Кучиња (грижа, општи дискусии)

Член од
20 март 2008
Мислења
377
Поени од реакции
280
Идеална возраст е 8 месеци, тогаш се комплетно развиени ушните мускули и способни да го држат увото исправено и нема опасност од клапнување. 1 година и не е толку далеку од 8 месеци, ако чека повеќе ќе биде по проблематично.
Идеанла возраст е 2-3 месеци, 8 месеци е премногу. На 8 месеци веќе е зацврстена 'рскавицата и нема шанси да се исправат нагоре.
Затоа и се носат протези на ушите, да ги држат ушите нагоре додека 'рскавицата се зацврсти.
Јас на моето му ги сечев на 3 месеци и ми требаа некаде околу 4 месеци за целосно да се исправат. Беше МНОГУ мачно.:D

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Каде можат да се најдат кревети/каучи за кучиња и колку чинат?

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Не лае постојано, значи откако ќе излезам ќе се побуни најмногу минута две и после се смирува. Зборев со другите комшии спроти мене, ми кажаа дека е мирна и дека не прави никакви проблеми (да лае на пример по цел ден). Е сега оваа ми се буни за период од 15 мин, значи јас излегувам од дома во 8.00 она сакала да станува во 8.15, а кучето ја будело уште во 8.00. Абе глупости.. А нејзиното куче го остава само и ова знае да лае и по 2 часа па никој не и се буни.. Како и да е ако газдите ме иселат поради ова ќе се бара ново сместување :D Се надевам ќе ми помогнете ...
Може касно одговарам, ама едно прашање: како се понашаш со кучето кога ќе се вратиш дома? Дали одма и пружаш љубов и галење? Ако е така, тогаш она почнува да развива separation anxiety. Ради тоа лае кога заминуваш. Може да пробаш да вежбаш со лажно заминување - излези од дома, па врати се за минута. На тој начин ќе види дека ништо лошо не се случува. Ама кога ќе влезеш дома откако си била излезена, мораш да ја игнорираш или па да не ја опсипуваш со љубов. Ако ја носиш надвор одма да кака/мочка - тогаш тоа направи го ладно и ноншалантно.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Може касно одговарам, ама едно прашање: како се понашаш со кучето кога ќе се вратиш дома? Дали одма и пружаш љубов и галење? Ако е така, тогаш она почнува да развива separation anxiety. Ради тоа лае кога заминуваш. Може да пробаш да вежбаш со лажно заминување - излези од дома, па врати се за минута. На тој начин ќе види дека ништо лошо не се случува. Ама кога ќе влезеш дома откако си била излезена, мораш да ја игнорираш или па да не ја опсипуваш со љубов. Ако ја носиш надвор одма да кака/мочка - тогаш тоа направи го ладно и ноншалантно.
Значи се обидувам да бидам смирена, но таа рипа цело време. Значи влегувам, соблекувам палто, чизми .. без да и обрнам внимание, но Лулу скока врз мене и се радува. После се обидувам да ја смирам за да ја погалам, но некако не ми успева смирувањето. А за шетање, секогаш кога го облекувам палто трча и седнува пред врата, не излегувам од врата се додека не е смирена. Се надевам дека ќе се научи со време.

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Значи се обидувам да бидам смирена, но таа рипа цело време. Значи влегувам, соблекувам палто, чизми .. без да и обрнам внимание, но Лулу скока врз мене и се радува. После се обидувам да ја смирам за да ја погалам, но некако не ми успева смирувањето. А за шетање, секогаш кога го облекувам палто трча и седнува пред врата, не излегувам од врата се додека не е смирена. Се надевам дека ќе се научи со време.
Не смееш во никој случај да дозволиш кучето да скока по тебе, особено не кога се враќаш дома. Ако проба да рипне на тебе, направи само чекор на напред со остро негирање ( знам дека изгледа лошо но верувај тој чекор за кучето многу значи, особено за твојата доминација врз него), и држи се до ставот дека не смее да рипне на тебе. Ако до сега е така научена, можеби ќе треба неколку пати да ја опомениш, како и неколку дена по ред да се држиш до истиот принцип дур да свати дека на афата таа не може да му се постави така. За нас тоа изгледа прилично интересно и сметаме дека тоа е позитивна реакција, но во природата на кучињата, средбата не изгледа така. Ако така изреагира со друго куче, може да биде повредена. Така да, почитувај и ја природата:)
--- надополнето: 14 јануари 2012 во 17:27 ---
Каде можат да се најдат кревети/каучи за кучиња и колку чинат?
Цената ти зависи од големината на кучето, а освен во Веро, што мене лично не ми се допаѓаат тие креветчиња, имаш и во добро опремените пет шопови.
--- надополнето: 14 јануари 2012 во 17:31 ---
Ти викни и да се разбуди па после нека си играат заедно (се надевам дека наредниот пат кога ке си „игра“ со твоето куче, прстот ќе му го откине) :)
Леле, не дај Боже тоа да се случи, па после да не гледате по телевизии со наслов, Ротвајлер повторно нападна човек... :) мислам, е баш ради вакви дебилчини, кучињата се обвинуваат за своите реакции... али шо да праиш....
Мене ми останува само да се надевам дека нема да и се повтори истата грешка.

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
конечноооооооооо по толку години си земав куче :D

Цезар

има 35 дена, сеа да прашам , ми рекоа на 45 дена вакцина , и деновиве да му давам Vermox, i А Д 3, нешто друго треба?

Член од
6 октомври 2008
Мислења
1.884
Поени од реакции
2.088
конечноооооооооо по толку години си земав куче :D

Цезар

има 35 дена, сеа да прашам , ми рекоа на 45 дена вакцина , и деновиве да му давам Vermox, i А Д 3, нешто друго треба?
Од кај го зема и колку пари ако не е тајна? :)

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
Член од
20 март 2008
Мислења
377
Поени од реакции
280
\конечноооооооооо по толку години си земав куче :D

Цезар

Калциум.:)
--- надополнето: 14 јануари 2012 во 19:21 ---
Знаеш нешто за повеќе за "separation anxiety"? Моето го има тоа. Баш пред околу 2 саати пробував со тоа, отиди си па врати се и игнорирај го. Прво минута, па две, па три ама па си тера по старо цело време си лае и вие.

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285

Знаеш нешто за повеќе за "separation anxiety"? Моето го има тоа. Баш пред околу 2 саати пробував со тоа, отиди си па врати се и игнорирај го. Прво минута, па две, па три ама па си тера по старо цело време си лае и вие.
Па пробај пред да искачаш од дома, да ја оставиш смирена. Најди и некое местенце, или еве ако си има свое креветче, претстави и го тоа како место на кое треба да се релаксира. Донеси ја до тоа место, речи и да седи тука и да не мрда, дур да заспие. Таа вежба повторувај ја неколку пати, дур да свати дека тоа место што ти и го одредуваш за нејзе треба да претставува релаксација. Првите неколку пати сигурна сум дека ќе потрае подолго време, но за да го немаш проблемот ќе мора да и го посветиш тоа време. После тоа, од како ќе свати што тоа место значи, пред да искачаш ќе ја оставаш на тоа место, еве почни со кратки стази, прво 10 минути (значи ти зборам од како ќе заспие или целосно ќе се опушти), па потоа остава ја 20 мин... и така... за на крај да се научи дека нема ќар од тоа што ќе ти урла по дома. Верувај ефективно ти е ова, само за различни кучиња различно време. Јас го имав проблемот исто... мојава не се смируваше со саати да лае, да квичи да вие... што не е специфика на расата. Али од како почнав со оваа вежба, ми требаа две недели и верувај, се смири, сега комотно ја остава по цела смена дур сум на работа (првите два три пати и остаив камера да ја снима за да гледам шо праи, и цело време само спие). Пробај и ќе видиш. Само мораш да имаш трпение, првиот пат може да трае и со саати....
--- надополнето: вчера во 14:32 ---
И уште нешто да надополнам на ова, најпожено, пред да го оставаш кучето само дома, пробај со подолга прошетка, значи со изморување. Полесно ќе успееш да го смириш, да не речам заспиеш:), после некое време нема да ти праи проблеми...

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702

Имав еден таков Пит Бул. И тој никогаш не се научи да прекине. Не знам дали имаше некаква врска неговиот родовник - имаше неколку случаи кога татко е парен со ќерка и сл - ова за да се зачува сивата боја на крзното и сиво-плавата боја на очи. Прв пат сум имала ваков случај кога куче, и покрај истата дресура што ја добило како и другите едноставно не се подобрува.

Инаку, претходниот приод како што го објаснив од стално имал ефект. Кога заминувам и доаѓам дома тоа го правам ептен ладно и нон-шалантно и не се осеќам крива што го оставам. Го оставам кучето едно 5-10 минути без внимание откако ќе дојдам дома - освен да излезе надвор да си заврши работа. Јас исто така и кафез користам за дресура - навечер таму се спие и таму се оди кога нема никој дома. Никогаш никакви преголеми проблеми. Сите се имаа навикнато на тоа само со минута или две цвилење еднаш - и никад више. Ама тој сивиот Пит Бул ми беше ептен out of control.

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Имав еден таков Пит Бул. И тој никогаш не се научи да прекине. Не знам дали имаше некаква врска неговиот родовник - имаше неколку случаи кога татко е парен со ќерка и сл - ова за да се зачува сивата боја на крзното и сиво-плавата боја на очи. Прв пат сум имала ваков случај кога куче, и покрај истата дресура што ја добило како и другите едноставно не се подобрува.

Инаку, претходниот приод како што го објаснив од стално имал ефект. Кога заминувам и доаѓам дома тоа го правам ептен ладно и нон-шалантно и не се осеќам крива што го оставам. Го оставам кучето едно 5-10 минути без внимание откако ќе дојдам дома - освен да излезе надвор да си заврши работа. Јас исто така и кафез користам за дресура - навечер таму се спие и таму се оди кога нема никој дома. Никогаш никакви преголеми проблеми. Сите се имаа навикнато на тоа само со минута или две цвилење еднаш - и никад више. Ама тој сивиот Пит Бул ми беше ептен out of control.

Тоа со родовникот, до некаде ти држи вода, но сепак не мислам дека целиот проблем бил до тоа. Можеби кучето едноставно имало потреба од друг начин на пристап, друг начин на одвикнување од проблемот. Не сите кучиња можеш со ист начин да ги научиш се. Можеби имал потреба од повеќе време да му се посвети.. кој знај шо било, али не верувам во моментот дека постои проблем кај куче од психолошки аспект што не може да се среди, се додека кај кучето не постои некаков здравствен проблем (нешто во случајов како кај твоето, не знам дал си пробала со вет да се консултираш за тоа).

Kajgana Shop

На врв Bottom