Кучиња (грижа, општи дискусии)

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.479
Поени од реакции
3.292
Па пробај пред да искачаш од дома, да ја оставиш смирена. Најди и некое местенце, или еве ако си има свое креветче, претстави и го тоа како место на кое треба да се релаксира. Донеси ја до тоа место, речи и да седи тука и да не мрда, дур да заспие. Таа вежба повторувај ја неколку пати, дур да свати дека тоа место што ти и го одредуваш за нејзе треба да претставува релаксација. Првите неколку пати сигурна сум дека ќе потрае подолго време, но за да го немаш проблемот ќе мора да и го посветиш тоа време. После тоа, од како ќе свати што тоа место значи, пред да искачаш ќе ја оставаш на тоа место, еве почни со кратки стази, прво 10 минути (значи ти зборам од како ќе заспие или целосно ќе се опушти), па потоа остава ја 20 мин... и така... за на крај да се научи дека нема ќар од тоа што ќе ти урла по дома. Верувај ефективно ти е ова, само за различни кучиња различно време. Јас го имав проблемот исто... мојава не се смируваше со саати да лае, да квичи да вие... што не е специфика на расата. Али од како почнав со оваа вежба, ми требаа две недели и верувај, се смири, сега комотно ја остава по цела смена дур сум на работа (првите два три пати и остаив камера да ја снима за да гледам шо праи, и цело време само спие). Пробај и ќе видиш. Само мораш да имаш трпение, првиот пат може да трае и со саати....
--- надополнето: 13 јануари 2012 во 14:32 ---
Eх да го знаев јас ова порано!

Па не им се толку многу развиени и осетливи ушињата и не ги боли до тој степен, како што би го болело возрасно куче. Не за џабе им се сечат дури се мали, и ушиња и опашки.
Идеална возраст е 8 месеци, тогаш се комплетно развиени ушните мускули и способни да го држат увото исправено и нема опасност од клапнување. 1 година и не е толку далеку од 8 месеци, ако чека повеќе ќе биде по проблематично.

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Eх да го знаев јас ова порано!

Идеална возраст е 8 месеци, тогаш се комплетно развиени ушните мускули и способни да го држат увото исправено и нема опасност од клапнување. 1 година и не е толку далеку од 8 месеци, ако чека повеќе ќе биде по проблематично.

Јас сумс е консултирала со Диме и Марин, за сецкање на ушиња како и еден вет. во ПП, не знам како се викаше он, сите скоро ми го дадоа истиот одговор (е сега во случајов станување збор за доберман, не знам дал постои разлика за тоа со АСТ), ми рекоа дека 3, 4 и 5 месеци е најидеално за сечење, али во тој период мораат да носат протези, кои му ги зацврснуваат а воедно и им ги исправат ушите... јас пак се држам до ставот дека куче од година дена е возрасно за тоа, но сепак, ваше куче ваши одлуки. Пред да одлучи типов што да праи, ја би му рекла да не се консултира со нас туку со вет за тоа :)

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Е вака сега, ја да ве прашам нешто.
Вчера имав една доста непријатна и потресна случка за мене со кучево, абе ми требаше повеќе од саат време за да се смирам. Седев во кафичот каде што работам онака на кафе, со мојава, цело време си е пуштена внатре, сите ја знаат со сите се гали, ја малтретираат душата и ја вадат, она душа све трпи.
Седна кучево до мене, и си задрема. Доаѓа еден тип, што го познавам и што го знае кучево. Знае колку е мирна и поради тој момент премногу се опушта за да ја гњави.
Милион пати сум му кажала, алооо ова не е твоето куче, не можеш со нејзе така, не сака она така да игра... али на која глава да и збориш. Неколку пати и она му има заржано, као во стилот ама тргни се (што реално мене не ми се свиѓа, тоа е веќе краен стадиум на толеранција кај ротвајлер), али он, си продужуе да ја гњави и ја морам нејзе да ја карам зашо `рже. Вчера, кучево ви викам, задремано такво до мене, доаѓа овој, ни да да погали, ни да ја остави да го душне, клекнува пред нејзе и прв потег што го прави ја фаќа за уста и почнува со двете раце да и ја треси главата. Кучево кога срипа, кога почна да лае као лудо, никогаш таква не сум ја видела, што е најлошо во случајов (не сум сигурна дал сакаше да го касне), го поткачи со забите, дал во момент кога он ја тргна нагло раката или стварно не знам дал кучево сакаше да го касне или само да го избрка, али битно палецот му го раскрвави, го поткачи убаво.
Ја нормало, ја испокарав тука, и сега после ова, стварно не знам дал да треба да внимавам повеќе, па во краен случај со маска да ја шетам.
Секоја му чест како успеа ова куче да го испровоцира. Јас сум сигурно во неговиот лош пристап, верувам дека секое куче кога некој би му пристапил така би реагирало исто, али стварно не знам дали оваа нејзина постапка треба ад почне да ме загрижува, или се да се сведи само на лошиот пристап.
Anyone, со некое слично искуство?

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Секое искуство е нималку слично, проблемот е што кучето спиело и овој и срипал да ја гњави.
Заржувањето предходно е знак дека се претерува и сака да му каже дека е доста, уште полошо што за муцка го фатил.
Самото тоа што со сите е мирно и се гали а со него има таков однос проблемот е до другар ти. Не бери гајле, само не му дозволувај толкава гњаважа.

T

tanja5

Гостин
Vo ovoj slucaj kuceto ne e krivo, tuku toj shto go fatil i provociral nego. Dali ovoj covek saka da go fatat za usta i da mu ja tresat glavata. Toj izgleda nema poim od kucinja i postapka sprema kuceto.:(
--- надополнето: 13 јануари 2012 во 16:31 ---
Bi sakala neshto da kazam za tie obicai za secenje na ushite. Kaj nas (Vo Germanija), ova e zabraneto. Toa e telesna povreda i stoi pod kazna. Jas imam Schnautzer( onie so brada i mustaki). Porano i niv se gi sekli na ushite, no vo deneshno vreme ne. I so klapnati ushi se ushte policni. A toa ne mu smeta na kuceto. Naprotiv ushite se podobro zashtiteni od nadvoreshni vlijanija.
Shto se odnesuva dali edno kuce samo da go ostavish, ili ne, se e do vospituvanjeto. Kako Ivana shto pishuva se malku poveke vreme, den so sen povekje, pa ke se nauci kuceto. Vazno e koga sopstvenikot se vrati i kuceto se raduva da mu dade neshto nagrada(kuceshki Keks, ili neshto drugo shto jadat kucinjata. Ako kuceto e vnatre samo(vo kukja), moze malku radio da mu pushtes, ama ne glasno, tuku tivko. Taka kuceto ne se osekja usameno. Pozdrav.:)

Attachments

N

Nessa Alcarin

Гостин
Вчера имав една доста непријатна и потресна случка за мене со кучево, абе ми требаше повеќе од саат време за да се смирам. Седев во кафичот каде што работам онака на кафе, со мојава, цело време си е пуштена внатре, сите ја знаат со сите се гали, ја малтретираат душата и ја вадат, она душа све трпи.
Седна кучево до мене, и си задрема. Доаѓа еден тип, што го познавам и што го знае кучево. Знае колку е мирна и поради тој момент премногу се опушта за да ја гњави.
Милион пати сум му кажала, алооо ова не е твоето куче, не можеш со нејзе така, не сака она така да игра... али на која глава да и збориш. Неколку пати и она му има заржано, као во стилот ама тргни се (што реално мене не ми се свиѓа, тоа е веќе краен стадиум на толеранција кај ротвајлер), али он, си продужуе да ја гњави и ја морам нејзе да ја карам зашо `рже. Вчера, кучево ви викам, задремано такво до мене, доаѓа овој, ни да да погали, ни да ја остави да го душне, клекнува пред нејзе и прв потег што го прави ја фаќа за уста и почнува со двете раце да и ја треси главата. Кучево кога срипа, кога почна да лае као лудо, никогаш таква не сум ја видела, што е најлошо во случајов (не сум сигурна дал сакаше да го касне), го поткачи со забите, дал во момент кога он ја тргна нагло раката или стварно не знам дал кучево сакаше да го касне или само да го избрка, али битно палецот му го раскрвави, го поткачи убаво.
Ја нормало, ја испокарав тука, и сега после ова, стварно не знам дал да треба да внимавам повеќе, па во краен случај со маска да ја шетам.
Секоја му чест како успеа ова куче да го испровоцира. Јас сум сигурно во неговиот лош пристап, верувам дека секое куче кога некој би му пристапил така би реагирало исто, али стварно не знам дали оваа нејзина постапка треба ад почне да ме загрижува, или се да се сведи само на лошиот пристап.
Ох душичка, којзнае како жално те гледало додека си го карала... :(
Другар ми имаше кокер, кога одевме на гости кај него, јас дека се плашев од кучиња не му се приближував, но за таа разлика еден друг другар душа му вадеше (он тоа го велеше игра, но најмалце наликуваше на игра, значи влечење за ушите, кога не го гледа кучето удирање по газете, удирање по муцката...), но ова беше многу мило и мирно. Еден ден отидовме пак на гости и кучето беше легнато до моите нозе и заспа. И овој другарот као демек да го погали, кучето кога му се нафрли, баш го нападна и му го гризна прстот. Значи куче кога спие без да те насети не треба да го будиш. Друг пат кога спие, не му дозволувај на тој типот да ја буди. Ти викни и да се разбуди па после нека си играат заедно (се надевам дека наредниот пат кога ке си „игра“ со твоето куче, прстот ќе му го откине) :)

Член од
17 ноември 2008
Мислења
345
Поени од реакции
15
mojot drugar ima pit bull 1 godina e star na grbot pocna damu paga vlaknoto so sto da go macka ? kakva krema ? ne znaj dali e suga ili dali se ima drasnato od nesto posto doma go cuva

Член од
17 ноември 2008
Мислења
345
Поени од реакции
15
mestoto kade sto nema vlakna e epten malo i saka prven da go namacka sam so nekoja mast betadin ... pa ako se prosiri da odi zatoa ve prasuvam da ne znaete so sto treba da se namacka posto prv pat mu se ima ova sluceno ..

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Vo ovoj slucaj kuceto ne e krivo, tuku toj shto go fatil i provociral nego. Dali ovoj covek saka da go fatat za usta i da mu ja tresat glavata. Toj izgleda nema poim od kucinja i postapka sprema kuceto.:(
--- надополнето: 13 јануари 2012 во 16:31 ---
Bi sakala neshto da kazam za tie obicai za secenje na ushite. Kaj nas (Vo Germanija), ova e zabraneto. Toa e telesna povreda i stoi pod kazna. Jas imam Schnautzer( onie so brada i mustaki). Porano i niv se gi sekli na ushite, no vo deneshno vreme ne. I so klapnati ushi se ushte policni. A toa ne mu smeta na kuceto. Naprotiv ushite se podobro zashtiteni od nadvoreshni vlijanija.
Shto se odnesuva dali edno kuce samo da go ostavish, ili ne, se e do vospituvanjeto. Kako Ivana shto pishuva se malku poveke vreme, den so sen povekje, pa ke se nauci kuceto. Vazno e koga sopstvenikot se vrati i kuceto se raduva da mu dade neshto nagrada(kuceshki Keks, ili neshto drugo shto jadat kucinjata. Ako kuceto e vnatre samo(vo kukja), moze malku radio da mu pushtes, ama ne glasno, tuku tivko. Taka kuceto ne se osekja usameno. Pozdrav.:)
Зависи на кое куче му сечеш уши,на некој повеќе им сојат сечени,на некој не :)

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.479
Поени од реакции
3.292
Не треба нималку да те загрижува, чудо е и како до сега трпела, ниедно куче не поднесува гњаважа, а и како што кажа дремела така да ништо чудно нема во таа реакција, и моето сопствено куче се има десено од дремка кога нагло ќе го разбудам да за`ржи или да проба да ме гризне.

mestoto kade sto nema vlakna e epten malo i saka prven da go namacka sam so nekoja mast betadin ... pa ako se prosiri da odi zatoa ve prasuvam da ne znaete so sto treba da se namacka posto prv pat mu se ima ova sluceno ..
За такви работи веднаш се оди на ветеринар, нема ништо на своја рака да превзема, ако чека да се прошири може да стане сериозно.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841