Превисоките цени

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.479
Поени од реакции
7.950
Moре не на мама и на тато... на св.Павле нека се парите 120 денари за литро Горска вода (случајно соработувам со нив знам која им е набавната) иди над 500% ќар... НЕ ДААМ БЕ АЛО!
Горска не се толку криви ко што е крив кафанџијата. Гарант и он ја набавува по некоја багателна цена. Е сеа сакаш у скопска кафана да искочиш, богами ќе се откажеш од добар дел од својот месечен приход.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Горска не се толку криви ко што е крив кафанџијата. Гарант и он ја набавува по некоја багателна цена. Е сеа сакаш у скопска кафана да искочиш, богами ќе се откажеш од добар дел од својот месечен приход.
E, неможиш така да речиш. Можат ако сакаат да си смислат една заштитена цена (пример 50 денари за литар) и повеќе од таа нема да може никој да ја продава. Па да го видам кафанџијата како ќе ја наплаќа појќе? За прекршување на заштитените цени се плаќа добра казна.

Ама македонштинава наша насушна...

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
E, неможиш така да речиш. Можат ако сакаат да си смислат една заштитена цена (пример 50 денари за литар) и повеќе од таа нема да може никој да ја продава. Па да го видам кафанџијата како ќе ја наплаќа појќе? За прекршување на заштитените цени се плаќа добра казна.

Ама македонштинава наша насушна...
заштитна цена ко што викаш ти едно време зам имаше на некое пиво.. дали беше горско дали кембах битолско стварно не ми текнува. а да.. и на кока кола мислам имаше ако не се лажам.

П.С кога сме кај високи цени. океј разбирам цената да биде повисока во центар каде што има некои ете елитни места да ги речам... ама што се претерува тоа е повеќе и од јасно... ке кажам ситуација на аеродром - флаша ВОДА обична од пола литро е невероватни 90 денара! - не прашувајте за сок или недај боже за јадење зашо ке би треба 500тче да оставите бес кусур!!!

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.479
Поени од реакции
7.950
На автобуската станица немаш вода под 20 денари, и тоа и оние кои у маалската продавница кај мене се по 10. Повеќе ти се исплаќа да отидеш до Веро да си купиш по реална цена. Додека на аеродром немаш избор. Сакаш да пиеш, ќе платиш. Опасна мафија ти е тоа, јбг. Памет за друг пат, се да си набавиш у маалската продавница, па да тргнеш на пат.

Satellite

Digital Dance DJ
Член од
25 декември 2007
Мислења
321
Поени од реакции
115
Deka se e skapo e fakt neviden, od druga strana pa se dodeka ima makedonce da se shie i raboti, ke bide taka. A pa od druga strana, gi razbiram i kafandziite zosto stavaat tolkavi ceni. Sakas provod, plati pa klati. Ne deka uslugata e nesto dobra u drzavava (sekoja cest na isklucocite) ama pa vekje ako sakas da se opustis i da sednes i da se zurkas ke platis. Sekoj ima izbor na toa dali ke sedne u skupa kafana, dali ke kupi 5 piva, ke se svetne i ke otide u park ili ke vikne drustvo doma i ke glea film.
Faktot e deka se e skapo kaj nas, jbg, ama toa e toa. Nema da se smeni, deal with it. Jas licno sakam da iskocam vo dobar restoran, da jadam dobra hrana, totalka sum navlecen na dobra pecurka na zar, ama pa zaradi toa nema da se kurcam na strana i da idam po diskoteki i naracuem kristal. Nekoi raboti ke si gi izbacis za da uzivas vo nekoi raboti sto ti se pobitni.

A za malata fraerka sto puka 3000 denari za iskacanje, sakam so majka i i tatko da sednam na masa da vidam sto cash pravat da pocnam i ja da go pravam istoto :))))) 3000 denari na 14 godini...moite ke me rogaa na kloci ako im pobarav poise od 200 denari bre, na 14 godini catalenje u grad so kola, pijacki castenje...yeah right, na ti 100 denari, mrsh u leptokarija, mavni hamburger, kupi mastiki i muabeti so saati na klupa. Razligavena mladina do daska...

Член од
6 јануари 2009
Мислења
103
Поени од реакции
43
, ја трошам од 1000 до 3000 што за сок, што за бензин, што за хамбургерче од мекдоналдс, што за некој концерт, што за частење на другарките (другарите нејќат да прифатат, се прават нешто фраери :P) и летнуваат парите. :D Кога не частам јас помалку трошам. Ама па и ова не е секоја вечер, али 1000 секоја вечер кога излегувам ми лета. Така да да се вратиме на муабетот, 1000 за млад човек не е премногу.
I ja troshev po 3000 na vecher, pa popiv strela u koleno....

H

HoT IcE

Гостин
Не е проблем за цената, затоа што практикувам да излегувам 4 пати максимум во месец и да пројдам топ, проблемот е во понудата на дискотеките.
Сите дискотеки во Куманово пуштаат турбофолк, ЈУ хитови, неможе вечер без нив да пројде, преку таквото од такво искачање, ретко некоја дискотека да направи хаус журка со некој квалитетен диџеј.
Ситацијава важи само за Куманово, во Скопје сеуште не сум излегувал, здравје боже кога ќе бидам на факс ќе почнам таму, тука во догледно време неверувам дека ќе се смени менталитетов.
Иначе во Скопје, има дискотеки кои прават добри хаус журки?
Или некои места со добра организација и диџеи кои вртат хаус?

Член од
6 јануари 2009
Мислења
103
Поени од реакции
43
Не е проблем за цената, затоа што практикувам да излегувам 4 пати максимум во месец и да пројдам топ, проблемот е во понудата на дискотеките.
Сите дискотеки во Куманово пуштаат турбофолк, ЈУ хитови, неможе вечер без нив да пројде, преку таквото од такво искачање, ретко некоја дискотека да направи хаус журка со некој квалитетен диџеј.
Ситацијава важи само за Куманово, во Скопје сеуште не сум излегувал, здравје боже кога ќе бидам на факс ќе почнам таму, тука во догледно време неверувам дека ќе се смени менталитетов.
Иначе во Скопје, има дискотеки кои прават добри хаус журки?
Или некои места со добра организација и диџеи кои вртат хаус?

Zavisi shto podrazbirash pod "haus muzika" :)

Poshto niz gradov ima eden kup mesta kaj shto se samodeklariraat deka nudat haus muzika, ali realno muzikata shto bi ja slushnal tamu nema ni H od haus.

Poentata mi e toa shto "haus muzika" za tebe mozhe da znachi edno, za mene mozhe da znachi neshto drugo, a za nekoj gazda na kafich mozhe da znachi totalno treto....taka da ili najdi nekoj shto ima ist vkus kako tvojot za da ti odgovori na prashanjeto, ili pak prvite 2-3 nedeli kje eksperimentirash i kje izleguvash na razlichni mesta niz gradov dodeka ne si go najdesh toa shto ti se svigja :)

Член од
12 март 2008
Мислења
1.055
Поени од реакции
758
Искрено, мислам дека поради цениве во Скопје почнав да не искачам у град. Коа и да искочам со девојка ми, да поминеме една регулар вечер, без многу опуштање, без 1000-1300-1500 денари не си. Заеби. Идам чат пат у Плаза дел Торос и до Мамас чисто ради протокол искачање чат пат. Коа ќе ми дојде сметка од 100 денари за сокче или 120 за пиво, жими се ми се одмилува искачаето пошо се осеќам ограбен. Повеќе гледам да шетам и да посетувам места низ земјава отколку да си ги лупам парите во кафичи на кеј.

H

HoT IcE

Гостин
Zavisi shto podrazbirash pod "haus muzika" :)

Poshto niz gradov ima eden kup mesta kaj shto se samodeklariraat deka nudat haus muzika, ali realno muzikata shto bi ja slushnal tamu nema ni H od haus.

Poentata mi e toa shto "haus muzika" za tebe mozhe da znachi edno, za mene mozhe da znachi neshto drugo, a za nekoj gazda na kafich mozhe da znachi totalno treto....taka da ili najdi nekoj shto ima ist vkus kako tvojot za da ti odgovori na prashanjeto, ili pak prvite 2-3 nedeli kje eksperimentirash i kje izleguvash na razlichni mesta niz gradov dodeka ne si go najdesh toa shto ti se svigja :)
Абе слушам се од хаус, прогресив, минимал, теч, клуб, буквално се, хаус веќе го изгуби своето конкретно значење за правец, бидејќи има мал милион подправци.
Но во Куманово, нема ни Х од хаус што викаш ти, туку секаде се фура турбофол, тоа е проблемот.

Член од
6 јануари 2009
Мислења
103
Поени од реакции
43
Абе слушам се од хаус, прогресив, минимал, теч, клуб, буквално се, хаус веќе го изгуби своето конкретно значење за правец, бидејќи има мал милион подправци.
Но во Куманово, нема ни Х од хаус што викаш ти, туку секаде се фура турбофол, тоа е проблемот.
Pa i ovde ne e mnogu razlichno da ti kazha pravo, toa turbo folk-ot pametot mu go ispi na narodov :)

Satellite

Digital Dance DJ
Член од
25 декември 2007
Мислења
321
Поени од реакции
115
Se osekjam deka ziveam vo nekoe selo po Ibarska magistrala kade sme opkruzeni samo so kafani i so seljacaana... Glavna najava za nastan ti e deka Aca Lukas ke ima koncert, vremeno najdobrite klubovi ti go nosat Dado Polumenta za "Fenomenalna zabava" i Seka Aleksic za "Nezaboraven provod".... i don't want to live on this planet any more...

marjov

Про
Член од
27 јуни 2011
Мислења
133
Поени од реакции
79
Se osekjam deka ziveam vo nekoe selo po Ibarska magistrala kade sme opkruzeni samo so kafani i so seljacaana... Glavna najava za nastan ti e deka Aca Lukas ke ima koncert, vremeno najdobrite klubovi ti go nosat Dado Polumenta za "Fenomenalna zabava" i Seka Aleksic za "Nezaboraven provod".... i don't want to live on this planet any more...
So true.. So sad :(

EITHER !

Kajgana Shop

На врв Bottom