Цензура на интернетот - SOPA/PIPA/ACTA/PCIP (Генерална дискусија)

David^^

Ристовски
Член од
9 декември 2011
Мислења
165
Поени од реакции
42
А разбираш ли ти дека имаше купено ПИРАТСКА игра а не оригиналната? Иста ко ние што си ги симнуваме од нет само ти си ја купил од некој што фактички ти свршил работа, ја симнал и ти ја снимил.

Значи исти си ко нас, туруруруру
Можеби, не викам не, има секакви преваранти ама од кај да знам јас дека се такви ѓубриња?

Член од
25 јули 2010
Мислења
7.382
Поени од реакции
2.398
А разбираш ли ти дека имаше купено ПИРАТСКА игра а не оригиналната? Иста ко ние што си ги симнуваме од нет само ти си ја купил од некој што фактички ти свршил работа, ја симнал и ти ја снимил.

Значи исти си ко нас, туруруруру
Тоа не е негова грижа,ако дојди до тоа, ќе кажи од каде ја купи играта и веќе вината се префрла на продавачите тинтириминтирииииминтиритинтириииии

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Полека,полека ќе треба секоја песна од нет да ја купиме,секоја слика за позадина да ја купиме,секој клип за да го гледаме,а не е од јутуб,треба да платиме,за да симнеме филм треба да платиме...демократија бе,а уствари ние немаме пари ни леб да купиме што се вика.
Ебати светот,отиде у курац,ќе треба и под маски да одиме на улица за некое време.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Можеби, не викам не, има секакви преваранти ама од кај да знам јас дека се такви ѓубриња?
Епа штом не можеш да заприметиш разлика од оригинал и пиратерија на лице место, тогаш не гледам како си достоен да дебатираш на ваква тема и да не убедуваш во нешто.

David^^

Ристовски
Член од
9 декември 2011
Мислења
165
Поени од реакции
42
Епа штом не можеш да заприметиш разлика од оригинал и пиратерија на лице место, тогаш не гледам како си достоен да дебатираш на ваква тема и да не убедуваш во нешто.
Како да препознаам едно обично цеде жити се?
и темата не е за мене, човек тука неможе едно обично мислење да си каже.
ах да, не сум заприметил можеби дека врска немам од пиратерија? Не се разбирам јас многу, ама доволно е тоа што знам дека е нелегално за да дебатирам на темава. ПЛАТИ ПА КЛАТИ.
П-Л-А-Т-И! Или не го знаете значењето на овој збор?
Ај сеа замисли ти си се мачела да створиш нешто и нормално твое е да избереш дали ќе го даваш бесплатно (како на пример линукс) или ќе бараш пари (виндоус). Ако е второто, купувачите МОРААТ да ти платат, инаку ги кршат твоите авторски права. Што по ѓаволите не е јасно тука?
Ние глупи сме што си плаќаме? Вие паметните симнувајте си торенти, ќе ве видам до кога. Еве полека но сигурно пиратеријата ја снемува :P

^^GoRiLLaZ^^

Happiness...?
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.762
Поени од реакции
8.022
ах да, не сум заприметил можеби дека врска немам од пиратерија? Не се разбирам јас многу, ама доволно е тоа што знам дека е нелегално за да дебатирам на темава. ПЛАТИ ПА КЛАТИ.
П-Л-А-ТИ! Или не го знаете значењето на овој збор?
Ај сеа замисли ти си се мачела да створиш нешто и нормално твое е да избереш дали ќе го даваш бесплатно (како на пример линукс) или ќе бараш пари (виндоус). Ако е второто, купувачите МОРААТ да ти платат, инаку ги кршат твоите авторски права. Што по ѓаволите не е јасно тука?
Ние глупи сме што си плаќаме? Вие паметните симнувајте си торенти, ќе ве видам до кога. Еве полека но сигурно пиратеријата ја снемува :P
А трудот на оние луѓе кој сите тие филмови и песни ги зеле? Сигурно не паднале од небо... нека се заштитат бре.

И ти тоа што го збориш е ко на пример, јас го симнувам филмот... и тебе ти го продавам.

Пиратеријата можеби ја снемува... но засекогаш ќе ја има. Нема да можат со народот... ќе треба сите да идат у затвор ако е така. Секој втор сајт е варез.

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Тоа не е негова грижа,ако дојди до тоа, ќе кажи од каде ја купи играта и веќе вината се префрла на продавачите тинтириминтирииииминтиритинтириииии
Што сакаш да кажеш со ова не разбирам?

И уште не го сфаќам погорниот автор со тоа ние глупи сме што си плаќаме кога купил пиратска игра :pos:

Уствари ај заебете, ти зборат против пиратерија деца што сурфаат од компјутер со пиратски Виндоус или па живеат од парите на тато и мама и се е така лесно розово и одговорот е „ќе се купи“.
--- надополнето: 21 јануари 2012 во 00:59 ---
А трудот на оние луѓе кој сите тие филмови и песни ги зеле? Сигурно не паднале од небо... нека се заштитат бре.

И ти тоа што го збориш е ко на пример, јас го симнувам филмот... и тебе ти го продавам.

Пиратеријата можеби ја снемува... но засекогаш ќе ја има. Нема да можат со народот... ќе треба сите да идат у затвор ако е така. Секој втор сајт е варез.
Точно. Никогаш не може до корен да искоренат такво нешто како пиратеријата.

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
П-Л-А-Т-И! Или не го знаете значењето на овој збор?
Види вака,не ме сфаќај погрешно,т.е како сакаш сфати ме...
Кај тебе во пц се е купено ?
Од софтвер,до музика и филмови ?

Дај бе не се курчете без врска со вакви ептен,ама она ептен глупи и јадни постови.
Пиратеријата е за секој обичен смртник.
Ќе те видам тебе штом толку се курчаториш дали ќе сакаш да платиш 10 долари за филм да го симнеш од нет и да го гледаш,2 долари рецимо за песна и 40 долари за рандом програм.

Ае,ае.

Член од
25 јули 2010
Мислења
7.382
Поени од реакции
2.398

И уште не го сфаќам погорниот автор со тоа ние глупи сме што си плаќаме кога купил пиратска игра :pos:

Уствари ај заебете, ти зборат против пиратерија деца што сурфаат од компјутер со пиратски Виндоус или па живеат од парите на тато и мама и се е така лесно розово и одговорот е „ќе се купи“.
Чекај сеа , а што те интересира од каде му идат парите на некого?
Ти велиш купува пиратска верзија на игра пример.
Еве јас сеа купувам пиратска верзија игра. Ми иди ФБИ и ЦИА, ме фаќаат ми виткаат раце за секунда да ми скршат.
Им велам го купив ЦД-то таму и таму,што сум јас крив и што ме интересира дали е пиратска верзија?
Тие се криви таму не јас!
БИТНО ЈАС ПЛАТИВ ЗА ЦД-ТО и тие таму вработените/продавачите не смеат да лажат, значи автоматски тие се криви.
И да 99,9% користам торенти и разно разни страници за симнување, па пак имам сила овде да се докажувам. Додека можам ќе симнувам пиратски верзии,ко че го забранат тоа здравје госпо тогаш ќе му ја мислиме..

David^^

Ристовски
Член од
9 декември 2011
Мислења
165
Поени од реакции
42
Види вака,не ме сфаќај погрешно,т.е како сакаш сфати ме...
Кај тебе во пц се е купено ?
Од софтвер,до музика и филмови ?

Дај бе не се курчете без врска со вакви ептен,ама она ептен глупи и јадни постови.
Пиратеријата е секој обичен смртник.
Ќе те видам тебе штом толку се курчаториш дали ќе сакаш да платиш 10 долари за филм да го симнеш од нет и да го гледаш,2 долари рецимо за песна и 40 долари за рандом програм.

Ае,ае.
Се е купено, а музика слушам на јутјуб.

--- надополнето: 21 јануари 2012 во 00:59 ---

Точно. Никогаш не може до корен да искоренат такво нешто како пиратеријата.
Што напнуваш со играта, реков незнаев. Сега знам. Никој не се родил учен. А можеби и не беше пиратска, од кај знаеш ти?

Јас сурфам од пиратски виндоус? Прво и прво, незнаеш што оперативен систем имам. Од кај знаеш дека сурфам од виндоус воопшто? и да, сурфам од лиценциран виндоус. Не ми е пиратски. Живеам од парите на мама и тато да, ама кога за нешто немам пари - НЕ ГО КРАДАМ. Толку од мене на темава.

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Се е купено, а музика слушам на јутјуб.
Aха,ти поверував.
Во екот на најголемата пиратерија каде што буквално секој корисник има нешто пиратско во неговиот пц,ти се најде едини што не користи пиратерија и се му е купено.

Coooool story bro.

:pos:

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.622
Поени од реакции
59.472
Некои луѓе толку се загрижени за филмската и музичката индустрија што срце ми плаче. Па викаат кој сака филм да си го купи. Или да го гледа на кино. За ова ќе ни треба брза обука на масите за купување онлине од амазон и блок карти за автобус од внатрешноста до Рамстор, билет и пуканки. Џанам се функционира во државава остана уште ние да се однесуваме „чесно“ и да не ги „крадеме“ кутрите мали богаташи.

Туку ај ред по ред:

Прво, пиратеријата не е кражба. Идеме сликица:

Значи, на постот погоре, во кој колегата вика дека „ако сакаш нешто да имаш, мора да го купиш“. Не мора. Ич не мора. Можеш да го позајмиш. Јас можам да го купам и да ти го дадам. Ти можеш да го купиш и да ми го дадеш. На ти го дај ми го што вика народот наш. Понатаму, јас можам да го купам и да му го дадам на соседот. Тој на соседот до него, овој на соседот до него и така цд-то да го заврти цел град на основа на споделување. И единствен мотив притоа ми е што сакам да ги направам луѓето посреќни, како Дедо Мраз, освен што копилето се појавува еднаш годишно и тогаш носи усрани поклони. Понатаму, моето купено цд може да стигне во следниот град, следниот, следниот... се до Кина иф ју вил. И притоа да нема ништо „криминално“.

Тогаш, зошто е криминал ако некој купи оригинално двд, го закачи на интернет за да можат луѓето да го симнат, од овде до Кина? И тие што ги познава и тие што не ги познава. Кој вика дека тоа е криминал? Јас сигурно не. Ако имаш лиценцирана, купена програма од 5-6mb која работи со истиот сериски број на било кој компјутер, слободно можеш да ја пратиш до колку год сакаш луѓе по е-маил и никому ништо. Единствената разлика помеѓу програмата и филмот е во тоа што филмот е премногу голем и барем засега е неизводливо да го препратиш по е-маил. Затоа треба да го закачиш некаде, за друг да го преземе.

Постојат уште многу аспекти во оваа проблематика. Еден од нив е што многу од филмските компании самите пуштаат пиратски копии со лоши снимки или скринери, за да „пуштат глас“ за филмот. Колку што им прави штета, повеќе им носи луѓе во кино салите.

Ако до некаде имам разбирање за производителите на софтвер, чии правила на користење се прекршени затоа што некој успеал да им го кракува програмот и да ја заобиколи заштитата, немам никакво разбирање и никогаш нема да имам за филмската и за музичката индустрија. Имам легално купен или бесплатен софтвер за ДВД-рип? Имам легално купен или бесплатен софтвер за правење mp3? Што е проблемот тогаш? Можам да си направам DivX или Mp3 кога сакам, и да му ги дадам на кого сакам. Можам да изрежам на мојот легален режач под гаранција колку сакам од нив и да ги оставам на улица за да си земе кој сака. И ич не ми чуе. Нека си најдат начин да ги заштитат фајловите од копирање. Или како Coldplay, фино лепо нека размислат за алтернативен метод на продажба. Се се менува, нека се менуваат и тие.

За да поддржуваш вакви Гестапо акции треба многу да си кусоглед. Јас лично не можам да си замислам како би изгледал светот без креативните видеа на јутјуб, без one-click-away податоците кај Тетка Вики, без луѓето кои се подготвени да го споделат она што го имаат со тебе. Интернетот е последното слободно место на оваа планета и нема да се помирам со било каков вид на цензура, без разлика под кој изговор ќе пробаат да ја протуркаат.

И да не се лажеме: нема ни 5 луѓе на форумов што било кога платиле за лиценциран антивирус. Не глумете лудило.

David^^

Ристовски
Член од
9 декември 2011
Мислења
165
Поени од реакции
42
Па Јутјуб е најголемото пиратско жариште што може да постои на планетава.
Дечко, на јутјуб пеачите сами си ги качуваат песните, а и да е, мене не ми е гајле. Јас не симнувам во мој пц ништо од јутјуб така што, се додека е онлајн имам право да го гледам. Инаку, ако на некој му се прекршени авторските права, јутјуб го блокира видеото. Тоа мегауплоад не го правеше. Епа, чорба.

Kajgana Shop

На врв Bottom