Македонски специјални единици (полициски и воени)

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Пријател нашите Волци, Ренцери, Леопарди, Шкорпиони и сл во Афганистан/Ирак немаат ни една сериозна мисија туку оперираат со регуларната војска на САД, Англија и сл држави членки на НАТО, жити се ако беа толку добри до сега МК ке беше во НАТО и немаше ние да молиме него они ке не молеа нас.Пример Полска со нивната специјална единца GROM.Ние со нашите специјални единци не сме ни во Групата Специјални Единици на НАТО и ИСАФ а каму ли да се мериме со нив ни по бројка ни по опрема ни по спремност ни по тренинг со ништо не можиме да се мериме со нив.

Ај кажи ми ти една сериозна мисија на нашите специјални единци пример нешто како Bravo Two Zero на SAS, Lufthansa Flight 181 на GSG-9 заедно со SAS, Air France Flight 8969 на GIGN, Operation Neptune Spear на DEVGRU (Seal Team 6) и слични мисии.
Па потоа можеме да разговараме!

Пример за нас ти се Полјаците со нивната специјална единица GROM.Слаба држава со стварно супериорна специјална единица ценете и почитувана.

Баш би сакал да ми се приклучиш и да ме убедиш дека стварно сме ти квалитет во однос на војување на пешадијски начин со напредни техники и тактики изведени од нашиве специјални единици во нашата држава и надвор од неа!

А за ова и да сакам неможам да ти верувам САС на Англија им е икона во поглед на војска и историја на војувањето така да не верувам дека тие би дозволиле такво нешто.

Информирај се подобро а не од текстови напишени од неупатени и недобро информирани новинари кои бараат само читатели!
Пријател нашите Волци, Ренцери, Леопарди, Шкорпиони и сл во Афганистан/Ирак немаат ни една сериозна мисија туку оперираат со регуларната војска на САД, Англија и сл држави членки на НАТО, жити се ако беа толку добри до сега МК ке беше во НАТО и немаше ние да молиме него они ке не молеа нас.Пример Полска со нивната специјална единца GROM.Ние со нашите специјални единци не сме ни во Групата Специјални Единици на НАТО и ИСАФ а каму ли да се мериме со нив ни по бројка ни по опрема ни по спремност ни по тренинг со ништо не можиме да се мериме со нив.

Ај кажи ми ти една сериозна мисија на нашите специјални единци пример нешто како Bravo Two Zero на SAS, Lufthansa Flight 181 на GSG-9 заедно со SAS, Air France Flight 8969 на GIGN, Operation Neptune Spear на DEVGRU (Seal Team 6) и слични мисии.
Па потоа можеме да разговараме!

Пример за нас ти се Полјаците со нивната специјална единица GROM.Слаба држава со стварно супериорна специјална единица ценете и почитувана.

Баш би сакал да ми се приклучиш и да ме убедиш дека стварно сме ти квалитет во однос на војување на пешадијски начин со напредни техники и тактики изведени од нашиве специјални единици во нашата држава и надвор од неа!

А за ова и да сакам неможам да ти верувам САС на Англија им е икона во поглед на војска и историја на војувањето така да не верувам дека тие би дозволиле такво нешто.

Информирај се подобро а не од текстови напишени од неупатени и недобро информирани новинари кои бараат само читатели!
Види вака јас сум повеќе од информиран и не ми требаат многу текстови да читам и не сакам да зборам и да ти докажувам што е како е така да заобиколи ме

Не ти се приклучувам и немам намера да ти се приклучам во разговорот зошто како што ти пишав треба да пишувам 1000 страни и да ти објаснувам и пак нема да разбереш и нема да те убедам во многу работи што се вистинити така да мене заобиколи ме. Ми имаат објаснувано многу луѓе што се разбираат во вакви работи. Така да не се информирам од дневни весници и не читам многу воени списанија за војска и полиција
--- надополнето: 22 јануари 2012 во 00:00 ---
Пријател посведен сум и профрсионално на тоа!Дипломиран Дефендолог сум и на постдипломски сум на Лондонскот Универзитет.Кроз пишувањето на мојот магистерски труд сум морал да имам многу интервјуа со припадници на нашите специјални единици и припадници на америчките, руските, британските, француските, германските, италјанските и сл единици.Значи знам како изгледа македонски специјалец како размислува како оговара на прашањата, истото го знам и за другите сум разговарал со припадници, поправо бивши припадници на SAS, Specnaz, Green Berets, GSG9, GIGN и сл, не ги паметам сите тоа ми беше за трудот што го пишував, али можам да направам разлика кој каков е и што е!

За најдобра на свет да е Specnaz држи вода али не е Specnaz него Alpha Group или Spetsgruppa A мада помеѓу
Alpha Group, Delta Force, DEVGRU, SAS, GSG9, GIGN, неможеме да направиме селекција и разлика бидејки сите се тука некаде.Нашите делат и тоа многу делат од нив прво на ниво на интелегенција и академско ниво, не зборам во множина има во Македонските специјалци некои кои спремаат и докторат сега, али тоа се поедници како целина не се сите исти.

А за Легијата на Странците немам зборови!
Најдобра Спетсназ група е СПЕТСНАЗ ГРУ, а не Алфа или Вимпел или ОМОН итн. Алфа група ти се руски СВАТ а имаат обука за воени дејствија. Инаку колевката на СПЕТСНАЗ единиците е ГРУ. Тоа се оперативци кои вршат саботажи, шпионажа, разрешуваат заложнички ситуации, се инфилтрираат на непријателски територии без да бидат разоткриени, екперти се за оружје, прва помош, успешно уништуваат нуклеарно, биолошко и хемиско оружје, а најчесто се во тим од 4 до 5 оперативци секој со свои познавања. Од нив потекнува и познатата РУСКА СИСТЕМА. ГРУ ти е единица која е 20 години постара од КГБ. Можат да се пофалат со хируршки прецизно изведени операции. Една од нив е во Авганистан каде што без никаква бука со пригушено оружје имаат ликвидирано цела група муџахедини и нивниот командант(незнам како се викаше таа операција).

Член од
11 декември 2010
Мислења
408
Поени од реакции
210
Види вака јас сум повеќе од информиран и не ми требаат многу текстови да читам и не сакам да зборам

Не ти се приклучувам и немам намера да ти се приклучам во разговорот зошто како што ти пишав треба да пишувам 1000 страни и да ти објаснувам и пак нема да разбереш и нема да те убедам во многу работи што се вистинити така да мене заобиколи ме. Ми имаат објаснувано многу луѓе што се разбираат во вакви работи. Така да не се информирам од дневни весници и не читам многу воени списанија за војска и полиција
--- надополнето: 22 јануари 2012 во 00:00 ---

Океј пријател секој со своите информации јас не сум бил член на некоја од Македонските специјални единици туку само сум контактирал со членови и офицери на тие единици и одговарам врз база на тоа.

Најдобра Спетсназ група е СПЕТСНАЗ ГРУ, а не Алфа или Вимпел или ОМОН итн. Алфа група ти се руски СВАТ а имаат обука за воени дејствија. Инаку колевката на СПЕТСНАЗ единиците е ГРУ. Тоа се оперативци кои вршат саботажи, шпионажа, разрешуваат заложнички ситуации, се инфилтрираат на непријателски територии без да бидат разоткриени, екперти се за оружје, прва помош, успешно уништуваат нуклеарно, биолошко и хемиско оружје, а најчесто се во тим од 4 до 5 оперативци секој со свои познавања. Од нив потекнува и познатата РУСКА СИСТЕМА. ГРУ ти е единица која е 20 години постара од КГБ. Можат да се пофалат со хируршки прецизно изведени операции. Една од нив е во Авганистан каде што без никаква бука со пригушено оружје имаат ликвидирано цела група муџахедини и нивниот командант(незнам како се викаше таа операција).
Мислам дека збориш за Операцијата Бура 333 во која беше ликвидиран Афганистанскиот претседател и неговите телохранители.Изведена е од Муслиманскиот Баталијон на ГРУ во 1979 година.Инаку да во право си али ипак Спетсназ ГРУ ти е нешто како американската ЦИА САД.Некако не ми спаѓаат во специјални единици овие али ипак нека биде така.Инаку мое мислење е дека неможеш да направиш добра листа за која е најдобра бидејки сите се во едно подобри од другите, а пак во нешто друго послаби од други и се така.

Инаку Alfa Group не е слична како Американските SWAT него повеке како FBI HRT, слична или идентчна на SWAT е ОМОН.

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Мислам дека збориш за Операцијата Бура 333 во која беше ликвидиран Афганистанскиот претседател и неговите телохранители.Изведена е од Муслиманскиот Баталијон на ГРУ во 1979 година.Инаку да во право си али ипак Спетсназ ГРУ ти е нешто како американската ЦИА САД.Некако не ми спаѓаат во специјални единици овие али ипак нека биде така.Инаку мое мислење е дека неможеш да направиш добра листа за која е најдобра бидејки сите се во едно подобри од другите, а пак во нешто друго послаби од други и се така.

Инаку Alfa Group не е слична како Американските SWAT него повеке како FBI HRT, слична или идентчна на SWAT е ОМОН.
МИслам дека така се викаше, а имаа и уште една операција против палестинската ПЛО кога имаа грабнато руски заложници, и ГРУ во меѓувреме киднапираа 4 значајни палестински терористи така да еден од нив го обезглавија и главата им ја пратија на киднаперите со закана дека ако не ги ослободат руските заложници на секој саат ќе им праќаат по една отсечена палестинска глава.

Алфа Група личи баш како SWAT или нашите Тигри, а ОМОН во Русија е како кај нас ЕБР, ја имаат истата задача.

Член од
11 декември 2010
Мислења
408
Поени од реакции
210
МИслам дека така се викаше, а имаа и уште една операција против палестинската ПЛО кога имаа грабнато руски заложници, и ГРУ во меѓувреме киднапираа 4 значајни палестински терористи така да еден од нив го обезглавија и главата им ја пратија на киднаперите со закана дека ако не ги ослободат руските заложници на секој саат ќе им праќаат по една отсечена палестинска глава.
Не сум слушнал за оваа дај ми име ако знаеш на операцијата?
Алфа Група личи баш како SWAT или нашите Тигри, а ОМОН во Русија е како кај нас ЕБР, ја имаат истата задача.
Пријатле SWAT и ESU оперират само по градови, не и надвор од нив.FBI HRT и FBI SWAT оперираат и имаат надлежност да оперираат низ целата држава.
Слични на SWAT ти се СОБР (Специальныј отдел быстрого реагированија) или SWAT и нешто како ОМОН горе долу се исти.А да ЕСЗ Тигар може да биде слична со Alfa Group али можи и да не е бидејки Alfa Group ти е под команда на ФСБ нешто во стил на Македонска ДБК или по ново УБК.
Ајде што мислиш ти кои се подобри ЕСЗ Тигар или Алфа Груп?

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Имав за ова читано негде по интернет само не ми текнува каде. Ако можеш најди го и постирај ги тука.

Нормално дека Алфа Група се подобри од есз бидејќи Алфа Група нонстоп се ангажирани за разни работи, дали за заложништва или за ликвидирање на терористи во Чеченија или Дагестан, додека нашиве дали неколку пати во годината ќе бидат ангажирани за нешто. Алфа Група заедно со СОБР беше ангажирана во кризата во училиштето во Беслан и театарот во Москва. За театарот во Москва и Училиштето во Беслан пишува во списанието ШТИТ.

Член од
11 декември 2010
Мислења
408
Поени од реакции
210
Јас ке обрнам внимание и на Гермнаските GSG9 и Француските GIGN стварно извонредни анти-терористички единици со доста успешни мисии.Мислам дека ЕСЗ Тигар имаше обука од GIGN или пак од GIPN не сум сигурен со која од двете.Исто така овде на балканот добра полициска анти-терористичка единица е српската САЈ.

К

командо

Гостин
Ме мрзи да ви реплицирам на сите... ама како прво,споредбава не е на место :)

Споредувате единици на кои што буџетот за вежбање за една недела им е поголем од годишниот буџет на нашите специјалци... ви се молам,нема смисла :)

Значи,на ниво на ЕДИНИЦА, неможе да се рамнаат. ама на ниво на ПОЕДИНЦИ/ТИМОВИ и тоа како се блиску (y)
--- надополнето: 22 јануари 2012 во 21:49 ---
ИАлфа Група заедно со СОБР беше ангажирана во кризата во училиштето во Беслан и театарот во Москва. За театарот во Москва и Училиштето во Беслан пишува во списанието ШТИТ.
За Беслан беше користена и Вимпел :)

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
За Беслан беше користена и Вимпел :)
Во Беслан беше користена и локалната милиција и се останато, а мислам дека во Штит пишуваше дека родителите припукале кон терористиве и поради тоа започнал хаосот. Не ми текнува така нешто беше.

К

командо

Гостин
Во Беслан беше користена и локалната милиција и се останато, а мислам дека во Штит пишуваше дека родителите припукале кон терористиве и поради тоа започнал хаосот. Не ми текнува така нешто беше.
Ме мрзи сега да барам низ ШТИТ-овите,ги имам во фиока... како и да е, Американските спец го користат мотото " We don't negotiate with terrorist", а Руските спец го спроведуваат на дело :) тоа е тоа,што ддруго да се каже?

Член од
11 декември 2010
Мислења
408
Поени од реакции
210
А што ке кажите за овие операции Lufthansa Flight 181 и Air France Flight 8969?

Едната е изведена од Германските GSG9 а другата од Француските GIGN.
--- надополнето: 23 јануари 2012 во 22:02 ---
Ме мрзи да ви реплицирам на сите... ама како прво,споредбава не е на место :)

Споредувате единици на кои што буџетот за вежбање за една недела им е поголем од годишниот буџет на нашите специјалци... ви се молам,нема смисла :)
Јас лично би ги споредил ЕЗТ Тигар со Српските САЈ.Тука некаде сме финансиски

И да ке заборавев на уредниците во ШТИТ требе да им објаснеме дека не се Американсите Командоси "ФОКИ" туку Поморска Единици за Специјални Операции и не ФОКИ туку United States Navy's Sea, Air, and Land Teams или кратенка SEALs.Така да немора да преведуваат се буквално туку малку да се расчачкат на google и се ке им стане јасно.Овде требе да се и препознаат и новинарите на различните Македонски телевизии и весници!

S

Shellshock nam67

Гостин
Јас ке обрнам внимание и на Гермнаските GSG9 и Француските GIGN стварно извонредни анти-терористички единици со доста успешни мисии.Мислам дека ЕСЗ Тигар имаше обука од GIGN или пак од GIPN не сум сигурен со која од двете.Исто така овде на балканот добра полициска анти-терористичка единица е српската САЈ.
Saj da sum gledal videa za niv a za nasive(volcite) obukata im bese od SAS isklucivo !!!
na tigar i na lavovite im bese crveni beretki milorad legija
--- надополнето: 23 јануари 2012 во 22:06 ---
А што ке кажите за овие операции Lufthansa Flight 181 и Air
Јас лично би ги споредил ЕЗТ Тигар со Српските САЈ.Тука некаде аме финансиски
Patriot sum ama Saj se kade kade podobri od nasive

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Легија на странци колку што знам не се декларира како Специјална единица туку како поголема воена формација нешто како Маринци.A не ги спомнавте и Delta Force Ако грешам поправи ме господине ELSE :)

Член од
11 декември 2010
Мислења
408
Поени од реакции
210
Легија на странци колку што знам не се декларира како Специјална единица туку како поголема воена формација нешто како Маринци.A не ги спомнавте и Delta Force Ако грешам поправи ме господине ELSE :)

Во право си за Легијата на странците :)
Delta Force или SFOD-D, Армијска Американска анти-терористичка единица, единица за специјални мисии во склоп на JSOC и USSOCOM, оперира најчесто со DEVGRU или Seal Team Six, поморската анти-терористичка единица исто членка на JSOC и USSOCOM, мое мислење едни од најдобрите специјални единици и единици за специјални операции во целиот свет.CIA SAD (Special Activities Division) најчесто регрутира оперативци од Delta Force и ги прави едни од најуспешните разознавачки оперативци, атентатори и ...
Исто овде спагаат регурути и од DEVGRU, Marine Force Recon и MARSOC.Оперативците од Delta Force по нивното надминување на старосните години како оперативци во Delta Force, најчесто преминуваат во елитната анти-терористичка специјална единица на FBI - HRT (Hostage Rescue Team), или како советници/консултанти за безбедност по приватни безбедносни компании како BlackWater и сл.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.832
Поени од реакции
4.536
Единици кои учествуваа во оваа операција од страна на САД се:
3d Brigade, U.S. 4th Infantry Division
173d Airborne Brigade
3d Squadron, U.S. 7th Cavalry Regiment, 3d Infantry Division 1st Battalion, U.S. 8th Infantry Regiment
720th Military Police Battalion
57th Aviation Battalion
159th Aviation Battalion
2d Battalion, 503d Infantry Regiment
elements from 104th Military Intelligence Battalion, U.S. 4th Infantry Division elements from 519th Military Intelligence Battalion
Сите овие единци на САД се регуларна војска пешадијци, падобранци, воена полиција, авијација, воена интелегенција и сл единици.
ова вака прочитано не ми прави логика
173 аирборн бригејд е обична војска? па и ренџерите се падобранска единица бе и волците се
воена полиција самото име кажува ека не се регуларна војска не биди смешен
за авијација излишно е да коментирам
главно последната реченица ти е многу патетична
ако си служел војска не би размислувал овака

Член од
11 декември 2010
Мислења
408
Поени од реакции
210
ова вака прочитано не ми прави логика
173 аирборн бригејд е обична војска? па и ренџерите се падобранска единица бе и волците се
за авијација излишно е да коментирам
Пријател и небото е сино ама не секогаш, не сваќај се буквално!

Овде се мисли за специјални единици или единици за специјални операции некако еквивалентни на пСО (Полк за специјални операции Волци) или како United States Army Special Forces (Green Berets), United States Army 75th Ranger Regiment (Rangers), United States Army 1st SFOD-D (Delta Force), United States Navy SEALs,
United States Navy DEVGRU (Seal Team 6), United States Marine Force Recon, United States Marine Special Operations Regiment, United States Air Force Pararescue, United States Air Force Combat Control Team, United States Air Force 24th Special Tactics Squadron и сл еднинци кои спагаат во склоп на USSOCOM (United States Special Operations Command) или JSOC (Joint Special Operations Command) и NATO Tier 1 Special Operations Forces.
Е овие се тие единици кои извршуваат сложени, ризични и какви ли ти не операции за САД и НАТО.
Значи само овие единици или тие единици кои се во склоп на USSOCOM и JSOC командите извршуваат специјални операции или мисии за САД и НАТО сите други комади, единици, баталијони, полкови и сл извршуваат исто така мисии еве да не кажам обични туку мисии со низок степен на ризик и сложеност каде што нема потреба од специјални потпори и дејствија.

Е сеа што ми беше зборот за оваа операција каде што учествуваше нaшaта единица која е во мировни мисии во Афганистан и Ирак и ти е пСО (Полк за специјални операции/Special Operations Regiment) познати како "Волци" .Во операцијата "Заливски Удар" за која и станува збор погоре учествуваа единици под команда на United States Army Forces Command или некако споредлива на нашата ЗОК (Здружена оперативна команда на АРМ) под која команда ти се уствари и 1.Механизирана Пешадиска Бригада познати како "Шкорпиони" и 2. Механизирана Пешадиска Бригада познати како "Леопарди".
(Е сеа замисли споредба на Волците со Шкорпионите и Леопардите)

Значи единиците кој спагаат под команда на United States Army Forces Command кои и беа изведувачи на таа операција не се специјални единици туку единици падобранци, пешадија, воена полиција и сл али не специјални единици.

Која ми беше споредбата дека нашите единици од пСО (Полк за специјални операции) единиствено се пофалија за учество во комплицирани операции кои уствари ги извршувале Американските единици од склоп на регуларната војска на САД а не специјалните единици или единиците за специјали операции.Значи не е смешно и банално специјала единица на некоја држава да оперира со единици од регуларна војска на друга држава а не со специјални единици на таа држава.

Таа е целата споредба на тој пост!

Дека нашите специјални единици оперираат само со единици во склоп на регуларната војска на САД не со единици од Специјални Команди и сл.

173 аирборн бригејд е обична војска?
173rd Airborne Brigade is an airborne infantry!
http://www.173airborne.army.mil/173rdhistory.html
Или на нашки кажано падобранска пешадијска единица али не специјална единица или единица за специјални операции како што се US Army Special Forces (Green Berets), 75th Ranger Regiment (Rangers) и ...

па и ренџерите се падобранска единица бе и волците се
Американсите Ренџери се единица за специјални операции!
А сите оперативци на единици за специјални операции ти се и квалификувани падобранци.

Значи сите тие единици кои не се етикетирани како специјални единици или единици за специјални операции и не спагаат во ниту една команда за специјални операции, било да е воена полиција, падобранска единица и сл спагаат во командата за регуларната војска на САД, United States Army Forces Command (FORSCOM).

http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Army_Forces_Command

http://www.army.mil/info/organization/unitsandcommands/commandstructure/FORSCOM/

А сега сакам ти да ми објасниш што е регуларна војска а што се специјални единици и единици за специјални операции?

Повеке информации за USSOCOM и JSOC

USSOCOM - http://www.socom.mil/default.aspx

JSOC-http://www.socom.mil/Pages/JointSpecialOperationsCommand.aspx

Да сум служел војска а и факултет сум завршил баш и да правам вакви споредби.

Kajgana Shop

На врв Bottom