Кучиња (грижа, општи дискусии)

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Секој ден му давам по 4 оброци, оброкот се состои од 50 мл. млака вода, една мала лажица млеко во прав, и 10тина зрна од кучешката храна, ова му го давам од кога го зедов, дали сега, на 2 месеци, да му ја зголемам исхраната, оти како да му е малце... ?
Постепено ќе му зголемуваш оброци, но нагло зголемување, туку онака по малку не забележително... ќе си видиш ти колку треба и како треба според тоа како јаде кутрето. А патем можеш и да видиш на кучешката храна што му ја даваш, да видеш дозирање во однос на килажата на кутрето а и дневните активности....

N

Nessa Alcarin

Гостин
Ова ми го дадоа кога купував храна, незнам дали е за сите суви храни, но има сепак некоја мерка

N

Nessa Alcarin

Гостин
Сабајле кога излегувам на работа, ја оставам Лулу сама. Малце се буни лае, цивка, но мислам дека по некое време се смирува (кога ќе види дека никој не и обрнува внимание и дека јас не се враќам). Прашањето ми дали е можно да завива, зошто „глупачата“ до мојот стан ми прави проблеми за кучето дека не ја оставала да спие.

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Ова ми го дадоа кога купував храна, незнам дали е за сите суви храни, но има сепак некоја мерка
Ова не се однесува за сите храни, причина е што не сите имаат исти хранливи вредности и исти состојки.
Првата табела е килажа на кучето(возрасно) а другите колку од таа храна да му се дава во кој стадиум на раст, твое е дали ќе ја распоредиш таа доза на 2-3 пати и слично.

Сабајле кога излегувам на работа, ја оставам Лулу сама. Малце се буни лае, цивка, но мислам дека по некое време се смирува (кога ќе види дека никој не и обрнува внимание и дека јас не се враќам). Прашањето ми дали е можно да завива, зошто „глупачата“ до мојот стан ми прави проблеми за кучето дека не ја оставала да спие.
Расно кутре или мешанче? Можно е да завива да жали по тебе да те бара но секако после одредено време сигурно престанува кога ќе увиди дека нема ефект тоа, нека не ти чуе дали се жали или не едино да си пазиш да не му фрли нешто за "јадење".

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
А можеби и кучето си го направилa да биде премногу зависно од тебе, или пак во друг случај кучето ти е алфа па не му одговара тоа и негодува. Или пак можеби ти страда од separation anxiety.
Еве ти линк прочитај. можеби ќе најдеш одговор ;)
http://www.usask.ca/wcvm/herdmed/applied-ethology/behaviourproblems/anxiety.html

Истиов проблем го имаше и еден дечко кој праша некој ден, он си го пронајде кучето во ова, прочитај можеби и ти ќе си го најдеш кутрето тука, затоа то направив само copy-paste. :)

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.479
Поени од реакции
3.292
Моето куче исто кога беше мало/младо кога ќе останеше само дома лаеше и завиваше без престан. Кога ќе се враќав дома се слушаше лаење дури до улица од мојата куќа. Во Охрид исто бидејќи живееме во зграда, цел влез ечеше. Тоа може да биде многу непријатно за комшиите. За да видиш дали завива, кога ќе се враќаш дома застани во влез или пред врата, без кучето да те чуе, сигурно ќе слушнеш што прави. За решение не знам, моето едноставно престана со текот на годините.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Моето куче исто кога беше мало/младо кога ќе останеше само дома лаеше и завиваше без престан. Кога ќе се враќав дома се слушаше лаење дури до улица од мојата куќа. Во Охрид исто бидејќи живееме во зграда, цел влез ечеше. Тоа може да биде многу непријатно за комшиите. За да видиш дали завива, кога ќе се враќаш дома застани во влез или пред врата, без кучето да те чуе, сигурно ќе слушнеш што прави. За решение не знам, моето едноставно престана со текот на годините.
Не лае постојано, значи откако ќе излезам ќе се побуни најмногу минута две и после се смирува. Зборев со другите комшии спроти мене, ми кажаа дека е мирна и дека не прави никакви проблеми (да лае на пример по цел ден). Е сега оваа ми се буни за период од 15 мин, значи јас излегувам од дома во 8.00 она сакала да станува во 8.15, а кучето ја будело уште во 8.00. Абе глупости.. А нејзиното куче го остава само и ова знае да лае и по 2 часа па никој не и се буни.. Како и да е ако газдите ме иселат поради ова ќе се бара ново сместување :D Се надевам ќе ми помогнете ...

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.479
Поени од реакции
3.292
Не лае постојано, значи откако ќе излезам ќе се побуни најмногу минута две и после се смирува. Зборев со другите комшии спроти мене, ми кажаа дека е мирна и дека не прави никакви проблеми (да лае на пример по цел ден). Е сега оваа ми се буни за период од 15 мин, значи јас излегувам од дома во 8.00 она сакала да станува во 8.15, а кучето ја будело уште во 8.00. Абе глупости.. А нејзиното куче го остава само и ова знае да лае и по 2 часа па никој не и се буни.. Како и да е ако газдите ме иселат поради ова ќе се бара ново сместување :D Се надевам ќе ми помогнете ...
LOL eпа стварно не знам што да кажам за ова, со такви луди комшии да си немаш работа, знам како е, мене ми отруја едно куче за слична банална работа. Се надевам некој ќе знае да помогне, мене единствено што ми паѓа сега на памет е да ја затвориш во некоја просторија каде што помалце ќе се слуша? Куче како куче, ќе плаче, ќе цивка по тебе, не знам дали има нешто што може да се направи..

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.479
Поени од реакции
3.292
sto ako na pit bull / ast. mu se secat usite primer na 1 godina ???
Ништо, ама што постаро е кучето тоа поголеми се шансите ушите да му клапнат и да треба да носи протези. Така да ако сакаш да му ги сечеш не чекај.

Член од
17 ноември 2008
Мислења
345
Поени од реакции
15
Ништо, ама што постаро е кучето тоа поголеми се шансите ушите да му клапнат и да треба да носи протези. Така да ако сакаш да му ги сечеш не чекај.
FALA na odgovorot :)
--- надополнето: 13 јануари 2012 во 14:26 ---
Ќе го боли...
i koga se mali gi boli .. :/

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Па пробај пред да искачаш од дома, да ја оставиш смирена. Најди и некое местенце, или еве ако си има свое креветче, претстави и го тоа како место на кое треба да се релаксира. Донеси ја до тоа место, речи и да седи тука и да не мрда, дур да заспие. Таа вежба повторувај ја неколку пати, дур да свати дека тоа место што ти и го одредуваш за нејзе треба да претставува релаксација. Првите неколку пати сигурна сум дека ќе потрае подолго време, но за да го немаш проблемот ќе мора да и го посветиш тоа време. После тоа, од како ќе свати што тоа место значи, пред да искачаш ќе ја оставаш на тоа место, еве почни со кратки стази, прво 10 минути (значи ти зборам од како ќе заспие или целосно ќе се опушти), па потоа остава ја 20 мин... и така... за на крај да се научи дека нема ќар од тоа што ќе ти урла по дома. Верувај ефективно ти е ова, само за различни кучиња различно време. Јас го имав проблемот исто... мојава не се смируваше со саати да лае, да квичи да вие... што не е специфика на расата. Али од како почнав со оваа вежба, ми требаа две недели и верувај, се смири, сега комотно ја остава по цела смена дур сум на работа (првите два три пати и остаив камера да ја снима за да гледам шо праи, и цело време само спие). Пробај и ќе видиш. Само мораш да имаш трпение, првиот пат може да трае и со саати....
--- надополнето: 13 јануари 2012 во 14:32 ---
FALA na odgovorot :)
--- надополнето: 13 јануари 2012 во 14:26 ---

i koga se mali gi boli .. :/
Па не им се толку многу развиени и осетливи ушињата и не ги боли до тој степен, како што би го болело возрасно куче. Не за џабе им се сечат дури се мали, и ушиња и опашки.

Kajgana Shop

На врв Bottom