Хахаха заебавајте се, заебавајте се...
Вака стојат работите:
Најпрво, за оваа работа треба да имаш јаки живци пред се.
Ако си работно дете, ако не се плашиш од работа, (ако не си скопјанец
), исполнуваш услови за аплицирање. Тек после следи образование и други работи
. Значи се произведуваат печатени електронски плочки и се се извезува надвор, претежно во Германија. Но и претежно на прекупци кои понатаму ги продаваат на трета страна. Јас лично само на една плочка од илјадниците досега имам прочитано-Made in Macedonia
. Деликатниот производ си бара и деликатни производни процеси и бара максимална концентрација, залагање и работа од работникот. Е сега напорот, работата, зависи од одделот кај што ќе те распоредат. Во администрација нема што да бараш, таму се правници, економисти и пред се постари луѓе. Во ИТ-оддел се програмери и мислам (не ме фаќајте за збор) таму платата им е мин. 20 000. Sales and marketing (овие почнуваат со работа од 08:00, 6 дена во неделата) комуницираат со купувачите, спремаат понуди и примаат нарачки, работа чисто на компјутер. Потоа следи CAM-станица (овие почнуваат од 06:00, 6 дена во неделата, една недела прва смена, една втора) каде што на компјутер се спремаат работни налози според нарачките од купувачите. Овде има стварно доста и поделикатна работа и ако би било се во ред тука би требало да се примаат електро и машинските инженери. Исто почетна плата и тука им е 20 000. И доаѓаме до третиот дел-Производство кај шо сум и јас
(2 дена прва смена, 2 втора, 2 дена трета, 2 слободен). Е тука зависи шо училиште/факултет имаш па каков оддел ќе ти се падни. Ако имаш Технолошки не ти бегаат т.н. мокри процеси каде има доста машини со хемикалии (дел отворени, дел затворени) низ кои минуваат производните панели со плочките на нив) и тука знае да биде зезнато. Во лето +40, во зима +30
. Ако си со електро, машински има “почовечки“ оддели каде има и клима, 2-3 машини со компјутери и горе-долу и си работиш на 2-3 процеси, не е ништо тешко, се сведува на рутина ама бара максимална концентрација, прецизност затоа што ако нешто заебеш, а не може да се поправи, го плаќаш од свој џеб. 2-3 пати така и леташ од работа. Некој може и од еднаш ако заеби ептен
. Али тоа шо си со факултет или средно не влијае којзнае колку на платата. Разликата е макс. 2-3000. Јас на пример земам 18 000 и еве ќе фати 1 година како работам и немам покачување ни 500 ден.
. И последното место кај шо може да те пикнат е Одржување. Е таму си имаш работа директно со The Master himself
. Тој е шеф на одржување и може да имаш чести контакти, да ти се развика за нешто, дури и ако не си крив, само климај со главата ок си
Али ако си роден мајстор може да лапнеш и до 30 000. А дека искористуваат за 3 месеци и бркаат луѓе туку-така не е точно. Ќе те избркаат ако ептен заебеш нешто или ако се закачиш со некој, ако слабо работиш. Ако си ок тераш 3 месеци и после тоа даваат еднократно 15 000 ако си со факултет и официјално те вработуваат, осигуруваат се тоа...а со средно даваат 10 000. После платата зависи од тоа колку ќе каже газдата али границите ги кажав погоре.
Има на моменти брзање, експес нарачки, инцидентни ситуации, грешки кои треба брзо да се поправат и сл... али јбг станува збор за производство, машини, фабрика и се може да се случи. Ако ти требаат пари, ако не сакаш на 25+ години да те издржуваат мама и тато, ако ти се работи ок е, иако често ќе имаш желба да си одиш поради Х причини
Јас секако требаше минатава година да се врткам со факултетот во СК, барем имам зад себе 1 година искуство и некој динар заштеда. Па за повеќе здравје, во иднина