Како ги замислувате пеколот и рајот (ако воопшто постојат)?

Член од
22 февруари 2008
Мислења
376
Поени од реакции
15
Како и да реагирал,има само 14 години !! Претпоставувам дека си позрел и постар од него , па затоа и реагирам вака на твоите постови ..Некаде дури осетив и омраза спрема него ..
Читај што пишува! Каде осети омраза? Нит го знам, нит те знам, а да ГО мразам .... С краја да е!

Реков и пак ќе повторам: него го сакам и тебе те сакам.
И нему и тебе ви посакувам најдобро, а тоа е: да поверувате во Господ Исус и заедно да бидеме во Рајот.
:smir:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Се ли треба да ти цртам ..

Јас верувам дека ти си фантазиер , ти истото за мене го мислиш , и сега кој е во право ?
И немој одма ,Исус е во право ..
Ако е така , тогаш ги понижуваш и другите религии , а тоа е веќе друга тема :smir:
Кон болтуваното:
- нацртај, и јас сум јак цртач.
- јас не сум фантазер.
- не реков дека си ти фантазер, терминот ми беше воопштен.
- да, Исус е во право. А во право е и Црквата која го исповеда Христово учење, а во право сум и јас, кој го исповеда црковното учење.
- не ги понижувам другите религии оти не сум оптеретен со нив. За мене (нај)важна е мојата религиозна определба за која сметам дека е единствено исправната и вистинитата.

TheBestTipster

Избраниот
Член од
8 март 2008
Мислења
2.387
Поени од реакции
97
Дете, ти не знаеш што збориш! Како тоа 'јас (ти) ја кажувам вистината'!? А што, јас те лажам?!?! Јас НЕ СЕ НАДЕВАМ оти ќе одам во Рајот, јас ЗНАМ оти ќе одам. Што е со тебе? Ти знаеш ли каде ќе си?
И увабо велиш, 'ако постои Рај дека јас добивам'!
А свесен ли си, дека 'ако постои Рај, постои и Пекол' е тогаш пријателче ТИ ГУБИШ!
Велиш дека не постои, 'а што ако постои'??????

Јас во никој случај не губам ништо.
Губитникот си ти.
Ти треба помош за да поверуваш? Овде сум да ти помогнам! Само,повели!
Ова за тебе е љубов ?

Член од
21 март 2008
Мислења
1
Поени од реакции
0
bezvredno

ne postojat a ako ima raj site ke odevme u pekolot!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:drk:

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Мислам дека е време да се прекине со ова, и да се вратите на зададената тема...Ќе ве молам..

Член од
15 јули 2007
Мислења
12.406
Поени од реакции
545
Дете, ти не знаеш што збориш! Како тоа 'јас (ти) ја кажувам вистината'!? А што, јас те лажам?!?! Јас НЕ СЕ НАДЕВАМ оти ќе одам во Рајот, јас ЗНАМ оти ќе одам. Што е со тебе? Ти знаеш ли каде ќе си?
И увабо велиш, 'ако постои Рај дека јас добивам'!
А свесен ли си, дека 'ако постои Рај, постои и Пекол' е тогаш пријателче ТИ ГУБИШ!
Велиш дека не постои, 'а што ако постои'??????

Јас во никој случај не губам ништо.
Губитникот си ти.
Ти треба помош за да поверуваш? Овде сум да ти помогнам! Само,повели!
Многу ќе добиеш со тоа што веруваш во глупости. Браво, само така продолжи, ти сигурно ќе одиш во Рајот иако не постои.

Член од
22 февруари 2008
Мислења
376
Поени од реакции
15
Многу ќе добиеш со тоа што веруваш во глупости. Браво, само така продолжи, ти сигурно ќе одиш во Рајот иако не постои.
Би било убаво Црвени Враже, да се видиме во Рајот.
Ако ти треба помош, пиши!

Тука сум за да ти помогнам!

Член од
15 јули 2007
Мислења
12.406
Поени од реакции
545
Ќе ми помогнеш во Рајот, ќе се сретнеме сигурно. Во другиот живот.

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Е Црвен ај доста беше..

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
- да, Исус е во право. А во право е и Црквата која го исповеда Христово учење, а во право сум и јас, кој го исповеда црковното учење.
Епа сега реши се, кој е во право? Христос или православието?

BlaCk FiRe

`Going NoWhere`
Член од
21 март 2008
Мислења
637
Поени од реакции
18
Па интересна тема !! Јас верувам и во рајот и во пекорот..., ако веруваш во Госпот јас мислам дека треба и да веруваш во Рајот и Пеколот. Процитајтеја книгата `ПЕКОЛОТ`од Данте Алигери стварно добра книга!!

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Па интересна тема !! Јас верувам и во рајот и во пекорот..., ако веруваш во Госпот јас мислам дека треба и да веруваш во Рајот и Пеколот. Процитајтеја книгата `ПЕКОЛОТ`од Данте Алигери стварно добра книга!!
Таа книга повеќе има политичка страна отколку прикажувањето на пеколот. И „Пеколот„ не е книга туку е воведниот дел на „Божествена Комедија„ :P

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Факт е дека овие што се ептен хардкор верници живеат во СТРАВ од Судниот Ден. Кажете ми како живот е тоа. Постојано да се плашиш од нешто да направиш. Лошите души одат во пеколото бла бла бла и сеа овие лошиве души ќе се покајат и одат во рајот. Кога еднаш ќе одиш во рајот нема враќање назад во пеколот. Значи ако секој човек е паметен, ќе си биде добар во пеколот само за да добие покајение и потоа оди во рајот и му чуе ку*от за понатаму. Кажете ми дали има логика сево ова? НЕ, нормално нема логика. Затоа е религијата. Да те држи во страв за да си може полесно да управува со тебе. Нормално дека има и добри страни но за тоа во друга тема

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Слабо ја сватил дечкото суштината на "Божествена Комедија".
Како прво,напишана е во периодот на ренесансата,кога лугето биле прилично ослободени од догмите на религијата и ретко кој воопшто и размислувал на Рај и Пекол,туку лугето повеке биле посветени на живеење на своите земни животи и на тоа како најубаво да го искористат секој момент на планетава.
Значи,книгата повеке го искажува гневот на Алигиери против бирократијата и свештенството кои одат директно во пеколот,и љубовта/опседнатоста со Беатриче која го шета низ рајот.
Не знам како може фантазијата на еден човек за два илузорни поими,да се земе како дефулт слика за тоа каде одиме ние после смртта.
А рајот и пеколот,не ги замислувам никако.Не постојат.

Kajgana Shop

На врв Bottom