Превисоките цени

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.835
Поени од реакции
34.083
I ja troshev po 3000 na vecher, се додека не popiv strela u koleno....
Поправено! ;)
Пред некој ден, седнувам во Енрико на салата, порачуваме со колегата вода, келнерот вика само флаширана. ОК, донеси. Кога дојде сметката ќе паднев од стол - литро Горска 120 денари.
Да бе, одамна немав седнато во Енрико и пред некоја недела после филм во кинотека на РМ (исто у карпош3) со девојка ми, онака спонтано седнавме на пица таму. Ај пиците што беа по 350тина ден (кватро формаџо) ОК тоа никаде не е значајано поевтино, ама дали ви се верува дека флаша Т'га за југ наплатија 650ден... ?!?!??

Знам дека Тиквеш забега со цените на виното во последнава деценија, пола деценија... ама и овие во Енрико забеагаа, 4-5 пати поскапо од малопродажната цена на флаша вино што е иначе готов продукт кој само го препродаваат??

Не ме гледаат мене таму повторно. :)

stormspeaker

Бекрија
Член од
4 октомври 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.343
Абе слушам се од хаус, прогресив, минимал, теч, клуб, буквално се, хаус веќе го изгуби своето конкретно значење за правец, бидејќи има мал милион подправци.
Но во Куманово, нема ни Х од хаус што викаш ти, туку секаде се фура турбофол, тоа е проблемот.
Ваљда најблиску до твојот вкус се Папаја и Капан Ан. Секако варира програмата во зависност од денот и изведувачите, ама у градов колку што знам само на тие места можеш да начекаш таква музика.

marjov

Про
Член од
27 јуни 2011
Мислења
133
Поени од реакции
79
Ваљда најблиску до твојот вкус се Папаја и Капан Ан. Секако варира програмата во зависност од денот и изведувачите, ама у градов колку што знам само на тие места можеш да начекаш таква музика.
Хмм... во Капан Ан има претежно drum and bass јас колку што знам..

Член од
25 јуни 2007
Мислења
2.307
Поени од реакции
1.134
Se osekjam deka ziveam vo nekoe selo po Ibarska magistrala kade sme opkruzeni samo so kafani i so seljacaana... Glavna najava za nastan ti e deka Aca Lukas ke ima koncert, vremeno najdobrite klubovi ti go nosat Dado Polumenta za "Fenomenalna zabava" i Seka Aleksic za "Nezaboraven provod".... i don't want to live on this planet any more...
Потполно се согласувам, станавме тешка паланка, само не ми е јасно мене како дојде до тоа. Ајде ќе разберам има повеќе народ може се пали на т фолк и им се исплати на газдиве и фураат со тоа. Не викам дека мора да има некои DJ од странство со карта од 400 500 и тоа у четврток пошо изглеа не им се исплатеше на газдите таа варијанта а преку викенд да донесеш познат DJ е скапо , ама еве сеа нема ни нормална журка со нормална музика ни у еден клуб преку викенд или е т фолк или е кавер бенд.. А мислам дека народ сепак остана што би идел на тоа само на никој изглеа не му се ризикува да смени.

А за цениве луѓе тоа е што е нема да се намалат, само треба да си се пронаоѓаат начини. Ако сакаш да идеш у клуб не мора претходно да пиеш у кафана нели ?

Член од
6 јануари 2009
Мислења
103
Поени од реакции
43
Потполно се согласувам, станавме тешка паланка, само не ми е јасно мене како дојде до тоа. Ајде ќе разберам има повеќе народ може се пали на т фолк и им се исплати на газдиве и фураат со тоа. Не викам дека мора да има некои DJ од странство со карта од 400 500 и тоа у четврток пошо изглеа не им се исплатеше на газдите таа варијанта а преку викенд да донесеш познат DJ е скапо , ама еве сеа нема ни нормална журка со нормална музика ни у еден клуб преку викенд или е т фолк или е кавер бенд.. А мислам дека народ сепак остана што би идел на тоа само на никој изглеа не му се ризикува да смени.

А за цениве луѓе тоа е што е нема да се намалат, само треба да си се пронаоѓаат начини. Ако сакаш да идеш у клуб не мора претходно да пиеш у кафана нели ?

Prvo kje te demantiram deka pogolemiot del od narodot se pali na t-folk....toa ne e tochno, megjutoa go opravduvam tvoeto mislenje vo vrska so toa poradi slednive prichini:

Dobar del od gazdive na kafichive se i samite teshka seljachaana.....kako takvi, samite tie uzhivaat vo t-folkot. E sega poradi toa tie pochnuvaat da go nametnuvaat pod izgovor deka "toa go saka narodot" a vsushnost toa go sakaat saimte tie.
Poradi takvoto nametnuvanje, lugjevo ednostavno nemaat drug izbor osven da go slushaat toa. Postarite generacii vekje prestanale da izleguvaat poradi toa, dodeka pomladive generacii shto bukvalno odkoga pochnale so izleguvanje pa do denes se konstantno izlozheni na turbo folk ne ni znaat deka ima i druga muzika shto e daleku podobra od taa shto ja slushaat, i normalno poradi toa se primorani da se adaptiraat.

E sega mal broj od tie mladi lugje shto mozhebi i od nivno ragjanje se na udar od turbo-folk muzikata se imaat osvesteno i sakaat i neshto drugo, megjutoa gazdite se istite seljaci shto nemaat namera da go smenat toa shto go pochnale, taka da na mladite ne im ostanuva drugo osven da lebdat kako shto gi nosi vetrot.

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.800
Поени од реакции
11.405
Цапе баба живи здрави, за арно за убаво нека е, long time no speak :icon_mrgr: <3

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.479
Поени од реакции
7.950
Ај мирни таму, си имате ПП. Без чат на тема молам.

Член од
5 декември 2011
Мислења
8
Поени од реакции
2
Сакам само да споделам икуство па врз база на тоа одлучете дали цениве кај нас не се високи или можда ПРЕвисоки..

Летово имав прилика да шетам низ Америка ,меѓудругото и низ Сан Франциско.На главниот
плоштад на градот во еден од најубавите кафичи нес кафе ме чинеше 3$-140den.Значи ако
идеме по математиката дека нашиве плаќаат незнам си колкави суми за реновирање ,кирии и други чуда кафето би требало да ме чини 30$ а не 3-значи таквата математика е неточна и не
треба да се дискутира за тоа.Цени големи ќе има се додека има проста раја у државава која
не прашува за пари... и тоа никад нема да се смени..нажалост

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
Ја кога сум во скопје идам во Браво, скопско е 50-че, еспресо е 30-че. Закон цени.. живео рок ен рол! :)
И некад во кастм паб.

Член од
6 јануари 2009
Мислења
103
Поени од реакции
43
Сакам само да споделам икуство па врз база на тоа одлучете дали цениве кај нас не се високи или можда ПРЕвисоки..

Летово имав прилика да шетам низ Америка ,меѓудругото и низ Сан Франциско.На главниот
плоштад на градот во еден од најубавите кафичи нес кафе ме чинеше 3$-140den.Значи ако
идеме по математиката дека нашиве плаќаат незнам си колкави суми за реновирање ,кирии и други чуда кафето би требало да ме чини 30$ а не 3-значи таквата математика е неточна и не
треба да се дискутира за тоа.Цени големи ќе има се додека има проста раја у државава која
не прашува за пари... и тоа никад нема да се смени..нажалост

I druga rabota ne ja imash spomnato, toa shto vo Amerika prosechna plata e 200+ $ Nedelno, a kaj nas istite tie ili pomalce pari se zimaat mesechno.
Inache nabavna cena na edno shishe (malo) skopsko e 30 denari, vo kafichive sekade e 100 ili nagore, epa so 300% zarabotka od pijachka ne kirija i renoviranje.....3 kukji na vodno kje gi naprai choek
--- надополнето: 18 јануари 2012 во 02:02 ---
Ја кога сум во скопје идам во Браво, скопско е 50-че, еспресо е 30-че. Закон цени.. живео рок ен рол! :)
И некад во кастм паб.
Zakon mestence :)

Lux

Inglourious
Член од
25 октомври 2010
Мислења
1.189
Поени од реакции
888
Генерално прилепов има прифатливи цени, што на кафиња, што на пијачки, кафани али скопје е шит невиден.Шо е то бе вода 120 ден алооо, во Дубровник на тврдина ми ја наплатија толку шо е скапо туристичко место, а кае споредбава скопје - дубровник.Па и 150 денари пијачка во кафиќ е нервозно, за споредба во будва во дискотека на 3 спрата, шо е огромна инвестиција плаќав 5 евра за 2 пијачки, а какво скапо и туристичко место е тоа.Ми се сере бе од тие газди-ропаци.
Пред 2-3 недели бев во скопје во тоа кафанчето "сношти минав"(мислам дека вака се викаше) во чаршијата и глеам ќебапиве 10 ден, ко ми ги донесоа за заби пломбирање:eek:

Член од
6 јануари 2009
Мислења
103
Поени од реакции
43
Znaete kako vikaat "dodeka ima ovci kje ima i volna".....

Samo chudnoto kaj nas e toa shto preku den koga kje izleze chovek, kafichive se polni, site pijat kafinja ili slichno, navecher ista prikazna, istite lugje izleguvaat vo istite kafichi i pijat neshto......takvite ednostavno nemaat pravo da se zhalat na cenite, ako ne mu odgovara nema da izleguva i denje i navecher i da pie neshto tuku ili nema da izleguva vo kafich ili kje izleze ama ednash vo denot.....

Poentata mi e deka se dodeka ima takvi likovi koi po cel den dremat po kafichi kje rastat i cenite.....a narodov da e pameten i ednostavno da namali so izleguvanjeto i troshenjeto pari po pienje (neli ako se visoki ceni toa e logichno da go napravi chovek), sakale nekjele kafichive kje mora da prevzemat nekoja merka za da si gi vratat mushteriite. Ali poshto kako narod nikogash ne sme bile slozhni, nema shansi da se desi takvo neshto.

Kajgana Shop

На врв Bottom