Зошто атеистите се толку опседнати со Бог и религијата?

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Добро, што е?
Оф, постојано одговараме на вакви прашања и постојано се повторуваат...

Види, не постои еден, универзален одговор, но она што ти го наведе како објективен одговор е далеку од вистината. Можно е да постојат несигурни атеисти, верници и што ја знам... ама земи читај ги членовиве кои се активни тука да видиш колку сме несигурни сите :)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Атеизмот и теизмот се две страни на иста паричка.
Дали веруваш или не веруваш не е битно.
Со тоа не си ништо поблиску до вистината.
Примерите со дедо мраз и слично не влегуваат овде секако.
Директен контакт со вистината е права ствар, се друго е илузија, залажување дека си нешто блиску до вистината.
Состојба која некој сака да си во неа, дел од вината е во истите. Атеизмот е движење(да не речам религија) кое е наметнато.
Само ти имаш директен контакт со вистината...

:cuc:

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Атеизмот и теизмот се две страни на иста паричка.
Дали веруваш или не веруваш не е битно.
Со тоа не си ништо поблиску до вистината.
Примерите со дедо мраз и слично не влегуваат овде секако.
Директен контакт со вистината е права ствар, се друго е илузија, залажување дека си нешто блиску до вистината.
Состојба која некој сака да си во неа, дел од вината е во истите. Атеизмот е движење(да не речам религија) кое е наметнато.
Не сум живеел во комунистичко време, родителите ми биле христијани, сум живеел во општество во кое, иако е секуларно, верувањето во Господ е доста општоприфатена теза.
Кој на мене ми го наметнал атеизмот?

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
И ја така мислев, ама иди у тема Телемити да видиш, ептен голем "грев" направив, и еден куп луѓе разочарав.
Ако немаш амин од "чичковците" таму, нема атеист да бидеш! Тие ќе ти кажат дали ќе бидеш телетабис, сатамит, телесат....или слично......Нормално јас ја имав среќа да ги начекам сите на број, до пред одредено време, дел од нив имаа многу побитни работи, на пример гледање тазе обоен зид како се суши.

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Ете членот пред мене даде еден одговор, а има и многу други. Само се изморив од пишување одново и одново...
--- надополнето: 28 декември 2011 во 00:33 ---
Атеизмот е движење(да не речам религија) кое е наметнато.
Мене христијанството ми беше наметнато, па сега сум Атеист.
Не дека вреди човек да ти црта...

Член од
27 декември 2011
Мислења
164
Поени од реакции
89
Кога ќе ги согледаш сите злосторства кои се прават во името на религиите, кога ќе ја согледаш омразата помеѓу луѓето само затоа што се членови на друга религија илио атеисти, кога ќе видиш дека религиозните луѓе (повеќето) забораваат дека сите сме луѓе од крв и месо и дека најважна е религиската припадност, тогаш ќе видиш зошто атеистите се толку агресивни спрема верниците.
А, чекај сега. Како аргумент за одбрана на омразата на атеистите према верниците ќе земаш цели на постигнување на организации во името на религијата или како аргумент ќе ја земаш суштината во верувањето на верниците во господ?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Кога ќе ги согледаш сите злосторства кои се прават во името на религиите, кога ќе ја согледаш омразата помеѓу луѓето само затоа што се членови на друга религија илио атеисти, кога ќе видиш дека религиозните луѓе (повеќето) забораваат дека сите сме луѓе од крв и месо и дека најважна е религиската припадност, тогаш ќе видиш зошто атеистите се толку агресивни спрема верниците.
А што кога ќе видиш дека истите креатори на религиите се творци на атеизмот?
Према кого ќе бидеш агресивен? Што би направил е уште поголемо прашање.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
А, чекај сега. Како аргумент за одбрана на омразата на атеистите према верниците ќе земаш цели на постигнување на организации во името на религијата или како аргумент ќе ја земаш суштината во верувањето на верниците во господ?
Што мислам за суштината на религиите и моралните вредности на религиите можеш да прочиташ во мојата тема "Вистинскиот морал на религиите".
За да не се повторувам.

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Каква омраза? Пиво пијат заедно секој месец, прашај го Атеист :)

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
А што кога ќе видиш дека истите креатори на религиите се творци на атеизмот?
Према кого ќе бидеш агресивен? Што би направил е уште поголемо прашање.
Атеизмот нема творец. Атеизмот е став, и кога се работи за Господ, атеизмот е нормалниот и природен став.
Ако ти дојде човек и ти каже дека верува во дебело, розево, летачко чудовиште кое повраќа виножито, ти нормално ќе побараш силни докази, а ако ги нема, природен и нормален став ќе биде да не му веруваш.
Исто е и со атеизмот.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Само ти имаш директен контакт со вистината...

:cuc:
И Телетабисот. Он постираше цели тапети на Телема, па коа му се деси маневар ломоносов, почна да цмиздри. Пошто го закачала таа клета неиницирана параспурија наречена „профани“.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Го сваќам твојот гнев кон мене.:)
Универзитетски професор а 5-ка на обравче......пропуст невиден. ;)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Атеизмот нема творец. Атеизмот е став, и кога се работи за Господ, атеизмот е нормалниот и природен став.
Ако ти дојде човек и ти каже дека верува во дебело, розево, летачко чудовиште кое повраќа виножито, ти нормално ќе побараш силни докази, а ако ги нема, природен и нормален став ќе биде да не му веруваш.
Исто е и со атеизмот.
Пишав јас за дедо мраз, ама не е само он. Работата не е црно бела.
--- надополнето: 28 декември 2011 во 00:41 ---
Иш...

Kajgana Shop

На врв Bottom