- Член од
- 16 април 2010
- Мислења
- 2.558
- Поени од реакции
- 1.503
Пријател нашите Волци, Ренцери, Леопарди, Шкорпиони и сл во Афганистан/Ирак немаат ни една сериозна мисија туку оперираат со регуларната војска на САД, Англија и сл држави членки на НАТО, жити се ако беа толку добри до сега МК ке беше во НАТО и немаше ние да молиме него они ке не молеа нас.Пример Полска со нивната специјална единца GROM.Ние со нашите специјални единци не сме ни во Групата Специјални Единици на НАТО и ИСАФ а каму ли да се мериме со нив ни по бројка ни по опрема ни по спремност ни по тренинг со ништо не можиме да се мериме со нив.
Ај кажи ми ти една сериозна мисија на нашите специјални единци пример нешто како Bravo Two Zero на SAS, Lufthansa Flight 181 на GSG-9 заедно со SAS, Air France Flight 8969 на GIGN, Operation Neptune Spear на DEVGRU (Seal Team 6) и слични мисии.
Па потоа можеме да разговараме!
Пример за нас ти се Полјаците со нивната специјална единица GROM.Слаба држава со стварно супериорна специјална единица ценете и почитувана.
Баш би сакал да ми се приклучиш и да ме убедиш дека стварно сме ти квалитет во однос на војување на пешадијски начин со напредни техники и тактики изведени од нашиве специјални единици во нашата држава и надвор од неа!
А за ова и да сакам неможам да ти верувам САС на Англија им е икона во поглед на војска и историја на војувањето така да не верувам дека тие би дозволиле такво нешто.
Информирај се подобро а не од текстови напишени од неупатени и недобро информирани новинари кои бараат само читатели!
Види вака јас сум повеќе од информиран и не ми требаат многу текстови да читам и не сакам да зборам и да ти докажувам што е како е така да заобиколи меПријател нашите Волци, Ренцери, Леопарди, Шкорпиони и сл во Афганистан/Ирак немаат ни една сериозна мисија туку оперираат со регуларната војска на САД, Англија и сл држави членки на НАТО, жити се ако беа толку добри до сега МК ке беше во НАТО и немаше ние да молиме него они ке не молеа нас.Пример Полска со нивната специјална единца GROM.Ние со нашите специјални единци не сме ни во Групата Специјални Единици на НАТО и ИСАФ а каму ли да се мериме со нив ни по бројка ни по опрема ни по спремност ни по тренинг со ништо не можиме да се мериме со нив.
Ај кажи ми ти една сериозна мисија на нашите специјални единци пример нешто како Bravo Two Zero на SAS, Lufthansa Flight 181 на GSG-9 заедно со SAS, Air France Flight 8969 на GIGN, Operation Neptune Spear на DEVGRU (Seal Team 6) и слични мисии.
Па потоа можеме да разговараме!
Пример за нас ти се Полјаците со нивната специјална единица GROM.Слаба држава со стварно супериорна специјална единица ценете и почитувана.
Баш би сакал да ми се приклучиш и да ме убедиш дека стварно сме ти квалитет во однос на војување на пешадијски начин со напредни техники и тактики изведени од нашиве специјални единици во нашата држава и надвор од неа!
А за ова и да сакам неможам да ти верувам САС на Англија им е икона во поглед на војска и историја на војувањето така да не верувам дека тие би дозволиле такво нешто.
Информирај се подобро а не од текстови напишени од неупатени и недобро информирани новинари кои бараат само читатели!
Не ти се приклучувам и немам намера да ти се приклучам во разговорот зошто како што ти пишав треба да пишувам 1000 страни и да ти објаснувам и пак нема да разбереш и нема да те убедам во многу работи што се вистинити така да мене заобиколи ме. Ми имаат објаснувано многу луѓе што се разбираат во вакви работи. Така да не се информирам од дневни весници и не читам многу воени списанија за војска и полиција
--- надополнето: 22 јануари 2012 во 00:00 ---
Најдобра Спетсназ група е СПЕТСНАЗ ГРУ, а не Алфа или Вимпел или ОМОН итн. Алфа група ти се руски СВАТ а имаат обука за воени дејствија. Инаку колевката на СПЕТСНАЗ единиците е ГРУ. Тоа се оперативци кои вршат саботажи, шпионажа, разрешуваат заложнички ситуации, се инфилтрираат на непријателски територии без да бидат разоткриени, екперти се за оружје, прва помош, успешно уништуваат нуклеарно, биолошко и хемиско оружје, а најчесто се во тим од 4 до 5 оперативци секој со свои познавања. Од нив потекнува и познатата РУСКА СИСТЕМА. ГРУ ти е единица која е 20 години постара од КГБ. Можат да се пофалат со хируршки прецизно изведени операции. Една од нив е во Авганистан каде што без никаква бука со пригушено оружје имаат ликвидирано цела група муџахедини и нивниот командант(незнам како се викаше таа операција).Пријател посведен сум и профрсионално на тоа!Дипломиран Дефендолог сум и на постдипломски сум на Лондонскот Универзитет.Кроз пишувањето на мојот магистерски труд сум морал да имам многу интервјуа со припадници на нашите специјални единици и припадници на америчките, руските, британските, француските, германските, италјанските и сл единици.Значи знам како изгледа македонски специјалец како размислува како оговара на прашањата, истото го знам и за другите сум разговарал со припадници, поправо бивши припадници на SAS, Specnaz, Green Berets, GSG9, GIGN и сл, не ги паметам сите тоа ми беше за трудот што го пишував, али можам да направам разлика кој каков е и што е!
За најдобра на свет да е Specnaz држи вода али не е Specnaz него Alpha Group или Spetsgruppa A мада помеѓу
Alpha Group, Delta Force, DEVGRU, SAS, GSG9, GIGN, неможеме да направиме селекција и разлика бидејки сите се тука некаде.Нашите делат и тоа многу делат од нив прво на ниво на интелегенција и академско ниво, не зборам во множина има во Македонските специјалци некои кои спремаат и докторат сега, али тоа се поедници како целина не се сите исти.
А за Легијата на Странците немам зборови!