Зошто атеистите се толку опседнати со Бог и религијата?

N

Nessa Alcarin

Гостин
Атеизмот и теизмот се две страни на иста паричка.
Дали веруваш или не веруваш не е битно.
Со тоа не си ништо поблиску до вистината.
Примерите со дедо мраз и слично не влегуваат овде секако.
Директен контакт со вистината е права ствар, се друго е илузија, залажување дека си нешто блиску до вистината.
Состојба која некој сака да си во неа, дел од вината е во истите. Атеизмот е движење(да не речам религија) кое е наметнато.
Ах бе Боди, а што треба да бидеме индиферентни сите како тебе. Имало Бог, немало, имало еволуција, немало, битно е да се трола на форумот за „контактот со вистината“... На 99% од луѓето овде (вклучувајќи ме и мене) „вистината“ да дојде и да им плесне една у фаца, пак нема да го сменат мислењето..

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ах бе Боди, а што треба да бидеме индиферентни сите како тебе. Имало Бог, немало, имало еволуција, немало, битно е да се трола на форумот за „контактот со вистината“... На 99% од луѓето овде (вклучувајќи ме и мене) „вистината“ да дојде и да им плесне една у фаца, пак нема да го сменат мислењето..
Тролање? :)
Многу е комерцијализиран зборот и се употребува секаде.
Вистината секој ден, секоја секунда уствари те плеска во лице. Стварта е баш во "мислењето"(програма) кое треба да се тргне настрана за да се согледа реалноста.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Тролање? :)
Многу е комерцијализиран зборот и се употребува секаде.
Вистината секој ден, секоја секунда уствари те плеска во лице. Стварта е баш во "мислењето"(програма) кое треба да се тргне настрана за да се согледа реалноста.
И што бе Боди ако ја согледаме „реалноста“, како демек е нешто подобра од целиот исфантазиран свет во кој се наоѓаме? Може сме ја виделе, не ни се допаѓа па ајде пак назад.. The red or the blue pill..

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
И што бе Боди ако ја согледаме „реалноста“, како демек е нешто подобра од целиот исфантазиран свет во кој се наоѓаме? Може сме ја виделе, не ни се допаѓа па ајде пак назад.. The red or the blue pill..
Што е битно дали ти се допаѓа или не? :)
Како и да вртиш секој сам треба да се справи со "ситуацијата". Мижењето пред реалноста не е решение.
Сонот не е "решение", aма џабе зборам...нели?:)
Нема да го промениш мислењето.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Што е битно дали ти се допаѓа или не? :)
Како и да вртиш секој сам треба да се справи со "ситуацијата". Мижењето пред реалноста не е решение.
Сонот не е "решение", aма џабе зборам...нели?:)
Нема да го промениш мислењето.
Можеби ќе го променам, но не поради тебе ... :P
Велиш мижењето пред реалноста... па ти ми стоиш како постојано да замижуваш пред истата... Јас навистина не мислам дека постои друга категорија од погоре понудените Верник или Неверник. Или веруваш дека постои нешто (било што - Бог, Јахве, Вонземјани, свеста како фундамент на се ...) заради кое сме овде или неверуваш (рандом комплицирани евенти кои се случиле ) ... Нема друго...

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Можеби ќе го променам, но не поради тебе ... :P
Велиш мижењето пред реалноста... па ти ми стоиш како постојано да замижуваш пред истата... Јас навистина не мислам дека постои друга категорија од погоре понудените Верник или Неверник. Или веруваш дека постои нешто (било што - Бог, Јахве, Вонземјани, свеста како фундамент на се ...) заради кое сме овде или неверуваш (рандом комплицирани евенти кои се случиле ) ... Нема друго...
Има друго, а тоа е да знаеш дека е така. Верувал, не верувал блаѓе везе нема со тоа дали е или не е така.
Комплетно отфрлање на сите догми, какви и да се.
Остани барем со една работа што си сигурна дека ја знаеш, и оди од тука понатака. Просто као пасуљ :)

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
И ја така мислев, ама иди у тема Телемити да видиш, ептен голем "грев" направив, и еден куп луѓе разочарав.
Ако немаш амин од "чичковците" таму, нема атеист да бидеш! Тие ќе ти кажат дали ќе бидеш телетабис, сатамит, телесат....или слично......Нормално јас ја имав среќа да ги начекам сите на број, до пред одредено време, дел од нив имаа многу побитни работи, на пример гледање тазе обоен зид како се суши.
А еден е постојано на колена...:icon_lol: Молитва and so you know...
Со секој навредлив пост е се подалеку од спасот, тој тоа не го сфаќа, рајот му е мил но суетата му е позначајна од спасението, помоли се за неговата грешна душа, пред да заврши во адот поради смртен грев.
Прости му.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.779
Поени од реакции
8.235
Убав тој, интелектуалец на мајка. Ем речит, ем васпитан. ;)
Ем и запознаен со примањето и...примањето. Видиш, во неговото прашање, само детето бидува ебено. Тука можеш да ја согледаш асоцијацијата од прво лице која личното искуство како такво ја носи, па не дозволува варијација на земањето во уста како чин. Кratерот не пишува колку да се пишува. He has...seen things. Things you people wouldn't believe. :icon_lol:
:icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol: и уште неколку :icon_lol::icon_lol::icon_lol:

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Ем и запознаен со примањето и...примањето. Видиш, во неговото прашање, само детето бидува ебено. Тука можеш да ја согледаш асоцијацијата од прво лице која личното искуство како такво ја носи, па не дозволува варијација на земањето во уста како чин. Кratерот не пишува колку да се пишува. He has...seen things. Things you people wouldn't believe. :icon_lol:
:icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol::icon_lol: и уште неколку :icon_lol::icon_lol::icon_lol:
Овој фин господин веќе редовно ми пишуе хејт мејлои на ПП -- и тоа само на македонски. Као шо се глеа пораките до мене му се стилски и структурно различни од постоиве по форумов. Шо е безвезе. Ја мислам дека горниов негов изблик би бил поефектен кога он би го прошарал со англески (као по табиет) со што драстично би ја поспешил убоитата поента на неговата длабока порака.

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.779
Поени од реакции
8.235
Овој фин господин веќе редовно ми пишуе хејт мејлои на ПП -- и тоа само на македонски. Као шо се глеа пораките до мене му се стилски и структурно различни од останативе по форумов. Шо е безвезе. Ја мислам дека горниов негов изблик би бил поефектен кога он би го прошарал со англески (као по табиет) со што драстично би ја поспешил убоитата поента на неговата длабока порака.
Ако баталиме психолошка позадина зад пораките, мислам дека македонски му е соодветен за доловување на поентата во погоре цитираното. Е сега, утнат му е дијалектот. Ја мислам дека источно македонските дијалекти повеќе би делувале во трансмисија на хејтот. Зборови како мршлак, селак, мрлок(сите со меко Л) би изгледале баш супер во една таква мочуришна, а сепак срцепарајуча порака.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Има друго, а тоа е да знаеш дека е така. Верувал, не верувал блаѓе везе нема со тоа дали е или не е така.
Комплетно отфрлање на сите догми, какви и да се.
Остани барем со една работа што си сигурна дека ја знаеш, и оди од тука понатака. Просто као пасуљ :)
Се насмеала кука на криво дрво. Отфрли си ти прво твоите догми. Милион пати е веќе кажано. Нешто кое не можеш да го докажеш, можеш само да веруваш или да не веруваш. Нема трето

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Убав тој, интелектуалец на мајка. Ем речит, ем васпитан. ;)
:pos:
Јован, оној од Откровението беше во право. Времето мора да е блиску. Кога декларирани православни христијани, универзитетски професори покрај тоа, прават цитати на непостоечки постови (триумф на духовната логика) за да му угодат на гревот и тоа смртниот (суетата) само поради неможноста да се радуваат на некаква замислена форумска победа во дебата на тема - религија...секако би можел да е еден од знаците за кои пишува пророкот. Лажното сведочење настрана, денес е среда и јас како христијанин ти простувам, и онака не знаеш што правиш.

Ако баталиме психолошка позадина зад пораките, мислам дека македонски му е соодветен за доловување на поентата во погоре цитираното. Е сега, утнат му е дијалектот. Ја мислам дека источно македонските дијалекти повеќе би делувале во трансмисија на хејтот. Зборови како мршлак, селак, мрлок(сите со меко Л) би изгледале баш супер во една таква мочуришна, а сепак срцепарајуча порака.
Трансмисија на хејтот...:icon_lol: You are good !
Јас би те замолил да не се мачиш со некаква психолошка позадина, човек би помислил дека постојат ликови кои се закануваат со смрт скриени зад некакви виртуелни идентитети. А можеби и постојат...:pos:

Meanwhile, кажи како да се филтрира сеирот, кој нели губел на смисла во врска со рисјаните, но гледаме дека бил сосема во ред за сатанисти,телемити....
http://forum.kajgana.com/threads/Телемити-liber-al-vel-legis-thelema.25410/page-52

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.779
Поени од реакции
8.235
Meanwhile, кажи како да се филтрира сеирот, кој нели губел на смисла во врска со рисјаните, но гледаме дека бил сосема во ред за сатанисти,телемити....
http://forum.kajgana.com/threads/Телемити-liber-al-vel-legis-thelema.25410/page-52
Абе прстосек, а зошто тебе те нема на тие теми? Кај се твоите смајлиња и сликички од Фрицл и педобер?
Една екскурзија сме имале таму и оп, некој е длабоко разочаран и повреден, ги обвинува другите за малициозност, не му се верува како некој може да биде толку безобразен...на крај може ќе се пастира некој од тие постови и во форумски цитати, со смајлиња и шубидуби обид за хумор.

Само ќе те замолам, во приватната порака која ќе ја испратиш после постов, да не ја спомнуваш мајка ми. Или брат ми. Концентрирај се на некрофилии, канибализми или копрофагија. ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom