да со централно ориентирана економија се постигнува тоа ..
ти објаснувам нели имаме 125 верзии на нашава историја ? тоа е само и само ради сфрј предходно убаво се знаело што сме и како сме не е битно , абе несакам некој да ми го диктира моето размислување несакам некој да ми ја креира мислата несакам некој да ме контролира (целта на тоталитарните системи) ппа ќе кажам ај југославија не била толку лоша ама мн лесно можела да стане таква (смена на генерации) либералната демократија си е најубав систем до сега и тоа е тоа ...нез како може на некој да не му пречи да биде поданик на партијата да нема свое јас не сте ми јасни луѓе 0.оДобро, нуклеарки никогаш сме немале, ама во втората опција, дека по некакви проценки сме биле во подобрите во Европа е сосем можно.
Вака или така во секој систем некој пати. Тогаш пателе тие што криво говореле, сега патат од финансијски кризи, затоа што капитализмот е безмилосна борба, а не се сите борци и не поседуваат сите потенцијали да се издигнат високо.
И јас не сакам тоталитаризам, најверојатно го сакаат само тие што се на врвот на таквиот систем. Можеби моите претци немале некакви политички претензии за да се судрат со тој систем, па затоа не сум слушала многу за тоа колку било лошо.
А како мислиш дека сега се твоите родители, баби, дедовци, послободни со правото за изразување што го имаат во споредба со тоа време? Што им помага тоа во животот, како се одразува на секојдневието? Јас не можам да најдам разлика, најсериозно, освен тоа што тогаш никој не плукал по политичарите од страв, а сега таков замав си имаме земено, кутри луѓе се пишманат кога ќе се качат на позиција.
Како ни е наштетено на историјата? Во СФРЈ Македонија е прв пат призната како таква, пред тоа пет и пол века не немало. Како ни наштетиле на историјата?
нуклеарно оружје немале не ми филозофирај тоа е тоа и крај ... имале само неуспешен обид и ништо повишеЧоек кај ти живееш??? .......по тоталитарен, по нехуман, по исторјо-менувачки..збркувачки кој сме...е денес СВЕТОТ ..целиот и не било никогаш така досега во историјата. За нас овде према сегашниве феудални господари од замокот Градиште,Југославија е песма лета..., плави се Јадран таласа..одмара се радничка класа. Рај на земјата, за кој кога ќе прочитаат твоите правнуци , ќе го псујат твојот дедо или татко кој го уништил.., сакајќи или го натерале на тоа, нема веза......
Инаку не е и за чудење, кога некој цел живот го хранат со трици појма да се нема каков вкус има лебот...додека не се проба...од раскажување тоа не е можно...
Така и приказната за Југославија..., кој не ја живеел ...може само зелени да кине.....
Инаку атомскиот реактор во селцето Винча е еден од првите во светот. Југославија МОЖЕЛА и ЗНАЕЛА да направи атомска бомба, дали направила???...мислам не...,а и зошто би ја правела????
Испарувачи за атомски централи да, сериски и најкомерцијално ......во Југотурбина во Карловац...провери на Гуггл што е таков испарувач..
---- jas bez svoeto jas , izleguvav 2 pati dnecno vo carsija napladne i navecer, sekoja vecer bev vo kafana kade sto mozev da si dozvolam barem 2 piva i pomfrit za meze (sekoja vecer ) za razlika od denesnata mladiuna koja izleguva vo grad co petok i sabota nacever,so drustvoto odevme vo kustendil na vecera , i sekoe leto ,ako nisto poveke preku ferijalnoto odev vo tivat na more( da ti napomnam deka tatko mi vese kcalifikucan majstor aa majka mi cistaska ) . te zalam sto sedis pred kompjuter ( koj e naevtin vid na zabava) i tropas gluposti za nesto sto ne si go pocuvstvuval.ти објаснувам нели имаме 125 верзии на нашава историја ? тоа е само и само ради сфрј предходно убаво се знаело што сме и како сме не е битно , абе несакам некој да ми го диктира моето размислување несакам некој да ми ја креира мислата несакам некој да ме контролира (целта на тоталитарните системи) ппа ќе кажам ај југославија не била толку лоша ама мн лесно можела да стане таква (смена на генерации) либералната демократија си е најубав систем до сега и тоа е тоа ...нез како може на некој да не му пречи да биде поданик на партијата да нема свое јас не сте ми јасни луѓе 0.о
Не сакаш да одговориш затоа што немаш факти. Те прашав како СФРЈ ни наштети на историјата, а тебе очигледно ти е сервирано да го прифатиш фактот „да, тие се криви“ и сега тераш натаму.ти објаснувам нели имаме 125 верзии на нашава историја ? тоа е само и само ради сфрј предходно убаво се знаело што сме и како сме не е битно , абе несакам некој да ми го диктира моето размислување несакам некој да ми ја креира мислата несакам некој да ме контролира (целта на тоталитарните системи) ппа ќе кажам ај југославија не била толку лоша ама мн лесно можела да стане таква (смена на генерации) либералната демократија си е најубав систем до сега и тоа е тоа ...нез како може на некој да не му пречи да биде поданик на партијата да нема свое јас не сте ми јасни луѓе 0.о
--- надополнето: 25 јануари 2012 во 12:56 ---
нуклеарно оружје немале не ми филозофирај тоа е тоа и крај ... имале само неуспешен обид и ништо повише
абе неможем мене да ме жалиш кога не ме ни знаеш најубаво на мене да не приоѓаме мојата фамилија само лошо видела од југославиа остави ме мене , епа плачи си малце може ќе мрднеш од место па пак ќе се живее тој живот -.- мај гооот---- jas bez svoeto jas , izleguvav 2 pati dnecno vo carsija napladne i navecer, sekoja vecer bev vo kafana kade sto mozev da si dozvolam barem 2 piva i pomfrit za meze (sekoja vecer ) za razlika od denesnata mladiuna koja izleguva vo grad co petok i sabota nacever,so drustvoto odevme vo kustendil na vecera , i sekoe leto ,ako nisto poveke preku ferijalnoto odev vo tivat na more( da ti napomnam deka tatko mi vese kcalifikucan majstor aa majka mi cistaska ) . te zalam sto sedis pred kompjuter ( koj e naevtin vid na zabava) i tropas gluposti za nesto sto ne si go pocuvstvuval.
p.s.ednostavno nemavme vreme da mislime na ,,svoeto jas,, bidejki go ziveevme zivotot
еве ќе ти дадам еден пример Ченто -.- толку ли си глупа мајкому да не знаеш ко јдел од историјата го мењале ? тодор александров , иван михајлов , чакалов , протуѓеров , после резолуцијата на информбирото тие што го прифатија сите се тие непријатели -.-Не сакаш да одговориш затоа што немаш факти. Те прашав како СФРЈ ни наштети на историјата, а тебе очигледно ти е сервирано да го прифатиш фактот „да, тие се криви“ и сега тераш натаму.
Впрочем на ништо не ми одговори, што значи дека само сакаш да се контраш.
Ме интересира само колку години имаш и дали знаеш на кој јазик говореле македонците во СФРЈ.
Аха, глупа сум... Море не мешај ги комунистичките санкции со тоа што те прашав.еве ќе ти дадам еден пример Ченто -.- толку ли си глупа мајкому да не знаеш ко јдел од историјата го мењале ? тодор александров , иван михајлов , чакалов , протуѓеров , после резолуцијата на информбирото тие што го прифатија сите се тие непријатели -.-
хммммм..мене ми кажуеш????? ......и никаде плус тоа не реков дека имало ОПЕРАТИВНО нуклеарно оружје. Ако некој разбира што е тоа..ти објаснувам нели имаме 125 верзии на нашава историја ? тоа е само и само ради сфрј предходно убаво се знаело што сме и како сме не е битно , абе несакам некој да ми го диктира моето размислување несакам некој да ми ја креира мислата несакам некој да ме контролира (целта на тоталитарните системи) ппа ќе кажам ај југославија не била толку лоша ама мн лесно можела да стане таква (смена на генерации) либералната демократија си е најубав систем до сега и тоа е тоа ...нез како може на некој да не му пречи да биде поданик на партијата да нема свое јас не сте ми јасни луѓе 0.о
нуклеарно оружје немале не ми филозофирај тоа е тоа и крај ... имале само неуспешен обид и ништо повише
јас ти реков мене да не ме мешаш не сум јас добар пример мојата фамилија била анти-ју и живеела нели како сите останати тука додека сега живееме три пати(барем) поубаво од тоа што го живееле мојте претци тогашАха, глупа сум... Море не мешај ги комунистичките санкции со тоа што те прашав.
Не ми кажа уште како ја чувствуваат твоето семејство слободата што сега ја имаме и како се одразува личниот живот, стандард и среќа?
не бе само ти разбираш -.-хммммм..мене ми кажуеш????? ......и никаде плус тоа не реков дека имало ОПЕРАТИВНО нуклеарно оружје. Ако некој разбира што е тоа..
Ти бе се читаш ли што пишуваш.... или само онака ..бурек си јадеш... или по налог тоа го правиш...ти објаснувам нели имаме 125 верзии на нашава историја ? тоа е само и само ради сфрј предходно убаво се знаело што сме и како сме не е битно , абе несакам некој да ми го диктира моето размислување несакам некој да ми ја креира мислата несакам некој да ме контролира (целта на тоталитарните системи) ппа ќе кажам ај југославија не била толку лоша ама мн лесно можела да стане таква (смена на генерации) либералната демократија си е најубав систем до сега и тоа е тоа ...нез како може на некој да не му пречи да биде поданик на партијата да нема свое јас не сте ми јасни луѓе 0.о
Така и приказната за Југославија..., кој не ја живеел ...може само зелени да кине.....